Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Bugün Toplanamadılar, Yarın da Denenecek

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun nisap sorunu nedeniyle 3 gündür ertelenen toplantısı bugün de yapılamadı. Toplantı aynı gündemle 24 saat sonraya ertelendi.

Published

on

Cumhuriyeti Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, bugün 10.55’te oturumu açmayı denedi. İlk denemede Genel Kurul salonuna hiçbir milletvekili girmediğinden 10 dakikalık ara verildi. Genel Kurul salonuna iki milletvekilinin girdiği ikinci denemede de nisap sağlanamadı.

Meclis Başkanı Sennaroğlu, ikinci denemede de nisap sağlanamaması sonrasında yaptığı konuşmada, İç Tüzüğün 58’inci maddesi uyarınca Genel Kurul toplantısının aynı gündemle 24 saat sonraya ertelendiğini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi, nisap sorunu nedeniyle pazartesinden beri toplanamıyor.

Başbakan Ersan Saner, dün UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, istifa sebeplerinden biri olarak da Meclis’teki nisap sorununu göstermişti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

CTP Meclis önünde açıklama yaptı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi’nin bugün toplanması bekleniyor.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) sabah saatlerinde Cumhuriyet Meclisi’nde grup toplantısı yaptı. Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) de grup toplantısı yapması bekleniyor.

CTP Grup toplantısı sonrasında Meclis önünde basın açıklaması yaptı.

Yeni yasama yılının 1 Ekim’deki törensel açılışından sonra Genel Kurul’un gündemi Meclis Başkanlığı divanını belirlemek olmuştu.

Seçimle ilgili süreç, 7 Ekim’de başlamış, 3 aday için toplamda 15 tur oylama yapılmış, 18 Ekim’deki Genel Kurul toplantısında Meclis Başkanlığı’na UBP Milletvekili Ziya Öztürkler’in seçildiği açıklanmıştı.

CTP milletvekilleri 3 oy pusulasının geçersiz olduğu yönünde Meclis tutanaklarına şerh koymuş ve 18 Ekim’de oturuma ara verilmişti.

Öztürkler’in Meclis Başkanı seçildiği 23 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanmış, CTP milletvekilleri bunun üzerine basın toplantısı düzenleyerek kararın yok hükmünde olduğunu belirtmişti.

Devamını Oku

Kıbrıs

11 Ekonomik örgüt, gümrüklerde eylem yaptı

Published

on

By

11 ekonomik örgüt, rekabet güçlerinin eridiği gerekçesiyle Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne gümrüklerinde “gümrükten mal çekmeme” eylemi yaparak basın açıklamasında bulundu.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği, İş Kadınları Derneği, Kuzey Kıbrıs Genç İş İnsanları Derneği, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası, KKTC Armatörler Birliği, KKTC Gemi ve Deniz Araçları Acenteleri Derneği, Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği, KKTC Özgür İş İnsanları Derneği ve MÜSİAD KKTC ortak açıklamasında, “Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan pahalılık geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” denildi.

Basın açıklamaları eş zamanlı olarak Lefkoşa’da KTTO Başkanı Turgay Deniz, Gazimağusa’da KTTO Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu ve Girne’de de KTTO Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Akay tarafından okundu.

Açıklamada pahalılığın, hayatı yaşanamaz, işletmeleri çalışamaz hale getirdiğine işaret edildi.

KTTO Başkanı Turgay Deniz, Lefkoşa Gümrük ve Rüsumat Dairesi önündeki açıklamasında, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bir bebeğin hayatını kaybettiği, altısının da entübe edilmesine neden olan olayla ilgili duydukları üzüntüyü ifade etti.

Deniz, hayatını kaybeden bebeğe Allah’tan rahmet, acılı ailesine baş sağlığı; tedavisi süren bebeklere acil şifalar diledi.

“Ülkemiz artık liyakata dayalı bir sistem, toplum çıkarları, ferdi çıkarların önünde olan bir anlayışla yönetilmelidir” diyen Deniz, kamu yönetimi, ekonomik, sosyal ve diğer alanlarda ciddi reformlar gerektiğini vurguladı.

Eylem gerekçeleriyle ilgili “Rekabet gücümüz erimiştir” ifadelerini kullanan Turgay Deniz, şunları söyledi:

Kuzey Kıbrıs’ta, yaşanan pahalılık geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Pahalılık; hayatı yaşanamaz, işletmeleri çalışamaz hale getirmiştir. Rekabet gücümüz erimiştir. Pahalılıkla, tüm gücümüzü kullanarak mücadele etmek zorundayız. Bu, toplumsal bir görevdir.

Buna karşın pahalılıkla mücadele etmek yerine hayat pahalılığının peşinden sürüklenip gidilmekte, hiçbir ciddi tedbir alınmadan pahalılığın daha da artmasına neden olunmaktadır. Bunun adı, pahalılık girdabıdır. Bu girdaptan kurtulmak zorundayız. Hükümetimize düşen görev, pahalılığın kaynaklarını kurutmaktır. Bunun için elektrik ve gaz gibi temel girdiler ile et ve süt gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları bir süre için de olsa kamu kaynakları ile sübvansiye edilerek fiyatları düşürülmelidir. Ayrıca, mali politika düzenlemeleri yapılarak kamuda tasarruf ve kayıt dışılığı önleyecek tedbirler alınmalıdır.”

Deniz, bu sayede hane halkının geçiminin kolaylaşacağını, işletmelerin kaybettikleri rekabet gücüne yeniden kavuşabileceklerini kaydederek “Bizi ayakta tutacak olan, bu rekabet gücüdür. Rekabet edebildiğimiz oranda işletmelerimiz ayakta kalarak güçlenecek ve istihdam yapabilecektir.” dedi.

-“Uyarımız dikkate alınmazsa pahalılığın etkileri artarak devam edecek, iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız”

Bugünkü eylemle uyarılarını daha ileri düzeye taşımayı amaçladıklarını vurgulayan Deniz, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu, bir uyarı eylemi olacaktır. Bu uyarı dikkate alınmazsa pahalılığın etkilerinin artarak devam edeceğini biliyoruz. Pahalılık artacak; ailelerimizin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geleceğiz. Pahalılık artacak; iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Pahalılık artacak; gençlerimizi yurtdışına göndermenin acısını yaşayacağız.

Bu uyarı eylemi bir başlangıç olacaktır. Mesajımız yerine ulaşmaz ve pahalılık girdabından kurtulmamız için gerekli adımlar atılmazsa daha ileri eylemleri gündeme getirmekten çekinmeyeceğiz.

Pahalılığa karşı mücadele etmekte kararlıyız. Hükümetimizi, bu mücadeleye öncülük etmeye davet ediyoruz. Bu mücadeleyi halkımızdan aldığımız güçle başarıya ulaştırabileceğimize inanıyoruz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajları… Siyasiler, kurum, kuruluş sendika ve dernekler mesajlar yayımlıyor…

Published

on

By

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla siyasiler, kurum, kuruluş, sendika ve dernekler mesajlar yayımlıyor.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Dolayısıyla Mesaj Yayımladı.

Maliye Bakanı Berova, Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, Cumhuriyetin bugünlere gelmesinde hizmet verenleri saygıyla selamladığını belirtti.

Bakan Berova, mesajında şunları dile getirdi:

“Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘en büyük eserim’ diye ifade ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıl dönümünü, Anavatan Türkiye ile aynı coşku ve duygu bütünlüğü içinde kutlamanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.

Büyük Türk milleti, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde vatanı işgal etmek isteyen güçlere karşı mazlum milletlere de varoluş yolunda cesaret örneği göstererek Kurtuluş Savaşı’na girmiş; kazandığı büyük zaferi, milli iradeyi esas alan Cumhuriyeti ilan ederek taçlandırmıştır.

Cumhuriyet, çok zor duruma düşen bir milletin ulusal bağımsızlığını kazanmak için giriştiği milli mücadelenin sonucunda elde ettiği büyük bir zaferin ürünüdür. Kuruluşundan bu yana Türk ulusunun çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasının itici gücü olan Cumhuriyet, her alanda ilerlemenin kaynağı ve ulusal birlik ile beraberliğin en büyük güvencesi olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı, KKTC halkının güvencesi, umudu ve gururu olarak bizlere de güç vermeye devam etmektedir.

Büyük Önder Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, vatanı için canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle bir kez daha anarken, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünlere gelmesinde hizmet verenlerin önünde saygıyla eğiliyoruz.”

-Hasan Küçük

Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Hasan Küçük ise mesajında, “Türkiye Yüzyılı coşkusuyla Anavatan Türkiye’mizin kuruluşunun 101. yılını hep birlikte coşku ile kutluyoruz” dedi.

Küçük, Cumhuriyet’in hem Türkiye’nin hem de KKTC’nin temel dayanağı olduğunu, bu yolda yılmadan yorulmadan yürüyeceklerini, üreterek ve gelecek nesilleri eğiterek daha müreffeh bir devlet yapısı oluşturacaklarını, bu ülkü ile de yola devam etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Küçük, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu milletçe hep birlikte yaşıyoruz. Yeni siyaset anlayışımız ile Anavatan ile birlikte daha güçlü bir KKTC hedefine birlikte yürüyoruz. Ülkemizin tanınma seslerinin yükseldiği bu günlerde Türkiye Cumhuriyeti ile ortak hedeflerimize ulaşmak için verilen mücadele, bizlere başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin emanetidir. Cumhuriyetimizi milli değerler esasları temelinde geliştirmek için geleceğe söz veriyoruz” dedi.

Hasan Küçük mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Ülke ve millet olarak daha kuvvetli olmak ve karşımıza çıkan engelleri aşmak için ihtiyacımız olan en önemli husus, birlik ve beraberliktir. Bu birliktelikte bizlere Anavatanımızın İstiklal Mücadelesindeki başarısı bizlere örnek olmuştur. Kıbrıs Türk halkı da mücadele yıllarında en büyük desteği bugün olduğu gibi Türkiye’den almıştır. Gelinen noktayı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak, bugün de yarın da önümüze çıkan ve çıkabilecek her türlü engel karşısındaki en büyük değerimiz ve dayanağımız bu duygumuzdur. Bu duyguyu güçlü tuttuğumuz müddetçe aşamayacağımız engel yoktur. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.”

-Akın Manga

Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga da mesajında şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. Kuruluş yıldönümünü, Türk ulusunun kopmaz bir parçası olarak, onur ve gururla kutluyoruz. Cumhuriyetin kurucusu, Türk kurtuluş savaşının başkomutanı ve bağımsızlığımızın onuru olan Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni en büyük eseri olarak tanımlanmıştır.

Bu günün Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ ün gösterdiği hedefe uygun olarak, Dünya’nın en gelişmiş uygar ülkeleri düzeyine yükselme mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.

Tüm engelleme ve terörist eylemleri bertaraf ederek, tam bağımsız Türkiye için mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.

Ankara, Kazan’da 23 Kasım 2024 tarihinde Tusaş tesislerine düzenlenen ve 5 şehit,22 yaralımızın olduğu terör saldırısını lanetliyoruz. Teröre destek verenler, başaramayacakla, Türkiye’yi asla bölemeyeceklerdir. Çünkü Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Milletimiz Cumhuriyetimizi koruyup, yüceltmek azim ve kararlılığındadır. Ulu önderimiz Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, şükran ve minnetle anıyor, Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.”

Devamını Oku

Trending

Reklam