Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

32. Devlet Fotoğraf Yarışması Sergisi ve Ödül Töreni Cumhurbaşkanı Tatar’ın katılımıyla yapıldı

Published

on

Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi tarafından düzenlenen 32. Devlet Fotoğraf Yarışması Sergisi ve Ödül Töreni yapıldı.

19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü’nde Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreni ve sergi açılışı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ödül töreni açılışında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu ve yarışmanın Mimari kategorisinde danışman üye olarak görev alan Mimar Abdullah Onar’ın kızı Anber Onar birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, burada yaptığı konuşmada, Dünya Fotoğrafçılık Günü’nde ülke fotoğrafçılarla böyle bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bir anın fotoğraf sayesinde sonsuza kadar muhafaza edilebileceğine, günümüz teknolojisiyle anında tüm dünyayla paylaşılabileceğine dikkat çekti.

Tatar, kendisinin de bir fotoğraf tutkunu olduğunu ifade ederek, ülkedeki değerli bir takım fotoğrafçıları sayarak, onların yaptıkları eserlere ve bu sanata katkılarına işaret etti.

Sergideki her bir fotoğrafın ayrı bir güzellikte olduğunu, çünkü farklı bir göz ve farklı bir anıyı yansıttığını belirten Tatar, bu fotoğrafların yıllar içerisinde çok daha değer ve anlam kazanacağını söyledi.

Tatar: “Kıbrıs’ımızı, doğasını ve güzellikleri fotoğraflamak, muhafaza etmek bizlerin zenginliğidir”

KKTC’de fotoğraf sanatının her gün daha da benimsendiğini, ülke fotoğrafçılarının birçok uluslararası etkinliğe katılarak Kıbrıs Türkü’nün yaşam biçimini, felsefesini, ülke güzelliklerini dünyaya gösterdiğini ifade eden Tatar, bunun bir zenginlik olduğunu vurguladı.

Geçen aylarda Ankara’da Güney Kıbrıs’ta kalan eserlerin fotoğraflarından oluşan bir sergiyi de açtıklarını hatırlatan Tatar, Güney’deki mevcut varlığın ortaya koyulması ve fotoğraflarla geleceğe taşınmasıyla Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinin ve fedakarlığının kalıcı olarak paylaşıldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, ödüle ve sergilenmeye layık görülen tüm fotoğrafçıları kutladı, etkinliğe katkı koyanları tebrik etti.

– Zaimağaoğlu: “Fotoğraf sanatına kalıcı eserler bıraktığınız için sizleri yürekten kutluyorum”

Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu da Dünya Fotoğrafçılık Günü’nü kutlayarak başladığı konuşmasında, adada varolma sürecinde fotoğrafın ana tanıklık yapan bir belge olduğunu vurguladı.

Devlet Fotoğraf Yarışması Sergisi ve Ödül Töreni’nin 30 yılı aşkın bir süredir yapıldığını ve bunun sorumluluğunu taşıdıklarını kaydeden Zaimağaoğlu, bu bayrak yarışında yarışmayı bir adım öteye götürmek adına yarışma kategorisini mimarı alanını da katarak altıya çıkardıklarını hatırlattı, bunu artırma hedeflerini paylaştı.

Zaimağaoğlu, fotoğrafçılar aracılığıyla ülkenin ve dünyanın güzelliklerini sunabilmenin kendileri için çok anlamlı olduğunu belirterek, “İyi ki birlikte bu yolu yürüyoruz. Fotoğraf sanatına kalıcı arşiv niteliğindeki eserler bıraktığınız için yürekten sizleri selamlıyorum.” dedi.

– Onar: “Fotoğrafın hem bir belge hem de sanat objesi olarak büyük değeri var”

Yarışmanın mimari kategorisinde danışman üye olarak görev alan Mimar Abdullah Onar’ın kızı Anber Onar da bir konuşma yaparak, yarışmada mimari kategorisi açıldığı için teşekkürlerini sundu.

Fotoğrafın sadece belge olarak değil, bir sanat objesi olarak da büyük bir değeri olduğunu kaydeden Onar, ülke mimarisinin belgelenmesi ve arşivlenerek zaman zaman sergilenme fırsatının olmasının önemine dikkat çekti.

Onar, Mimar Abdullar Onar adına böyle bir kategorinin açılmış olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade ederek, babası gibi mimarların koloni döneminden sonra Kıbrıs kimliğini ortaya koyan mimari tarzı geliştiren kişiler olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından ödüller takdim edildi, ardından sergi gezildi.

Seçici Kurul üyeleri Prof. Dr. Osman Ürper, Prof. Dr. Ali Muhammet Bayraktar ve Öğr. Gör. Mert Yusuf Özlük’ün değerlendirmeleriyle 55 katılımcının 1091 fotoğrafı arasında ödüle layık görülen eserler şu şekilde açıklandı:

“Başarı Ödülü: Kenan Hürdeniz, Atila Karaderi, Ulaş Sönmez, Mehmet Hoca, Jason Caner Özege

Mansiyon Ödülü: Altuğ Galip, Kutlay Muazzez Halkseven, Besime Tanul, Ulaş Sönmez ve Kenan Hürdeniz

Kültür Dairesi Özel Ödülü: Ulaş Sönmez

Seçici Kurul Özel Ödülü: Kenan Hürdeniz

En Fazla Eseri Sergilenen Fotoğrafçı Ödülü: Ulaş Sönmez, Mehmet Gökyiğit”

-Sergi cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek

39 katılımcının 129 eserinin yer aldığı Atatürk Kültür Merkezi’ndeki sergi, cuma gününe kadar mesai saatleri içerisinde ziyaret edilebilecek.

Sergide, Serbest (Siyah&Beyaz) kategorisinde 16 fotoğrafçının 23 fotoğrafı, Serbest (Renkli) kategorisinde 13 fotoğrafçının 16 fotoğrafı, Doğa (Renkli-Siyah&Beyaz) kategorisinde 17 fotoğrafçının 32 fotoğrafı, Benim Şehrim: Güzelyurt’um (Renkli-Siyah&Beyaz) kategorisinde 15 fotoğrafçının 21 fotoğrafı, Kavramsal (Serbest) kategorisinde 10 fotoğrafçının 16 fotoğrafı, Mimari (Siyah&Beyaz), Abdullah Onar’ın Eserleri kategorisinde 16 fotoğrafçının 22 fotoğrafı yer alıyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Öğretmenler Sınav Değişiklik Tüzüğü Danışma Kurulunda oyçokluğu ile kabul edildi

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Danışma Kurulu öğleden sonra Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu başkanlığında tüzük konusunda toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Maliye Bakanı Özdemir Berova, Maliye Bakanı Özdemir Berova, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Orta Eğitim ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası yetkilileri katıldı.

Öğretmenler Sınav Değişiklik Tüzüğü Danışma Kurulunda oyçokluğu ile kabul edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dipkarpaz-Manastır yolunda asfaltlama çalışmaları başladı

Published

on

By

Dipkarpaz-Manastır yolunda asfaltlama çalışmaları başladı. Başbakan Ünal Üstel, bölgeye giderek, çalışmaları yerinde inceledi.

18 kilometre uzunluğundaki yolda yenileme çalışmaları sürüyor. Yer yer 6-8 metre genişletilecek yolun manastır tarafından asfaltlamasına dün başlandı.

İnceleme ziyaretinde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, YDP Milletvekili Talip Atalay, Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu ve diğer yetkililer de yer aldı.

[image id=”1102319″ class=”center” size=”full”

Başbakan Ünal Üstel burada yaptığı açıklamada, “Ne mutlu bizlere ki bugün hep birlikte yolun asfaltının dökülmesine şahitlik ediyoruz” diyerek, yolun yapılacağı açıklandığında sosyal medyada çok yorumlar yapıldığını hatırlattı.
Hükümetin haftaya üç senesini dolduracağını ifade eden Üstel, “Üç senede halkımıza ne söz verdiysek hepsini bir bir yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu hükümetimizin başarısı” dedi.

Dipkarpaz Manastır yolunun yenilenmesinin 2012’lerden beri konuşulduğuna işaret eden Üstel, istimlak problemlerinden dolayı bugünlere kadar gelindiğini söyledi. Bugüne kadar istikrarsız hükümetler kurulduğunu ifade eden Üstel, “Biz önce dedik ki ülkemizde siyasi istikrarı koruyacağız, o doğrultuda ekonomik istikrarı sağlayacağız” dedi.

Yarım kalan projelerin tamamlanması, halkın beklediği reformlar, sağlıkta iyileşmeler, turizmde dev adımlar ve ülke için master planları hedeflerine dikkat çeken Üstel, üç sene içerisinde her sene ne söz verdilerse yaptıklarını söyledi.

Dipkarpaz Manastır yolunun o sözlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Üstel, “Önemli olan sözümüzün yerine gelmesi, bölgede yaşayan insanımızın daha çağdaş daha güvenli bir yolda seyahat etmesi” dedi.

Karpaz bölgesinin ülkenin en gözde yerlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Üstel, Apostolos Andreas Manastırı’nın Hristiyan aleminin uğrak yerlerinden biri olduğunu kaydetti, “Her ülkeden ziyaretçileri alan bir yer” dedi.

Manastır bölgesindeki esnafın da ziyaretçilere satış yaparak, hayatlarını idame ettirdiklerini ifade eden Üstel, yolun KKTC’nin dünyaya tanıtımında fayda sağlayacağını söyledi.

Her ilçeye eşit mesafede olduklarını kaydeden Üstel, her işi bir anda çözmenin kolay olmadığını belirtti. Görevi devraldıklarında sorunların dağ olduğunu ifade eden Üstel, bu dağın büyük bir kısmının yarım kalan projeler ve ihtiyaç olan reformlar olduğunu söyledi.

Seçime kadar yola devam edip, halkın mutluluğu için ne gerekirse hayata geçireceklerini ifade eden Üstel, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan İktisadi Mali İş birliği protokolleri ile kendilerine ayrılan kaynakları altyapı için kullandıklarını vurguladı.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve hükümetine teşekkür eden Üstel, yolun ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, yol yapımında önemli bir aşama olan asfaltlama çalışmalarının başladığını belirterek, Başbakanın yolun her aşamasını takip etmek istediğini söyledi ve hassasiyeti dolayısıyla kendisine teşekkür etti.

Geçmişte kendilerini eleştiren iki belediye başkanına asfaltlama çalışmasına şahitlik ettikleri için teşekkür eden Arıklı, “Herkesin bilmesi gereken şey bu hükümet bir şeye söz veriyorsa, o sözü mutlaka yerine getiriyor. Onun için rahat olun. Ne söz verdiysek o söz yerine gelecek” dedi.

Hükümetin, bunca yıldır yapılamayan birçok şeyi yaptığını dile getiren Arıklı, Manastır-Karpaz yolunun en kısa sürede biteceğini vurguladı. Arıklı, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı da, 19 gün önce yol çalışmaları için çalışmalara başladıklarını, dün de asfalt kısmına geçtiklerini belirtti.

Buradaki en büyük sıkıntının öğleden sonra trafiğin kapanması olduğunu ifade eden Bakırcı, bu hafta sonuna kadar hem esnaftan hem de vatandaşlardan sabır istediklerini, hafta sonuna kadar asfaltın kapıya kadar olan kısmının biteceğini, yolun trafiğin kapanmayacağını belirtti.

Erenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı, “Ben çalışmaların gayet hızlı olduğunu görüyorum” diyerek, ekibe teşekkü etti. Bu yolun kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Bakırcı, “Önemli olan ülkenin turizmine, bölge insanının refahına katkı olmasıydı” diyerek, Başbakan ve bakanlara teşekkür etti.

Karpaz-Kaleburnu bağlantı yolunun da sıkıntılı bir durumda olduğunu ifade eden Bakırcı, Avtepe’ye kadar dökülen yolun bağlantısı da Zaferburnu’na bağlanırsa güzel günlerin kendilerini bekleyeceğini söyledi.

Arıklı’nın eleştirisine de yanıt veren Bakırcı, yolun yapılmayacağı ile ilgili bir kaygılarının olmadığını dile getirerek, “Aralık ayında yolun açılışı yapılacaktı ve bugün bitmiş olacaktı” diyerek, turizm sezonunda olduklarına dikkat çekti.

Taşyapı İnşaat Proje Müdürü Bülent Doruk da, 19 gün önce başlatılan çalışmanın dün itibarı ile asfaltlamaya döndüğünü ifade ederek, cuma gününe kadar yolun iki kilometrelik kısmını tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Doruk, günlük yaklaşık 500 metrelik bir asfaltlama yapabildiklerini dile getirdi.

Elyas Akçam ve Kerem Sönmez isimli vatandaşlar da, yolun yenilenmesinden dolayı memnuniyetlerini belirterek, “Burası dünyanın ayak bastığı yer” vurgusu yaptı, emeği geçenleri teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:İlacın vatandaşa ulaştırılmasını sağlayan eczacılar, sağlık hizmetlerinin önemli ve hayati unsurlarından biridir

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar mesajında şunları kaydetti:

 

“Eczacılık, sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sağlık sektörünün önemli bir unsuru olan ilacın, üretimini ve vatandaşlara ulaştırılmasını sağlayan, kendini tüm insanlığın sağlığını düşünmeye adayan, sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan eczacılık, özveri ve gayret içerisinde sürdürmekte olan sağlık hizmetlerinin ve sağlık endüstrisinin en önemli ve hayati unsurlarından biridir. Eczacılığın sağlık alanında taşıdığı hayati önemin yanı sıra, ekonominin de en önemli sektörlerden biri durumunda olduğu unutulmamalıdır.

 

Kendini bu mesleğe adamış eczacılarımızın toplum sağlığının korunması ve iyileştirilmesi adına büyük bir sorumluluk bilinciyle hizmet vermesi gerekmektedir.

Devletimiz insan yaşamında ve ekonomide son derece önemli bir yere sahip olan değerli eczacılarımızın çalışma koşullarını iyileştirmek adına ilgili paydaşlarla var gücüyle çalışmakta ve çalışmaya devam edecektir.  

 

Türkiye’de ilk akademik eczacılık eğitiminin verildiği Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’nin kuruluş yıl dönümü olan 14 Mayıs, Türkiye’de ve ülkemizde kutlanmakta olup Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane’nin kurulduğu günden günümüze eczacılık alanında gelinen bilimsel nokta nettir ve yadsınamaz. 

 

Bizler eczacılık eğitiminin asırlar öncesine dayanan basta eczacılık olmak üzere birçok alanda dünya bilimine ışık tutan ve gelişimine yön veren bir medeniyetin mensupları olduğumuzu unutmamalıyız. 

Bu vesileyle varlıklarının pek çok övgüyü hak ettiğini düşündüğüm fedakâr eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutlarım.”

Devamını Oku

Trending

Reklam