Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

12’nci Şafak Nöbeti 19 Temmuz akşamı 22:30’da başlayacak

Published

on

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, bu yıl da, Barış Harekatı’nın ilk adımının atıldığı yerde,  Yavuz Çıkarma Sahili’nde, Şafak Nöbeti’yle başlayacak.

Şafak Nöbeti, bu yıl ilk kez Müze Gemi’nin önünde başlayacak. Etkinliklere saat 22.30’da Müze Gemi önünde İstiklal Marşı okunarak start verilecek. Daha sonra geleneksel meşaleli yürüyüşle Çıkarma Sahili’ne inilecek. Katılımcılara bayrak dağıtımı ile birlikte, bayrama özel ikramların da yapılacağı etkinlik, Bordo Bereliler’in su altı gösterisi ve duaların okunmasının ardından sabah ezanı ile sona erecek. Etkinlik Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs nedeniyle aldığı tedbir kararları dikkate alınarak gerçekleştirilecek.

Şafak Nöbeti Komite Başkanı Fevzi Tanpınar, yaptığı açıklamada, kutsal kabul edilen Yavuz Çıkarma Sahili’nin her geçen gün bir açık hava müzesine dönüştürülmesi için tüm paydaşların verdiği mücadeleyi ve başarılı sonuçları büyük bir takdir ve heyecanla izlediklerini belirtti. Tanpınar, bu mücadelenin fitilini ateşleyen ilk etkinliğe imza atmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

“Bizim 12 yıl önce, bu sahilde tarihimize sahip çıkabilmek ve farkındalık yaratabilmek amacıyla adım attığımız yolda inanılmaz gelişmeler yaşanmıştır ve yaşanmaktadır” diyen Tanpınar, “Bu sahili nesilden nesile yaşatmak hepimizin görevidir. Tek tek her  Kıbrıslı Türkün, özgürlüğün simgesi Yavuz Çıkarma Sahili’nde hakkı vardır ve onu korumaya da borcu vardır” şeklinde konuştu.

Şafak Nöbeti’nin Kıbrıs Türkü’nün ulusal onurundan ödün vermeyerek, bu uğurda her türlü özveri ve sıkıntıya katlanarak, ulusal kurtuluş anına kadar Kıbrıs’ta bir yiğitlik destanı yazanlar için tutulduğunun altını çizen Tanpınar, “Göğsünü yıllarca çocuklarına siper eden analarımıza, geceleri gözünü kırpmadan başımızı bekleyen babalarımıza, dedelerimize, yurt dışındaki tahsilini yarıda kesip özgürlük savaşında halkını yalnız bırakmayan aydınımıza, solcusu ile, sağcısı ile tüm farklılıkları ile özgürlük savaşını verenlere hürmet için tutuyoruz Şafak Nöbeti’ni” ifadesini kullandı.

“47 yıl içinde yapılan tüm yanlışları 20 Temmuz 1974’e yüklemeye, parmağının arkasına saklanmaya çalışanlara cevap olsun diye de Şafak Nöbeti’ne gidiyoruz” diyen Tanpınar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bundan tam 47 yıl önce, 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece, Türkiye, uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanarak, adada bozulan ve Kıbrıs Türkleri’nin can ve mal güvenliğini tehlikeye atan düzene müdahale için Alsancak’taki Yavuz Çıkarma Sahili’nden adaya asker çıkardı. Şafak Nöbetçileri de tam 12 yıldır aynı gece, aynı sahilde nöbet tutuyor.

Her yıl binlerce Şafak Nöbetçisi o kutsal sahilde toplandık. Şafak Nöbeti’ni her yıl tutmak için hepimizin hep bir nedeni vardı! Kimimiz mücahit kocası mevzideyken çocuklarının başında nöbet tutan annesi için tuttu bu bir gecelik sembolik nöbeti, kimimiz gittiği yerden dönmeyen kayıp dedesini, her gece pencere önünde bekleyen annenannesinin hatırası için…  Kimimiz de gencecik yaşında paraşütle helikopterden atlayan dayısını anmak için Türkiye’den gelip yerini aldı Şafak Nöbetçileri arasında…

Şafak Nöbeti hem mücadele yıllarını yaşamış,acıları, sıkıntıları tatmış olanların, hem de savaş günlerini hiç yaşamamış olanların buluşma yeridir. Şafak Nöbeti, o yılları yaşamamış şanslı, ama 45 yıl öncesine kadar bu topraklarda yaşanan acıları, anne babalarının, ninelerinin, dedelerinin yaşadığı korkuları, sıkıntıları bilen, anlayabilenlerin buluşma yeridir… Hatta ve hatta ellerinde bayraklarıyla, uykuya yenilmeden şafağı bekleyen yüzlerce minik yüreğin de toplandığı bir yerdir.

Şafak Nöbeti, bizim özgürlük sembolümüzdür. Özgürlük uğruna canlarını bizim için feda eden aziz şehitlerimizi minnetle anmak, gazilerimizi şükran ve saygıyla hatırlamak, tüm dünyaya Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlüğünü ve onurlu duruşunu bir kez daha göstermek için, tutuyoruz  Şafak Nöbeti’ni…

Bizi biz yapan bütün farklılıklarımızla, atalarımızdan bize miras, direnme gücü, azim ve kararlık ile tutuldu ve hep tutulacak…

Tüm renklerimiz ve kocaman yüreğimizle, kutsal nöbetimizi, Şafak Nöbeti’ni tutmak için 19 Temmuz Pazartesi günü saat 22.30’da Yavuz Çıkarma Sahili’nin üzeinde yer alan Müze Gemi önünde buluşuyoruz.

Yaşasın Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlük ve bağımsızlık ruhu… Yaşasın Kıbrıs Türk Halkı’nın Anadolu’nun güzel insanları ile kopmayacak dayanışması… Yaşasın nesilden nesile devam edecek Şafak Nöbeti…”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanının eşi Sibel Tatar, Akdoğdu Drifil Pelet Yem Fabrikasını ziyaret etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Alayköy’de bulunan Akdoğdu Drifil Fabrikası’nı ziyaret etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, fabrika sahibi ve direktörü Dilek Karakartal ile bir araya gelen Sibel Tatar, fabrikanın geçmişi ve üretimi hakkında bilgi aldı.

Ziyarette Sibel Tatar’a, Tarım, Hayvancılık ve Girişimcilik Danışmanı Ahmet Hamdi eşlik etti.

-Sibel Tatar: “Daha güçlü kadın daha güçlü ülke demektir”

Sibel Tatar, kadının gücüne duyduğu inancı yineleyerek, kadınların umutlarını yitirmeden üretime sarılmasının gerekliliğini belirtti. Sibel Tatar, kadınları ekonomik yönden güçlendirerek, kendi ayakları üzerinde duran bireyler olabilmelerini sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı bünyesinde de çeşitli çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, bu tür teşviklerin artırılması temennisinde bulundu.

“Daha güçlü kadın daha güçlü ülke demektir.” diyen Sibel Tatar, ortaya çıkan geniş hacimli üretim alanına bakıldığı zaman, kadının gücünü öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirtti ve ileriki çalışmalarda başarılar diledi.

-Karakartal: “Küçük bir işletmeden fabrikaya…

Fabrika sahibi ve direktörü Dilek Karakartal da 7 yıllık şirketin küçük bir işletmeden, artan talep sayesinde geliştirilip büyütüldüğüne dikkat çekerek, eski bir işletmeyi alarak fabrikaya dönüştürdüklerini belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Kültür Derneği kurumsal arşivi ile Mümtaz Soysal’ın kişisel arşivi Kıbrıs Türk Milli Arşivine kazandırıldı

Published

on

By

 

Türkiye’de 1948 yılından itibaren faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Kültür Derneği kurumsal arşivi ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Özel Danışmanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın kişisel arşivi KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi tarafından dijitalleştirilip Kıbrıs Türk Milli Arşivi’ne kazandırıldı.

KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam tarafından yapılan açıklamaya göre, Daire, yurt dışında Kıbrıs Türkleri ile ilgili ilk arşiv dijitalleştirme çalışmasını gerçekleştirdi.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nin kurulduğu tarihten itibaren oluşturduğu arşivi ile Rauf R. Denktaş’ın siyasi danışmanlığını da yürüten Prof. Dr. Mümtaz Soysal’a ait arşivin tasnif, dökümantasyon ve dijitalleşme işlemleri 5 Mayıs- 17 Mayıs  tarihleri arasında KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi tarafından Ankara’da yapıldı.

Yapılan çalışma sonunda Kıbrıs Türk Kültür Derneği’ne ait 2 bin 549 belge tasnif edildi ve bunlar 52 gömlek, 15 arşiv kutusu halinde düzenlendi. Düzenlenen belgelerle 10 bin 36 görüntü dijital ortama aktarıldı.

Prof. Dr. Mümtaz Soysal’a ait arşiv için gerçekleştirilen çalışma sonucunda ise 2 bin 145 adet belge, 131 gömlek içerisinde 28 arşiv kutusu halinde düzenlendi. Prof. Dr. Mümtaz Soysal’a ait düzenlenen belgeler 33 bin 12 görüntü dijital ortama aktarıldı.

Kıbrıs Türk Kültür Derneği’ne ait kurumsal ve Prof. Dr. Mümtaz Soysal’a ait kişisel arşiv belgelerinin orijinalleri, ülkeye getirilmesinin ardından araştırmacıların hizmetine açılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Cinsiyet Ayrımcılığını İzleme Komitesi toplandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi, Yasalardaki Cinsiyet Ayrımcılığını İzleme Komitesi bugün toplandı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, saat 10.00’da toplanan Komite, Vasiyetnameler ve Veraset (Değişiklik) Yasa Önerisi taslağının değerlendirilmesi gündemiyle toplandı, konuyla ilgili genel bir değerlendirme yaptı.

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe başkanlığında toplanan Komite toplantısında Komite üyesi UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay’ın yanında UBP Milletvekili Hasan Taçoy, CTP milletvekilleri Şifa Çolakoğlu, Ürün Solyalı ve Fide Kürşat ile Bağımsız milletvekilleri Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers yer aldı.

Komite toplantısına davetli olarak, Emekli Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürü Firdes Arıcı ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği’ni temsilen Avukat Çağıl Özsoy katıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam