Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“3. Ulusal İnşaat Mühendisliği Sempozyumu” Girne’de başladı

Published

on

İnşaat Mühendisleri Odasının bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Ulusal İnşaat Mühendisliği Sempozyumu” Girne Acapulco Otel’de yapılıyor.
Sempozyumun açılışında konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Ekinci, sempozyumun özellikle inşaat sektöründe daha güvenli binalar inşa edilebilmesi için katılımcılara katkı sağlayacağını belirtti.

Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner de, sempozyumda ele alınacak konuların yapı güvenliği açısından önem taşıdığına işaret etti.

Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği Başkanı Osman Amca ise, binalardaki yapı güvenliğinin büyük önem arz ettiğini dile getirerek, sektördeki herkesin ve denetim yapan kurumların yapı denetim yasasına uyması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal da, deprem gerçeğinin yanı sıra ülkede önemli alt yapı sorunları yaşandığını belirtti ve inşaat sektöründe bilimsellikten taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa Mühendisler Konseyi Başkanı Andreas Bradner ise, inşaat sektöründe yapım teknikleri ve kullanılan malzeme çeşitliliğinde son yıllarda yaşanan gelişmelerin daha kaliteli bina ve yapılar inşa edilmesine olanak sağladığını söyledi.

Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da imar projesi kapsamında binalarla ilgili yapılan çalışmaları aktardı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar da, “ülkemizin kaynaklarını planlı ve doğru şekilde kullanılma ve gelecek nesillere daha güzel bir ülke bırakmak hepimizin üzerine düşen görevdir” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy ise, iki toplumlu deprem sempozyumu yapılması yönünde öneride bulundu.

Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası’nın sunduğu öneri ve görüşlerin önemine değindi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, ekonomiyi kayıt altına alabilmek amacıyla bakanlığın yapmış olduğu çalışmalara değindi.
Elektronik etiket uygulamasının da 1 Şubat 2025 tarihinde Hizmete gireceğini anımsatan Amcaoğlu, uygulamanın, ürünleri anında kontrol edebilme ve fiyatlarını görebilme imkanı sağlanacağını anlattı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, konuşmasında CTP genel Sekreteri Akansoy’un, deprem sempozyumu yapılması yönündeki önerisine cevap verdi.

Tatar, “her zaman rum tarafıyla eşitlik temelinde görüşmeye hazırım, deprem konusunda da bir teknik komitenin oluşturulması ile kuzeyinde ve güneyinde olası bir depremde nelerin olabileceğini nasıl birbirimize yardımcı olabileceğimizi görüşebiliriz. Biz asla Kıbrıs cumhuriyeti’nin şemsiyesi altında gidip de orada bu konuda tartışmayız bazıları bunları yapabilir ama biz yapamayız çünkü devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk devletidir egemen bir devlettir. Bu egemen Kıbrıs Türk devleti elbette her konuda muhatapları ile konuşur görüşür tartışır siyaset geliştirir ve her türlü işbirliğine girebilir” dedi.

6 Şubat depreminin ardından deprem konusunda hassasiyetin arttığını kaydeden Tatar, Kıbrıs adasında da deprem riski bulunduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, olası bir deprem felaketine hazırlıklı olmak için bina güvenliğinin önemli olduğunu belirterek, yapılacak binaların kalitesi ve inşaat sırasındaki denetimlerin bu açıdan önem taşıdığını söyledi.

Bu konuda gerekli yasal mevzuatların yürürlükte olduğunu, uygulamada ve denetleme konusunda kurumlara ve kişilere büyük görevler düştüğünü kaydeden Tatar, “bugün yaptığımız binalarda, gelecekte çocuklarımız yaşayacak. Vicdanen bu konuda daha dikkatli ve duyarlı davranmalıyız” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, gelecek hafta ağaçta kalan portakal için üreticiye 160 milyon ödeneceğini açıkladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Narenciye konusunda müjde veren Üstel, son valensiya döneminde ağaçta kalan portakal için üreticiye gelecek hafta 160 Milyon ödeneceğini açıkladı.

Üstel, “Yeni dönemde narenciye tamamen eskisi gibi Türkiye’ye gönderilecek, hem Türkiye’de satışı sağlanacak hem de Türkiye üzerinden başka pazarlara ulaşması sağlanacak” dedi.

Başbakan Üstel, Ankara temaslarını BRT’ye değerlendirdi.

“Ülke ekonomisini nasıl daha iyi bir noktaya getirebiliriz konularını Ankara’ya her gelişimizde masaya yatırıyoruz” diyen Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını anlattı. Üstel şöyle konuştu:

“Bu verimli toplantı sayesinde, iki senede Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile neler yaptığımızı ortaya koyduk. Çünkü geçmişten kalan gerek yarım proje gerekse reformları bu iki sene içerisinde tamamladık. Ama geriye kalan bazı yarım projeler var ve halkımızın ihtiyaç duyduğu projeler mevcut. Onları da 2025 yılı içerisinde nasıl hayata geçirebiliriz diye konuştuk. Bunların çalışmasını gerçekleştirdik ve bir takvimlendirme programı yaptık.”

Bu çalışmaları yaparken, ülkede mevcut olan sorunları da ele aldıklarını ifade eden Başbakan Üstel, şunları kaydetti:

“Geçen sene narenciyede bazı sıkıntılar yaşadık ve o sıkıntıları aşmak için de sürekli anavatan Türkiye ile istişare ettik. Bu doğrultuda bir miktar portakalın Türkiye’ye getirilmesini sağladık. Bir miktar portakal dalında kaldığı için biz üreticinin üretimden kopmaması adına, onlara bir miktar ödemede bulunmak için çalışmalar yaptık. Şimdi son valensiya döneminde ağaçta kalan portakalın 160 milyonunu da önümüzdeki hafta üreticiye ödeyip, o üreticileri de mağdur olmaktan kurtaracağız.”

Başbakan Üstel, “Yeni dönemde narenciyenin tamamen eskisi gibi Türkiye Cumhuriyeti’ne geleceği ve Türkiye Cumhuriyeti üzerinden başka pazarlara göndereceğimiz ve Türkiye’de de bunun satışını sağlayacağımız konusunda fikir birliğimiz var” diye konuştu.

Başbakan Üstel, temasları kapsamında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Efgan Ala ile de görüştüklerini anlattı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Ankara temaslarını BRT’ye değerlendirdi :“TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile verimli bir toplantı yaptık”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel Ankara temaslarını BRT Ankara Muhabiri Bülent Göksan’a değerlendirdi.

Başbakan Üstel, “Ülke ekonomisini nasıl daha iyi bir noktaya getirebiliriz konularını Ankara’ya her gelişimizde masaya yatırıyouz” diyerek Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını anlattı.

Başbakan, “Bu verimli toplantı sayesinde, 2 senede Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile neler yaptığımızı ortaya koyduk. Çünkü geçmişten kalan gerek yarım proje gerekse reformları bu 2 sene içerisinde tamamladık. Ama geriye kalan bazı yarım projeler var ve halkımızın ihtiyaç duyduğu projeler mevcut. Onları konuştuk ve onları da 2025 yılı içerisinde nasıl hayata geçirebiliriz diye konuştuk. Bunların çalışmasını gerçekleştirdik ve bir takvimlendirme programı yaptık” dedi.

Üstel, bu çalışmaları yaparken, ülkede mevcut olan sorunları da ele aldıklarını anlattı.

“Geçen sene narenciyede bazı sıkıntılar yaşadık ve o sıkıntıları aşmak için de sürekli Anavatan Türkiye ile istişare ettik. Bu doğrultuda bir miktar portakalın Türkiye’ye getirilmesini sağladık. Bir miktar portakal dalında kaldığı için biz üreticinin üretimden kopmaması adına, onlara bir miktar ödemede bulunmak için çalışmalar yaptık. Şimdi son valensiya döneminde ağaçta kalan portakalın 160 milyonunu da önümüzdeki hafta üreticiye ödeyip, o üreticileri de mağdur olmaktan kurtaracağız” şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel, yeni dönemde narenciyenin tamamen eskisi gibi Türkiye Cumhuriyeti’ne geleceği ve Türkiye Cumhuriyeti üzerinden başka pazarlara göndereceğimiz ve Türkiye’de de bunun satışını sağlayacağımız konusunda fikir birliğimiz var” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ünal Üstel, temasları kapsamında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Efgan Ala ile de görüştüklerini anlattı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bertan Zaroğlu, YDP’nin “hükümetteki icraatı ve mevcut siyasi sistemle” ilgili değerlendirmelerde bulundu

Published

on

By

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bertan Zaroğlu, partisinin hükümetteki icraatı ve mevcut siyasi sistemle ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.

YDP’den yapılan açıklamaya göre Zaroğlu, Meclis’te yer alan dört siyasi partiden temsilcilerin konuk olduğu bir televizyon programına katıldı, bazı değerlendirmelerde bulundu.

YDP’nin hükümette olduğu dönemde Ercan Havalimanı projesiyle “önemli bir başarıya” imza attığını ifade eden Zaroğlu, “Ancak YDP’nin en büyük icraatı halkın mahkum edildiği iki partili siyasi yapıya meydan okuyarak kurulmuş olmasıdır.” dedi.

Zaroğlu, YDP uhdesindeki Ulaştırma Bakanlığı’nın yönetiminde tamamlanan Ercan Havalimanı projesinin, devlet bütçesine “ciddi” katkı sağladığını belirterek, “2009 yılında zarar eden bir işletmeden, geçen yıl 1,5 milyar TL katkı yapan bir işletmeye dönüşen havalimanı YDP’nin ve mevcut hükumetin somut başarısıdır.” ifadelerini kullandı.

Zaroğlu, “Toplumun uzun yıllardır iki büyük partiye mahkum edildiği bir süreçte, Yeniden Doğuş Partisi’nin kurulmuş olması, bu ülkenin en büyük kazanımıdır. Bizler, geçmişteki sorunların sorumlusu değiliz. Mevcut yapının eksikliklerini düzeltmek için buradayız.” ifadelerini kullandı.

-Hükümette mutlu değil, ancak çekilmeyi düşünmüyor

Zaroğlu “Hükümet ortağı olmalarına rağmen zaman zaman sistemden kaynaklı memnuniyetsizlik yaşadıklarını” belirterek, “Mutsuz değiliz, ama tam anlamıyla mutluyuz da diyemem. Her siyasi parti mevcut sistemin acziyetine mahkum.” ifadelerini kullandı. Zaroğlu’nun, programda, “erken seçim tartışmaları ve YDP’nin hükümetten çekileceği” iddialarını reddettiği de belirtildi.

-“Başkanlık sistemi” çağrısı

Mevcut parlamenter sistemi eleştirerek sistem değişikliğinin gerekli olduğunu savunan Zaroğlu, başkanlık sisteminin Kıbrıs’a özgü bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyerek “Ne Türkiye’deki gibi ne de Rum tarafındaki gibi. Kendimize özgü bir sistem oluşturmalıyız. Bu konuda tüm siyasi partilerin bir araya gelip tartışması gerekiyor.” dedi.

Zaroğlu, ülkedeki ekonomik sorunlara da değinerek, tasarruf tedbirlerinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Seçim süreçlerinde bazı aksaklıklar yaşandığını ve reforma ihtiyacı olduğunu belirten Zaroğlu, “Nüfusumuzu bilmiyoruz, seçim sonuçlarını günler sonra alıyoruz. Bu sistemin artık değişmesi gerekiyor.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam