Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

21. Uluslararası Zeytin Festivali başladı

Published

on

21’inci Uluslararası Zeytin Festivali başladı. Bu yıl 7 -11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festival, Girne Ramadan Cemil Meydanı ve Atatürk Anıtı arasında gerçekleştirilen Kortejle başladı.

Ardından, Zeytinlik köy meydanında, festivalin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, belediye olarak festivali, zeytin ağaçlarının korunması ,popülasyonunun arttırılarak gelecek nesillere aktarılması, bu konuda bir toplumsal bilinç oluşturulması, zeytin, yan ürünleri, zeytinyağı üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla düzenlediklerini dile getirdi.

Festivalinin bu yıl da bir çok kültürel , sanatsal , sportif etkinliğe , konserler ve yarışmalara ev sahipliği yapacağını belirten Güngördü, Zeytinlik köy meydanında kurulacak yaklaşık 60 stantda ise zeytin ve yan ürünleri yanında Kıbrıs Türk kültürü, el sanatları ve mutfağına has ürünlerin satışının yapılacağını ifade etti..

Girne Belediyesi’nin zeytinciliğin geliştirilmesi konusunda, Gaziantep Büyükşehir belediyesi ile haziran ayında bir protokol imzaladığını anımsatan Güngördü, “Yeşil Şehirden , Yeşil Adaya Projesiyle, ülkede zeytincilik konusunda çok önemli aşama kat bedileceğine olan inancını dile getirdi.
Proje kapsamında 20 bin zeytin fidanının dağıtılacağını, zeytin bahçeleri kurulumu, kadın istihdamının desteklenmesi ve zeytin yetiştiriciliği eğitimleri düzenleneceğini, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal makineleşme desteği de sağlanacağını kaydeden Güngördü, proje için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sundu..

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da zeytinin, ağacıyla, meyvesiyle, yan ürünleriyle, sağlığa faydaları ve dini inanışlarda taşıdığı anlamla , ülke kültürü için çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleriyle , dünya genelinde birçok felaket yaşandığını anımsatarak ,ülkede meydana gelen yangınlarda zeytin ağaçları ve ormanların yok olmasından büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Tatar, ülkenin en büyük zenginliği olan çevrenin , binlerce yıllık ağaçların ve ormanların korunmasının bir görev olduğunu vurguladı.

“Yeşil Şehirden , Yeşil Adaya “projesiyle, ülkenin 20 bin yeni zeytin ağacı kazanacağını , zeytin yetiştiriciliği ve ürünlerinin gelişeceğini dile getiren Tatar, proje için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkürlerini sundu. Zeytinin, ülkenin önemli bir kültürü olduğunu belirten Tatar, her ailenin bahçesine en az bir zeytin ağacı dikmesi gerektiğinbi söyledi.
KKTC’nin güçlenerek, Doğu Akdeniz’de egemen bir devlet olarak var olabilmesinin için üretmek ve yeni yatırımları hayata geçirmek gerektiğini dile getiren Tatar, pandeminin üretimin önemini ortaya koyduğunu anımsattı.

Kıbrıs Türk halkının , vatanseverlikle , yetenek ve tecrübeleriyle, Anavatanı Türkiye’nin de desteğiyle herşeyi başarabileceğini belirten Cumhurbaşkanı tatar,”İzolasyonlar ve ambargolar altında bizi diz çökertmeye çalışan zihnyete sonuna kadar karşı duracağız. Mücadele ederek, üreterek sonuna kadar var olacağız. Halk olarak bu ülkede gelecekte de Türk Bayraklarının gölgesi altında yaşamlarımızı sürdüreceğiz”diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, İtalya Grada Belediye Başkanı Filipo Gasperi’ye de festivale katılımı için teşekkür eden Tatar, zeytinin İtalyanlar ve Kıbrıslı Türkler arasında ortak bir kültür olduğunu belirtti.

Birçok politik sorunla karşı karşıya olan KKTC’nin, Avrupa ülkelerine entegre olmak için elinden geleni yaptığını söyleyen Tatar,Kıbrıs Türk halkının barışa ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmaya inandığını vurguladı.

Kendini her alanda geliştirmeye çalışan Kıbrıslı Türklerin Uluslararası toplumun bir parçası olmayı hak ettiğini vurgulayan Tatar, Kıbrıslı Türklerle Akdeniz coğrafyasını paylaşan İtalyanlara Kuzey Kıbrıs’ı daha fazla ziyaret etmelerini turistik , sportif, kültürel ilişkilerini geliştirmelerini istedi.

Konuşmaların ardından , geleneksel zeytin tütsüsünün yakılmasıyla festivalin resmi açılışı gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan protokol daha sonra standları gezerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam