Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Birkan Uzun’un ailesi oğullarının cenazesini bekliyor

Published

on

Antarktika’nın en yüksek noktası Vinson Dağı’nın zirvesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) bayrağını dalgalandıran ve ABD’de geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden KKTC’li dağcı Birkan’ın babası Cengiz Topel Uzun, cenazenin ABD’den getirilmesi sürecinin hızlandırılması konusunda KKTC Washington Temsilciliği, Cumhurbaşkanı Ersin
Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti elçiliklerinin devrede olduğunu söyledi.

Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun 1 Ocak 2022’de ABD’de vefat ettiğini ve acılarının çok büyük olduğunu belirtti.

Cenazenin KKTC’ye gelmesi için resmi süreçlerle uğraşmaya devam ettiklerini kaydeden Uzun, oğlu Birkan’ın cenazesinin şu anda bir morgda tutulduğunu ve ölüm raporunu almak için beklediklerini anlattı.

Uzun, “Sürecin hızlandırılmasını istiyoruz ancak şu anda elimiz kolumuz bağlı. KKTC Washington Temsilciliğimiz, Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti elçilikleri ve konsoloslukları devrede. Süreç yavaş ilerliyor ve biz de yorulduk, acı çekmekten yorulduk. Bir an önce görevimizi yaparak, çocuğumuzun defnedilmesini istiyoruz. Normalde biz salı günü bekliyorduk, sürecin 2-3 gün daha uzayacağını söylüyorlar. Bütün çabamız, Birkan’ı bir an evvel dedesinin yanına, Lefkoşa’ya defnetmek.” diye konuştu.

ABD’de ölüm sertifikası almak için mahkeme kararı gerektiğini ifade eden Uzun, bunun alınmasının ardından cenazenin uçakla KKTC’ye gelmesinin hafta sonunu bulacağını ve bu süreci hızlandırmak için Türkiye ve KKTC’den yetkililerin devreye girdiğini söyledi.

Birkan’ın 26 Aralık 2021’de normalde KKTC’ye gelmek için plan yaptığını aktaran Uzun, oğlunun Antarktika çıkışında uçağı kaçırdığı için ülkeye gelemediğini belirtti.

“BİRKAN’IN EN BÜYÜK BAŞARISI, TÜM KIBRIS TÜRKLERİNİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARINI GURURLANDIRMASI OLDU”

Uzun, sözlerine şöyle devam etti:

“Birkan, nereden, hangi toplumdan ve hangi koşullarla çıktığını bilen bir çocuktu. Yaptığı her hareketi planlayarak, düşünerek ve kimseyi kırmadan incitmeden yapan biriydi, hayatı boyunca da böyle yaşadı. Dağlara verdi kendini, dağları ve doğayı çok severdi. Birkan, kendi memleketine bağlıydı ve içinden çıktığı toplumu asla unutmadı, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle ilişkisini kesmedi. KKTC’ye geldiğinde hem arkadaşlarını ve hem de siyasi makamları ziyaret ederdi ve hedeflerini anlatırdı.”

Birkan’ın 2016 yılında 7 kıtanın en yüksek 7 noktasına tırmanmak için “7 kıta 7 zirve” hedefiyle yola çıktığını ve bunlardan beşini başardığını kaydeden Uzun, “Birkan son olarak Vinson Dağı’nın zirvesine tırmanmayı başardı. Birkan’ın hedefi büyüktü, 2023’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda, Cumhuriyet’in 100. yılında Everest Dağı’na tırmanmak istiyordu. 7 zirveye tırmanmayı tamamlayan ilk Kıbrıs Türkü olmak istiyordu. Hep hayali oydu. Hem KKTC’ye hem de Türkiye’ye çok bağlıydı. En yakın arkadaşı şu anda başında bekleyen Ahmet, o da üniversiteden arkadaşı ve Adanalı. Birkan, hiçbir zaman kimliğini unutmadı.” diye konuştu.

Uzun, “Birkan’ın en büyük başarısı, dünyada yaşayan tüm Kıbrıs Türklerini ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını gururlandırması ve bir araya toplaması oldu. Bayrağı zirvede açması, KKTC’liler için bir umut ve moral oldu. İlk defa sağ ve sol düşüncedeki herkesi birleştiren bir çocuk oldu. Bunun gururunu yaşıyoruz ama çocuğumuzu kaybettiğimiz için çok üzgünüz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Taliban, kaçak Afganlar için Türkiye’ye gelecek

Published

on

Afganistan’daki Taliban hakimiyetinden sonra ülkeyi terk eden Afganlar, İran sınırından farklı yollarla Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Taliban, Türk makamlarıyla konuya ilişkin ikili değerlendirmelerde bulunabilmek amacıyla Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığından bir grup heyetin önümüzdeki hafta içi Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

 

HEYET, AFGAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRACAK

Taliban’ın Göç ve Mülteciler Bakanlığından Türkiye’ye göndereceği heyet, Türkiye’deki Afgan göçmenler hakkında birtakım araştırmalarda bulunacak. Afgan kaçak göçmenlerin sorunlarının ve geri dönüş yollarının üzerinde duracak olan heyet, oluşturdukları raporları Taliban hükumetine bildirecek.

MOHAMMED ARSALA: TÜM SORUNLAR DİKKATE ALINACAK

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala, konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Arsala, Taliban hükumetinin kaçak göçmenlerin Afganistan’a geri dönebilmesi için bütün yardımlara hazır olduğunu belirtti. Arsala, bugüne kadar Türkiye’deki Afgan göçmenlerin durumu ve dönüşleri konusunda Türkiye’yle yapılan resmi görüşmelerde hiçbir çözüme ulaşılamadığını vurguladı.

Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

Devamını Oku

Dünya

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle OHAL ilan edildi

Published

on

By

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde maymun çiçeği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

New York Valisi Kathy Hochul, maymun çiçeği salgını nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Hochul yaptığı açıklamada, “New York eyletinin maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verilerini inceledikten sonra, bu salgınla mücadele çabalarımızı güçlendirmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD’de tespit edilen her 4 maymun çiçeği vakasından birinin New York eyaletinde olduğu bilgisini paylaşan Hochul, “Ekibimle birlikte daha fazla aşı tedarik etmek, testleri artırmak ve halkı salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Nur Sultan’da aşı olmayanlar AVM’lere alınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı olmayanların hafta içi de alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklandı.

Published

on

By

Nur Sultan Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentteki koronavirüsün yayılımını  kontrol altında tutmak amacıyla önlemler artırıldı. 

Hafta sonu yasağı genişletildi

Açıklamada, ev karantinasını ihlal edenlerin en fazla alışveriş ve eğlence merkezlerinde tespit edildiği belirtilerek, “Bu nedenle 8 Kasım’dan itibaren hafta içi de Nur Sultan’daki alışveriş ve eğlence merkezleri sadece ‘yeşil’ kategorideki vatandaşlara açık olacak” denildi.

Tam aşılıların sayısı 7 milyonu geçti

Ülke genelinde daha önce Covid-19 aşısı olmayanların hafta sonları alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklanmıştı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre, 19 milyon nüfusa sahip ülkede virüse karşı tam aşı olanların sayısı 7 milyon 674 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 1031 yeni vakanın görülmesiyle toplam vaka sayısı 950 bine yaklaştı. Ölenlerin sayısı 9 artarak 12 bin 259’a ulaştı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam