Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kalkınma Bankası Olağan Genel Kurulu yapıldı

Published

on

Kalkınma Bankası’nın 29. ve 30. yıllık Olağan Genel Kurul toplantısı bugün yapıldı.

Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hande Kayasal ve Kalkınma Bankası Genel Müdürü İnanç Babaliki konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kalkınma Bankası’nın ülkeye önemli hizmetler verdiğini söyleyerek, bankaya emeği geçenlere teşekkür etti.

Kalkınma Bankası’nın ülke kalkınmasına katkı yaptığını dile getiren Tatar, KKTC’nin kalkınmakta olan bir ülke olduğunu belirtti.

Sanayi sektöründe kalkınmanın sağlanmasının en büyük temennileri olduğunu söyleyen Tatar, sanayi yatırımlarının eskiye göre arttığını kaydetti.

Pandemi döneminde sıkıntılar yaşandığını, bedeller ödendiğini ancak bugün o zor günlerin aşıldığını dile getiren Tatar, Ercan Havalimanı örneğini vererek, ülkeye giriş çıkışlarda 2019 yılı rakamlarının geçildiğini belirtti.

Yerel gelirlerin arttığını vurgulayan Tatar, ekonominin kayıt altına alınması noktasında tedbirler alındığını, gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

“Bize düşen bu zemini korumaktır” diyen Tatar, zeminin KKTC olduğunu söyleyerek, “KKTC vardır ve yaşayacaktır” diye konuştu.

Zemin kayarsa ülkeye yatırım yapılmayacağını dile getiren Tatar, turizm, inşaat ve eğitim sektöründe yaşanan olumlu  gelişmelere değindi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Kalkınma Bankası’nın ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirtti.

Amcaoğlu, hayat pahalılığı rakamlarına  değinerek, son üç yıllık süreçte oranların yüzde 80’lerden yüzde 60’lara gerilediğini, gelecekle ilgili tahminlerin yüzde 50’lerde olduğunu ifade etti.

Bu rakamların dikkatle incelenmesi gerektiğini dile getiren Amcaoğlu, pandemi döneminde yaşanan sıkıntıların, hükümet tarafından alınan kararlar ve verilen kredilerle aşıldığını, esnafın derdine çare üretildiğini belirtti.

Amcaoğlu, genç işsizlik sayılarının o dönemde yüzde 29 iken bugün yüzde 14’e gerilediğini, genç kadınların iş hayatına kazandırılmalarının da önemli olduğunu kaydetti.

“Özel sektör yoksa devlet yoktur” diyen Amcaoğlu, 2009 yılından sonra dönemin Başbakanı Ersin Tatar’ın aldığı radikal kararlar olmasaydı bugünkü büyümelerin yaşanamayacağını belirtti.

Güvercinlik Sanayi bölgesine yönelik çalışmalarla ilgili bilgi veren Amcaoğlu, ihale aşamasına gelindiğini, yakında hayata geçeceğini söyledi.

Amcaoğlu, kısa, orta, uzun vadeli kalkınma planı için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hande Kayasal da, bankanın, ülke ekonomisinin sürdürülebilir gelişimine katkı sağladığını belirtti.

Kredilendirme yelpazesini genişlettiklerini, genç kadın girişimciler ve hayvancılara da destek sağlamaya başladıklarını dile getiren Kayasal, üretim ve ihracat gibi alanlara katkı sağlayan firmaların ayakta kalmasına katkı sunduklarını kaydetti.

Kayasal, kredilerin geri dönüşümlerinde sağlanan başarıya işaret ederek, geri dönüşümü mümkün görünmeyen 34 dosya konusunda sağlanan ilerlemeye değindi.

Kalkınma Bankası Genel Müdürü İnanç Babaliki, Kalkınma Bankası’nın mevcut ve yeni yatırımlar için kredi sağlayarak ülke ekonomisinde katkı sağladığını söyledi.

Babaliki, 913 milyon TL’ye yakın yatırım imkanı sağlandığını dile getirerek, yelpazenin genişletilerek  hayvancılık gibi çeşitli  sektörlerde yatırımcılara kredi sağlandığını belirtti.

Genel Kurul’da konuşmaların ardından verilen ara sonrası divan oluşturularak, gündeme geçildi.  

Gündemde;  “Yönetim Kurulu Raporunun sunulması, 2022 ve 2023 yıllarına ait Bilanço, Kâr Zarar hesaplarının ve Denetçiler Raporunun okunup tezekkür edilmesi, Sermayenin Artırılması (900 milyon TL’den 1.7 milyar TL’ye çıkarılması), Kâr dağıtımının karara bağlanması, Yönetim Kurulu’nda B Hisselerini temsil edecek olan bir üyenin B Hissedarları arasından seçilmesi ile Dilek ve temenniler” bulunuyor.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Geek Fest Kyrenia 26-27 Ekim’de yapılacak

Published

on

By

Geek Fest Kyrenia, 26-27 Ekim tarihlerinde yapılıyor.

Oyun, anime ve cosplay meraklılarını bir araya getirecek olan Geek Fest Kyrenia, 2 gün boyunca 12:00-18:00 saatleri arasında Lord’s Palace Hotel’de yer alacak.

Günümüz dünyasından bir çok popüler kültüre ait yeni deneyimlerin sunulacağı Geek Fest Kyrenia etkinliğine giriş ücretsiz olacak.

Yurtdışından gelecek yirmiden fazla birbirinden renkli ve ilginç, oyun, anime, film ve dizi karakterlerine can verecek cosplay oyuncularının da katılacağı etkinlikte, katılımcılar sahne şovlarını izlemek yanında,cosplay oyuncularıyla birlikte eğlenebilecek.

Etkinlik bu yıl, Türkiye’den Murat Soner Youtube kanalının tanınmış ismi Murat Soner ve Legendarium Türkiye Youtube kanalını temsilen Zafer Güleç ve Cem Özdemir’in söyleşilerine de ev sahipliği yapacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: İnsanlığa, sağlığa ve bilime yaptığınız hizmetleriniz değerlidir

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 45. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi’nin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tatar, bin 400’e yakın doktoru Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kongrenin hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Tatar, “İnsanlığa, sağlığa ve bilime yaptığının hizmetleriniz değerlidir.” dedi.

Türkiye’nin sağlıktaki başarılarının önemine dikkat çeken Tatar, tıpta gösterilen başarıların Türk dünyasının gelişmesine vesile olduğuna vurgu yaptı.

Tıp doktorlarının katkılarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtmak ve güçlendirmek istediklerini söyleyen Tatar, tıpta yaşanan gelişmelere bağlı olarak sağlık turizminin de geliştiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, önümüzdeki yıl gerçekleşecek kongrenin yine KKTC’de yapılacak olmasının gururunu yaşadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’de Kahramankazan’da milli savunma sanayi tesisi TUSAŞ’a düzenlenen terör saldırısını kınadı, şehitlere Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar diledi.

Gazze’de yaşanan dram ve vahşet olaylarının Kıbrıs’ta geçmişte yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı ile 50 yıldan beri adada barış, huzur ve güvenin var olduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anavatan Türkiye Cumhuriyetinin desteğiyle güçlendiğini ve tanınma yolunda ilerlediğini ifade eden Tatar, turizm, yükseköğretim, tarım ve hizmet sektöründe gelişmeler yaşadığını vurguladı.

Pandemi döneminde Başbakan olduğunu anımsatan Tatar, ülkenin kapandığını ve sorunlara çare aranırken, Türkiye’nin ülkede acil durum hastanesi yaptığını ve aşı gönderdiğini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Devir-teslim töreni yok hükmündedir

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman Mecliste, CTP’li milletvekillerinin de katıldığı basın toplantısı düzenledi.

Resmi Gazete’de yer alan Ziya Öztürkler’in Meclis Başkanı olduğuna dair yayın ve devir-teslim töreni hakkında açıklama yapan Erhürman, bu yayının hukuken
geçersiz olduğunu belirterek, yapılanları Meclis’e darbe olarak nitelendirdi.

Erhürman konuşmasında Meclis iç tüzüğüne atıfta bulunarak yaşanan süreci eleştirdi.

22 Ekim’de, Meclis’te görevli üç hukukçudan konuyla ilgili görüş alındığını ve bu görüşlerin aynı gün Meclis Başkanlığı’na iletildiğini belirten Erhürman, bu görüşlerde üç oy pusulasının geçersiz olduğuna dair net ifadeler yer aldığını savundu.

Bu görüşlerin dikkate alınmadığını ve 23 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararın hukuksuz olduğunun belirten Erhürman, hukukçuların verdiği olumsuz ve ayrıntılı görüşler bilindiği halde bu yayımın yapıldığını öne sürdü.

Erhürman, Divan toplanmadan alınan kararın hukuka aykırı olduğunu ve geçerli olmadığını söyledi. “Şu anda bir Meclis Başkanı yoktur; yok hükmündedir” diyen Erhürman, Zorlu Töre’nin görevinin hukuken devam ettiğini belirtti.

Erhürman, Öztürkler’in Meclis Başkanlığını tanımadıklarını ve hukuka aykırı olan durumu kabul etmeyeceklerini söyledi.

Divanın toplanması gerektiğini belirten Erhürman, “Meclis Başkanlığı seçimi tamamlanmamıştır. Prosedür bellidir, gelin tamamlayalım. Tamamlanmadığı sürece her türlü faaliyet yok hükmündedir” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam