Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

2.Alagadi Festivali başladı

Published

on

Çatalköy – Esentepe Belediyesi’nin ikincisini bu yıl düzenlediği Alagadi Festivali başladı.

Çatalköy – Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok açılışta yaptığı konuşmada, bölgenin önemine değinerek her geçen gün büyüyen kalabalıklaşan Çatalköy-Esentepe bölgesinde bu gelişmenin çevre, yol sorunları gibi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini anlattı.

Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan dumanın, insan sağlığında ciddi sorunla yarattığını belirten Kırok, 14 Ağustos Çarşamba akşamı MC Palace Otel’de 25 bilir kişi ve bölge vatandaşlarının katkılarıyla Teknecik Elektrik Santrali’nden kaynaklanan sorunlar, çözüm önerileriyle ilgili toplantı yapacaklarını kaydetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, Alagadi’nin Teknecik Elektrik santralinden kaynaklanan olumsuzluklarla akla geldiğini dile getirerek, bir bölgenin gelişmesi büyümesi başka, kalkınması başka bir şey olduğuna işaret etti.

Tufan Erhürman, “Belli bir ölçü ötesinde büyüme zannedildiğinin aksine kalkınmaya hizmet etmez, kalkınmayı geri sarar ve başladığınız noktanın gerisine düşebilirsiniz” dedi.

Hem bölgede hem ülkede , acilen imar, nüfus ve yatırım planlamasına ihtiyaç olduğunu belirten Erhürman, bir ülkede çok kültürlülüğün doğru yönetilmesi halinde zenginlik, yanlış yönetilmesi halinde kaosa dönüşeceğini öne sürdü.

Başbakan Yardımcısı ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Çatalköy – Esentepe bölgesinin turizm ve yatırımlar açısından büyük bir gelişme içinde olduğunu kaydederek, bakanlık olarak yaşanan sıkıntıların giderilmesi için belediye ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

Bölgede yeni yatırımların önünün açılmasının önemine dikkat çeken Ataoğlu, Şehircilik Dairesi, Girne ve Çatalköy – Esentepe Belediyelerinin imar planı günceleme çalışmalarının davam ettiğini anlattı.

Fikri Ataoğlu, bakanlığın bütçesiyle Lapta ve Çatalköy – Esentepe bölgesinde 2 halk plajı kazandırılarak belediyelere devredileceğini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, kültür gelenek göreneklerin yaşatılmasının Kıbrıs Türk halkını geleceğe taşıyacağına vurgu yaptı.

Tatar, “Önemli olan ülkemize, memleketimize ve KKTC’ye sahip çıkmaktır. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Esas olan ülkemizde Kıbrıs Türk Halkının kendi özünden gelen haklarıyla kültürüyle gelenek, görenek, örf ve adetleriyle ayrı bir halk olarak egemenliğiyle ve devlet sahibi olma zenginliğini koruyarak, varlığını ilelebet bu ülkede yaşatmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkedeki doğal zenginliklerin korunmasının bir görev olduğunun, aynı zamanda gelişme ve kalkınmanın da sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

KKTC Devleti’nin dünyada yerini alırken bir cazibe merkezi olmaya aday olduğunu belirten Tatar, şunları kaydetti.

“Bugün Güney Kıbrıs’ta da çok yoğun yabancı nüfus vardır ancak benzer tartışmaları görmüyoruz çünkü gündem değildir. Bizde bu meseleler abartılarak gündem yapılmaktadır. Önemli olan bunları yönetebilmektir, çünkü netice itibarıyla KKTC turizmiyle üretimiye ayakta durmak durumundadır. Ambargo ve izolasyonlar altındaki ülkemizde yabancıların buraya gelip yaşamlarını sürdürmek için tercih etmeleri ve yaptıkları tanıtım faaliyetleriyle buraya daha fazla turist çekmeleri, KKTC’yi bir marka olarak dünyadaki haklı yerini alma noktasına getirmiştir.”

Etkinlik, halk dansları gösterileri, Türkiye’nin ünlü darbuka sanatçısı Ceren Özdemir ve ses sanatçısı Merve Özbey sahne aldığı festivalin ilk gün etkinlikleri, Dj Samet performansıyla tamamlandı.

Festival bugün de çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak, ayrıca kurulan standlarda yiyecek içecek, hediyelik eşya ve el sanatlarının satışı gerçekleştirilecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel Adatepe Muhtarlık binasının açılışını gerçekleştirdi: ‘2026’da e-Devlet devreye girecek, muhtarlıkların önemi artacak’

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, bugün Lapta Bölgesine gerçekleştirdiği ziyarette , Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi Adatepe Muhtarlık binasının açılışını da gerçekleştirdi.
Açılış törenine, Girne Kaymakamı Revin Gürler, Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser, Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz da katıldı.

Adatepe Muhtarı Ümit Kardeşler, yaklaşık 50 yıldır Adatepe Muhtarlığının, bir binası olmadığını, hizmet verirken güçlük yaşadıklarını belirterek, muhtarlık binasını hayata geçiren Başbakan Ünal Üstel’e, belediye başkanı ve ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz da konuşmasında, Başbakan Ünal Üstel’in Kuzey Kıbrıs’ta binası olmayan muhtarlık kalmayacak sözünü tuttuğunu belirterek, önümüzdeki süreçte e devlete geçilecek olması nedeniyle, muhtarlık binalarının tamamlanmasının daha da önem kazandığını kaydetti.
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de konuşmasında, 1 yıl önce başlatılan süreçte, bölgedeki 4-5 muhtarlık binasının tamamlanma aşamasına geldiğini dile getirerek, ilk olarak Adatepe muhtarlık binası hizmete açıldığını belirtti.

Ataser, Başbakanlığın muhtarlıklar için tahsis ettiği yerlere binaların oluşturulduğunu belediye olarak da muhtarlıkların otopark, elektrik altyapısı, peyzaj, iç ve dış düzenlemelerine katkıda bulunduklarını ifade etti.
Başbakan Ünal Üstel ise konuşmasına, Lapta Bölgesi ve ülke genelinde yaptıkları yatırımları anımsatarak başladı.

“Hükümetlerimiz döneminde muhtarların ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu her platformda halkımıza anlattık.Muhtarlarımızın özlük hakları ilk bizim hükümetlerimiz düzenlendi” diyen Üstel, göreve gelen diğer hükümetlerin , bu konuda bir artı değer yaratmadığını söyledi.

Hükümete geldikleri gün, muhtarları ofissiz bırakmayacaklarının sözünü verdiklerini anımsatan Ütel, Muhtarla Birliğiyle yaptıkları çalışmalarla, yaklaşık 110 muhtarlığa halka konforlu bir şekilde hizmet verebilecekleri binalar kazandırmak için çalışmaya başladıklarını söyledi.
Kısa bir süre içinde tüm muhtarlık binalarını tamamlamayı ve internet ağını oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Üstel,e-Devletle hantal bürokrasiyi de kaldıracaklarını vurguladı.

Hükümet olarak e-Devlet çalışmalarını tamamladıklarını, e-devlet yasasını geçirdiklerini ve E-devletin binasını kurduklarını, E-devletin bütün cihazlarını Türkiye Cumhuriyeti’nin karşıladığını cihazlarla, yavaş yavaş hizmet vermeye başladığını belirten Üstel, Haziran ayında e-devletin bütün kadrolarını Kamu Hizmeti Komisyonu aracılığıyla tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

“E-devlete yakışan liyakatli insanlarımızı sınav sonrası e-devlette istihdam edip dört başı sıkı bir şekilde çalışmaya başlayacaktır “diyen üstel, hedeflerinin E-Devleti 2026 yılı başında hizmete sokmak olduğunu söyledi.

E-devletin devreye girmesiyle muhtarlıkların daha da önem kazanacağını dile getiren Üstel, yeni muhtarlık binasının hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

III. Uluslararası Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongresi başladı

Published

on

By

Millî Eğitim Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan III. Uluslararası Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongresi saat 10.30’da Acapulco Hotel’de başladı.

Üç gün sürecek olan kongre, Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı ana sponsorluğunda, KKTC Cumhurbaşkanlığı, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) iş birliğinde organize edildi.

Kongrede, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, III. Uluslararası Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongre Başkanı Prof. Dr. Çağla Gür, Kongre 2’nci Başkanı Uzman Başak Eser, Kongre Onursal Başkanı Cengiz Topel Uzun, Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı İcra Kurulu Başkanı Vacide Gören, Milli Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Yusuf İnanıroğlu, GAÜ Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Serdar Yurtsever, UKÜ Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Halil Nadiri açılış konuşması yaptı.

Açılış konuşmaları sonrasında Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından kongrenin gerçekleşmesine katkı koyanlara plaket takdimi yapıldı.

Kongre kapsamında iki çalıştay, öğretmen ve öğrencilere yönelik atölyeler, paralel akademik oturumlar ve “Önleyici Politikalar Çerçevesinde Toplumsal İyi Oluş” konulu panel düzenlenecek. Genç yetenekleri desteklemeyi amaçlayan 3’ncü Birkan Uzun Resim Yarışması’nın ödül töreni ve sergisi yer alıyor.

Eğitim alanındaki çalışmalarıyla tanınan Türkiye Cumhuriyeti eski Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, kongrede davetli konuşmacı olarak “Eğitimde Kavramlar ve Yansımaları” başlıklı konuşmasını da yapacak.

Acapulco Hotel’de üç gün sürecek kongre hakkında detaylı bilgi https://www.poswebcongress.com/index.php linkinden edinilebiliyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ ile Constructor Üniversitesi arasında çift diploma programı hayata geçiriliyor

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), uluslararası anlaşma vizyonu doğrultusunda Constructor Üniversitesi ile iş birliğine imza attı.

DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi bünyesinde sunulacak çift diploma programı, İşletme ile Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik lisans programlarını kapsıyor. Program, öğrencilere küresel ölçekte kaliteli ve çok yönlü bir eğitim deneyimi sunmayı amaçlıyor.

DAÜ’den verilen bilgiye göre, programa kaydolan öğrenciler, eğitimlerinin ilk dört yılını DAÜ’de tamamladıktan sonra, beşinci yıl Almanya’nın Bremen kentinde bulunan Constructor Üniversitesi’nde öğrenim görerek her iki kurumdan da mezuniyet diploması alma hakkı kazanacak.

Teorik bilgiyi pratikle birleştirmeyi amaçlayan program; öğrencilere farklı kültürlerde eğitim deneyimi yaşama, alanında uzman akademisyenlerle çalışma ve uluslararası bir kariyere güçlü bir başlangıç yapma fırsatı sunuyor. Aynı zamanda farklı yükseköğretim sistemlerinden edinilen yetkinliklerle öğrenciler, geniş bir profesyonel ağ kurma imkânına da sahip olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam