Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Perihan Aziz’in hayatı belgesel oluyor

Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER), kadın öykülerinden oluşacak belgesellerin çekimlerini gazeteci Perihan Aziz’in hayatıyla sürdürüyor. Dernekten yapılan açıklamaya göre, hayata değer katan kadınların yer aldığı belgesel projesinde, Türk Ajansı Kıbrıs’

Published

on

Perihan Aziz’in hayatı belgesel oluyor

Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER), kadın öykülerinden oluşacak belgesellerin çekimlerini gazeteci Perihan Aziz’in hayatıyla sürdürüyor.

Perihan Aziz’in hayatı belgesel oluyor

Dernekten yapılan açıklamaya göre, hayata değer katan kadınların yer aldığı belgesel projesinde, Türk Ajansı Kıbrıs’ın eski Müdürlerinden, Bağlıköy’de butik otel işletmecisi ve Lefke bölgesinde kurulan kadın kooperatifi 4K’nın destekçisi Perihan Aziz’in hayatı belgesel oluyor. Belgeselin çekimleri Koopbank sponsorluğunda yapılıyor.

Perihan Aziz’in hayatı belgesel oluyor

Ülkeye değer katan kadınların yaşam öykülerini derlemek, her birinden belgesel hazırlamak, yazıya dökerek kitaplaştırmak amacıyla çalışma başlatan KÖDER’in projesiyle, kadın öykülerinin kayıt altına alınması, geçmişin geleceğe taşınması, yeni kuşaklara ilham vermesi ve toplumsal hafızaya katkı koyması amaçlanıyor.

Perihan Aziz’in hayatı belgesel oluyor

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kültürel Miras Teknik Komitesi, İnteraktif Eğitim Platformu’nun tamamlanması vesilesiyle bir etkinlik düzenledi

Published

on

By

Kültürel Miras Teknik Komitesi, adanın her iki tarafındaki eski eserlerin korunması çalışmalarına kültürel miras alanında gençleri eğitmeyi amaçlayan İnteraktif Eğitim Platformu’na devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürüten İki Taraflı Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay’dan alınan bilgiye göre, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Lefkoşa’da ara bölgede bulunan Dayanışma Evi’nde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum gençlere, ada üzerinde iki tarafça paylaşılan kültürel miras hakkında bilgi vermeyi amaçlayan İnteraktif Eğitim Platformu’nun tamamlanması vesilesiyle bir etkinlik düzenledi.

İnternet web tabanlı olacak proje çerçevesinde İnteraktif Eğitim Platformu kullanıcıları adanın tarihi alanlarının görsel yapılarına yönlendiriyor ve bu alanlar ve mirasları hakkında etkileşimli öğretim oyunlarını kullanarak kültürel miras eserleri hakkında bilgilendiriliyor.

Eğitim projesinin 12-15 yaş arası gençler için tasarlanmış olduğunu belirten Tuncay, etkinliğe, ABD Büyükelçisi Julie Davis Fisher, her iki tarafın Teknik Komiteler Koordinatörleri, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Eş Başkanları, BM İyi Niyet Misyonu Temsilcileri, UNDP Ofisi yetkilileri ve diplomatik misyon temsilcilerinden oluşan geniş bir katılım olduğunu kaydetti.

– Fisher

Etkinlik sırasında bir konuşma yapan ABD Büyükelçisi Julie Davis Fisher, kültürel mirasın antik yapılar, anıtlar, gelenekler, eserler veya dillerle somutlaşan önemli bir unsur olduğunu ve geçmiş hakkında bize çok şey öğrettiğini, bugün kim olduğumuzu gösterdiğini ve geleceğimize ilham verdiğini belirtti. Fisher, Avrupa Komisyonu, Kültürel Miras Teknik Komitesi ve UNDP ile birlikte, gençleri Kıbrıs adasının tarihi alanları ve paylaşılan kültürel mirasıyla daha yakınlaştırmak amacıyla tasarlanmış bu eğitim platformunun oluşturulmasına destek vermekten gurur duyduklarını kaydetti.

– Tuncay

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay da, gençleri kültürel miras konusunda eğitmenin önemine dikkat çekerek, İnteraktif Eğitim Platformu’nun adanın kültürel mirasına yönelik saygı ve farkındalık kazandırmayı hedefleyerek, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında karşılıklı anlayış ve saygıyı teşvik etmek açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Tuncay, Kıbrıs adasının, zengin tarihiyle benzersiz bir kültürel mirasa sahip olduğunu ve bu mirasın takdir edilip korunması gerektiğini vurguladı.

İnteraktif Eğitim Platformu’nun kullanıcılara adanın çeşitli ve zengin geleneklerini ve tarihi alanlarını keşfetmeye teşvik edeceğini belirten Tuncay, Kıbrıs’taki kültürel mirasın her iki tarafça paylaşılmakta olduğuna vurgu yaparak, bu platformun her iki taraf arasında güven inşa etmeye yardımcı olurken, birbirlerinin varlığını ve farklı kimliklerini de saygıyla karşılamayı teşvik edeceğini kaydetti.

Tuncay, İnteraktif Eğitim Platformu’nun ayrıca, Kıbrıs adasındaki kültürel miras alanlarının gelecek nesiller için sürdürülebilir bakım ve korunmasına da önemli bir katkı yapacağını vurguladı.

Tuncay ayrıca, ana sponsoru Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı olan, Avrupa Birliği’nin de destek sağladığını ve Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde gerçekleştirilen projenin uygulamasının Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın teknik desteğiyle yapıldığı bilgisini de verdi.

– Ktoris

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Eş Başkanı Sotos Ktoris da, Komite çalışmalarının sadece tarihi anıtların korunmasıyla ilgili olmadığını, kendilerini bir araya getiren kültürel mirası korumanın yanı sıra, Kıbrıs’ta yaşayanların kendine özgü özelliklerini tanımak ve saygı duymak ile ilgili olduğunu söyledi.

Farklılıkların, engeller ya da duvarlar olarak değil, bu mirasın zenginliğini artıran unsurlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ktoris, kültürel mirası korumanın sadece geçmişle bağlantı değil, barış ve uzlaşma için bir temel oluşturduğuna dikkati çekti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, temaslarda bulunmak ve terör saldırısında yaralananları ziyaret etmek üzere Türkiye’ye gitti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, temaslarda bulunmak ve terör saldırısında yaralananları ziyaret etmek üzere Türkiye’ye gitti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’da temaslarda bulunmak ve bazı etkinliklere katılmak amacı ile bu sabah Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul’dan Ankara’ya geçecek, Tusaş’ta gerçekleşen terör saldırısında yaralanan vatandaşları ziyaret edip ve çeşitli temaslarda bulunacak.

Cumhurbaşkanı Tatar, Pazar akşamı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı’nda Yüksek Öğretimde E-Arşiv değerlendirmesi yapıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam ve beraberindeki heyet ile “Yüksek Öğretimde E-Arşiv” konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantıda akademik kaynakların önemine vurgu yaparak bilimsel çalışmaların arşivlenerek elektronik ortamda kolay erişimini hedefleyen çalışmadan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Toplantıda, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi müdürü Ejdan Sadrazam, dairenin konu ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi aktararak, yapılan fizibilite çalışmasından elde edilen sonuçları içeren sunumu gerçekleştirdi.

Toplantının sonunda, Cumhurbaşkanı Tatar’a “Kuzey Kıbrıs’ta Zeytinyağı Değirmenleri” isimli kitap takdim edildi.

Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Osman Bora Çağakan da hazır bulundu.

Devamını Oku

Trending

Reklam