Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

2021-22 Akademik Yılı İlk Üniversiteler Arası Akademik Koordinasyon Kurulu yapıldı

  Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) 2021-22 yeni akademik yılı ilk Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu (ÜAKK) toplantısı yapıldı.

Published

on

2021-22 Akademik Yılı İlk Üniversiteler Arası Akademik Koordinasyon Kurulu yapıldı

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) 2021-22 yeni akademik yılı ilk Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu (ÜAKK) toplantısı yapıldı.

Toplantı, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’nın başkanlığında, 21 üniversitenin rektör ve temsilcilerinin katılımı ile Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi ve önceden belirlenen gündem maddeleri görüşüldü.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından, ekim ayında Ercan Havalimanı’nda yaşanabilecek sorunlar için bir havalimanı yetkilisinin, uçaklara ilişkin soruların cevaplanması için Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, üniversitelerin aldığı Covid-19 önlemlerinin denetlenmesinin konuşulması için de Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’nın toplantıya katılacağı bildirildi.

İleriki günlerde öğrenci işlerinden sorumlu üniversite yetkilileriyle de ülkedeki yabancı öğrencilerin sorunlarını ele alacak ayrı bir toplantı gerçekleştirileceği belirtildi.

“ÜAKK EN ÜST AKADEMİK KURUL. BURADA ALINAN KARARLAR ÜLKE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

YÖDAK Başkanı Avcı, toplantı başlangıcında yaptığı konuşmada, “Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu en üst akademik kuruldur. Burada tartışılan konular ve alınan kararlar ülkemiz üniversiteleri ve KKTC için çok önemlidir” dedi.

Avcı, pandemi nedeniyle tüm dünyanın kapandığı, sektörlerin durduğu ve kayıpların yaşandığı sürecin KKTC’de önemli bir sonuca işaret ettiğini belirterek, ülkede durmayan, ayakta kalan tek alanın yükseköğretim olduğunu, kapanma kararının alındığı 10 Mart 2020 tarihinden 15-20 gün içerisinde üniversitelerin aktif 83 bin öğrenciye eğitim vermeye devam ettiğini kaydetti.

“ÜNİVERSİTELERİMİZ BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA ATMIŞTIR”

Üniversitelerin bu süreçte büyük bir başarıya imza attığını vurgulayan Avcı, üniversitelerin sadece ülkeye ekonomik  olarak katkıda bulunmadığını, aynı zamanda bilim üreten, araştırma yapan kurumlar olarak KKTC halkının gelişimine, çoklu kültür yaşamına ve dünyaya açılımına büyük katkı koyduklarını söyledi.

Avcı, üniversitelere ilişkin ülkede birçok tartışma yapıldığına da değinerek, KKTC üniversitelerinin ve akademisyenlerin bazılarının şu anda dünya sıralamalarında en önlerde olduğunu, yapılan araştırmalar, çalışma ve performansların birçok uluslararası akademik kuruluş sıralamalarında önlerde yer aldığını, birçok ödüle layık görüldüğünü söyledi ve “Bu ülkenin geleceği yükseköğretimdedir” ifadelerini kullandı.

YÖDAK’ın ana sorumluluğunun da yeni kurulmuş, hedefleri olan ve gelecek süreçte dünya standartlarını yakalamak isteyen üniversitelere destek olmak olduğunu belirten Avcı, YÖDAK üyelerinin yaz aylarında bile kurumlarda denetlemelerde bulunup, eksik olan ve tamamlanması gerekenler üzerinde çalıştıklarını hatırlattı.

“ÜLKEYE 40 BİNİ AŞKIN ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDEN ÖĞRENCİ GELİYOR. 40 BİN ÖĞRENCİ TARAFINDAN DÜNYAYA TEMSİL EDİLİYORUZ”

Avcı, ülkeye üçüncü ülkelerden 40 bini aşkın  öğrenci geldiğini, bu öğrencilerin izolasyon altında olan bir ülkeyi dünyada temsil ettiğini anımsatarak, bunların doğru okunması gerektiğini kaydetti.

Üniversitelerde, yaklaşık 5500-6000 akademisyenin görev yaptığını, bir o kadar da işçi ve yönetim personelinin olduğunu, ayrıca ülkede her sektörün üniversitelerin kaynaklarıyla, ihale ve alımlarıyla desteklendiğini belirten Avcı, “Hükümetlerin, devletin politikasında yükseköğretim birinci sırada olmalıdır. YÖDAK’ın da devletin, siyasilerin, hükümetlerin gözbebeği gibi koruması gereken bir kurum olmalıdır” şeklinde konuştu.

“KARANTİNA ŞARTLARI VE ÜCRETLERİNİN NE DURUMDA OLDUĞUNU BİLMİYORUZ ÇÜNKÜ RESMİ BİR AÇIKLAMA YOK”

Avcı, gelecek öğrencilerde karantina sürecinin netleşmesi gerektiğinin altını çizerek, bu konuda resmi bir açıklamanın henüz yapılmadığını söyledi ve çözüm bulmak için toplantıya katılmak üzere Maliye Bakanlığı’ndan da bir temsilci talep ettiklerini, ancak birini görevlendirmediklerini öne sürdü.

Üniversitelerin ileri süreçte yalnız bırakılmaması adına her türlü iradeyi ortaya koyacağını da vurgulayan Avcı, bundan sonra üniversitelerle sıkı ve sürekli bir iş birliğinde olacaklarını belirtti ve “Yeni akademik yılımız, yüz yüze seyreltilmiş eğitim yılımız hepimize hayırlı olsun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Geek Fest Kyrenia başladı

Published

on

By

Geek Fest Kyrenia bugün başladı.

Lords Palace Otel’de yer alan festival, yarın da devam edecek.

Bu yıl da tüm oyun, anime ve cosplay meraklılarını bir araya getiren Geek Fest Kyrenia, renkli gösteriler, turnuvalar ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Yurt dışından gelen yirmiden fazla birbirinden renkli ve ilginç, oyun, anime, film ve dizi karakterlerine can veren cosplay oyuncularının da katıldığı etkinlikte katılımcılar, sahne şovlarını izlemek yanında,cosplay oyuncularıyla eğlenme imkanı bulabiliyor.

Geek Fest Kyrenia Kurucu Ortağı ve Etkinlik Koordiantörü Hasan Arkan, altıncısını düzenledikleri etkinliğin amacının, GEEK Kültürü’ne aşina insanları bir araya getirmek ve bu kültürü yeni meraklılara da aşılamak olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği’nden açıklama

Published

on

By

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Asbaşkanı Mehmet Özsezer, taşıma sektörünün yaşadığı zorluklara değinerek devletin kendilerine sahip çıkmasını ve desteğini beklediklerini ifade etti.

“Artık bıçak kemiğe dayanmıştır” diyen Özsezer, taşımacılar olarak zor günler geçirdiklerini belirtti.

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Asbaşkanı Özsezer, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında turist taşıyan turistik araçların koltuk kapasitesi düzenlemeleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, bu durumun hem sürücüleri zorladığını hem de cezai işlemlerle karşı karşıya bıraktığını belirterek, sorunun giderilmesini istedi.

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği’nin son olarak 9 Mayıs 2023 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’na taleplerini ilettiklerini, bu talepler arasında turistik araç kategorisinde değişiklik yapılmasının da yer aldığını kaydeden Özsezer, “Daha önce çok kez, bu kategori değişikliği için taleplerimiz olmuştur.” dedi.

Mesleki sürüş belgesi konusuna değinen Özsezer, Türkiye’den dahi şoför olarak ön izinli adam getiremediklerini belirtti.

Mesleki Sürüş Belgesi Komisyon Tüzüğü’nün zorlukları nedeniyle emekli ya da başka mesleklerde çalışıp part-time şoförlük yapanların mesleki sürüş belgesi alamadığını ifade eden Özsezer, “Çalışma ve Ulaştırma Bakanlıklarının yapmış olduğu düzenlemelerle şoför getiremiyoruz ya da bulamıyoruz.” ifadesini kullandı.

Özsezer, asgari ücret üç kez artmasına rağmen halen daha yolcu taşıma tarifesinde artış yapılmadığını kaydetti.

“Amacınız nedir, bizleri batırmak mı? Taşımacılar Birliği olarak buna daha fazla sessiz kalamayacağız.” diyen eden Özsezer, artık bıçağın kemiğe dayandığını belirtti.

Özsezer, “Yeter artık. Üç kuruş para toplayıp her gün 18-20 bin TL ceza yiyoruz. Evimize nasıl ekmek götüreceğiz. Bizler gençlerimizi, geleceğimize taşıyoruz. Artık yorulduk, artık devletimizin desteğini bekliyoruz.” dedi.

Taşımacılar olarak zor günler geçirdiklerini, pandemi döneminde devlet desteği almadan ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Özsezer, “Yeni yeni ayakta durmaya başlamışken sektöre bu saldırı neden?” diye sordu.

Özsezer, Başbakan ve Ulaştırma Bakanı’nın kendilerine sahip çıkmasını istedi, aynı saldırı ve ilgisizliğin devam etmesi durumunda radikal kararlar almak zorunda kalacaklarını kaydetti.

TAK

Devamını Oku

Kıbrıs

8 sendika Pazartesi, Meclis önünde eylem yapacak

Published

on

By

Kamuda yetkili 5 sendikanın da aralarında bulunduğu 8 sendika, Pazartesi Meclis önünde yönetim kurulları seviyesinde eylem yapacak.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, KTAMS, Kamu-İş, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS, Dev-İş, Koop-Sen ve El-Sen adına yaptığı açıklamada, Pazartesi saat 10.30’da Meclis önünde “Demokrasi ve hukuku katleden hükümeti” protesto edeceklerini ve basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam