Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Dolayısıyla Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi

Published

on

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Boğaz Şehitliğinde tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, Başbakan Ersan Saner, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, diğer bazı askeri erkan, bakanlar, bürokratlar, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Şehitliğe çelenkler sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşu, saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın şehitlik özel defterini imzalamasının ardından son buldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, özel deftere şunları yazdı:
“Kıbrıs Türk halkının özgürlüğü, bağımsızlığı ve egemenliği uğruna toprağa düşen aziz şehitlerimiz, sizleri unutmadık ve unutturmayacağız. Bugün kendi vatanımızda, kendi devletimizde özgür ve başımız dik olarak yaşıyorsak, bunu sizlere borçluyuz. Canlarınız pahasına, Kıbrıs Türk halkını bugünlere taşıyan fedakarlıklarınız daima minnet ve şükranla anılacaktır. 20 Temmuz Barış Harekatı’nın 47’nci yıldönümünde huzurlarınızda saygıyla eğiliyorum. Rahat uyuyunuz, emanetleriniz asla çiğnetilmeyecek, sonsuza dek yaşatılacaktır.
Ruhlarınız şad olsun.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Komisyonu Çalıştayı Antalya’da yapılıyor…Çalıştaya AÖA Başkanı Konedralı katılıyor

Published

on

By

Türk Dünyası Birliği Yolunda Ortak Alfabe Komisyonu Çalıştayı, 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde Antalya’da yapılıyor.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre, Türk Dil Kurumu’nun koordinasyonunda gerçekleşen çalıştayın ilk gününde, Türk devletlerini temsilen üst düzey katılımcılar ve komisyon üyeleri yer aldı. Çalıştaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi ve Atatürk Öğretmen Akademisi Başkanı Prof. Dr. Güner Konedralı katıldı.

Konedralı, çalıştayda yaptığı konuşmada, “Ortak Alfabe Komisyonu” çalışmaları çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üstlendiği role değindi.

-“KKTC, bu projenin hem gönül hem de akıl ortağıdır”

Ortak alfabe oluşturma çabasının Türk dünyasının kültürel, bilimsel ve iletişimsel bağlarını güçlendirmek amacıyla başlatılmış önemli bir girişim olduğunu vurgulayan Konedralı, “Ortak bir alfabe, sadece yazı birliğini sağlamakla kalmayacak; aynı zamanda ortak edebiyat, bilim ve teknoloji üretiminde de büyük kolaylıklar getirecektir. İşte tam da bu noktada, KKTC’nin bu süreçteki varlığı ve katkısı, tarihî ve stratejik bir anlam taşımaktadır.” dedi.

KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydeden Konedralı, Ortak Alfabe Komisyonu çalışmalarına KKTC’nin aktif katılımının tarihi ve kültürel bağ, eğitim ve uygulama tecrübesi, siyasi ve diplomatik destek açılarından büyük önem taşıdığını söyledi.

Ortak alfabenin Türk dünyasının sadece teknik değil, aynı zamanda derin bir kültürel birliktelik projesi olduğunu belirten Konedralı, “KKTC, bu projenin hem gönül hem de akıl ortağıdır. Bu süreçte üstleneceğimiz rol, yalnızca bir teknik katkıdan ibaret değildir; birliğimizin ve dayanışmamızın sembolü olacaktır. Bu vesileyle, KKTC’nin Ortak Alfabe Komisyonu içinde aktif şekilde yer almasını sağlayan başta Türk Dil Kurumu olmak üzere tüm kurum ve kişilere şükranlarımı sunuyorum. İnşallah ortak alfabe çalışmalarımız, gelecekte bizi daha güçlü, daha birbirine bağlı bir Türk dünyasına kavuşturacaktır.” diye konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Eylem ateşi İskele’de yandı

Published

on

By

Disiplin Tüzüğü değişikliğiyle okullarda başörtüsü kullanımına ilişkin yeni bir düzenleme getirilmesine karşı tepki koyan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile çok sayıda örgüt ve siyasi partiler eylem ateşini bu kez İskele’de yaktı.

Eylem,Ünimar Çemberi’nden, Ecevit Meydanı’na kadar uzanan yürüyüşle başladı.

Eylemde ilk konuşmayı yapan, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, Kıbrıs Türk toplumun geleceği için eğitimdeki dayatmalara karşı uzun süredir mücadele verdiklerini söyledi

Kıbrıs Türk toplumunun değerlerinin yok sayılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Eylem, disiplin tüzüğündeki değişikliğin Atatürk ilke ve inkılaplarına ters düştüğünü tüzük geri çekilinceye kadar eylem ateşinin yanacağını söyledi

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de öğretmenleri laik eğitim düşüncesi ile mücadeleye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs Türk’ünün büyük mücadeleler vererek bu günlere geldiğini anımsatan Maviş, “biz ne papaza esir olduk ne de imama esir olacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından eylem ateşi yakıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar, 19. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Sempozyumuna katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar 19. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Sempozyumu’na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar burada yaptığı konuşmada, sempozyumun düzenlenmesine emeği geçenlere teşekkür ederek, bilim insanlarının yapacağı değerli katkıların önemine vurgu yaptı.

Türk Dünyasından gelen misafirlerle kucaklaşmak, öğrencilere seslenmek için sempozyuma katıldığını belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, davetten duyduğu mutluluğu ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatında var olan dayanışmanın altını çizen Tatar, bunun bilinci içerisinde devam ettiklerini ifade ederek, içerisinde bulunulan iletişim çağında iş birliğinin ve temasların artmasının önemine ve gerekliliğine değindi.

Türk Dünyasının 5 bin yıllık bir kültürü ve geçmişi olduğunu vurgulayan Tatar, dayanışma içerisinde Türk Devletlerinin ilerlediğini, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde devam ettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bir takım mücadelelerden sonra, Orta Asya’da kendi dilimizle, dinimizle, kültürümüzle, sanatımızla, edebiyat ve müziğimizle bizi birbirimize bağlayan kültür altyapımızla gelecekte daha da güçlü olacağız. Bu büyük zenginlikle, geleceğe daha güçlü adımlar atacağız.” dedi. Dilin senkronize edilip, alfabe birliğinin sağlanması durumuna da değinen Tatar, Türk Dünyasında bu sayede iş birliğinin artarak devam edeceğini vurguladı. Ticaret, işbirliği, kültürel ve ekonomik alanda daha güçlü bağların kurulacağına inanç belirten Tatar, bu bağlamda çalışmaların devam ettiğini kaydetti ve bağların daha güçlenmesi temennisinde bulundu.

Aliyev’in “Bir millet üç devlet” cümlesine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde bağların güçlenmesi ile “Bir millet yedi devlet” ile güçlü bir yapıda var olmak hedefinde olduklarını ifade etti. 5 bin yıllık tarihi, geleceğe taşıyacaklarını vurgulayan Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm sıkıntılarına rağmen mücadeleye devam ettiğini belirtti.

Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde, Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde gözlemci üye statüsü kazandık ve bu bizler için oldukça önemli bir adımdı. Kendi bayrağımızla varlığımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. KKTC’de yaşanan sıkıntılar, iki devletli çözüm politikamıza ve pozisyonumuza engel teşkil etmemektedir. İçerisinde bulunduğumuz büyük coğrafyada, Kıbrıs Türk halkı olarak, etkinliğimiz artarak devam edecektir ve huzur dolu bir gelecek bizim olacaktır.” dedi.

Konuşmasının sonunda 19. Uluslararası Türk Kültürü, Sanatı ve Kültürel Mirası Koruma Sempozyumu’nu düzenleyen Yakın Doğu Üniversitesi’ne teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, kıymetli çalışmalardan dolayı emeği geçenleri de tebrik etti ve başarılar diledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam