Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Trump:Gelecek hafta İran’la görüşeceğiz

Published

on

ABD Başkanı Donald Trump, NATO savunma harcaması hedefiyle yılda 1 trilyon dolardan fazla artış olacağını söyledi.

Hollanda’nın Lahey kentinde yapılan NATO Zirvesi’ne ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yla katılan Trump, NATO ülkelerinin “hemen hemen hepsinin” çok hızlı bir şekilde yüzde 5’e ulaşma planlarını hızlandırdığını belirtti.

“(NATO bütçe hedefiyle) Yılda 1 trilyon dolardan fazla artış olacak.” ifadesini kullanan Trump, NATO savunma bütçesinde ABD’nin payının diğer müttefiklere göre daha fazla olduğunu, bunu da “haksızlık” olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Trump, planlanan artışın ülkesi, için oldukça “önemli bir kazanç” olacağını vurguladı.

İran’ın uranyumu taşıdığı iddiasına dair nükleer materyallerin hala tesislerde olduğunu düşündüğünü belirten Trump, “O kadar sert ve hızlı vurduğumuzu düşünüyoruz ki dışarı taşıyamadılar.” dedi.

– “(Saldırılar) İran’ın nükleer silah geliştirme kabiliyetini uzun yıllar geriye attı”

ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine saldırısını değerlendiren Trump, “(Savaşın) Bittiğini düşünüyoruz. Artık birbirlerine saldıracaklarını sanmıyorum.” ifadesini kullandı.

Trump, söz konusu saldırının “çok başarılı” olduğunu belirterek, “Dünyada başka hiçbir ordu yapamazdı.” dedi.

15 yıldır İran’ın nükleer silahlara sahip olamayacağını söylediğini vurgulayan Trump, “Yalnızca İran’ın nükleer tehdidini bitirmedik, ayrıca ABD’nin caydırıcılığının ciddiyetini hatırlatmış olduk.” ifadesini kullandı.

İsrail Atom Enerjisi Komisyonu’ndan mektup aldığını belirten Trump, “(Saldırıların) İran’ın nükleer silah geliştirme kabiliyetini uzun yıllar geriye attığını değerlendiriyoruz. İran nükleer malzemeye erişemezse bu devam edebilir.” diye konuştu.

– “Fed Başkanı’nın zeka seviyesi yaptığı iş için düşük”

Trump, ülkede enflasyon olmadığını savunarak, “Harika bir ekonomiye sahibiz, gümrük tarifelerinden milyarlarca dolar kazanıyoruz.” dedi.

Gümrük tarifesi ödemek istemeyenlerin fabrikalar inşa ettiğini vurgulayan Trump, gelen yatırımların ülke tarihinde görülmemiş olduğunu kaydetti.

Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a da eleştirilerini yineleyerek “Zeka olarak ortalama bir insan. Zeka seviyesinin yaptığı iş için düşük olduğunu söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.

Powell hakkında eleştirilerini sürdüren Trump, “Çok aptal bir insan olduğunu düşünüyorum.” dedi.

– “Ukrayna’daki savaş diğer savaşlardan daha zor”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisini İran konusunda yardımcı olmak için aradığını dile getiren Trump, kendisinin de Putin’e, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek konusunda yardımcı olabileceğini söylediğini aktardı.

Trump, “Ukrayna’daki savaş diğer savaşlardan daha zor. Putin çok zor ve (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy ile de bazı sorunlarım oldu.” diye konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nı bitirmek için pek çok lider ve üst düzey yetkiliyle görüşmelerde bulunduğunun altını çizen Trump, “(Savaşı) Bitirmek için harika bir zaman. Putin’le konuşacağım, bakalım bitirebilecek miyiz?” ifadesini kullandı.

– ⁠”Dünyanın en iyi askeri teçhizatına sahibiz”

Trump, NATO ülkelerinin savunma bütçesindeki artışını “Avrupa ve Batı medeniyeti için büyük bir zafer” olarak değerlendirerek “Yıllar boyunca önceki yönetimler, müttefiklerin çoğunu yüzde 2’lik savunma harcaması hedefini karşılamaya ikna edemedi. Buraya ilk geldiğimde sadece dört ülkenin bu hedefe ulaştığını hatırlıyorum. Polonya bunlardan biriydi. Birkaç ülke daha vardı ama çoğu bu seviyeye ulaşmamıştı.” dedi.

Avrupa’nın güvenliği konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmesinin Rusya ile Ukrayna arasındaki gibi savaşların önlenmesine yardımcı olacağını belirten Trump, “Ben başkanken böyle bir şey yaşanmazdı, bunu bin kere söyledim. Gerçekten de yaşanmadı, akıllarına bile gelmedi.” diye konuştu.

Trump, söz konusu bütçe artışlarının teçhizat için harcanması gerektiğini kaydederek “Umarım bu teçhizatın üretimi ABD’de yapılır, çünkü biz dünyanın en iyi askeri teçhizatına sahibiz.” ifadesini kullandı.

İran’ın Katar’daki ABD üssüne yaptığı saldırıya işaret eden Trump, “Geçenlerde bize 14 füze atıldı, siz de gördünüz. Ama çok naziklerdi, bizi önceden uyardılar. ‘Füzeleri atacağız, saat 1 uygun mu?’ diye sordular. Biz de ‘Tamam’ dedik.” şeklinde konuştu.

Ukrayna’daki durumun savunma sanayisi altyapısının yeniden inşasının aciliyetini gözler önüne serdiğini vurgulayan Trump, “En iyi ekipmana, en iyi nükleer kapasiteye ve genel olarak dünyanın en iyi askeri teknolojisine sahibiz.” dedi.

Trump, özellikle denizaltı filosunun övgüyü hak ettiğini ifade ederek “Bu denizaltılarla yüzlerce mil uzaktan hedefleri vurduk. Gerçekten muazzam bir teknoloji. Dünyanın en gelişmiş denizaltı filosuna sahibiz. Diğer ülkeler bizim denizaltı teknolojimizin en az 20 yıl gerisinde.” değerlendirmesinde bulundu.

– ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırısı

Başkan Trump, ABD’nin İran’a düzenlediği saldırıların tesisin kritik altyapısını imha ettiğini ve zenginleştirme tesisini tamamen işlevsiz hale getirdiğini belirtti.

Söz konusu saldırıların İran’ın nükleer silah geliştirme kabiliyetini uzun yıllar geriye attığını değerlendirdiklerini söyleyen Trump, “Bu başarı, İran nükleer materyallere erişemediği sürece süresiz olarak devam edebilir, ki edemeyecek.” dedi.

Trump, ayrıca ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılarının İran ile İsrail arasındaki savaşı sona erdirdiğini savundu.

İran ve İsrail’in saldırılardan sonra “oldukça bitkin ve yorgun” olduğunu dile getiren Trump, “Çok sert, acımasız ve şiddetli şekilde savaştılar. Her iki taraf da evlerine dönmekten ve çatışmaları bitirmekten memnun kaldı.” ifadelerini kullandı.

Ateşkesi duyurduğu gün İsrail’in uçaklarını İran’a karşı havalandırdığına işaret eden Trump, ateşkes ihlalini önlemek için İsrail’e uçaklarını geri getirmelerini söylediğini kaydetti.

Trump, “(İran-İsrail arasındaki) Savaş, uçaklarla (İran’daki) çeşitli nükleer tesisleri vurduğumuzda sona erdi.” diye konuştu.

İran’daki nükleer tesislerin, B-2 bombardıman uçaklarıyla “çok sert ve hızlı” vurulduğunu, bundan ötürü taşıması oldukça zahmetli olan uranyumu tesisten dışarı çıkaracak vakit bulamadıklarını savunan Trump, İran’ın tekrardan nükleer zenginleştirme faaliyetlerine döneceğini sanmadığını vurguladı.

Trump, “Gelecek hafta İran’la görüşeceğiz. Belki bir anlaşma imzalarız, bilemiyorum. Bence o kadar da gerekli değil.” dedi.

– Trump, CNN ve New York Times gibi medya kuruluşlarını “yalan haber yaymakla” itham etti

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yaptığı saldırıları sorgulayan haberler yayınladığı için CNN ve New York Times gibi medya kuruluşlarını “yalan haber yaymakla” itham eden Trump, “Bunların hiçbirinin artık güvenilirliği kalmadı. Göreve başladığımda medyaya güven yüzde 94’tü, şimdi yüzde 16. Ve bununla gurur duyuyorum, çünkü gerçeği ortaya çıkardım.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu haberlerde saldırının etkisinin sorgulandığını ifade eden Trump, sözlerine şöyle devam etti:

“Gerçekten kötü müydü?’ diye soruyorlardı. Evet, gerçekten çok kötüydü. Tam anlamıyla yok edildi. Tünellere dahi girilemiyor artık. Her şey çöktü, tam bir felaket. Ve bence bütün nükleer malzeme de oradaydı çünkü bu malzemeleri oradan taşımak çok zor. Biz bu işi çok hızlı şekilde yaptık. Onlar bizim geleceğimizi duyduklarında artık hareket edemezlerdi. Taşımak da çok tehlikeli, neredeyse imkansız.”

– ⁠İspanya’ya sert çıkış

Savunma harcamaları konusunda yüzde 2’de kalmak isteyen tek ülkenin İspanya olduğuna işaret eden Trump, bu durumu “berbat” olarak niteledi.

Trump, İspanya’nın ekonomisinin “çok iyi” durumda olduğunu kaydederek, kötü bir şey olmasıyla bu durumun tersine dönebileceği yorumunu yaptı.

İspanya’yla ticaret anlaşması yapılacağını aktaran Trump, böylece İspanya’nın “iki katını” ödeyeceğini savundu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Limasol’daki yangının dumanları Lübnan kıyılarına kadar ulaştı… Kundaklama iddiaları var

Published

on

By

Limasol’un dağlık bölgelerinde çarşamba günü çıkan ve dün kontrol altına alınabilen orman yangınında, 125 kilometrekarelik alan kül oldu, 14 köy ciddi şekilde etkilendi. Uydu görüntülerinde, yangının sebep olduğu dumanların Lübnan sahillerine kadar ulaştığı görüldü. Basına, kundaklama iddiaları da yansımaya başladı.

-“İlk hasar tespiti…”

Fileleftheros’a göre yangının kontrol altına alınmasından sonra hasar tespitine başlandı. İlk belirlemelere göre 2 kişi yangından kaçmaya çalışırken araçları içerisinde yanarak can verdi. Vücutlarında yanıklar oluşan ya da dumandan etkilenen 7 kişi halen hastanede tedavi görüyor, 70 civarında kişi ise ayakta tedavi ve taburcu oldu. Yangında toplam 191 konut zarar gördü. 93 konut ve 120 araç tamamen yandı, 31 bina ağır hasar gördü. 28 köydeki bağ ve ekinler hasar gördü.

-“Kundaklama şüphesi…

Alithia’ya göre yangının Ay. Amvrosio’daki evinin avlusuna kadar ulaştığı bir kadın, çarşamba günü tarlalar içerisinde gizlenen siyah giyimli, yüzünü maskeyle gizleyen ve sırt çantası bulunan bir kişi görüldüğünü, söz konusu kişinin fark edildiğini anlayınca kaçtığını, kısa süre sonra da yangın çıktığını açıkladı. Bir yayın organına konuşan kadın bu durumun tesadüf olmadığını belirterek, çarşamba gecesi komşu bölgelerin alevlerle kaplandığını ve evlerin boşaltıldığını söyledi.

Yangının etkili olduğu bölgelerde, tahliye edilen evlerin yağmalandığı bilgisini de veren gazete, bu durum Adalet Bakanı Harçiotis’e sorulduğunda “polisin bilgisi var, araştırıyor” cevabı alındığını kaydetti.

Fileleftheros “Malia” (Bağlarbaşı) köyündeki köprünün altındaki çöp alanında iki noktada yangın çıktığının görüldüğünü, bunun kundaklama olup olmadığının henüz bilinmediğini ancak bölge sakinlerinin, son 15 gün içerisinde aynı noktada 3 yangın çıktığına dikkat çektiklerini yazdı.

-“Yardım kampanyaları yasa dışı…”

Haravgi ve Alithia Rum Gönüllülük Koordinasyon Konseyi’nin, bu günlerde kişi veya gruplar tarafından yangından zarar görenlere yardım amaçlı ilan edilen bütün bağış kampanyalarının yasa dışı olduğunu açıklayarak kişileri dikkatli olmaya çağırdığını yazdı.

Devamını Oku

Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Gazzeli çocukları ülkede tedavi etmek istediklerini açıkladı

Published

on

By

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, acil tıbbi desteğe ihtiyacı olan Gazzeli çocukları bölgeden tahliye edip İngiltere’de tedavilerini yapmak için çabaları hızlandıracaklarını bildirdi.

Starmer, Gazze’deki duruma ilişkin açıklamasında, bölgeden gelen görüntülerin İngiltere’de halkı derinden etkilediğini, açlık ve çile görüntülerinin dehşet verici olduğunu söyledi.

“Bebekler ve çocuklar için gönderilen yardımların girişinin engellenmesi kabul edilemez.” diyen Starmer, esirlerin varlığının da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Starmer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzlerce sivil yardım ararken öldürüldü, çocuklar su doldururken öldürüldü. Bu bir insani felakettir ve sona ermelidir. Gazze’ye milyonlarca sterlinlik yardım yaptık. Bu yıl 40 milyon sterlinlik ekstra yardım açıkladık ancak bu yardımlar içeri (Gazze’ye) giremiyor. Şimdi Gazze’de acil tıbbi desteğe ihtiyaç duyan çocukları tahliye etmek ve tedavilerini İngiltere’de yapmak için çabalarımızı hızlandırıyoruz.”

İsrail’in başka ülkelerin Gazze’ye havadan yardım bırakmasına izin vereceği haberini değerlendiren Starmer, “Çok geç alınmış bir karar ancak bu yolla yardımları Gazze’ye sokabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Starmer, Ürdün makamlarıyla İngiliz yardımlarını Gazze’ye sokmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Yakın müttefiklerle bölgede barışa giden bir yol için çalıştığının altını çizen Starmer, bu yolla ateşkesi kalıcı barışa dönüştürmenin somut adımlarının atılacağını ifade etti.

Starmer, Filistin devletini tanıma kararına değinerek, “Filistin devletinin tanınması bu adımlardan biri olmalı. Ancak bu, iki devletli bir çözümün ve Filistinliler ile İsrailliler için kalıcı bir güvenlikle sonuçlanacak daha geniş bir planın parçası olmalı.” dedi.

Tanımanın nihai hedef olduğunu vurgulayan Starmer, İngiltere’nin gerçek, anlamlı ve pratik çözümlerle uluslararası hareketleri arkasında topladığını belirtti.

Buna örnek olarak Ukrayna için Gönüllüler Koalisyonunun kurulmasını gösteren Starmer, “Orta Doğu’da da olması gereken, acıları şimdi ve uzun vadede sona erdirecek bir planın arkasında yeni bir uluslararası koalisyon kurmak.” diye konuştu.

Devamını Oku

Dünya

Trump, Fransa’nın Filistin’i tanıma kararını “önemi yok” diye yorumladı

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararını, “(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron) Çok iyi bir adam, onu severim ama açıklamasının bir önemi yok.” ifadesiyle değerlendirdi.

ABD Başkanı Trump, İskoçya ziyareti için Beyaz Saray’dan ayrılırken basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Trump, bir soru üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Filistin’i tanıma kararına ilişkin, “Macron farklı bir adam. Fena biri değil. Takım oyuncusu sayılır. Ama açıklamasının hiçbir önemi yok. Çok iyi bir adam, onu severim ama açıklamasının bir önemi yok.” yorumunu yaptı.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, resmi ziyaret için gittiği İskoçya’ya indikten sonra havalimanında basın mensuplarının konuyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Trump, “Bu onun kararı, benim kararım değil. Ben ABD’nin tarafındayım, Fransa’nın değil.” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün, ülkesinin Filistin Devleti’ni tanımasına karar verdiklerini ve eylülde resmi bir açıklama yapacağını bildirmişti.

İrlanda, Norveç ve İspanya da 28 Mayıs 2024’te Filistin’i resmen tanıdığını duyurmuştu.

-ABD’li senatörlerden Trump’a “Gazze’de ateşkes için Netanyahu’ya baskı yapması” çağrısı

Öte yandan ABD Senatosunun önde gelen 6 Demokrat ismi, Başkan Donald Trump’a, “Gazze’de ateşkes için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya baskı yapması” çağrısında bulundu.

ABD Senatosunun farklı komitelerinde başkan yardımcısı veya kıdemli üye olarak görev yapan 6 Demokrat senatör, Trump’a Gazze konusunda bir mektup gönderdi.

Mektupta, Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Mark Warner, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Kıdemli Üyesi Jack Reed, Senato Yargı Komitesi Kıdemli Üyesi Dick Durbin, Senato Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Jeanne Shaheen, Savunma Bütçesi Üst Düzey Üyesi Chris Coons ve Brian Schatz’ın imzası yer aldı.

Demokrat senatörler, mektupta, Trump yönetimine İsrail Başbakanı Netanyahu’ya “Gazze’deki savaşta derhal rota değişikliği yapması” için baskı yapması çağrısında bulundu.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Gazze’deki insani koşullar korkunç ve vicdansız bir noktadadır. Bu hafta, Mercy Corps, Sınır Tanımayan Doktorlar, Save the Children ve Oxfam dahil olmak üzere 100’den fazla STK, Gazze’de yayılan kitlesel açlık konusunda uyarıda bulundu. Başbakan Netanyahu’nun insani yardımı neredeyse 3 aydır engellemesinin ardından, nüfusun dörtte üçü acil veya felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya.”

İsrail’in saldırılarının bölgedeki sivilleri tehlikeye attığına dikkati çekilen mektupta, “Trump yönetiminden, sahip olduğu nüfuzunu kullanarak Başbakan Netanyahu’ya şu hususlarda baskı yapmasını talep ediyoruz: İsrail ile Hamas arasında, rehinelerin mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını öngören bir ateşkes anlaşması yapılması. Yeterli miktarda insani yardım ve etkili dağıtım için güvenilir mekanizmalar sağlayan insani yardımın artırılması.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam