Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ombudsman: Demokrat Parti Genel Sekreterliğine kamu görevi yapmayan birinin atanması gerek

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, kamu görevlerinin bağlı bulunduğu tarafsızlık ilkesine işaret ederek, Demokrat Parti Genel Sekreterliği’ne Hande Kayasal yerine kamu görevi yapmayan birini ataması gerektiğini kaydetti.

Published

on

Ombudsman: Demokrat Parti Genel Sekreterliğine kamu görevi yapmayan birinin atanması gerek

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, kamu görevlerinin bağlı bulunduğu tarafsızlık ilkesine işaret ederek, Demokrat Parti Genel Sekreterliği’ne Hande Kayasal yerine kamu görevi yapmayan birini ataması gerektiğini kaydetti.

“Kamu görevlilerinin siyasi müdahalelerden bağımsız ve tarafsız bir şekilde faaliyet gösterdikleri görülmelidir” diyen Dizdarlı aksi halde halkın kamu hizmetine güven duygusunun zarar göreceğini belirtti.

Dizdarlı’nın konuya ilişkin raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Kamu görevlileri, görevlerini yürütürken uymaları gereken etik ilkeler yanında yasal zorunlulukları bulunmaktadır. Kamu görevlilerinin bu ilkelere uygun davranış göstermeleri adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratabilecek durumları ortadan kaldırarak kamu yönetimine halkın güvenini sağlamaya faydalı olacaktır.

7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 3’üncü Tefsir maddesi ‘Kamu Görevi’ ve ‘Kamu Görevlisinin’ ne olduğu ve söz konusu sözcüklere nasıl bir anlam verileceği hususuna açıklık getirmektedir. Mezkur yasadaki tefsire göre ‘kamu görevi’ devletin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının genel yönetim ilkelerine göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin gerektirdiği ve genel katma bütçelerden veya bunlara bağlı döner sermayelerden aylık (maaş) alınarak yapılan görevleri anlatır. Yine ‘kamu görevlisi’ devletin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının genel yönetim ilkelerine göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin gerektirdiği asıl ve sürekli görevleri yerine getiren ve genel ve katma bütçelerle bunlara bağlı döner sermayelerden aylık (maaş) alan sürekli personeli ifade etmektedir.

Kamu görevlileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti Anayasası’na bağlı kalmak ve Yasalarını özenle uygulamak zorundadırlar.

7/1979 sayılı Kamu Görevlileri Yasası’nın 36’ncı maddesi tahtında kamu görevlileri, Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları saklı kalmak koşuluyla, siyasal partilere üye olamazlar ve siyasal etkinliklerde bulunmak ve herhangi bir siyasal partinin veya kişinin yararına veya zararını amaçlayan bir davranış veya eylemde bulunmak için görevlerini kötüye kullanamazlar.

Kamu Görevlileri Yasası ‘yöneticilik hizmetleri sınıfının’ tanımını yapmıştır. Söz konusu Yasanın 51’inci maddesine göre, yöneticilik hizmetleri sınıfı, bağlı bulundukları kurumların, genel yönetim ilkelerine göre yönetimden ve kurumun yürütmekte olduğu kamu hizmetleri görevlerinin yasa, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde yerine getirilmesinden en üst düzeyde sorumlu olan, kurumun hizmet politikasını, kalkınma planları, yıllık programlar ve iş programları çerçevesinde uygulayan, hizmet teşkilatı içindeki hizmet birimlerinin eşgüdüm içinde çalışmalarını gözeten, planlayan ve denetleyen, hizmet birimlerini en üst düzeyde yöneten ve yönlendiren yöneticilerle, ilçelerde devletin en yüksek mülki ve yönetsel amiri olarak görev yapan yöneticileri ve özel kalem hizmetlerini yürüten yöneticilerle yardımcı nitelikteki yöneticilik görevlerini yerine getiren yöneticileri kapsamaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet Resmi Gazete Sayfa 42, Sayı 22, 21 Ocak 2021 tarihli üçlü göreve atama kararnamesinde Turizm ve Çevre Bakanlığı Özel Kalem Müdürü mevkiine Sayın Hande Kayasal’ın 22 Ocak 2021 tarihinden itibaren ileride herhangi bir sebep gösterilmeden görevinden alınması koşulu ile atandığı ve atanma tarihinden itibaren atandığı mevkiin maaşını almasına karar verildiği görülmektedir.

53/1977 sayılı Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında Yasa’nın 9’uncu maddesi gereğince Müsteşar, Özel Kalem Müdürleri, Kooperatif Şirketler Mukayyidi, Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı, Başbakanlık Denetleme Kurulu Üyesi ve YÖDAK Genel Sekreteri mevkilerine kamu görevlileri dışından da üçlü kararname ile atama yapılabilir. Bu şekilde kamu görevine atananlar ayni şekilde kamu görevinden çıkarılabilirler.

Kamu Görevlileri Yasası’nın 51’inci maddesinden görüleceği üzere yöneticilik hizmetleri sınıfına kamu görevlileri dışından da atama yapılabilmektedir ve söz konusu yasa maddesine göre devletten aylık maaş alan herkes kamu görevlisi olarak addedilmektedir. Bu bağlamda, Üst Kademe Yöneticiliği yapan kamu görevlilerinin 53/1977 sayılı Yasa’nın 5’inci maddesi uyarınca disiplin ve hizmet şartları bakımından diğer kamu görevlilerinin tabi olduğu mevzuata tabirdirler. Nitekim yöneticilik hizmetleri sınıfının görevleri ve keza yetkisi belli olduğundan bir özel kalemin kamu görevini yürüttüğü süre içerisinde mensup olduğu siyasi partinin genel sekreterliğini yapamayacağı ve/veya genel sekreterliğinden boşalan yere vekâlet edemeyeceği açıktır. Kamu görevlileri, resmi niteliklerinin gerektirdiği saygınlık ve güvene değer olduklarını hizmet içinde ve dışında davranışlarıyla göstermek zorundadırlar. Bu davranış biçimi ilgili yasa hükümlerinin öngördüğü tarafsızlık ilkesine aykırıdır ve bir kamu görevlisinin tarafsızlığına gölge düşürmektedir.

Bu itibarla, Turizm ve Çevre Bakanı Sayın Fikri Ataoğlu bu durumu düzelterek Sayın Hande Kayasal’ın yerine Demokrat Parti Genel Sekreterliğine kamu görevi yapmayan birini ataması gerekir. Kamu görevlilerinin siyasi müdahalelerden bağımsız ve tarafsız bir şekilde faaliyet gösterdikleri görülmelidir. Aksi halde halkın kamu hizmetine güven duygusu zarar görecektir”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Zehie Helin Reessur’un katili Altundağ’ın cezası 14.00’te açıklanacak

Published

on

By

İskele’de hunharca katledilen Zehie Helin Reessur’un katli Sefer Buğra Altundağ’a verilecek ceza saat 14.00’te açıklanacak.

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin İskele’de yaptığı oturumda kararı, Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Dağlı okuyacak.

Karar için sanık ve maktulenin aileleri de mahkeme salonunda hazır bulunuyor.

Oturumlarını İskele’de yapan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Altundağ’ı, tasarlayarak ve planlayarak adam öldürme dahil 5 davadan da oy birliğiyle suçlu bulup, mahkum etti.

Dün bu kararı açıklayan Mahkeme, verilen cezayı açıklamak üzereyken, sanığın avukatının itirazı üzerine sosyal tahkikat raporu sunulması için bugüne ertelenmişti.

Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bugün yaptığı duruşmada, Sosyal Hizmetler Dairesi Gazimağusa Şube Amiri Hacer Okyay, sosyal tahkikat raporunu mahkemeye sundu.

Savcı Emine Taşkın, tanzim edilmiş raporu, mahkemeye sunan tanık şube amiri Hacer Okyay’a sorular yöneltti. Okyay da, sanığın durumu ve ailevi durumunu içeren rapor ile ilgili bilgiler verdi.

Sanık Avukatı, raporun itilaf konusu olduğuna işaret ederek, itiraz etti. Ancak mahkeme raporu emare olarak kabul etti ve emare 195 olarak kaydetti.

Mahkemenin ertelenmesi talebi kabul edilmemesi ve ceza takdiri için 14.00’e ertelenmesi üzerine savunma avukatı yasal haklarının istinafta aranmasının saklı olduğunu söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

M. Kemal Deniz, kabri başında anıldı

Published

on

By

Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Eski Milletvekili ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Kurucusu Mehmet Kemal Deniz’in 24. ölüm yıldönümünde Lefkoşa’daki mezarı başında anma töreni düzenlendi.
Anma törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eşi Sibel Tatar, Deniz’in oğlu Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ve sevenleri katıldı.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz törende yaptığı konuşmada babasının Kıbrıs Türk toplumuna önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, buna rağmen Kıbrıs Türk tarih kitaplarında babasının yer almadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törende konuşma yaparak, Deniz’in Kıbrıs Türk halkının bağrından çıkmış, ülkesini ve insanları seven bir kişi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında, “Biz KKTC’yi iki devletliliği savunurken geçmişte yapılan bu fedakarlıklarla bugünlere geldik. Deniz gibi değerleri her zaman hatırlamalıyız” dedi.

Tatar, “Deniz, KKTC’nin tanınmasını da her zaman arzu eden biriydi. Bu makamda ben de onun özlemini yerine getirmek için KKTC’nin Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığının özgürlüğünün egemenliğinin bir ifadesi olarak daha da kabul görmesi için tanınması için gayretlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu’nun dün gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararlar kamuoyuyla paylaşıldı

Published

on

By

Hükümet Sözcüsü ve Maliye Bakanı Özdemir Berova, 24 Ekim tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları kamuoyuyla paylaştı.

Sözcü Berova, toplantının 2 bölümde gerçekleştirildiğini belirterek, ilk bölümün Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Başkanlığında gerçekleştiğini, ulusal ve uluslararası son siyasi gelişmelerle, 2025 ekonomisinin değerlendirildiğini söyledi.

Başbakan Ünal Üstel başkanlığında gerçekleştirilen ikinci bölümde ise Bakanlar Kurulu’nda bulunan önergelerin değerlendirildiğini belirten Berova bu toplantıda, 67 önerge geçirilerek Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliğine iletildiğini kaydetti.

Sözcü Berova, geçirilen önergeler arasında inşaat işlerinde iş sağlığı ve güvenliği tüzüğü ile inşaat alanlarında ve inşaat işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartlarının, Avrupa Birliği inşaat işlerinde iş sağlığı ve güvenliği tüzüğü ile uyumlu olarak düzenlendiğini ifade etti.

Berova ayrıca, mal ve hizmetlerin etiket tarife ve fiyat listeleri tüzüğünde yer alan elektronik etiket uygulamasını başlatmak ve fiyatların bakanlık tarafından izlenmesini sağlayarak piyasa fiyat denetimini etkin bir şekilde sağlamak amacıyla etiket tarife ve fiyat otomasyon kurulumunun hızlıca yapılabilmesi için yasa gücünde kararname geçirildiği bilgisini de verdi.

Maliye Bakanlığı’nın Anayasası olarak kabul edilen 41/2019 Kamu Mali Yönetimi Kontrol Yasasının uygulanması esnasında pratikte yaşanan sıkıntıları gidermek adına hazırlanan değişiklik yasa tasarısının da onaylanarak meclise sevk edildiğini açıklayan Berova, bunun yanında vefat edenlerin beyan edilmeyen gelirleri ile vefat ile devreden malların vergilendirilmesi ile ilgili değişiklik yasa tasarısının da onaylandığı bilgisini verdi.

Hükümet Sözcüsü Özdemir Berova, Bakanlar Kurulu’ndan geçen bu önergenin, 6 Şubat depreminde vefat eden ailelerin şehit ve görev şehidi sayılmaları nedeniyle, şehit veya görev şehidi, hadise kurbanı olduğu bakanlar kurulu tarafından onaylanmış kişilerin ve ilan edilmiş ailelerin tereke vergisinden muaf tutulmasını içerdiğini belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam