Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Afganistan’da Taliban’ın yayılması hız kazandı

Afganistan’daki 407 ilçenin 150’den fazlasını kontrolünde bulunduran Taliban, güneydeki bazı il merkezlerini el geçirmeye yöneldi.

Published

on

Afganistan’da saldırılarını yoğunlaştıran Taliban’ın alan hakimiyeti hızla genişlerken, hükümet güçleri ilçelerin yaklaşık yüzde 22’sinde tam kontrolü elinde tutuyor.

ABD, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Usame Bin Ladin ve diğer El Kaide elebaşlarını sakladığı gerekçesiyle 7 Ekim 2001’de “Sürekli Özgürlük” adını verdiği, Afganistan’ı işgal harekatını başlattı. ABD’ye 2001-2014’te 13 yıl süren operasyonda aralarında NATO üyelerinin de bulunduğu 20’den fazla ülke destek verdi.

NATO liderliğinde, 2014’te, Afgan ordusunun eğitimine odaklanan ittifak üyesi olan ve olmayan 36 ülkenin yeni misyonu göreve başladı.

Taliban’ın etkinliği 2014’ten sonra ülkenin güneyinden diğer bölgelere yayılarak hızla arttı.

ABD’nin Taliban’la 29 Şubat 2020’de imzaladığı barış anlaşması kapsamında ülkedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesi yönünde verdiği söz dönüm noktası oldu.

Çekilme sürecine paralel olarak Taliban ile Afganistan tarafları arasında yürütülen geçiş süreci müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Sürecin çökmesiyle de Taliban’ın ülke genelindeki baskısı arttı. Doha Anlaşması ile yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Yaptırım Komitesinin 12. Raporu’na göre Taliban, halihazırda 58 bin ila 100 bin arasında silahlı militana sahip. Taliban istikrarlı şekilde kadrolarını genişletirken, yılın ilk aylarında 352 bin kişiye ulaşması hedeflenen Afgan güvenlik güçlerinin sayısı 308 binde kaldı.

Taliban lehine bozulan dengeler

ABD’nin 2001’de Afganistan’ı işgali ve Taliban’ı geriletmesinin ardından yeniden yapılandırılan merkezi yönetimin ülke genelindeki nüfuzu gün geçtikçe azalıyor.

Bu arada toprak hakimiyeti konusunda hükümet, Taliban ve Birleşmiş Milletler (BM) farklı veriler açıkladı.

Afganistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülke topraklarının yarıdan fazlasının hükümet güçlerinin kontrolünde olduğu, Taliban’ın ise kalıcı olarak hiçbir ilçeyi kontrol etmediği belirtildi.

Son zamanlarda güvenlik nedeniyle birçok ilçe merkezinde kontrolün el değiştirdiği ifade edilen açıklamada, değişen ilçe merkezlerinin Taliban kontrolüne geçmesinin, ilçenin Taliban kontrolüne girdiği anlamına gelmeyeceği vurgulandı.

Taliban ise ülkede yüzde 80’inin üzerinde alan hakimiyeti kurduğunu iddia etti.

BM verilerine göre de Taliban, kent merkezleri dışarıda tutulduğunda dahi ülke topraklarının yüzde 50-70’ini elinde bulunduruyor.

İl merkezleri devlette, ilçeler Taliban’a geçiyor

AA muhabirinin yerel yetkililerden edindiği bilgiye göre, Taliban 407 ilçenin 150’den fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş bulunuyor. Taliban ise kontrolündeki ilçe merkezi sayısının 260’ı geçtiğini savunuyor.

Ülkede 34 vilayet merkezi tamamen devlet kontrolünde bulunuyor.

Afganistan topraklarının büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki mücadele sürüyor. 407 ilçenin 150 kadarında çatışmalar devam ederken, hükümet güçleri bu ilçelerin yaklaşık 53’ünü bazı beldelerle halen kontrolünde tutuyor.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinde 3, Tahar vilayetinde 2, Kunduz vilayetinde 3, Herat vilayetinde 3, Faryab vilayetinde 2 ilçeyi kontrol eden hükümet güçleri de Taliban’ın elindeki ilçeleri geri almak için operasyonlarını sürdürüyor.

Taliban büyük kentlere yöneldi

Taliban militanları, ilçe merkezlerinin yanı sıra il merkezlerini hedef almaya başladı.

Militanlar, ülkenin batısındaki İran sınırında bulunan Herat, Badgis, güneyindeki Pakistan sınırında yer alan Helmand, Kandahar, kuzeydoğuda Tacikistan sınırındaki Tahar, Kunduz, kuzeyde Türkmenistan sınırında bulunan Cüzcan ve Faryab vilayetlerinin merkezlerini kuşatma altında tutuyor.

Bu vilayetlerden Herat, Helmand ve Kandahar’da ise yaklaşık bir haftadır militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

Söz konusu 3 kentte valilik binasına birkaç yüz metreye kadar ilerleyişini sürdüren militanlar, ağır kayıplar vermesine rağmen geri adım atmıyor.

Öte yandan 1980’lerde Sovyet güçlerine karşı savaşan eski komutan İsmail Han, Herat kentini savunmak için silahlı hareket başlattı ve sivil halkı da harekete geçmeye çağırdı.

Ayrıca ülkenin Herat, Badahşan, Kunduz, Faryab, Helmand ve Kandahar vilayetlerine artan güvenlik tehdidi nedeniyle yaklaşık bir haftadır uçak seferleri düzenlenemiyor.

Taliban’ın sınır kapılarına yönelişi

Taliban, haziranın son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Militanlar 22 Haziran’da ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayeti ile Tacikistan arasındaki Şirhan sınır kapısını kontrol altına aldı.

Afganistan’da ilerleyişine devam eden Taliban, 8 Temmuz’da ülkenin İran sınırındaki İslam Kale Sınır Kapısı’nı ele geçirdi.

Afganistan’ın Özbekistan’a açılan en önemli ticaret güzergahı Hayratan ve yine İran sınırındaki Farah vilayetinde bulunan Ebu Nasır Farahi sınır kapılarını iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda da Gazni vilayetine yoğunlaştı.

Taliban militanları, ülkenin kuzeyinde Türkmenistan sınırındaki Akine kapısı güzergahında bulunan Andhoy ilçesinin kontrolünü 26 Haziran’da, Pakistan sınırındaki Spin Boldak Sınır kapılarını 14 Temmuz’da ele geçirdi.

Afganistan Maliye Bakanlığına göre, bu sınır kapılarının Taliban kontrolüne geçmesi hükümeti milyonlarca dolarlık zarara uğrattı.

Kuzeye odaklanan Taliban başkente de sokuluyor

Taliban, eylemlerini daha önce ülkenin güneyindeki vilayetlerde yoğunlaştırırken, son iki aydır kuzey, kuzeydoğu ve batı bölgelerine baskısını daha da artırdı.

Mayıstan bu yana kuzeyde Faryab, Cüzcan, Belh, Bağlan, Kunduz, Samangan; kuzeydoğuda Badahşan ve Tahar; batıda Gor, Nimruz, Farah, Herat ve Badgis, güneyde Helmand ve Kandahar vilayetlerinde Taliban şiddetli saldırılara girişti.

Taliban, son 3 ayda kuzeyde 85 ilçede 161’den fazla karakolu hedef aldı. Bu ilçelerden 51’ini ele geçiren Taliban, 14’ünde güvenlik güçleri üzerinde baskısını artırdı.

Taliban’ın mayıstan bu yana kontrolüne geçirdiği toplam ilçe sayısı 72 oldu.

Taliban, 12 Mayıs’ta Maydan Vardak vilayetinin Narh ilçesini alarak 30 kilometre mesafedeki başkent Kabil’in idari sınırlarıyla fiziki temas da kurdu.

Barış süreci

ABD’nin Taliban ile 29 Şubat 2020’de barış anlaşması imzalayarak ülkedeki tüm yabancı güçlerin çıkması için verdiği söz, ülke için dönüm noktası oldu.

ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından 12 Eylül 2020’de Afganlar arası müzakereler, Katar’ın başkenti Doha’da başladı. Gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Şubat 2021’de müzakereler kaderine terk edildi.

Afganistan’da yıllardır devam eden şiddeti sonlandırmayı amaçlayan müzakereler, 17 Temmuz’da Katar’ın başkenti Doha’da yeniden başladı. Doha’da bir araya gelen Taliban ile Afgan hükümeti heyetleri, adil bir çözüme ulaşmak için müzakereleri hızlandırma ve yeni bir toplantı konusunda mutabık kaldı.

Taliban, şubat ayından bu yana ise ülke genelinde baskısını yoğunlaştırdı. Doha Anlaşması ile yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs için Özel Temsilci görevlendirdiğini açıkladı

Published

on

By

Avrupa Komisyonu, eski Avrupa Komisyon Üyelerinden Johannes Hahn’ı Kıbrıs için Özel Temsilci olarak görevlendirdiğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Hahn’ın görevinde Başkan von der Leyen’e bağlı olarak çalışacağı ve Birleşmiş Milletler Çerçevesi kapsamında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile iş birliği içinde uzlaşma sürecine katkıda bulunacağı belirtildi.

Açıklamada, “Bu görevlendirme, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları ve AB’nin ilkeleri, değerleri ve mevzuatı doğrultusunda işlevsel, uygulanabilir ve kapsamlı bir çözümün sağlanması amacıyla Komisyon’un Kıbrıs’ın yeniden birleşme sürecine yönelik taahhüdünü vurguluyor.” denildi.

Özel Temsilci’nin, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlatılmasına zemin hazırlamak amacıyla güven tesis edeceği ve diğer yollarla tüm ilgili paydaşlar ve muhataplarla yakın ilişkiler kuracağı vurgulandı.

-Johannes Hahn kimdir?

Johannes Hahn; Bölgesel Politika (2010–2014), Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri (2014–2019), Bütçe ve İdare (2019–2024) olmak üzere arka arkaya üç dönem Avrupa Komisyon Üyesi olarak görev yaptı. Avrupa düzeyindeki çalışmalarından önce ise 2007-2010 yılları arasında Avusturya Bilim ve Araştırma Bakanı ve dört yıl süreyle de Viyana bölgesel hükümetinin üyesi olarak çalıştı.

Devamını Oku

Dünya

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dörtlü liderler toplantısına katılması dünya basınında geniş yankı buldu

Published

on

By

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara arasındaki toplantıya çevrim içi olarak katılması dünya basında geniş yer buldu.

Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da temaslarda bulunan Trump, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) – ABD Zirvesi’nden önce Şara ile bir araya geldi. Prens Selman’ın da iştirak ettiği toplantıya TC Cumhurbaşkanı Erdoğan çevrim içi katıldı.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya katılımı, İngiltere, ABD, Avrupa ve İsrail basını başta olmak üzere dünya basında geniş yer buldu.

– İngiltere’nin önde gelen gazeteleri manşetlere taşıdı

Anadolu Ajansı’nın (AA) duyurduğu haberi İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Erdoğan; Trump, Şara ve Muhammed bin Selman arasındaki görüşmeye çevrim içi bir video bağlantısı aracılığıyla katıldı” başlığıyla haberleştirdi.

Guardian’ın haberinde söz konusu toplantı ele alınarak, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması kararının “tarihi önemde olduğu” ifadelerine yer verildi.

İngiliz haber ajansı Reuters, söz konusu toplantıyı, “Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Erdoğan, ABD, Suriye ve Suudi Arabistan liderlerinin görüşmesine çevrim içi katıldı” başlığıyla haber yaptı.

– ABD basını Erdoğan’ın katılımına geniş yer verdi

Associated Press’in haberinde (AP), “TC Cumhurbaşkanı Erdoğan; Trump, Muhammed bin Selman ve Şara arasındaki toplantıya video konferans yoluyla katıldı.” ifadesini kullandı.

CNN’in haberinde, Erdoğan’ın toplantıya telefonla katıldığı bilgisi paylaşılırken, ABD Başkanı Trump’ın Suriye’de yaptırımları Erdoğan ile görüşmesinden sonra kaldırdığı açıklaması hatırlatıldı.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya çevrim içi katılımına yer verildi.

Amerikan Washington Post (WP) gazetesi, Erdoğan’ın toplantıya çevrim içi olarak katıldığını haberleştirdi.

New York Times (NYT) gazetesi, görüşmeye ilişkin haberinde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefonla katılımına yer verdi.

ABC News’un haberinde, Beyaz Saray’ın Erdoğan’ın katılımına ilişkin açıklaması haberleştirildi.

– Körfez ve Arap ülkeleri toplantıya büyük ilgi gösterdi

Al Jazeera kanalı zirveyi canlı olarak yayınlarken, internet sitesinde “Suudi Veliaht Prensi Riyad’da Körfez-ABD zirvesini açtı” başlığıyla verildi. Al Jazeera Erdoğan’ın ABD’li mevkidaşı, Suudi Veliaht Prensi ve Suriye Devlet Başkanı ile çevrim içi görüşmesini son dakika olarak geçti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın X sosyal medya platformunda Riyad’da bulunan ABD Başkanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Suriye Cumhurbaşkanı’nın görüşmesine Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çevrim içi katıldığı belirtildi.

SPA’nın internet sayfasında zirveye geniş yer verilirken, zirveye bin Selman ile Trump’ın başkanlık etmesine, zirvenin ABD ile körfez ülkeleri arasında ortak çıkarlar ve vizyon birliğine yol açacağı kaydedildi.

Suudi Arabistan’da çıkan Şarkul Avsat gazetesi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın konuşmasını vererek, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine dikkati çekti.

Mısır’da yayın yapan “Al Qahera News”, Trump ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara’nın görüşmesini web sitesinde manşete taşıdı.

BAE merkezli Sky News Arabia televizyonunun internet sitesi, Erdoğan’ın ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmasının tarihi bir öneme sahip olduğu yönündeki sözünü manşete taşıdı.

Al Araby TV, zirvenin haberini, “Körfez-ABD Zirvesi – Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” başlığıyla yayınladı.

Lübnan’ın Al-Jadeed televizyonunun haberinde, Riyad’daki zirvede Trump ve bin Selman’ın konuşmalarında Lübnan’ın yer aldığına dikkati çekildi.

– Avrupa ülkeleri Erdoğan’ın katılımına yer verdi

Agence France-Presse (AFP), AA’yı kaynak gösterdiği haberinde, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferansa katıldığı belirtildi.

İtalya merkezli Rainews24 kanalı, Erdoğan’ın da video konferans yöntemiyle toplantıya katıldığını kaydetti.

İtalyan ANSA ajansı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıya katılımına yer verdi.

İtalyan La Repubblica gazetesi, haberinde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmeye video ile katıldığı bilgisine yer verdi.

Yunanistan’da yayımlanan Kathimerini gazetesi, “Trump ve Şara görüşmesi, Erdoğan’ın da katılımıyla” başlığını kullandı.

Sırbistan haber ajansı Tanjug, “Erdoğan, Trump, Suudi Arabistan ve Suriye liderleriyle çevrim içi bir araya geldi” başlığını kullandığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını “tarihi” olarak değerlendirdiğini belirtti.

Fransız Le Figaro gazetesi, haberinde, görüşmeye TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bilgisine yer verdi.

– ⁠Erdoğan’ın görüşmeye katılması İsrail basınında

İsrail’in The Jerusalem Post gazetesi, “Kaynaklar, Muhammed bin Selman’ın da görüşmede bulunduğunu ve TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da video konferans yoluyla görüşmeye katıldığını söyledi.” ifadelerine yer verirken, The Times of Israel gazetesinin haberinde, toplantıya ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı bilgisi yer aldı.

Israel National News adlı haber sitesi, görüşmeyi “Erdoğan’ın da katılımıyla: Trump Suriye Devlet Başkanı Şara ile görüştü” başlığıyla duyurdu.

Israel Hayom gazetesi, “Cumhurbaşkanı ve Muhammed bin Selman Trump’ın ve Şam’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına aracılık etti.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in i24 televizyonunun web sitesinde Erdoğan’ın Trump, Muhammed bin Selman ve Şara’nın katıldığı zirveye çevrim içi katılmasına dikkati çekti. Haberi “Trump: 100 günde çok şey yaptık ve Orta Doğu’ya barışı getirmeye söz veriyorum” başlığıyla yayımladı.

– Asya ülkeleri Erdoğan’ın katılımını haberleştirdi

Japonya’nın resmi Kyodo ajansı, “Trump, Suriye’ye yaptırımların kaldırılması kararını TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman ile istişare sonucunda aldığını söyledi.”, Japon devlet televizyonu NHK ise “Trump, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman ile görüştükten sonra yaptırımları kaldırmaya karar verdi.” ifadelerini kullandı.

Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN), “Anadolu Ajansı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ve Muhammed bin Selman ı̇le bı̇r araya geldı̇ğı̇nı̇ açıkladı.” başlığını kullandı.

Hindistan’ın India Today gazetesi haberinde şunlar kaydedildi:

“Trump, ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve TC Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından teşvik edildikten sonra Şara ile görüşmeye karar verdiğini söyledi.”

Bangladeş resmi ajansı Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS), söz konusu toplantıyı, “Erdoğan, ABD ve Suriye toplantısına çevrim içi katıldı” başlığıyla verirken, Pakistan’ın Dawn gazetesi de Trump ile Şara arasındaki görüşmeye TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman’ın katılımını haberleştirdi.

Devamını Oku

Dünya

Yemen’den, Donald Trump Riyad’da konuştuğu sırada İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlendi

Published

on

By

İsrail ordusu, balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da konuşma yaparken, Yemen’den İsrail’e yönelik bir balistik füze saldırısı düzenlendi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, hava savunma sistemleri Yemen’den atılan balistik füzeyi önledi. Saldırı süresince Tel Aviv’den Batı Şeria’ya uzanan çok geniş bir alanda saldırı uyarı sirenleri çaldı.

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail’in Arrow-3 (Ok-3) balistik füze savunma sistemleri Yemen’den atılan füzeyi imha etti.

İsrail’in Gazze’ye 19 aydır devam eden saldırılarına karşılık olarak saldırılar düzenleyen Yemen’deki Husiler’den henüz saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

İsrail’e balistik füze saldırısının ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında gittiği Riyad’da konuşma yaparken gerçekleşmesi dikkati çekti.

Devamını Oku

Trending

Reklam