Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı İlseven: “Elbirliği ile ormanlarımızı koruyalım, alanlarını çoğaltalım”

Published

on

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, ormancılık hizmetlerinin, uzun vade yatırım gerektirdiğine dikkat çekerek, “Bugün dikilen fidanların ağaç olması için yıllara ihtiyaç vardır. Elbirliği ile ormanlarımızı koruyalım, alanlarını çoğaltalım.” dedi.

İlseven yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 1972, ülkede ise 1978 yılından beri kutlanan, Dünya Ormancılık Günü’nün, ormanların daha iyi korunması, geliştirilmesi, iyi bir şekilde işletilmesinin önemi ile çok yönlü faydaları gibi konuların çeşitli haberleşme araçlarıyla duyurulması ve halkın bu yöndeki ilgisinin artırılmasını amaçladığını kaydetti.

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanların son 30 yıldan bu yana büyük bir tahribatla karşı karşıya olduğunu ifade eden İlseven, her yıl 10-15 milyon hektar ormanlık alanın, insan eliyle yapılan yanlış müdahaleler sonucu çıplaklaştığını belirtti.

Ülke ormanlarında da tahribatın büyük boyutlarda seyrettiğini kaydeden İlseven, “Küresel ısınmanın da yarattığı olumsuzluklar hesaba katıldığında ülkemizde ormancılık gününün önemi her gün daha da artmaktadır. Orman fakiri bir ülke olmamız nedeniyle bu kötü gidişe artık ‘dur’ deyip ivedi ve radikal önlemler almalıyız.” dedi.

Ormanların etkin bir şekilde korunması ve ağaçlandırmalarla alanlarının artırılmasının tedbirlerin başında geldiğini belirten İlseven, şöyle devam etti:

“Ormanlardan beklenen ekonomik, hidrolojik, klimatik, sağlık ve regreasyon hizmetlerinden tüm olarak yararlanılmasının ancak yüzde 18 olan verimli orman açığının süratle kapatılması ile mümkün olacaktır. Uygulamaya konacak planlı programlı ağaçlandırma projeleri sayesinde 76 bin 771 hektar olan orman alanının 100 bin hektara çıkarılması sağlanmış olacaktır. Ülkemizde bunu gerçekleştirmek için potansiyel ağaçlandırma alanları mevcuttur.”

90’lı yıllarda 3-4 milyona çıkan fidan üretiminin bugün 100 binlere gerilediğini ifade eden İlkay İlseven, orman koruması açısından da birçok zafiyetler olduğunu, gerek orman yangınlarıyla mücadele gerekse orman zararlıları ile mücadelede yetersiz ve etkisiz kalındığını kaydetti.

İlseven, çam kese böceğinin yoğun olduğu dönemlerde, sistemin öngördüğü ve tavsiye ettiği yöntem olan havadan biyolojik ilaçlamanın beş yıldır uygulanmamasının da ormanların tahribine neden olduğunu ifade etti.

-“Yangın mevsimden önce tüm tedbirler alınmalı”

Gelecek aydan itibaren ülkede yangın mevsimine girileceğine dikkat çeken İlseven, şimdiden çalışmalara başlanarak, yangın mevsiminden önce tüm tedbirlerin alınmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Orman yangınları ile mücadelede eksik olan hava aracının ülkede konuşlandırılmasının zorunluluk olduğunu kaydeden İlseven, ormancılık hizmetlerinde görev yapan teknik ve vasıflı personelin sayıca yetersiz olduğunu belirterek, “Vasıflı teknik eleman istihdamı ivedilikle yapılmalıdır.” dedi.

İlseven, mevcut ormanların etkin bir şekilde korunması, ağaçlandırmalarla orman alanının artırılması ve ormanların sürdürülebilir yönetim ilkeleri doğrultusunda planlanarak işletilmesinin, ulusal ormancılık amaçlarının başında yer alması gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kalavaç Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs kültürü, gelenek ve göreneklerinin sergilendiği Kalavaç Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar festivalde yaptığı konuşmada, pandemi döneminde ara verilen festivalin yeniden yapılmaya başlandığını belirterek, festivali düzenleyen Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’ni ve festivale kaktı koyanları tebrik etti.

Kalavaç’ın geçmişten beri bir Türk köyü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, kültür, sanat ve geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Festivale büyük ilgi duyulduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, festivale katılan sanatçılara teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu: Rum Lider ve Başpiskopos’un sözleri Ada’daki atmosferi zehirliyor

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios’un Paskalya genelgesinde kullandığı ifadeler ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “İşgal duvarını yıkma” stratejisine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Hasipoğlu, dini bir gün vesilesiyle yapılan bu açıklamaların Ada’daki barış ortamına zarar verdiğini savunarak, Rum tarafında Türk karşıtlığının hâlâ etkisini sürdürdüğünü ifade etti.

Hasipoğlu’nun açıklamalarının tamamı şu şekilde:

“Ortodoks Hristiyanlar için en kutsal günlerden Paskalya Yortusu vesilesiyle Güney Kıbrıs’tan gelen açıklamaları hayret ve tepkiliyle karşıladık.

Dini bir günü siyasi şova çevirmeyi tercih eden gerek Rum Lider gerekse Rum Başpiskopos’un sözlerini esefle kınıyoruz.

Kıbrıs’tan Türkleri kovacağını söyleyecek kadar kendisinden geçen Rum Yetkililerde hala Türk nefretinin güncelliğini koruduğunu herkesin görmesini gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Kıbrıs Türk siyasetiyle Rum siyasetinin en büyük farkı, klisenin Rum yönetimi üzerindeki radikal etkisidir .
Rum Ortodoks Kilisesi Kıbrıs Rum siyasi tarihinde oynadığı rolü hep hafızamızdadır . Çözümün eşiğine geldiğimiz her aşamada devreye girip Rum siyasetini etkilemişlerdir .

Artık bilinmelidir ki çözüm masadaki değil sahadaki gerçekliktir . Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet, iki ayrı kimlik gerçeği, bu nefret söylemleriyle kendisi bir kez daha ortaya koymuştur.

Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiiili garantisinin, bu sözlerle bizler için ne kadar yaşamsal olduğunu herkes yeniden idrak etmiştir.

Rum Lider ve Başpikopos’un sözlerinin Ada’daki iki halk arasındaki atmosferi zehirlemekten başka işe yaramadığı ortadadır.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın yasama gündemiyle toplanacak

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın yasama gündemiyle toplanacak.

Genel Kurul’un saat 10.00’da başlayacak toplantısında, Birleştirilmiş Para ve Kambiyo (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu ele alınacak.

Ardından,  Kıbrıs Vakıflar İdaresine Ait Mustafa Nazif Efendi Derviş Efendizade Vakfına Ait Emlaktan Talep Edilen Yolun İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi yapılacak.

Genel Kurul’da, ayrıca, “Ülkemizdeki Yükseköğretim Kurumlarının Faaliyetlerinin İdari ve Mali Denetim Sisteminin ve YÖDAK’ın Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi”nin raporu görüşülecek.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam