Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

2022 İçin 12 mi̇lyar 770 Mi̇lyon TL’li̇k bütçe… 3 günlük bütçe maratonu tamamlandı

Published

on

 

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeyi, geç saatlere sarkan toplantısıyla tamamladı. 12 milyar 770 milyon TL’lik bütçe, oy çokluğuyla onaylandı.

Hızlandırılmış programla Pazartesi günü başlayan bütçe görüşmeleri üç günde tamamlandı. Çarşamba günü saat 13.30’da başlayan toplantı, 01.50’de tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu’nda son sırada Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçelerinin onaylanmasının ardından 23 Ocak 2022’de erken genel seçim yapılmasına ilişkin karar da kabul edildi.

“Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Karar Önerisi” Meclis’ten oy birliğiyle geçti. Böylece erken seçim takvimi ve seçim yasakları Cuma günü başlayacak.

MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇESİNE DE OY ÇOKLUĞU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bu gece son olarak Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçeleri görüşüldü.

Maliye Bakanlığı bütçesi 5 milyar 946 milyon 686 bin 500 TL olarak onaylandı.

ATAKAN

Maliye Bakanlığı bütçesiyle ilgili ilk konuşmayı yapan HP Milletvekili Tolga Atakan, Meclis kürsüsünden konuşan milletvekili ve bakanların bütçenin yetersizliğinden bahsettiğine işaret etti.

Denk bütçe hedefine ulaşacak adımların atılamadığını, bunun üzerine Türk Lirası’nın değer kaybının yaşandığını ifade eden Atakan, sağlıklı bir gelir gider dengesi, vergi sistemi oluşturulamadığı sürece bu sorunların devam edeceğini kaydetti.

Atakan, “egemenliğin” gerçekten hayata geçmesi için mali disiplin ve maliye yapısı olmazsa olmaz olduğunu ifade etti.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, Dışişleri Bakanı ile görüşlerinin örtüşmediğini, ancak hellim konusundaki bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki anlaşmazlığın da vahim olduğunu ifade etti.

Uluçay, Kıbrıs Türk halkının hellim konusunda buralara kolay gelmediğini, bu yüzden AB’de daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini çünkü bunun Kıbrıs Türk halkının üreticilerin geleceği olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanlığı’nın pandemi sürecinde gerekli adımları atmakta geç kaldığını, ülke ekonomisine daha fazla yararı olacak bazı yerlerde vardiya sistemine geçilmesinde başarılı olunamadığını ifade eden Uluçay, kamuda hayat pahalılığının ödenmesi gerektiğini, özel sektörün de ekonomik olarak rahatlatılması gerektiğini söyledi.

Uluçay, dövizdeki yükselişin enflasyonu da artırdığını, bu çerçevede enflasyon oranının geçen yılın iki katı olduğuna dikkat çekti, eşel mobil sisteminin 6 ay yerine 3 aya çekilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Bunun hem hane halkına destek olacağını, hem de esnafa olumlu yansıyacağına işaret eden Uluçay, geçmiş hükümetin bunu yapmak yerine hayat pahalılığı ödeneğini durdurmak için adım attığını ve bu kararın mahkemeden döndüğünü anımsattı.

Vergide otomasyon sistemi, yerel yönetimlere katkılar, döviz kurlarının sabitlenmesiyle ilgili bazı kararların alınmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Uluçay, ekonomiye yönelik etkin adımların atılmasını istedi.

AMCAOĞLU

Maliye Bakanı Vekili, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, yüzde 61’e ulaşan kur farkından sonra bütçe üzerine çok fazla bir şey söylenemeyeceğini ifade ederek, görüşleriyle bütçeye katkı koyan herkese teşekkür etti.

Daha sonra Gelirler bütçesi ve cetveller oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarı’nın bütünü için yapılan açık oylamada 25 kabul ve 11 ret oyu kullanıldı, 13 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, oylama sonucunu açıkladıktan sonra yeni bütçenin hayırlı olmasını diledi.

Meclis’te daha sonra Taşınmaz Malların Tazmini Takası ve İadesi Yasası uyarınca Taşınmaz Mal Komisyonu’na 21 Aralık’ta dolacak başvuru süresinin iki yıl daha uzatılmasını içeren tasarıya oy birliğiyle komitede ivedilik kararı alındı.

Matrah dilimlerinin yeniden düzenlenmesini içeren Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı için de ivedilik talep edilen Başbakanlık tezkeresi okunduğu sırada söz alan Başbakan Faiz Sucuoğlu, tasarıyı yeniden görüşülmek üzere komiteye geri çektiklerini açıkladı.

Toplantıda son olarak “Cumhuriyet Meclisi Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Karar Önerisi” görüşüldü. 23 Ocak 2022’de erken genel seçim yapılmasını içeren öneri, oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu çalışmalarını 01.50’de tamamladı.

Meclis bir sonraki toplantısını 9 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da yapacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Taliban, kaçak Afganlar için Türkiye’ye gelecek

Published

on

Afganistan’daki Taliban hakimiyetinden sonra ülkeyi terk eden Afganlar, İran sınırından farklı yollarla Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Taliban, Türk makamlarıyla konuya ilişkin ikili değerlendirmelerde bulunabilmek amacıyla Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığından bir grup heyetin önümüzdeki hafta içi Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

 

HEYET, AFGAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRACAK

Taliban’ın Göç ve Mülteciler Bakanlığından Türkiye’ye göndereceği heyet, Türkiye’deki Afgan göçmenler hakkında birtakım araştırmalarda bulunacak. Afgan kaçak göçmenlerin sorunlarının ve geri dönüş yollarının üzerinde duracak olan heyet, oluşturdukları raporları Taliban hükumetine bildirecek.

MOHAMMED ARSALA: TÜM SORUNLAR DİKKATE ALINACAK

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala, konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Arsala, Taliban hükumetinin kaçak göçmenlerin Afganistan’a geri dönebilmesi için bütün yardımlara hazır olduğunu belirtti. Arsala, bugüne kadar Türkiye’deki Afgan göçmenlerin durumu ve dönüşleri konusunda Türkiye’yle yapılan resmi görüşmelerde hiçbir çözüme ulaşılamadığını vurguladı.

Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

Devamını Oku

Dünya

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle OHAL ilan edildi

Published

on

By

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde maymun çiçeği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

New York Valisi Kathy Hochul, maymun çiçeği salgını nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Hochul yaptığı açıklamada, “New York eyletinin maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verilerini inceledikten sonra, bu salgınla mücadele çabalarımızı güçlendirmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD’de tespit edilen her 4 maymun çiçeği vakasından birinin New York eyaletinde olduğu bilgisini paylaşan Hochul, “Ekibimle birlikte daha fazla aşı tedarik etmek, testleri artırmak ve halkı salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Nur Sultan’da aşı olmayanlar AVM’lere alınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı olmayanların hafta içi de alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklandı.

Published

on

By

Nur Sultan Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentteki koronavirüsün yayılımını  kontrol altında tutmak amacıyla önlemler artırıldı. 

Hafta sonu yasağı genişletildi

Açıklamada, ev karantinasını ihlal edenlerin en fazla alışveriş ve eğlence merkezlerinde tespit edildiği belirtilerek, “Bu nedenle 8 Kasım’dan itibaren hafta içi de Nur Sultan’daki alışveriş ve eğlence merkezleri sadece ‘yeşil’ kategorideki vatandaşlara açık olacak” denildi.

Tam aşılıların sayısı 7 milyonu geçti

Ülke genelinde daha önce Covid-19 aşısı olmayanların hafta sonları alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklanmıştı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre, 19 milyon nüfusa sahip ülkede virüse karşı tam aşı olanların sayısı 7 milyon 674 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 1031 yeni vakanın görülmesiyle toplam vaka sayısı 950 bine yaklaştı. Ölenlerin sayısı 9 artarak 12 bin 259’a ulaştı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam