Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

33 Sendika Meclis önünde eylem yaptı, genel greve gidildi

Published

on

Kamu çalışanları, emekliler ve Sosyal Sigorta emeklilerinin maaşlarında hayat pahalılığı hesaplamasının değiştirilmesine ve toplu iş sözleşmesi düzeninin değişmesine yönelik yasa tasarılarına karşı çıkan ve bugün genel greve giden 33 sendika, Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptı.

Sendikaların eylemine binlerce çalışan katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda hükümetin politikaları eleştirildi. Eylemin sunuş konuşmalarını yapan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, eşit, adil, temiz bir düzende yaşamak için susmayacaklarını söyledi. Eylemi düzenleyen sendika başkanları kürsüye çıkarak katılımcıları selamladı, konuşmalar yapıldı. Eyleme destek veren siyasi partiler, CTP, TDP, BY’ye ve YKP’ye de teşekkür edildi.

-Konuşmalar

Kamu-İş ve Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, hayat pahalılığı ödeneğinin bir artış olmadığını, enflasyondan dolayı bir artış olduğunu belirterek bunu hükümete bir türlü anlatamadıklarını söyledi.

Serdaroğlu, “Demir kapıları yıkabiliriz. Bizim polisle bir derdimiz yok. Derdimiz şu anda içeride olanlardanım. Onlar dışarı çıkacak biz içeriye gireceğiz. Güç bizdedir ” diye konuştu.

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, yoksulluk içindeki halkın cebine el atan hükümetin gideceğini savundu. Bundan sonra sokaklarda olacaklarını kaydeden Atan. “O yasayı geri çekecekler. Her gün grev koyacağız” dedi.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan da, gelecek, çocuklar ve car oluş için kavga verdiklerini vurguladı “çocuklara güzel bir ülke bırakma sözümüz var” diye konuştu. Bengihan eylem ve grevlerin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Bu başarı için bedel ödemeyenlerim ömür boyu bedel ödeyeceğini kaydeden Bengihan direne direne kazanacaklarını ifade etti.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise, izaz ikram giderleri yüzde 400 artarken vatandaşın eczanede ilaç bulamadığını söyledi. Maviş, okullarda öğrencilerin sınıfsız kaldığını belirterek eleştirilerde bulundu. Maviş, grevin yarın da süreceğini bildirdi.

“Özel hastanelere sevk kalemini yüzde 400 artıranlara dur demek için buradayız” diyen Tıp-İş Başkanı Özlem Gürkut, ilk depremde yıkılma riski altındaki hastanelerde hizmet vermeye çalıştıklarını ifade etti. Meclis komitelerindeki tasarıların geri çekilmesini isteyen Gürkut direneceklerini vurguladı.

TÜRK-SEN Başkanı Arslan Bıçaklı, sermayenin temsilcilerinin her gün sermayeye destek vermeye devam ettiğini, emekçilere ise ‘param yok’ denildiğini söyledi.

Paranın bulunacağını ve ödeneceğini ifade eden Bıçaklı, TİS imzalamadan önce onay alınmasını düzenleyen tasarı geri çekilene kadar süresiz grevlerin devam edeceğini belirtti.

Bıçaklı, olası grev yasaklarını tanımayacaklarını söyledi; “Ya bu yasalar, ya siz gideceksiniz” dedi.

33 sendikanın hazırladığı ortak açıklamayı KTOEÖS Başkanı Selma Eylem okudu. Eylem, Sol Anahtarı’nın şarkılarıyla tamamlandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRTK’nın 61. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle vereceği resepsiyon iptal edildi

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) 61. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle yarın (27 Aralık 2024) Kurum binasında vereceği resepsiyon genel grev nedeniyle iptal edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Belediye Emekçileri Sendikası olağanüstü toplanıyor

Published

on

By

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Yönetim Kurulu yarın sabah olağanüstü toplanıyor. BES’in grev ve eylem stratejisi toplantının ardından açıklanacakç

BES’in grev ve eylem stratejisi toplantının ardından açıklanacak

BES’ten yapılan açıklamaya göre yönetimin gündeminde; sendikaların grev ve eylemlerine karşın hükümetin hala duyarsız davranması ve Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile Hayat Pahalılığı Ödeneği yasalarında yapmak istediği emekçi düşmanı değişiklikleri geri çekmemesi konuları olacak.

Yarın sabah gerçekleşecek toplantının ardından BES’in eylem ve grev stratejisini açıklaması bekleniyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakanlık: Kamu çalışanlarımızı hayat pahalılığına ve enflasyona karşı koruma kararlılığımız tamdır

Published

on

By

Başbakanlık tarafından hayat pahalılığı uygulamasına ilişkin yazılı bir açıklama yapılarak, hayat pahalılığının 2024 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki kez olarak maaşlara yansıtılacağı vurgulandı.

Başbakanlık açıklamasında,’ Hükümetimiz kurulduğu günden bugüne, düşük ve orta gelir gruplarına çok, yüksek gelir gruplarına ise daha az destek politikasını bir hedef olarak ortaya koymuştur.

Bu vizyonla hareket eden hükümetimiz, görevde bulunduğu süre içerisinde çalışanın ve üretenin hep yanında olmuş son 3 yıldır gerçekleştirdiği çalışmalarla halkımızı enflasyon karşısında korumak adına imkanların da ötesinde maaş iyileştirmeleri yapmıştır.

Son 3 yılda gerçekleşen toplam enflasyon oranı %234 olarak gerçekleşirken, hükümetimizin aynı süre içerisinde asgari ücret ve kamu maaşlarına TL bazında en az %480, döviz bazında ise en az %130 oranında artış sağlamıştır.

Son üç yıllık süre içerisinde hükümetin kamu maaşlarına yaptığı artış enflasyonun çok üzerindedir, hatta iki katıdır.
Yapılan bu artışlarla gerek kamu maaşlarımız gerekse asgari ücretimiz hükümetimiz döneminde döviz bazında tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmıştır.

Hükümetimizin kamu çalışanlarımızı gelecekte de gerçekleşecek olan hayat pahalılığına ve yaşanacak olan enflasyona karşı koruma kararlılığı tamdır.

Bu düşünce ile hareket eden hükümetimiz;

Hayat pahalılığı uygulamasını, çalışanlarımızın alım gücüne gerçekten katkı sağlayacak şekle getirmek, enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak, üst ve alt gelir grupları arasında doğan adaletsizliği ortadan kaldırmak, uygulamanın yarattığı ek pahalılıkla asgari ücretli, düşük ve orta gelir düzeyindeki grupların alım güçlerini zayıflatmasının önüne geçmek adına Hayat Pahalılığı uygulamasını 2024 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki kez olacak şekilde ve maaş artışlarının gerçekleşen yıllık hayat pahalılığının oranının gerisinde kalmayacak şekilde yapılması hedefini ortaya koymuştur.

Buna göre;

-Sendikalarla varılan ortak mutabakat gereği, sadece 1 yıllığına geçici olarak devreye sokulmuş yılda 3 kez gerçekleşen Hayat Pahalılığı uygulaması eskiden olduğu gibi yılda 2 kez gerçekleşecektir.

-Maaşlara uygulanacak Hayat Pahalılığı “1 yıllık hayat pahalılığı” oranının gerisinde kalmayacak şekilde maaşlara yansıtılmaya devam edilecektir.

Bu düzenlemeye göre; Hiç bir çalışanın maaşından kesinti yapılması söz konusu değildir.

-Hayat Pahalılığı uygulamasının ortadan kaldırılması söz konusu değildir.

-Yeni uygulama 2026 yılının Ocak ayından itibaren yıllık HP’nin altında olmayacak şekilde maaşlara yansıyacaktır.

-2025 ve 2026 yılı Türkiye ve KKTC Merkez Bankaları’nın ortaya koyduğu enflasyon hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, bu uygulamanın maaşlarda yüksek derecede farklar yaratacağına dair söylemler gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

-Gerçek hayat pahalılığının üzerinde verilen artışların ekonomi üzerinde yarattığı baskı, suni enflasyon ve pahalılık, özellikle asgari ücretli, düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın alım gücü üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

-Söz konusu uygulama ile en temel hedeflerimizden biri gerçek hayat pahalılığının ötesinde ortaya çıkan suni enflasyon sarmalının önüne geçerek özellikle asgari ücretli, düşük ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın alım gücünü korumaktır.

-Devletin kaynaklarından tüm kesimlerinin eşit olarak faydalanması hedefini merkeze koyarak ortaya konan düzenlemenin, yaratacağı olumlu etkinin toplumun tüm kesimlerine katkı sağlayacağına inancımız tamdır’ denildi

Devamını Oku

Trending

Reklam