Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

76 yıllık BM’nin işlevi tartışma konusu

Birleşmiş Milletler Antlaşması 76 yıl önce yürürlüğe girdi. 1945 yılında kurulan örgütün hedefinde evrensel değerler ve dünya barışı vardı. Ancak örgüt çağın gerisinde kalmakla ve amacına hizmet edememekle eleştiriliyor.

Published

on

Birleşmiş Milletler 76 yıl önce kuruldu. Uzun yıllar dünyanın en etkili kuruluşlarından biriydi. Ancak gerek üye yapısı, gerekse işlevinin giderek azalması tartışma konusu oldu.

Dünyada çözümün değil, adaletsizliğin adresi olarak nitelendirilmeye başlandı.

Bu konuda en sert tepkiyi gösteren lider de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı.

Üye yapısı tartışmaların odağında

193 üyeli Birleşmiş Milletler ile ilgili tartışmaların odağında 5 üyenin diğer ülkelerden üstün konumda olması var. Bu ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa.

Oysa Birleşmiş Milletler aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 ülke tarafından kurulan bir örgüt.

26 Haziran 1945’te Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco kentinde bir araya gelen devletlerin hedefi, dünya barışını sağlayacak bir antlaşmanın çatısını oluşturmaktı.

Bu evrensel antlaşma 24 Ekim 1945’te yürürlüğe girdi. Antlaşmanın önsözünde yer alan ifadeler, kuruluş amacını net şekilde niteliyordu.

“Dünya 5’ten büyüktür”

Yıllarca pek çok uluslararası soruna çözüm bulunması yolunda önemli adımlar atan Birleşmiş Milletler bu işlevini yitirmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözüyle nitelediği bu durum, diğer ülkeler tarafından da gündeme getiriliyor.

Sıkça, kurumun işleyişinin çağın gerisinde kaldığı ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler’in 2020’li yıllarda, 1945’in öngörü, değer ve politikalarıyla yönetilemeyeceğine işaret ediliyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İsrail güçleri, işgal altındaki Cenin’de 3 Filistinli genci gözaltına aldı

Published

on

By

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde 3 Filistinli genci ağır bir şekilde darbettikten sonra gözaltına aldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İsrail güçlerinin, Filistinli 3 gencin içinde bulunduğu bir aracı Cenin’deki El-Hasnavi Kavşağı yakınında durdurduğunu belirtti.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin, zorla araçtan çıkardıkları 3 kişiyi tüfek dipçikleriyle darbederek, onları yere yatmaya zorladığını ve ardından gözaltına aldığını ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

DiCarlo, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’de temaslarda bulunacak

Published

on

By

Birleşmiş Milletler Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı RosemaryDiCarlo’nun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve Türkiye’ye resmi ziyaret düzenleyeceği bildirildi.

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, konuya ilişkin duyuruyu günlük basın toplantısında yaptı.

DiCarlo’nun, 10 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve GKRY Lideri Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüşeceğini dile getiren Haq, DiCarlo’nun yakın zamanda düzenlenmesi beklenen geniş formatlı gayriresmi görüşme ve Kıbrıs meselesine ilişkin atılabilecek adımları ele alacağını kaydetti.

Haq, DiCarlo’nun 12 Şubat’ta Atina’ya, 13 Şubat’ta ise Ankara’ya geçeceğini belirterek, Kıbrıs meselesinin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeleri görüşeceğini ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

Published

on

By

ABD’nin, Meksika sınırından gelecek düzensiz göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için yaklaşık 1500 asker daha göndermeye hazırlandığı bildirildi.

Başkent Washington’dan ismini belirtmek istemeyen bir yetkili, North Carolina eyaletinde bulunan 18. Hava İndirme Kolordusundan bir lojistik tugayının, ülkenin güney sınırına gönderilmesi emrinin onaylandığı haberini doğruladı.

Yetkili, Başkan Donald Trump’ın “göçü önlemeye yönelik artan baskısını desteklemek için” güney sınırına, yaklaşık 1500 asker daha konuşlandıracağı bilgisini paylaştı.

Sınıra yönlendirilen yeni birliklerin, ABD ile Meksika arasındaki tel bariyerleri yerleştirmeye yardımcı olması ve sınır devriyesine ihtiyaç duyulan ulaşım, istihbarat ve diğer desteği sağlaması bekleniyor.

Trump’ın göreve başlamasının ardından halihazırda 1600 kişilik bir askeri birliği sınıra konuşlandıran Savunma Bakanlığının (Pentagon), yaklaşık 500 deniz piyadesini de gözaltına alınan düzensiz göçmenlerin bir kısmının tutulacağı Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde görevlendirilmesi yönünde karar aldığı biliniyor.

Söz konusu asker sevkiyatının tamamlanması sonrası 20 Ocak’ta göreve başlayan Trump hükümeti döneminde, ABD sınır güvenliğini desteklemek için görevlendirilen ek asker sayısı yaklaşık 3 bin 600 olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam