Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İngiltere ile Fransa arasında sular yeniden ısınıyor

İngiltere ile Fransa’yı birbirine bağlayan Manş Denizi’nde daha önce avlanma nedeniyle başlayan gerilim bu kez göçmenler nedeniyle yükseldi. İngiltere, Fransa’yı kızdıracak kararı onayladı.

Published

on

Geçtiğimiz yıl balıkçıların avlanması konusunda karşı karşıya gelen İngiltere ve Fransa, bu kez göçmen krizi nedeniyle gerginlik yaşıyor.

İki ülke arasında gerilimi yükselten adım, İngiltere İçişleri Bakanlığından geldi.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Sınır Gücü yetkililerine göçmenleri denizde taşıyan tekneleri İngiltere’ye ulaşmalarını engellemek için geri çevirme yetkisi verdi.

Patel, ve Fransız mevkidaşı geçişleri durdurmak için alınacak önlemler için biraraya geldi ancak herhangi bir yeni önlem üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Üst düzey bir hükümet kaynağı BBC’ye, taktiğin yalnızca “çok belirgin, sınırlı koşullarda” kullanılacağını söyledi.

Kaynak, hükümetin göçmen teknelerini potansiyel olarak Fransa’ya geri döndürme fikri üzerinde anlaşmaya varmasına rağmen, operasyonel detayların hala kesinleşmediğini de sözlerine ekledi.

Fransa: Hukuk hiçe sayılıyor

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in “Denizde insan yaşamının korunmasının öncelikli olduğunu” söylemesiyle birlikte, harekete karşı çıkması muhtemel.

Fransa, fikrin tehlikeli olduğuna inanıyor ve uluslararası denizcilik hukukunun hiçe sayıldığını düşünüyor. Yasaya göre, denizde hayatını kaybetme riski olan insanların kurtarılması gerekiyor.

İngiltere hükümeti, insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için elindeki her türlü taktiği kullanması gerektiğini söylerken, İçişleri Bakanlığı, tehlikeli yolculuk yapan küçük tekneleri durdurmanın yollarını bulmak için bir dizi güvenli ve yasal seçeneği değerlendirmeye ve test etmeye devam ettiğini söyledi.

İngiliz Kanalı’ndaki göçmenlere ne oluyor?

İngiltere ulusal sularında göçmen bulunursa, büyük olasılıkla bir İngiliz limanına getiriliyor.

Eğer uluslararası sulardalarsa, İngiltere onları nereye götüreceklerine karar vermek için Fransız makamlarıyla birlikte çalışıyor.

Her ülkenin arama kurtarma bölgeleri bulunuyor.

Dublin III adlı bir AB yasası, sığınmacıların girdikleri kanıtlanan ilk üye devlete geri gönderilmelerine izin veriyor, ancak İngiltere, artık bu düzenlemenin bir parçası değil ve bunun yerine yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varmadı.

Küçük tekne geçişleri durdurulamıyor

Temmuz ayında İngiltere ve Fransa, geçiş yapan göçmenlerin sayısını durdurmak için bir anlaşmaya vardılar ve İngiltere, sahil devriyelerinin sayısını iki katına çıkarmak gibi ekstra eylemler için Fransa’ya 54,2 milyon sterlin ödeme sözü verdi.

Patel , gerçekleşen geçişlerin sayısı nedeniyle parayı alıkoymakla tehdit etti .

Ancak Calais Milletvekili Pierre-Henri Dumont, Fransa’nın kıyı şeridinin büyüklüğüne işaret ederek, küçük tekne geçişlerini “hiçbir şeyin” durduramayacağını söyledi.

İngiltere’ye göçmen geçişlerinde rekorlar yılı

Bu yıl şimdiye kadar 12 bin 600’den fazla göçmen İngiliz Kanalı’nı geçti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’na göre, İngiliz makamları salı günü meydana gelen 17 olayda 456 kişiyi ve çarşamba günü meydana gelen 9 olayda 301 kişiyi kurtarmak veya müdahale etmek zorunda kalırken, Fransızlar iki gün içinde toplam 18 olay bildirdi. Toplam 628 kişi İngiltere’ye ulaştı.

İngiltere’nin Kanal Güvenlik Komutanı Dan O’Mahoney, bu yıl şimdiye kadarki çabaların 10 binden fazla göçmen girişimini engellediğini, yaklaşık 300 kişinin tutuklandığını ve 65 kişinin mahkum edildiğini söyledi.

Hayır kurumları, İçişleri Bakanlığı’nı sığınmacılara karşı “daha insancıl ve sorumlu bir yaklaşım” benimsemeye çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü, insanların İngiltere’ye sığınma talep etme hakkına sahip olduklarını, tehlikeli yolculuklar yaptıklarını ve kendilerine güvenli alternatifler sunulmadığı için kaçakçılara güvendiklerini” söyledi.

Manş Denizi’ndeki diğer kriz: Avlanma

İngiltere ile Fransa’yı karşı karşıya getiren bir diğer konu da avlanma olmuştu.

Brexit sonrası İngiltere ile Fransa arasında alevlenen balıkçılık krizi Manş Denizi’nde protestolara yol açmıştı.

İngiltere sularında avlanmak için ruhsatlarının geç verilmesine tepki gösteren Fransız balıkçılar, İngiltere’den balık taşıyan kamyonları engellemişti.

Yaklaşık yüz balıkçı, Fransa’nın kuzeyinde, Avrupa’nın en büyük deniz ürünleri işleme merkezi, Boulogne-Sur-Mer’de eylem yapmıştı.

İngiltere sularında balık tutma haklarının reddedildiğini belirten balıkçılar, lastik yaktı barikatlar kurarak yolları kapatmıştı.

Brexit sonrası ticaret ilişkilerini belirleyen anlaşma uyarınca İngiltere, birlik üyesi ülkelere İngiliz sularında avlanmaları için izin veriyor. Ancak avlanma ruhsatı karşılığında.

İngiltere ile Fransa arasında sular yeniden ısınıyor

İngiltere ile Fransa arasında sular yeniden ısınıyor

İngiltere ile Fransa arasında sular yeniden ısınıyor

İngiltere ile Fransa arasında sular yeniden ısınıyor

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Taliban, kaçak Afganlar için Türkiye’ye gelecek

Published

on

Afganistan’daki Taliban hakimiyetinden sonra ülkeyi terk eden Afganlar, İran sınırından farklı yollarla Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Taliban, Türk makamlarıyla konuya ilişkin ikili değerlendirmelerde bulunabilmek amacıyla Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığından bir grup heyetin önümüzdeki hafta içi Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

 

HEYET, AFGAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRACAK

Taliban’ın Göç ve Mülteciler Bakanlığından Türkiye’ye göndereceği heyet, Türkiye’deki Afgan göçmenler hakkında birtakım araştırmalarda bulunacak. Afgan kaçak göçmenlerin sorunlarının ve geri dönüş yollarının üzerinde duracak olan heyet, oluşturdukları raporları Taliban hükumetine bildirecek.

MOHAMMED ARSALA: TÜM SORUNLAR DİKKATE ALINACAK

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala, konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Arsala, Taliban hükumetinin kaçak göçmenlerin Afganistan’a geri dönebilmesi için bütün yardımlara hazır olduğunu belirtti. Arsala, bugüne kadar Türkiye’deki Afgan göçmenlerin durumu ve dönüşleri konusunda Türkiye’yle yapılan resmi görüşmelerde hiçbir çözüme ulaşılamadığını vurguladı.

Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

Devamını Oku

Dünya

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle OHAL ilan edildi

Published

on

By

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde maymun çiçeği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

New York Valisi Kathy Hochul, maymun çiçeği salgını nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Hochul yaptığı açıklamada, “New York eyletinin maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verilerini inceledikten sonra, bu salgınla mücadele çabalarımızı güçlendirmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD’de tespit edilen her 4 maymun çiçeği vakasından birinin New York eyaletinde olduğu bilgisini paylaşan Hochul, “Ekibimle birlikte daha fazla aşı tedarik etmek, testleri artırmak ve halkı salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Nur Sultan’da aşı olmayanlar AVM’lere alınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı olmayanların hafta içi de alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklandı.

Published

on

By

Nur Sultan Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentteki koronavirüsün yayılımını  kontrol altında tutmak amacıyla önlemler artırıldı. 

Hafta sonu yasağı genişletildi

Açıklamada, ev karantinasını ihlal edenlerin en fazla alışveriş ve eğlence merkezlerinde tespit edildiği belirtilerek, “Bu nedenle 8 Kasım’dan itibaren hafta içi de Nur Sultan’daki alışveriş ve eğlence merkezleri sadece ‘yeşil’ kategorideki vatandaşlara açık olacak” denildi.

Tam aşılıların sayısı 7 milyonu geçti

Ülke genelinde daha önce Covid-19 aşısı olmayanların hafta sonları alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklanmıştı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre, 19 milyon nüfusa sahip ülkede virüse karşı tam aşı olanların sayısı 7 milyon 674 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 1031 yeni vakanın görülmesiyle toplam vaka sayısı 950 bine yaklaştı. Ölenlerin sayısı 9 artarak 12 bin 259’a ulaştı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam