Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Cammu Keşmir’in özel statüsü 2 yıl önce kaldırıldı

Hindistan yönetiminin 5 Ağustos 2019’da Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının ve eyaleti merkeze bağlı iki Birlik Toprağı’na ayırmasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen bölgede henüz her şey normale dönmüş değil.

Published

on

Hindistan’da Yeni Delhi yönetimi, “uygun zamanda” Cammu Keşmir’e eyalet statüsü verileceğini açıklasa da bölgenin geleceğine ilişkin belirsizlik sürüyor.

Cammu Keşmir’de 5 Ağustos 2019’daki kararın ardından aralarında eski eyalet başbakanları, parti liderleri, siyasetçiler, baro başkanları ve gazetecilerin de bulunduğu binlerce kişi gözaltına alınırken, bu kişilerin bir kısmı belirli aralıklarla serbest bırakıldı.

Bununla birlikte hala gözaltında veya ev hapsinde tutulan siyasetçiler bulunuyor.

4G hızlı internet hizmeti 18 ay sonra yeniden başladı

Geçen 2 yıllık süreçte Cammu Keşmir’de sokağa çıkma yasağı, ulaşım ve telekomünikasyon kısıtlamaları uygulandı.

İnternet hizmetlerinin askıya alındığı bölgede, 25 Ocak 2020’de düşük hızlı 2G mobil bağlantı kısmi olarak hizmet vermeye başladı, 5 Mart 2020’de sosyal medya platformlarına erişim yasağına son verildi.

Bölgede 4G hızlı internet hizmeti ise 18 ay sonra 5 Şubat 2021’de yeniden hizmete başladı. Bununla birlikte, ön ödemeli mobil operatör kullanıcılarının 4G internet kullanabilmesi için ek şartlar getirildi.

3,2 milyonun üzerinde yerlilik sertifikası çıkarıldı

İktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) yönetimi, 5 Ağustos 2019’da eyalet statüsüne son verdiği Cammu Keşmir’i 31 Ekim 2019’da merkeze bağlı Cammu Keşmir ve Ladakh “Birlik Toprağı” olarak ikiye ayırdı.

Öte yandan, Hindistan İçişleri Bakanlığınca kabul edilen ve Cammu Keşmir’de 15 yıl yaşamış Hindistan vatandaşlarına “yerli” statüsü tanınarak bölgede toprak edinme, ikamet ve çalışma hakkı verilmesini öngören düzenleme 31 Mart 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

India Today gazetesindeki habere göre, 31 Mart’tan 2020’nin sonuna kadar 3,2 milyonun üzerinde Hindistan vatandaşına, yerliler gibi mülk edinme, ikamet ve çalışma hakkı tanıyan yerlilik sertifikası verildi.

28 Ekim 2020’de de Cammu Keşmir’de ikamet etmeyen Hindistan vatandaşlarının bölgede toprak satın almasına izin veren yasal değişiklikler yapıldı.

Söz konusu düzenlemeler uzmanlar tarafından Cammu Keşmir’in demografik yapısının değiştirilmesi için atılan bir adım olarak görülüyor.

İnsan hakları ihlali eleştirisi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri, Hindistan’ın Cammu Keşmir’deki hak ihlallerine yönelik tepkilerde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, üst düzey BM yetkilileri ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da bölgedeki hak ihlallerine yönelik endişelerini ve tepkilerini açıkladı.

Hindistan ise Cammu Keşmir’de hak ihlalleri yaşandığına dair kendisine yönelik uluslararası tepkileri çoğunlukla reddediyor.

Gupkar İttifakı kuruldu

Gözaltına alınan siyasetçiler, serbest bırakılmalarının ardından 20 Ekim 2020’de Gupkar İttifakını kurdu.

BJP’ye karşı geçen sene aralıkta Bölge Kalkınma Konseyi seçimine katılan Gupkar İttifakı bu seçimleri kazandı.

Bölge Kalkınma Konseyinin doğrudan seçilen üyeleri yasama yetkisine sahip değil. Üyeler sadece ekonomik kalkınma ve kamu refahından sorumlu. Bununla birlikte BJP’nin yenilgisi, halkın 5 Ağustos kararlarını reddettiği şeklinde yorumlandı.

İsmini daha sonra GupKar Bildirisi İçin Halk İttifakı (PAGD) şeklinde yenileyen ittifak, Ağustos 2019’da yapılan anayasa değişikliği ile özel yönetim statüsünü kaybeden bölgenin eski siyasi yapısına dönmesi gerektiğini savunuyor.

Cammu Keşmirli 14 siyasetçi ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, yaklaşık 2 sene sonra 24 Haziran 2021’de bir araya geldi. Görüşmede herhangi bir karar alınmasa da Yeni Delhi’nin bölgedeki siyasetçilerle ilk teması gerçekleşti.

Pakistan ile ilişkiler gerildi

Hindistan’ın Cammu Keşmir’e yönelik kararları, komşusu Pakistan ile var olan gerilimi de iyice artırdı.

Pakistan, bu eyleme tepki olarak Yeni Delhi yönetimiyle diplomatik ilişkilerinin derecesini düşürme kararı aldı.

Her iki ülkede birbirlerinin büyükelçisi bulunmuyor.

Bununla birlikte iki ülke 25 Şubat 2021’de ihtilaflı Keşmir sınırındaki ateşkese, tüm mutabakat ve anlaşmalara “mutlak riayet edilmesi” konusunda anlaşmaya vardı.

Uluslararası basında iki ülkenin arka kapı diplomasisi yürüttüğüne dair haberler çıksa da Pakistan Başbakanı İmran Han, 5 Ağustos kararları iptal edilene kadar Hindistan ile ilişkilerin seviyesinin düzeltilmeyeceğini birçok defa ifade etti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Taliban, kaçak Afganlar için Türkiye’ye gelecek

Published

on

Afganistan’daki Taliban hakimiyetinden sonra ülkeyi terk eden Afganlar, İran sınırından farklı yollarla Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Taliban, Türk makamlarıyla konuya ilişkin ikili değerlendirmelerde bulunabilmek amacıyla Afganistan Göç ve Mülteciler Bakanlığından bir grup heyetin önümüzdeki hafta içi Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.

 

HEYET, AFGAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRACAK

Taliban’ın Göç ve Mülteciler Bakanlığından Türkiye’ye göndereceği heyet, Türkiye’deki Afgan göçmenler hakkında birtakım araştırmalarda bulunacak. Afgan kaçak göçmenlerin sorunlarının ve geri dönüş yollarının üzerinde duracak olan heyet, oluşturdukları raporları Taliban hükumetine bildirecek.

MOHAMMED ARSALA: TÜM SORUNLAR DİKKATE ALINACAK

Afganistan Göç ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Mohammad Arsala, konuya ilişkin birtakım açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Arsala, Taliban hükumetinin kaçak göçmenlerin Afganistan’a geri dönebilmesi için bütün yardımlara hazır olduğunu belirtti. Arsala, bugüne kadar Türkiye’deki Afgan göçmenlerin durumu ve dönüşleri konusunda Türkiye’yle yapılan resmi görüşmelerde hiçbir çözüme ulaşılamadığını vurguladı.

Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

Devamını Oku

Dünya

New York’ta maymun çiçeği nedeniyle OHAL ilan edildi

Published

on

By

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde maymun çiçeği nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

New York Valisi Kathy Hochul, maymun çiçeği salgını nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan etti.

Hochul yaptığı açıklamada, “New York eyletinin maymun çiçeği salgınıyla ilgili son verilerini inceledikten sonra, bu salgınla mücadele çabalarımızı güçlendirmek için olağanüstü hal ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.

ABD’de tespit edilen her 4 maymun çiçeği vakasından birinin New York eyaletinde olduğu bilgisini paylaşan Hochul, “Ekibimle birlikte daha fazla aşı tedarik etmek, testleri artırmak ve halkı salgın sırasında nasıl güvende kalacakları konusunda sorumlu bir şekilde eğitmek için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Nur Sultan’da aşı olmayanlar AVM’lere alınmayacak

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da bugünden itibaren koronavirüs aşısı olmayanların hafta içi de alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklandı.

Published

on

By

Nur Sultan Valilikten yapılan açıklamaya göre, başkentteki koronavirüsün yayılımını  kontrol altında tutmak amacıyla önlemler artırıldı. 

Hafta sonu yasağı genişletildi

Açıklamada, ev karantinasını ihlal edenlerin en fazla alışveriş ve eğlence merkezlerinde tespit edildiği belirtilerek, “Bu nedenle 8 Kasım’dan itibaren hafta içi de Nur Sultan’daki alışveriş ve eğlence merkezleri sadece ‘yeşil’ kategorideki vatandaşlara açık olacak” denildi.

Tam aşılıların sayısı 7 milyonu geçti

Ülke genelinde daha önce Covid-19 aşısı olmayanların hafta sonları alışveriş ve eğlence merkezlerine girişleri yasaklanmıştı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığının güncel verilerine göre, 19 milyon nüfusa sahip ülkede virüse karşı tam aşı olanların sayısı 7 milyon 674 bini geçti.

Ülkede son 24 saatte 1031 yeni vakanın görülmesiyle toplam vaka sayısı 950 bine yaklaştı. Ölenlerin sayısı 9 artarak 12 bin 259’a ulaştı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam