Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar: Türkiye’nin acısı bizim de acımızdır

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’de birçok can kaybına neden olan orman yangınlarıyla ilgili üzüntüsünü dile getirerek, “Türkiye’nin acısı bizim de acımızdır” dedi.

Tatar, CNN Türk canlı yayınına katılarak Kıbrıs Sorunu ve Doğu Akdeniz’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi ve gündeme dair soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Tatar, burada Anavatan Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerinde bulundu, yangında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diledi ve yangınla ilgili KKTC olarak nasıl yardımda bulunulabileceği hususunun dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındığına dikkat çekti.

“EZBER BOZDUK”

Maraş açılımıyla ezber bozulduğuna dikkat çeken Tatar, Cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesiyle egemen eşit iki devletin siyasi eşitliğine dayalı bir çözüm vizyonunun masaya geldiğini belirtti.

Tatar, Maraş açılımıyla ilgili talebin KKTC’den geldiğini ifade ederek bu konunda Türkiye’nin gösterdiği destekten duyduğu mutluluğu vurguladı.

Tatar, Maraş açılımıyla yüzde 3.5’lik bir alanın uluslararası hukuka uygun bir şekilde açıldığını, mülkiyet sahiplerinin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurabileceğini söyledi ve Maraş açılımında özel mülkiyete dokunulmadığını anımsattı.

“İLANİHAYE ONLARI BEKLEYECEK DEĞİLİZ”

Maraş’ın bütünlüklü bir çözüm sonrası iade edileceği anlayışının Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle artık yitirildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “İlanihaye onları bekleyecek değiliz. Maraş, iki devletli bir çözümün boyutu olarak açılmıştır” dedi.

Tatar, Maraş’ın barındırdığı ekonomik potansiyele değinerek bunun KKTC ekonomisine yapacağı katkının altını çizdi.

“İHA VE SİHA’LARIN GEÇİTKALE’DE KONUŞLANMASININ STRATEJİK AVANTAJLARI…”

Geçitkale Havaalanı’nın İHA ve SİHA’ların kullanımına açıldığını belirten Tatar, Geçitkale Havaalanı’nda İHA ve SİHA’ların konuşlanmasının stratejik ve askeri avantajlarına dikkat çekerek bunu KKTC ve Türkiye’nin güvenliği için ne denli önemli olduğunu ifade etti.

“BARIŞ GÜCÜ YAŞANANLARA SEYİRCİ KALDI”

Kıbrıs sorunun tarihiyle ilgili çarpıcı örnekler vererek, toplumsal mücadele yıllarında Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle verdiği direnişe değinen Tatar, soykırım yıllarında Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerinin yaşananlara seyirci kaldığının altını çizdi.

Tatar, Kıbrıs Türkü’ne yönelik yapılan soykırımlara Barış Gücü yanında dünyanın da seyirci kaldığını belirtti.

“TÜRK ASKERİ KIBRIS’TAKİ BARIŞIN YEGANE TEMİNATIDIR”

Türk askerinin adada bulunmasıyla adada barışın tesis edildiğini ifade eden Tatar, Türk askerinin adadaki barışın yegâne teminatı olduğunu vurgulayarak, Türk askerinin çekildiği gün Kıbrıs’ta çatışmaların başlayacağını kaydetti.

BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, BM Barış Gücü’nün adadaki varlığının göstermelik olduğuna dikkat çekti.

Tatar, BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili KKTC’nin onayının alınmamasını da eleştirdi.

Türkiye’nin üyesi olmadığı bir AB’de, federal bir Kıbrıs’ın yer alması durumunda Kıbrıs Türkü’nün güvenliğinin tehlikeye atılacağını, böylesi bir antlaşmayla hedeflenenin Türkiye’yi Kıbrıs’tan uzaklaştırmak olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Türk halkının güvenliği için Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

Tatar, federasyonla hedeflenenin Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olması ve azınlık durumuna düşmesinin hedeflendiğinin altını çizdi ve Cenevre’de gerçekleşen 5+BM formundaki gayriresmî toplantıda, egemen eşit iki devletin siyasi eşitliğine dayalı çözüm vizyonunun BM yetkililerine de anlatıldığına dikkat çekti.

DOĞU AKDENİZ’DEKİ GELİŞMELER… “EN AZ RUMLAR KADAR SÖZ SAHİBİYİZ”

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler sayesinde KKTC’nin statüsü yükseldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin egemen bir devlet olarak bölgedeki doğal kaynaklarla ilgili faaliyetlerde en az Kıbrıslı Rumlar kadar söz sahibi olduğunu dile getirdi.

“KKTC VE TÜRKYE’NİN BERABERLİĞİNİN YARATTIĞI AVANTAJ…”

Tatar, Mavi Vatan’la ilgili KKTC ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesinin yarattığı avantajların altını çizerek Mavi Vatan’dan hava sahasına kadar her alanda KKTC ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesinin zorunluluğunu vurguladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Türk Devletleri Teşkilatı Yüksek Mahkemeler Konferansı’na katıldı

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Türk Devletleri Teşkilatı Yüksek Mahkemeler Konferansı Antalya’da yapıldı. Konferansa, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ’ın yanı sıra Yüksek Mahkeme Yargıçları Gülden Çiftçioğlu ve Bahar Duatepe da katıldı.

Konferansa, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Yüksek Mahkeme başkanları ve beraberindeki heyetler katıldı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, burada yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanlığı’nın organizasyonunda hukukçularla birlikte olmaktan duyduğu onur ve memnuniyeti dile getirdi; Yargıtay Başkanı ve üyelerine nazik davetleri için KKTC Yüksek Mahkemesi adına teşekkürlerini sundu.

-“ İletişim ve dayanışmanın geliştirilmesine büyük katkı koyacağına inanmaktayım”

Özerdağ, “Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletleri Yüksek Mahkemeleri’nin katılımı ile gerçekleşecek bu iş birliği, iletişim ve dayanışmanın geliştirilmesine büyük katkı koyacağına inanmaktayım. Bu etkinliklerin Türk Devletleri Yüksek Mahkeme üyelerinin aralarındaki iş birliğinin gelişiminde büyük katkısı olmakla birlikte bu etkinliklerde yeni dostlukların doğmasına imkân tanımaktadır. Konferans çalışma grubuna bu anlamda büyük görev düşmekte bu organizasyonların düzenli ve etkin şekilde düzenlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmesinin sağlanmasında önemli bir konumda yer almaktadır. Ümit ederim ki bu çalışma grubu sayesinde gelecekte iş birliğinin daha da derinleşeceği konferanslar düzenlenmesine vesile olacaktır. Bugün imzalanacak konferans statüsü Türk Devletleri Teşkilatı’na hayırlı olmasını diler, belirtilen iş birliği alanlarının bir sonraki konferansta daha da artarak devam etmesini ümit ederim.” diye konuştu.

Modern dünyada ülkelerin gelişiminde ve ekonomik istikrarın sağlanmasında hukukun çok önemli rolü bulunduğunu belirten Özerdağ, ülkede hukuk geliştikçe ülkenin ekonomisinin ve insanların yaşam standartlarının da geliştiğini, hukukun çağdaş normlara ulaştığını, adaletin var olduğu toplumlarda istikrarın sağlandığını ve toplumların geleceğe daha umutla baktığını söyledi.

Özerdağ, “Bizler ülkelerimizin en yüksek mahkemelerinin üyeleri olarak hukukun üstünlüğü, anayasal düzenin korunması, temel hak ve ödevlerin sağlanması ve geleceğimizin inşası için hukuk alanında üstümüze büyük görevler düşmektedir. Eminim her ülkenin kendi coğrafyasında hukuk alanında derin bilgi ve deneyimi bulunmaktadır. Bu organizasyonlar bu bilgi ve deneyimin paylaşılmasında ve bu alanda çalışma yapılmasına büyük katkısı olacaktır. Bu konferansın hukuk alanında yapacağı çalışmaların hazırlanacak yayınlarla duyurulması konferansın önemini ve değerinin bilinmesine katkısı olacak bir husustur. Bu organizasyonun hukuk alanında uluslararası organizasyonlarla iletişim ve işbirliği kurması, ülkelerimizin Yüksek Mahkemelerinin projelere bu vesileyle dahil edilmesi Türk Devletleri Teşkilatı’nın gücüne güç katacak bir çalışma olacaktır. Bu çalışmaların sürdürülmesi Yüksek Mahkeme’mize Türk Devletleri Teşkilatı’nın bir parçası olarak büyük bir onur ve mutluluk bahşetmektedir.” dedi.

İleriki yıllarda konferans ve organizasyonların artarak genişletilmesinin, çalışma alanlarının artırılmasının tüm kardeş Türk devletlerine hukukun gelişmesinde olumlu bir yansıması olacağına inanç belirten Özerdağ, “Bu konferansta sizlerle birlikte olmaktan duyduğum onur ve memnuniyeti tekrardan ifade eder kardeş Türkiye Cumhuriyetinin Yargıtay 1.Dairesi’nin Değerli Başkanı dostum Ömer Kerkez’e bizleri de bu organizasyona davet ettikleri için şahsım ve Yüksek Mahkeme’nin adına teşekkürlerimi iletir hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlarım.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

2025 DAÜ Uluslararası Yaz Okulu programı yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı

Published

on

By

2025 Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) Uluslararası Yaz Okulu programı yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Tanıtım ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztüren, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin ülke için önemli bir eğitim kurumu olduğunu belirtti.

Yaz okuluna Rusya, Azerbaycan, Almanya ve daha bir çok ülkeden katılımcı beklendiğini söyleyen Öztüren, programın bir yıla yayılmasının öngörüldüğünü de kaydetti.

Yaz okulunda, İngilizce, Türkçe dil kurslarının yanı sıra sağlık kampı, özel gereksinimli kişiler için engelsiz kampı olduğunu ifade eden Öztüren, eğitimin yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

PGM: Gazeteci Ayşemden Akın’ın güvenliği için gereken emniyet tedbirleri halen PGM tarafından titizlikle uygulanmaktadır

Published

on

By

Polis Genel Müdürlüğü (PGM), gazeteci Ayşemden Akın’ın ölüm tehditleri alması üzerine yaptığı koruma başvurusuna ilişkin açıklama yayımladı.

Yapılan başvuru üzerine, konu şahsın güvenliği için alınması gereken emniyet tedbirlerinin Polis Genel Müdürlüğü tarafından alınarak uygulanmaya konulduğu kaydedilen açıklamada, alınan tedbirlerin halen Polis Genel Müdürlüğü tarafından titizlikle uygulandığı belirtildi. Akın’a, kendisinin alması gereken tedbirler hakkında da bilgilendirmede bulunulduğu da kaydedildi.

Açıklamada, “Ölüm tehdidi alan bir kişinin güvenliğinin sağlanması adına, alınan tedbir ve yöntemlerin açıklanmasının suç odaklı kişilere avantaj sağlayacağı ve söz konusu şahsın güvenliğini daha da tehlikeye atacağı göz önünde bulundurularak, bu aşamada bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir” denildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam