Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

4. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın hedefleri ve politikaları açıklandı

Published

on

KKTC 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı Toplantısı açılış konuşmaları sonrasında Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Ekonomik Planlama Dairesi Başkanı Pembe Arifoğlu, 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın vizyonunu, hedefleri ve politikaları hakkında kapsamlı bir sunum yaptı.

Sunumda Arifoğlu, “İstikrarlı ve güçlü büyüyen, rekabetçi ve katma değerli üretim kapasitesinin artırıldığı, yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir bir çevre ile nitelikli ve sağlıklı insan, güçlü toplum yaratmaya odaklanan, ulusal ve uluslararası iş birliği artırılmış bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” hedeflediklerini kaydetti.

Arifoğlu, planın temelde beş ana ekseni bulunduğunun altını çizerek, bunların istikrarlı ve güçlü büyüme; rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim kapasitesinin artırılması; yaşanabilir mekanlar sürdürülebilir çevre; nitelikli ve sağlıklı insan, güçlü toplum; ile kalkınma için ulusal ve uluslararası iş birliği konularında olduğunu dile getirdi.

İstikrarlı ve güçlü büyüme başlığı altında dengeli ve istikrarlı büyüme; tek haneli enflasyon; makroekonomik ve finansal istikrar; yüksek kişi başı gelir ve kayıt dışılıkla mücadelenin hedeflendiğini aktaran Arifoğlu, bu hedeflerin güncel enflasyon hesaplama yöntemleri; bütçe disiplini; sürekli ve etkili denetim yanı sıra kamu harcamalarının kontrolü ve verimliliğin artırılması politikalarıyla sağlanacağını kaydetti.

Arifoğlu, rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim kapasitesinin artırılması konusunda ise turizm ve yükseköğrenimde kalite ve verimlilik artışı; sanayi ve tarım sektörlerinde dijital dönüşüm ve yeşil üretimin süreçlerinin uygulanması; enerji verimliliği ve gelişmiş altyapı ve limanlar ve ulaşımın geliştirilmesi hedeflerini koyduklarını açıkladı.

Söz konusu hedeflere ulaşılmasında beş politika belirlendiğini vurgulayan Arifoğlu, bunları destinasyon turizmi “Kuzey Kıbrıs (North Cyprus)”markasının tanıtımı; yükseköğretimde uluslararası standartların artırılması; turizm ve tarımda ürün çeşitliliği ve pazar genişletme, dijital ve yeşil dönüşüm; gıda güvenliği, modern ve iyi tarım uygulamaları, sertifikalı üretim ve son olarak Ar-Ge, teknoparklar, enerji verimliliği, etkin devlet yardımları politikaları olarak sıraladı.

-Öncelikli gelişim alanları

Arifoğlu sunumunda, inşaat ve gayrimenkul sektörü, enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri, bilim teknoloji ve yenilik (AR-GE) ve teknoloji geliştirme bölgeleri (teknoparklar) alanlarını öncelikli gelişme alanları olarak belirlediklerine de dikkat çekti.

Yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir bir çevre ana eksen başlığında beş hedefleri bulunduğunu dile getiren Arifoğlu, amaçlarının yaşanabilir ve planlı şehirler; temel altyapı hizmetlerine kolay erişim; afetlere karşı dirençli şehirler ve kentsel yenileme; yaşam kalitesi yüksek kırsal kesim ve son olarak temiz ve sürdürülebilir çevre hedeflerini gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Arifoğlu, bahsi geçen hedeflerin gerçekleşmesi konusunda uygulanacak politikaların ise kentsel ve kırsal alanlarda yaşam kalitesinin artırılması; yerel yönetimlerin gelirlerinin artırılması; kırsal kalkınma ve doğal kaynak yönetimi ve etkili çevre koruma politikaları olacağını kaydetti.

Nitelikli ve sağlıklı insan, güçlü toplum başlığı kapsamında altı hedef oluşturulduğunu söyleyen Arifoğlu, bunları yeni eğitim kurumları ve eğitimde kalite artışı; yeni hastaneler ve sağlık merkezleri; düşük işsizlik oranı ve yüksek istihdam; zengin kültür mirasının korunması; spor ve kültürel faaliyetlerin artırılması; sosyal hizmetlere eşit erişim hakkı hedefleri olarak sıraladı.

Arifoğlu, bu hedefler doğrultusunda, “kapsayıcı, kaliteli sağlık ve eğitim; toplumsal refah artışı; nitelikli ve yüksek istihdam; gelişmiş sosyal hizmetler; gelişmiş spor ve kültürel faaliyetler” politikalarını uygulayacaklarını belirtti.

Son ana eksenin kalkınma için ulusal ve uluslararası iş birliği konusunda olduğunu dile getiren Arifoğlu, hedeflerini “yurtdışı temsilciliklerin artırılması; Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkilerin artması ve yurtdışındaki Kıbrıslı Türkler ve yabancılar için iyileştirilmiş yatırım ortamı” sağlamak olarak açıkladı.

Arifoğlu, bu hedeflerin uygulanması aşamasında, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerle bağların artırılması politikalarını uygulayacaklarını da söyledi.

Arifoğlu, bu planın KKTC’nin geleceğini şekillendirecek bir plan olduğunu söyleyerek, sahip oldukları uzun vadeli kalkınma vizyonuyla amaçlarının daha yüksek yaşam kalitesi ve daha güçlü, daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomi oluşturmak olduğunu kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam