Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

LAÜ Akademisyeni Dağcılar, Emzirme Haftası’nda anne sütünün önemine dikkat çekti..

Published

on

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Kamil Dağcılar, Emzirme Haftası kapsamında “Emzirme Döneminde Beslenmenin Önemi” üzerine açıklamalarda bulundu.

“Anne sütü, bebeğin sağlığının korunması için eşsiz bir besin kaynağı olup yenidoğanın büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içermektedir. Buna ek olarak biyoyararlılığı yüksek sindirimi kolay doğal bir besindir. Her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması anne sütünü yavrusu için benzersiz bir besin maddesi yapan bir özelliktir. Örneğin erken doğmuş bebek için en ideal besin yine kendi annesinin sütüdür” diyen Dağcılar, çünkü bebeğin o anda ihtiyaç duyduğu tüm maddelerinin yalnızca kendi annesinin sütünde bulunduğunu belirtti.
“İlk altı ay içerisinde bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür”
Dağcılar açıklamasına şöyle devam etti; Yaşamlarının ilk altı ay içerisinde bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür. İdeal bir besin olan anne sütü ve emzirme bebek ve anne için sayısız yararlar sağlamaktadır. Bebeğin 6 ayına kadar sadece anne sütü ile beslenmesi gastrointestinal enfeksiyon, astım ve çocukların yaşamlarının sonraki yıllarında çocukluk çağı obezitesi ve diyabet gelişiminin önlenmesini sağlar. Yapılan çalışmalar anne sütü ile beslenen çocukların solunum yolu enfeksiyonu, gastrointestinal enfeksiyonlar ve ishal gibi hastalıklara yakalanma riskinin düşük olduğunu, emzirme süresinin uzatılmasının ise çocukluk çağı obezitesinin önlenmesinde önemli bir faktör olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde yapılan birçok çalışmada anne sütü ile beslenen bebeklerin ilerleyen yaşlarda kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğu gösterilmiştir. Emzirme çocukluk çağı hastalıklarının önlenmesine katkı sağlayarak sağlık harcamalarının azaltılması ve hastalık tedavisindeki iş gücü kaybının azaltılmasına destek olarak sosyoekonomik açıdan topluma fayda sağladığı söylenebilir. Buna ek olarak anne sütü ile beslenen çocuklar, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara kıyasla daha yüksek zihinsel, bilişsel yetenek puanlarına sahiptir.
“Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek içecekler tercih edilmeli”
Emzirmenin faydalarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Dağcılar, ancak emziklilik döneminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesinin de süt üretimi için oldukça önemli olduğunun unutulmaması gerektiğine ve annenin enerji ve besin öğesi gereksinimi yeterli miktarda karşılanmaz ise sağlığın bozulması ve yetersiz süt salgılanmasına neden olabileceğine vurgu yaptı. “Süt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir” diyen Dağcılar, yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmesine ve günde en az 8-12 bardak sıvı alınmasının yeterli olacağına dikkat çekti.
Dağcılar son olarak bazı tavsiyelerde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Emziklilik döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Düşük kalorili diyetlerin uygulanması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir. Buna ek olarak emziklilik döneminde alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durulmalıdır.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sağlık Bakanlığı’ndan bebeklerin sağlık durumlarıyla ilgili açıklama

Published

on

By

 

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yaşanan olayın ardından kontrol altında tutulan bebeklerin sağlık durumlarıyla ilgili açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada;

“Saat 24.00 itibari ile yapılan kontrollerde Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan 6 bebeğin durumu son yapılan kontrollerine göre stabil olup, iyileşme süreçleri olumlu yönde devam etmektedir. Kamuoyuna duyurulur.” ifadelerine yer verildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sağlık Bakanlığı’ndan bebeklerin sağlık durumlarıyla ilgili açıklama açıklama

Published

on

By

 

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yaşanan olayın ardından kontrol altında tutulan bebeklerin sağlık durumlarıyla ilgili açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada;

“Saat 24.00 itibari ile yapılan kontrollerde Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan 6 bebeğin durumu son yapılan kontrollerine göre stabil olup, iyileşme süreçleri olumlu yönde devam etmektedir. Kamuoyuna duyurulur.” ifadelerine yer verildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dinçyürek:Bebeklerin sağlık durumu iyiye gidiyor

Published

on

By

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Yeni Doğan Bakım Ünitesi’ndeki altı bebeğin sağlık durumlarının iyiye gittiğini söyledi.

Dinçyürek, bebekleri bir an önce sağlıklı olarak annelerinin kucağına vermenin öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.
Bakan Dinçyürek süreci izlediği Acil Durum Hastanesi Başhekimlik odası önünde basına yaptığı açıklamada, olayla ilgili yeni gelişmeleri aktardı.
-Olayla ilgili bir kişi daha tutuklandı
Polisten olayla ilgili bir kişinin daha tutuklandığı bilgisini aldıklarını belirten Dinçyürek, tutukluların yarın mahkemeye çıkarılacağını ve hayatını kaybeden bebeğe de otopsi yapılacağını kaydetti.

Süreç hakkında da bilgiler veren Bakan Dinçyürek, olayın bilgilerine geldiği ilk andan itibaren altı çocuğun hem mevcut durumunu tespit etmeye çalıştıklarını, hem de adadaki bütün hekimleri ve bürokratları toplayarak kriz masası oluşturduklarını söyledi.
Meydana gelebilecek bir olumsuzluğa karşın ilave ekipmanlarla önlemler aldıklarını aktaran Bakan Dinçyürek, olayın meydana geldiği gece vardiyasında çalışan 4 kişi hakkında herhangi bir ispatları olmamasına rağmen, hastaneyle ilişiklerinin hemen kesilerek, hem adli, hem de idari soruşturma başlatıldığını anlattı.

Adli süreç hakkında bilgi veren Dinçyürek, adli birimlerin soruşturmanın selameti açısından bir açıklama yapılmamasını istediğini yineledi.
Bakan Dinçyürek, hayatını kaybeden bebeğe Allah’tan rahmet, yaslı ailesine de sabırlar diledi.
Dinçyürek, “Teknik açıdan ve hekimlik açısından herhangi bir eksiğimiz yok. 24 saat geçmeden bebeklerin durumunu stabil hale getirdik.” şeklinde konuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam