Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yarın akşam Güney Kıbrıs’ta AEK Larnaka takımıyla yapacağı karşılaşmayı, bilet alan Kıbrıslı Türk olduğunu kanıtlayan taraftarlar izleyebilecek.
Kıbrıs’taki BM Misyon Şefliği, Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği mesajla, Fenerbahçe futbol takımının yarın akşam Güney Kıbrıs’ta AEK Larnaka takımıyla yapacağı karşılaşmayı Kıbrıslı Türklerin de izleyebileceğini bildirdi.
BM Misyon Şefliği, Kıbrıslı Türk olduğunu kanıtlayabilen ve geçerli maç bileti olan herkes geçiş noktasından geçmesine ve otobüslere binmesine izin verileceği konusunda güvence aldığını iletti.
BM Misyon Şefliği, Güney Kıbrıs’a daha önce geçiş yapmış olanların sistemde yer aldıklarından bir sorunun olmaması gerektiğini ifade etti.
BM Misyon Şefliği Güney Kıbrıs’a ilk defa geçecek KKTC’li taraftarlara izin verilebilmesi için yanlarına KKTC doğum belgesi getirmeleri halinde izin verileceğini bildirdi.
BM görevlilerinin geçiş noktasında ve stadyumda hazır olacağı da kaydedildi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Kemal Köprülü de, ‘BRT’de 17. Saat’ programına telefonla bağlanarak açıklamada bulundu.
Kemal Köprülü sorunun, yaptıkları girişimlerle çözümlendiğini, Fenerbahçe’nin bu akşam Larnaka’ya varacağını, yarın akşam da Larnaka’da maçın oynanacağını belirtti.
KKTC’deki taraftarların güneye geçmeleri konusunda bazı zorluklar yaratılmaya çalışıldığını ancak bakanlığın BM nezdindeki girişimleri sonucu bu sorunun çözüldüğünü ifade eden Köprülü, “Maça gidecek Fenerbahçeli taraftarlar kapıda KKTC kimliklerini ve ilk gez Güney’e geçecek olanların da doğum belgelerini ibraz ederek geçebilecekler ve maça gidebilecekler” dedi.
Köprülü, üç günden beri bu konuyla ilgili yoğun girişimler bulunduklarını ve konunun bugün itibarıyla çözüldüğünü söyledi.
Köprülü, “Hiçbir sorun yaşamadan bilet alan Fenerbahçe taraftarları KKTC kimlikleri ve doğrum belgeleri ile güneye geçebilecekler ve maça gidebilecekler” açıklaması yaptı ve Fenerbahçe’ye başarı diledi.
Köprülü, maça gitmek isteyenler için fankart zorunluluğunun da olmadığını sözlerine ekledi.
Fenerbahçe ile AEK Larnaka karşılaşması, Avrupa Ligi 2. Grup maçında Larnaka AEK Arena’da yarın akşam saat 19.45’te başlayacak.BRT
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs kültürü, gelenek ve göreneklerinin sergilendiği Kalavaç Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar festivalde yaptığı konuşmada, pandemi döneminde ara verilen festivalin yeniden yapılmaya başlandığını belirterek, festivali düzenleyen Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’ni ve festivale kaktı koyanları tebrik etti.
Kalavaç’ın geçmişten beri bir Türk köyü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, kültür, sanat ve geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Festivale büyük ilgi duyulduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, festivale katılan sanatçılara teşekkür etti.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios’un Paskalya genelgesinde kullandığı ifadeler ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in “İşgal duvarını yıkma” stratejisine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
Hasipoğlu, dini bir gün vesilesiyle yapılan bu açıklamaların Ada’daki barış ortamına zarar verdiğini savunarak, Rum tarafında Türk karşıtlığının hâlâ etkisini sürdürdüğünü ifade etti.
Hasipoğlu’nun açıklamalarının tamamı şu şekilde:
“Ortodoks Hristiyanlar için en kutsal günlerden Paskalya Yortusu vesilesiyle Güney Kıbrıs’tan gelen açıklamaları hayret ve tepkiliyle karşıladık.
Dini bir günü siyasi şova çevirmeyi tercih eden gerek Rum Lider gerekse Rum Başpiskopos’un sözlerini esefle kınıyoruz.
Kıbrıs’tan Türkleri kovacağını söyleyecek kadar kendisinden geçen Rum Yetkililerde hala Türk nefretinin güncelliğini koruduğunu herkesin görmesini gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.
Kıbrıs Türk siyasetiyle Rum siyasetinin en büyük farkı, klisenin Rum yönetimi üzerindeki radikal etkisidir . Rum Ortodoks Kilisesi Kıbrıs Rum siyasi tarihinde oynadığı rolü hep hafızamızdadır . Çözümün eşiğine geldiğimiz her aşamada devreye girip Rum siyasetini etkilemişlerdir .
Artık bilinmelidir ki çözüm masadaki değil sahadaki gerçekliktir . Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet, iki ayrı kimlik gerçeği, bu nefret söylemleriyle kendisi bir kez daha ortaya koymuştur.
Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiiili garantisinin, bu sözlerle bizler için ne kadar yaşamsal olduğunu herkes yeniden idrak etmiştir.
Rum Lider ve Başpikopos’un sözlerinin Ada’daki iki halk arasındaki atmosferi zehirlemekten başka işe yaramadığı ortadadır.”
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın yasama gündemiyle toplanacak.
Genel Kurul’un saat 10.00’da başlayacak toplantısında, Birleştirilmiş Para ve Kambiyo (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu ele alınacak.
Ardından, Kıbrıs Vakıflar İdaresine Ait Mustafa Nazif Efendi Derviş Efendizade Vakfına Ait Emlaktan Talep Edilen Yolun İstibdalinin Onaylanmasına İlişkin Karar Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi yapılacak.
Genel Kurul’da, ayrıca, “Ülkemizdeki Yükseköğretim Kurumlarının Faaliyetlerinin İdari ve Mali Denetim Sisteminin ve YÖDAK’ın Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi”nin raporu görüşülecek.