Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nden Başbakan’a çağrı

Published

on

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun madencilikle ilgili açıklamalarının Lefke halkını üzdüğünü ve tedirgin ettiğini belirtti.

Başbakan’a “Lütfen madencilik serüvenine kapılmayınız” diyerek seslenen yönetim kurulu üyeleri, Lefke’nin madencilikle değil, temiz yatırımlarla kalkınan ülkenin ilçesi olmak istediğini belirtti.
Lefke’de bekleyen 1 milyar 550 milyon dolarlık bakır değil, değeri düşük bazı madenlerden oluşan atık olduğunu kaydeden Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, “Belli ki Sayın Başbakan’a birileri yanlış bilgi vermiş ve kendisi de böyle bir ifade kullanmıştır” açıklamasında bulundu.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu atığın içerisindeki maden cinsleri ise Avrupa Birliği tarafından 1.2 milyon Euro ile finanse edilen bir projede 1.5 yıl süren çok detaylı bir araştırma sonunda PLEJADES firması tarafından raporlanmış ve Gemikonağı alanında bulunan CMC alanı içerisindeki sadece bir havuzda yüzde 0.03 (binde üç) ve diğer havuzlarda ise %0.01 ile %0.02  seviyesinde bakır olduğu resmi rapor ile AB’ye bildirilmiştir.

Konu havuzlar içinde 10 milyon ton atık olduğu ve yine Gemikonağı ve Lefke bölgesinde de 2 milyon ton atık olduğu bilinmektedir.

Çok basit bir hesap yapacak olursak, Aralık 2021’de, 1 ton bakır fiyatının 4.000 USD olduğunu internetteki bakır madeni raporlarından görebiliyoruz.
Basit bir hesap ile; toplam 12 milyon ton atık içindeki bakır oranının da hiç olmayan değer yüzde 0.04  olduğunu ve ayrıca işletim sırasında hiç bir kayıp olmayacağını da hayal edersek 12 milyon ton atıkta 48.000 ton bakır elde edilir.

Geriye kalan 11.925.000 ton atık ise ayni bölgede yine atık olarak kalacaktır. Tabii hacmi de şu ankinden çok daha fazla olacağından o alanda daha fazla yer kaplayacağı da bilinmektedir.

Gelelim ekonomik getirisine. 1 ton bakırın 4.000 USD olduğunu biliyoruz. Bunu 5.000USD olarak düşünürsek, her ihtimalin iyi gittiği ve her hangi bir kaybın olmadan işletimin gerçekleştiğini düşünürsek elde edilecek bakırın fiyatı 240.000.000 USD  olur.”

Açıklamanın devamında şunlar da belirtildi:

“Yani Sayın Başbakan’ın dediği gibi 1.550.000 Euro’luk bir getirisi yoktur. Yine Sayın Başbakan’ın dediği gibi her ay maliye bütçesine 250 milyon TL akması mümkün değildir. Bu hesaplamada firmanın yapacağı yatırım için harcayacağı para ile elde edeceği para hiç bir firmayı böyle bir yatırım yapmaya teşvik etmemektedir. Tüm firmalar ileri madencilik yani yer altındaki madenin yer yüzüne çıkarılmasının önünü açma adına siyasilere yanlış bilgi vermektedir. İleri madencilik Lefke’nin yok oluşu demektir. Sayın Başbakana çağırı yapıyoruz lütfen madencilik serüvenine kapılmayınız.  Lefke ilçe halkı madencilik istemiyor.  Lefke halkı temiz yatırımılar ile kalkınan bir ülkenin ilçesi olmak istiyor.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Taliban, kaçak Afganlar için Türkiye’ye gelecek

Published

on

Afganistan’daki Taliban hakimiyetinden sonra ülkeyi terk eden Afganlar, İran sınırından farklı yollarla Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Taliban, Türk makamlarıyla konuya ilişkin ikili değerlendirmelerde bulunabilmek amacıyla Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığından bir grup heyetin önümüzdeki hafta içi Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

 

HEYET, AFGAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRACAK

Taliban’ın Göç ve Mülteciler Bakanlığından Türkiye’ye göndereceği heyet, Türkiye’deki Afgan göçmenler hakkında birtakım araştırmalarda bulunacak. Afgan kaçak göçmenlerin sorunlarının ve geri dönüş yollarının üzerinde duracak olan heyet, oluşturdukları raporları Taliban hükumetine bildirecek.

MOHAMMED ARSALA: TÜM SORUNLAR DİKKATE ALINACAK

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala, konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Arsala, Taliban hükumetinin kaçak göçmenlerin Afganistan’a geri dönebilmesi için bütün yardımlara hazır olduğunu belirtti. Arsala, bugüne kadar Türkiye’deki Afgan göçmenlerin durumu ve dönüşleri konusunda Türkiye’yle yapılan resmi görüşmelerde hiçbir çözüme ulaşılamadığını vurguladı.

Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

Devamını Oku

Dünya

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle OHAL ilan edildi

Published

on

By

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde maymun çiçeği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

New York Valisi Kathy Hochul, maymun çiçeği salgını nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Hochul yaptığı açıklamada, “New York eyletinin maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verilerini inceledikten sonra, bu salgınla mücadele çabalarımızı güçlendirmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD’de tespit edilen her 4 maymun çiçeği vakasından birinin New York eyaletinde olduğu bilgisini paylaşan Hochul, “Ekibimle birlikte daha fazla aşı tedarik etmek, testleri artırmak ve halkı salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Nur Sultan’da aşı olmayanlar AVM’lere alınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı olmayanların hafta içi de alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklandı.

Published

on

By

Nur Sultan Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentteki koronavirüsün yayılımını  kontrol altında tutmak amacıyla önlemler artırıldı. 

Hafta sonu yasağı genişletildi

Açıklamada, ev karantinasını ihlal edenlerin en fazla alışveriş ve eğlence merkezlerinde tespit edildiği belirtilerek, “Bu nedenle 8 Kasım’dan itibaren hafta içi de Nur Sultan’daki alışveriş ve eğlence merkezleri sadece ‘yeşil’ kategorideki vatandaşlara açık olacak” denildi.

Tam aşılıların sayısı 7 milyonu geçti

Ülke genelinde daha önce Covid-19 aşısı olmayanların hafta sonları alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklanmıştı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre, 19 milyon nüfusa sahip ülkede virüse karşı tam aşı olanların sayısı 7 milyon 674 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 1031 yeni vakanın görülmesiyle toplam vaka sayısı 950 bine yaklaştı. Ölenlerin sayısı 9 artarak 12 bin 259’a ulaştı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam