Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

4 Haziran’da Ülke Turizmini Açıyoruz”

Published

on

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Haziran açılımı ile ilgili olarak gerçekleştirilen istişareler sonucunda, ülke turizminin 4 Haziran tarihinde yeniden çarklarının harekete geçmeye başlayacağını belirtti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Sağlık Üst Kurulu ile bir süreden beridir Haziran açılımı ile ilgili olarak gerçekleştirilen istişareler ve Bakanlık olarak Turizm Üst Kurulu toplantıları sonucunda, ülke turizminin 4 Haziran tarihinde yeniden çarklarının harekete geçmeye başlayacağını belirtti.

Bakan Ataoğlu, 1 yılı aşkın bir süredir, pandemi nedeniyle, dünyada olduğu gibi ülkede de durma noktasına gelen turizm sektörünün, alınan tedbirler sonucunda açılma noktasına gelindiğini belirtti.

“BÜYÜK BİR HEYECAN VE MUTLULUK DUYDUĞUMU BELİRTMEK İSTERİM”

Ataoğlu, “Ramazan Bayramı tatilinin, Bakanlık olarak hedeflediğimiz Haziran ayı açılımı için bir sınav niteliği taşıdığını her fırsatta açıklamıştık. Sağlık Üst Kurulu ile yoğun istişare içerisinde, Haziran ayı için turizmde açılımı destekleyecek çalışmalarımızı ve kararlılığımızı ortaya koyduk. Sağlık Üst Kurulu ile yapılan istişareler yanında Turizm Üst Kurulu üyeleri ile de yoğun çalışmalarımız sonucunda, ülke turizmini yeniden açılma noktasına gelmiş olmasından büyük bir heyecan ve mutluluk duyduğumu belirmek isterim” dedi.

AÇILIM KOŞULLARI İÇİN GEREKLİ TEKNİK ALTYAPI ÇALIŞMALARI HAZIR…

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 3 Haziran olarak hedefledikleri turizm açılım tarihinin, 1 gün gecikme ile 4 Haziran olarak belirlenmesinin, açılım koşulları için gerekli teknik altyapı çalışmalarının 4 Haziran tarihinde hazır olmasından kaynaklandığını da belirtti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 4 Haziran itibariyle, Sağlık Üst Kurulunun, Covid-19 durumlarını belirten renklerine göre belirleyeceği ülkelerden, geçerli aşı kartı ve 72 saat önceden ibraz edilecek negatif PCR test sonucu ile ülkeye karantinasız olarak turist kabul etmeye başlanacağını belirterek, “ülke ekonomisinin lokomotifi turizm sektörünün çarklarının yeniden dönmeye başlaması, ülkede 1 yılı aşkın süredir yaşanan ekonomik darboğaz yanında yaşanan sosyal sıkıntıların da giderilmesine büyük katkı sağlayacağını da belirtti.

“GÜNEY KIBRIS KARA GEÇİŞ KAPILARININ AÇILACAK OLMASI ÜLKE EKONOMİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ…”

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu açıklamasında ayrıca, 31 Mayıs tarihi itibariyle, Güney Kıbrıs kara geçiş kapılarının açılacak olmasının, ülke turizmi ve ülke ekonomisi açısından önemli olduğuna da dikkati çekti.

Bakan Ataoğlu, ülkeye hem hava hem kara hem de deniz sınır kapılarından turist kabul etme noktasına gelmiş olmanın, 1 yılı aşkın bir süredir ülke ekonomisinde yaşanan daralmanın kısa süre içerisinde, özlenen seviyelere geleceğine olan inancını belirtti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 4 Haziran tarihi itibariyle, belirlenen koşullar altında ülkeye turist kabul edecek noktaya gelinmesinde büyük katkısı olan başta sağlık çalışanları olmak üzere, 1 yılı aşkın süreden beridir, büyük bir özveri ile mücadele eden turizm sektörü temsilci ve çalışanlarına da teşekkür etti.

Kıbrıs postası

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Komitesi heyetinden Anıtkabir’e ziyaret

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dış ilişkiler ve Savunma Komitesi, Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, dün Ankara’ya giden Ulusal Birlik Partisi (UBP) İskele Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığındaki heyet, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’i ziyaret etti.

Heyetin mozolede saygı duruşunda bulunmasının ardından, Öztürk tarafından mozoleye çelenk konuldu. Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçildi.

Öztürk, Anıtkabir özel defterine şunları yazdı:

“Bugün beraberimdeki heyet ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen manevi huzurunuzda bulunmaktan büyük bir gurur ve derin bir minnet duygusu içerisindeyiz. Milli mücadele ve sarsılmaz bir irade ile kurduğunuz Türkiye Cumhuriyeti, bugün sadece Türk milletine değil, Kıbrıs Türk halkına da yol gösteren sarsılmaz bir güç ve ilham kaynağıdır. Evrensel değerlerle örülmüş ilke ve inkılaplarınız, bizlere bağımsızlık, demokrasi ve hukuk yolunda ışık tutmaya devam etmektedir. Zat-ı Âlinizi, silah arkadaşlarınızı ve tüm şehitlerimizi, saygı, özlem ve minnetle anıyoruz”.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki komisyonlarla temaslarda bulunacak heyette, Komite Başkan Yardımcısı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy ve UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük’ün yanı sıra Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars bulunuyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Arıklı: Proje, en kısa sürede hayata geçebilecek duruma geldi

Published

on

By

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yaklaşık iki yıldır sürdürdükleri “KKTC Toplu Taşıma Master Planı” projesinde sona gelindiğini belirterek, “Çok ciddi bir hazırlık safhasından geçtik. Proje, en kısa sürede hayata geçebilecek duruma geldi.” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Düzce Belediyesi arasında Mayıs 2023’te imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde hazırlanan “KKTC Toplu Taşıma Master Planı” projesi, bugün basın mensuplarına tanıtıldı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın konuşmasıyla başladı. Toplantı kapsamında Düzce Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ilıcalı, projeyle ilgili sunum yaparak, bazı veriler paylaştı.

Toplantıda; Trafik Dairesi Müdürü Ahmet Aydın, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Özgül Gürkut Mutluyakalı hazır bulundu.

– Arıklı: “Çok ciddi bir hazırlık safhasından geçtik”

Toplantıda ilk sözü alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, toplu taşımacılıkta önemli bir kavşağa geldiklerini belirterek, “Yaklaşık iki yıldır sürdürdüğümüz ‘KKTC Toplu Taşıma Master Planı’ projesinde artık son noktadayız. Çok ciddi bir hazırlık safhasından geçtik. Proje, en kısa sürede hayata geçebilecek duruma geldi” dedi.

– “Yollar, bu araç trafiğini kaldıracak durumda değil”

KKTC’de her geçen gün artan araç sayısına bağlı olarak kazaların da arttığını belirten Arıklı, mevcut yolların araç trafiğini kaldıracak durumda olmadığını vurguladı.

Arıklı, “Ayda yaklaşık 2 ile 2 bin 500 civarında aracın trafiğe katıldığını ve kayıtlı araç sayısının da 450 binlere ulaştığını göz önünde bulundurursanız, mevcut yolların kapasitesini istediğiniz kadar arttırın çözüm değildir.” diye konuştu.

Bunu önlemenin en güzel yolunun toplu taşımacılığa geçmek olduğunu ifade eden Arıklı, şöyle devam etti:

“İnsanların hayatını kolaylaştırmak, hem ekonomik hem sosyal hem de hızlı ulaşım sağlayabilmek açısından toplu taşıma projesini benden önceki bakan arkadaşlarım da düşünerek bu işe girişmişlerdi. Çok ciddi çalışmalar yapmışlardı ama onların dönemimde mümkün olmadı. İnşallah bizim dönemimizde mümkün olacak.”

Projenin hayata geçmesiyle ülke ekonomisine katkıda bulunacak bir sürece girileceğini ifade eden Arıklı, “Yılda yaklaşık, 300-350 milyon dolar akaryakıt ve motorlu araçların ithaline para ayırdığımızı düşündüğümüzde, bunu aşağı çekmenin yegâne yolu projenin hayata geçmesidir.” dedi.

Arıklı, ayrıca projenin hayata geçmesiyle turizmin ülke geneline yayılmasının sağlanacağını, mevcut sistemle turistlerin otellerinden dışarıya çıkmakta güçlük çektiğini söyledi.

Taksilerin çok pahalı, dolmuşlara da gitme imkanı olmadığını dile getiren Arıklı, proje hayata geçtiğinde, turistlerin ülkenin her yerine çok rahat seyahat edebileceğini ve ülkenin güzelliklerini görebileceklerini kaydetti.

Üniversite öğrencilerinin de bu kolaylıktan çok büyük ölçüde fayda sağlayacağını ifade eden Arıklı, bazı üniversitelerde öğrencilerin toplu taşımanın yeterli olmamasından şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Toplu taşımayı hayata geçirmeleri halinde çok ciddi ekonomik ve sosyal katkıları olacağını belirten Arıklı, toplu taşımanın trafik kazalarının önlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.

Düzce Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ilıcalı’nın Türkiye’de birçok il ve ilçede toplu taşıma projesi hayata geçirdiğini ifade eden Arıklı, Düzce Belediyesi ile yapılan protokol çerçevesinde, yetkililerin geniş bir ekiple KKTC’ye gelerek Trafik Dairesi ile çalışmalar yaptığını kaydetti.

Arıklı, “Telefonunuza indireceğiniz bir aplikasyonla hangi noktadan nereye, hangi aracın gittiğini takip edebileceksiniz. Kendi arabanızı kullanmanıza ihtiyaç kalmayacak.” diye konuştu.

Ülkede toplu taşıma imkanı olmadığı için herkesin işine kendi arabasıyla gitmek zorunda kaldığına dikkat çeken Bakan Arıklı, hükümetin projeye tam desteği olduğunu, taşımacıların ve üniversitelerin de projeyi büyük ölçüde desteklediklerini belirtti.

– Ilıcalı: “KKTC Toplu Taşıma Master Planı projesi, çok önemli çalışmaları içeriyor”

Bakan Arıklı’dan sonra söz alan Düzce Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Ilıcalı da, yaptığı sununda projeyle ilgili detaylı bilgiler aktardı.

İki yıldır süren KKTC Toplu Taşıma Master Planı’nın sonuçlandığını kaydeden Ilıcalı, projenin çok önemli çalışmalar içerdiğini kaydetti.

Sunumda çalışmanın amacı, yöntemi ve evrelerinden bahseden Ilıcalı, ilçe bazında ülkenin demografik yapısı, eğitim bilgileri, mevcut toplu taşıma sistemi ve hatlarını incelediklerini dile getirdi.

Ilıcalı, çalışmanın amacının insanların kent içinde bir noktadan diğer noktaya hızlı ve güvenli şekilde taşınmasının sağlanarak, “entegre, erişebilir, engelli dostu, ekonomik ve kullanıcı odaklı, sürdürülebilir” toplu taşıma sistemi kurmak olduğunu kaydetti.

Saha çalışması yapılarak ülkede “Toplu taşımayla ilgili ne gibi sorunların” yaşandığının tespit edildiğini ifade eden Ilıcalı, tüm tespitler sonunda konuyla ilgili bir proje hazırladıklarını anlattı.

Ilıcalı, “İlçeler arası ve ilçelerdeki yolculuk dağılımları, toplu taşımacılıkta ulaşım hatlarında kaç aracın çalıştığı ve kaç sefer yaptığı” ile ilgili de bazı veriler paylaştı.

“Bir şeyler önerebilmemiz için, sahayı ve ülke gerçeklerini iyi bilmemiz gerekiyor. İki yıl boyunca burada, ülkenin tüm gerçeklerini öğrenmiş durumdayız.” diyen Ilıcalı, dünyanın hiçbir yerinde kullanılmayan 50 yaşındaki otobüslerin kullanıldığı bir sistemden bahsettiklerini ifade etti. Ilıcalı, tüm ilçelerdeki güzergahlarla ilgili yeni hatlar önerdiklerini de belirtti.

– “Beş üniversitenin bir yılda toplu taşımaya harcadığı para 210 milyon TL”

Üniversitelerin toplu taşıma maliyetleriyle ilgili de veriler paylaşan Ilıcalı, beş üniversitenin bir yılda toplu taşımaya harcadığı paranın 210 milyon TL olduğunu gördüklerini aktardı.

Ülkede taşımalı eğitimden faydalanan yaklaşık 22 bin öğrenci olduğunu dile getiren Ilıcalı, taşımalı eğitim konusunda da bazı verilere değindi.

Ilıcalı, bu projede sunulacak tüm önerilerin ülkenin ihtiyacı olan çağdaş bir toplu taşıma sisteminin kullanılmasına, halkın en temel ihtiyacı olan toplu taşımadan kentte ve kırsalda yaşayan halkın kesintisiz faydalanmasına yönelik olacağını dile getirdi.

Toplu taşımada yapılacak önerilerin üç bölümden oluştuğunu kaydeden Ilıcalı, bunların kentçi toplu taşıma, ilçeler arası toplu taşıma ve kırsal toplu taşıma olduğunu söyledi.

Toplu taşımada her ilçenin ihtiyacı olan hatların belirlendiğini ve bu hatlar içerisinde araç sayısı, sefer saatleri, sefer aralıklarının tespit edildiğini dile getiren Ilıcalı, toplu taşımada en önemli paydaşın yine mevcut toplu taşıma sisteminde çalışan esnaf olacağını kaydetti.

-“Hiçbir esnaf hak kaybına uğramayacaktır”

“Hiçbir esnaf hak kaybına uğramayacak.” diyen Ilıcalı, yeni sistemin denetlenebilir, erişilebilir, ülkede yaşayan ve ziyaretçi olarak gelen herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir şekilde düzenleneceğini kaydetti.

Ilıcalı, Bakanlık tarafından projenin kabul edilmesiyle uygulamaya geçiş sürecinde izlenecek yol ve aksiyon planı hakkında da bilgiler verdi.

– “Bir günde yaklaşık 90 bin kişi toplu taşımayla seyahat ediyor”

KKTC’de üniversitelerde dahil, her gün toplu taşımayı kullanılan yaklaşık 70 bin insan olduğunu aktaran Ilıcalı, bu rakama taşımalı eğitimdeki öğrenciler de dahil edildiğinde, bir günde yaklaşık 90 bin kişinin toplu taşımayla seyahat ettiğini dile getirdi.

Yaklaşık 249 bin yolcuyu bir günde taşıyabilecek bir sistemden bahsettiklerini ifade eden Ilıcalı, “Tüm sistem hazır olacak. Yazılım sistemleri, araçlar ve ücret toplama sistemlerimiz hazır olacak. Bu, bir gecede geçilebilecek bir sitemdir.” şeklinde konuştu.

KKTC’de 1200 izinli araç olduğunu kaydeden Ilıcalı, bu hizmeti ortalama 350 araçla vereceklerine işaret ederek, kimsenin gelir kaybı yaşayacağını düşünmediklerini kaydetti.

Toplu taşıma araçları konusuna da değinen Ilıcalı, proje için iki tip araç önerisinde bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Tipioğlu, Cumhuriyet Meclisi heyetiyle görüştü

Published

on

By

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanı Veysal Tipioğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk ve beraberindeki heyetle görüştü.

Tipioğlu Meclis’te gerçekleşen görüşmede, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin sarsılmaz bir dayanışma ruhuyla her alanda güçlenerek devam ettiğini, Türkiye’nin adada adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümden yana olduğunu söyledi.

Türkiye’nin KKTC’nin ve Kıbrıs Türkünün yanında olduğunu ifade eden Tipioğlu, “KKTC Cumhurbaşkanı Sayın (Ersin) Tatar tarafından ortaya konulan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iki devletli çözüme desteğimiz her zaman tamdır. Yarım asrı aşkın süredir defaatle denenmiş ve sonuçsuz kalmış federal çözüm modeli, vardığımız noktada tükenmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası toplumun KKTC’yi artık tanıması gerektiğinin altını çizen Tipioğlu, KKTC’nin gelişerek güçlenmesi ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi haline gelmesi için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kıbrıs Türkünün yıllar boyunca, adayı Türklerden arındırmak amacıyla Rum tarafından yapılan baskı, terör ve yıldırma eylemlerine rağmen varlığını sürdürmeyi bildiğini, bir gün dahi özgürlük mücadelesinden ödün vermediğini belirten Tipioğlu, “Anavatan ve garantör Türkiye de tarihi ve ahdi sorumlulukları çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da haklı mücadelesinde Kıbrıs Türk halkının yanında olacaktır.” ifadesini kullandı.

Dünyanın gözü önünde Gazze’de bir soykırım yaşandığını dile getiren Tipioğlu, “Güçlünün haklı olduğu ve zalimce işler yaptığı bir zaman diliminde yaşıyoruz.” dedi.

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaları hatırlatan Tipioğlu, bu kapsamda Türkiye’deki savunma sanayisinin gelişiminin önemine işaret etti.

Türkiye’nin her hal ve şartta Kıbrıs Türkünün yanında olduğunu vurgulayan Tipioğlu, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin savunması, Kıbrıs’tan başlar. Sizin savunmanız, huzurunuz, güvenliğiniz, bizim önceliklerimiz arasındadır.” diye konuştu.

– “Güçlü bir Türkiye, güçlü bir Kuzey Kıbrıs demek”

KKTC Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Öztürk ise bu toplantıların önemine dikkati çekerek, “Güçlü bir Türkiye, güçlü bir Kuzey Kıbrıs demek.” ifadesini kullandı.

Uluslararası örgütlerin bugün hezimete uğradığını dile getiren Öztürk, Gazze’de birçok savunmasız sivil, yaşlı, gencin öldürüldüğünü ancak dünyanın buna sessiz kaldığını söyledi.

Savaş istemediklerini vurgulayan Öztürk, “Güvenlik ve savunma anlamında adımlar atılması, bu tür işbirliklerinin daha da pekiştirilmesi çok önemli.” dedi.

İki ülke arasında yapılan anlaşmaların KKTC’yi güçlendirmesi anlamında önemli olduğunu fakat ülkesinin hala ambargolarla boğuştuğunu söyleyen Öztürk, “İsrail küçük bir ülke, nüfusu da az fakat şu bir gerçek ki dünyaya hükmediyor. Çünkü üretiyor, ekonomik olarak çok güçlü.” değerlendirmesini yaptı.

Öztürk, KKTC’nin de kendi ürettiklerini satma noktasında Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam