Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Üniversitelerde yeni dönem için hazırlık toplantısı yapıldı

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) “KKTC Yükseköğrenim Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı düzenledi. Girne Amerikan Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, YÖDAK Başkanı

Published

on

Üniversitelerde yeni dönem için hazırlık toplantısı yapıldı

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) “KKTC Yükseköğrenim Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu toplantı düzenledi.

Girne Amerikan Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı ve üniversitelerin yetkili isimleri katıldı.

Toplantıda, öğrencilerin adaya ulaşımlarıyla ilgili Akademik Yıl öncesinde gerekli planlamalar, hava ulaşımının sağlanması, öğrencilerin karantina, PCR testi ve olası aşı uygulamalarının nasıl gerçekleşeceği, eğitim uygulamalarının nasıl olacağı, üniversitelerdeki akademik ve yönetsel personelin aşı durumları görüşüldü.

AMCAOĞLU: “SAĞLIĞIN GÖZETİLMESİ KAYDIYLA OKULLARIN YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇMESİ ÖNEMLİ”

Milli Eğitim ve Kültür Bakan Olgun Amcaoğlu toplantıdaki konuşmasında, 2021-2022 Öğretim Yılı Planlaması içerisinde Akademik Takvim, Eğitim Programı ve Bulaş Protokolü’nün yer aldığını söyledi.

Sağlığın gözetilmesi kaydıyla okulların yüz yüze eğitime geçmesinin önemine vurgu yapan Amcaoğlu, eğitim programında 2021-2022 eğitim döneminde ne yapılacağının net olduğunun altını çizdi.

Akademik takvimin de belirlendiğini ifade eden Amcaoğlu, Bulaş Protokolü ile eğitimin yüz yüze sürdürülebilir olması için ne yapılacağının net şekilde ortaya çıkarıldığını söyledi.

21 Haziran 2021’de Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlar öncesinde 21 üniversitenin rektörü, YÖDAK Başkanı ve Başbakan’ın katıldığı toplantıda istişarelerde bulunulduğunu anlatan Amcaoğlu, Yükseköğrenim Kurulu ile de bu konular konuşulduktan sonra 2020-2021 Güz Döneminin nasıl şekilleneceğinin kararlaştırıldığını söyledi.

“Bugün bir kez daha onları gözden geçirme şansı elde ettik. Amaç yüksek eğitimin yeniden ayağa kalkması, yüz yüze eğitimin kaliteli bir şekilde başlatılabilmesi, sürdürülebilir halde devam etmesidir. Çünkü bütün uzmanların da dediği gibi asla online eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutamıyor” diye konuşan Amcaoğlu, gelinen noktada bütün üniversitelerin eğitimin yüz yüze olmasından yana olduğunu belirtti.

“ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDEN GELEN ÖĞRENCİLER AŞILANACAK”

40 bin Astra Zeneca aşısının, 142 üçüncü ülkeden gelen öğrenciler için ayrıldığını, 150 bin Türkiye’den gelen Sinovac aşısı ile de eksik tatbiki olan Türkiye Cumhuriyeti öğrencilerinin aşılanacağını belirten Amcaoğlu, şu bilgileri verdi:

“Özetle söylemek gerekirse hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimiz herhangi bir aşı dozu tatbiki sıkıntısı söz konusu değildir. Ayrıca belirtmek istediğim bir durum daha vardır. 83 bine yakın öğrencimizin bundan sonra uluslararası anlamda tanınmış ‘Ada Dostu’ projesi kapsamında kullanabileceği bir kredi kartı olacaktır. Bu ülkede yaşayan öğrencilerimizin imtiyazı yurt parasını ödeyinceye kadar, alışveriş merkezlerinde avantajlarına denk gelecek şekilde bu kart, Koop Bank ile yapacağımız lansman ile sizlere tanıtılacaktır. İçindeki imtiyazı ve avantajı tanıtacak nitelikte olacaktır.”

Bakan Amcaoğlu, öğrencilerin adaya transferi konusunda, uçuş talebi olduğu takdirde bu talebin de karşılanacağını kaydetti.

AVCI: “YÖDAK OLARAK DA ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPACAĞIZ”

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı da ilerleyen günlerde 21 üniversitenin aktif olacağı bir toplantı düzenlenmesini düşündüklerini kaydetti.

Bugün üniversitelerin yöneticilerinin Eylül ayı ile ilgili düşüncelerini ve olabilecek sorunları paylaştıklarını kaydeden Avcı, “Bizler çözüm önerilerimizi onlarla paylaştık. Eylül 2021 de inşallah yüz yüze eğitim olacaktır. Bizler hükümet olarak da YÖDAK olarak da üzerimize düşen görevi yapacağız. Gelecek olan öğrencilerimiz sağlık ve huzur içinde, akademisyen arkadaşlarımız rahat şekilde görevlerini yapabilsinler. Biz YÖDAK olarak yüz yüze eğitim olacaktır derken nasıl olmalıdır ve nasıl sağlıklı bir ortamda gerçekleşmelidir onu da ortaya koyuyoruz. İnanın ki bu küçücük ülkede dünya çapında üniversitelerimiz vardır ve onara güveniyoruz” şeklinde konuştu.

ARSLANBAŞ: “GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ”

Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı Selman Arslanbaş ise, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti ve toplantının KKTC’de yüz yüze eğitimin başlaması için alt parametrelerin, öğrencinin sağlıklı bir şekilde eğitime devam etmesi noktasında yapılacakların ortak akılla karşılıklı konuşarak belirlenmesi açısından güzel bir başlangıç olduğunu söyledi.

Arslanbaş, adanın yükseköğrenim adası olması yönünde tüm paydaşların masa etrafında bir araya gelerek ortak akılla hareket etmesinin önemine de işaret etti.

AKPINAR: “YÖNLENDİRİCİ OLABİLME ŞANSINI ELDE ETMEMİZ GÜZEL”

Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü Serhat Akpınar da Kıbrıs Üniversiteler Birliği’nin süreci bu şekilde ele alıyor olmasının ve önlerindeki akademik yıl adaya gelecek öğrencileri ilgilendiren birçok kararın alınması noktasında yönlendirici olabilme şansını elde etmelerinin güzel olduğunu kaydetti.

“Ümit ederim toplantıda da arz etmiş olduğum gibi ivedilikle bir seferberlik başlatılır. Çünkü şu anda büyük bir kaygı ve bilgi kirliliği mevcut dolayısıyla öğrencilerimiz ve aileler bu konuda oldukça hassas ancak hepsine çözüm bulunacaktır. Herkese güzel bir akademik yıl diliyorum” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tatar, Melbourne’daki 20 Temmuz etkinliğine canlı bağlantı ile katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avustralya’nın Melbourne kentinde North Cyprus Turkish Community of Victoria (Viktorya Kuzey Kıbrıs Türk Cemiyeti) ve bu derneğin Yaşlılar Kolu tarafından düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenine canlı bağlantı ile katılarak Kıbrıs Türk toplumuna seslendi.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre etkinlikte, Cumhurbaşkanı Tatar’ın mesajı, salonda bulunan konuklar tarafından ilgiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, mesajında, Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin önemine vurgu yaparak, Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünü gururla andıklarını belirtti. Törende katılımcılara, “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nız kutlu olsun” mesajı iletildi.

Törene, Melbourne KKTC Fahri Temsilcisi Hasan Sayar, Türkiye Cumhuriyeti Melbourne Başkonsolosu Doğan Ferhat Işık, geçmişte Melbourne Başkonsolosluğu ve Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarlığı görevlerinde bulunan Mehmet Seyit Apak, North Cyprus Turkish Community of Victoria Başkanı  Lütfiye Ali, Yaşlılar Kolu Başkanı Emel Hüseyin, Viktorya Kıbrıs Türk Gaziler Derneği Başkanı Hüseyin Sonuç, Cumhurbaşkanlığı Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Komitesi Avustralya üyesi ve Kıbrıs Türk Profesyoneller Odası Başkanı Nevin Hüseyin, iş insanları Yüksel Kemal ve Soner Hüseyin, Kıbrıs Türk asıllı futbolcu Aziz Behic’in babası Yaşar Behic, ve cemiyet mensuplarından Numan Atılgan Turan da katıldı.

Törenin devamında, “geçmişin acı dolu hatıraları paylaşıldı” belirtilen açıklamada, “Mücahitler, esaret ve zulümle geçen yıllardaki yaşanmışlıklarını anlatarak duygu dolu anlar yaşattı. Emel Hüseyin’in kendi yazdığı ‘Karaoğlan’ adlı şiiri okuması ise büyük beğeni topladı” denildi.

Etkinlik, Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümüne özel hazırlanan pastanın kesilmesi ve ikramlarla sona erdi.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

TAE, bağcılığın geliştirilebilmesi amacıyla 6’sı yeni 12 sofralık üzüm çeşidini denemeye aldı

Published

on

By

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (TAE), bağcılığın geliştirilmesi amacıyla yeni üzüm çeşitleri ve teknikleri konusunda çalışmalar yapıyor. TAE, çalışmaları kapsamında 6’sı yeni olmak üzere 12 sofralık üzüm çeşidini denemeye aldı.

Çeşitler geleneksel talvar yerine, kademeli İtalyan talvarında denenecek. Yeni çeşit ve tekniklerden elde edilecek verim sonuçları ise eski çalışmalarla kıyaslanacak.

        2023’te bin 585 ton taze üzüm ithal edildi

TAE verilerine göre; 2023’te bağ ve talvar alanı 2 bin 200 dönüm, hasat ise 3 bin 132 ton olarak gerçekleşirken, Ticaret Dairesi’nin verilerine göre; 2023’te yıllık hasadın yaklaşık yarısına denk gelen bin 585 ton taze üzüm ithal edildi.

Çukurova Üniversitesi Bağcılık Öğretim Üyesi Profesör Doktor Semih Tangolar, Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Cem Karaca ve TAE bünyesinde 2002’den sonra bağcılıkla ilgili çalışmalar yürüten Ziraat Yüksek Mühendisi Doktor Yeşim Rehber Dikkaya yeni üzüm çeşitleri ve teknikler konusunda TAK muhabirinin sorularını yanıtlayarak, bilgiler verdi.

-Tangolar: “Kuraklığın artması nedeniyle bağcılığın yeni çeşitler ve yeni tekniklerle geliştirilmesi gerek”

Çukurova Üniversitesi Bağcılık Öğretim Üyesi Profesör Doktor Semih Tangolar, coğrafik konumuna bakıldığında Kıbrıs’ın bulunduğu kuşak açısından bağcılık için ideal yerlerden biri olduğunu söyledi.

Çeşitleri, kullanılan teknikler (Talvar), tüketim şekilleri nedeniyle üzümün Kıbrıs için önemli bir ürün olduğuna işaret eden Tangolar,  “Kıbrıs için bağcılığı tarımsal üretim yelpazesinden çıkaramazsın, bağcılığın daha da modernize edilmesi gerekiyor” dedi.

Asmanın tuzlu toprak ve kuraklığa en dayanıklı bitkilerden biri olduğunu, bu nedenle az suyla çok ürün elde edilebileceğini anlatan Tangolar, özellikle sofralık bağların baharda sulanması gerektiğini, şaraplık bağlarda sulamanın gerekli görülmediğine işaret etti.

Avrupa ülkelerinde dekar başına 700 kilo üzerinde verim elde edilen bağlardaki üzümlerin şaraplık olarak tercih edilmediğini ifade eden Tangolar, söz konusu bağlarda şeker ve asit dengesinin arzu edilen oranda çıkmadığını söyledi.

“Kuraklığın gün geçtikçe artması nedeniyle bağcılığın hem yeni çeşitler hem de yeni tekniklerle geliştirilmesi gerekiyor” diyen Tangolar, örtü altı topraksız kültür tekniğinin de (su ve gübrenin etkin kullanıldığı bir teknik) bağcılık için yeni olduğunu, İspanya ve İtalya’da bu uygulanmaya başladığını aktardı.

-1.5 ay erken hasat.. İtalyan talvarı iki kademeli, üzümlerin altta, sürgün ve yaprakların çoğunun üst katta

Bu yöntemle 1-1.5 ay erken verim alındığını kaydeden Tangolar, 32 litrelik saksılarda örtü altı yetiştirilen asmalardan 5 kilo ürün, yani dekar (1000 metre kare) başına 5-6 ton ürün alındığını anlattı.

Bu yöntemde hastalıkla mücadelenin de daha az olduğunu, bunun maliyeti düşürdüğünü kaydeden Tangolar, “Tuzluluk sorunu yok, kuraklıkla işin yok, toprak kökenli hastalık yok bu yenilikçi bir yaklaşım” dedi.

İtalyan talvarının da yeni bir teknik olacağını, çalışmaya dahil edilen çeşitlerin İtalyan talvarında (Tendon talvar) veriminin gözlemleneceğini ifade eden Tangolar, İtalyan talvarının Kıbrıs’taki talvara göre farkını anlattı. Tangolar, İtalyan talvarının iki kademeli olduğunu ve üzümlerin altta, sürgün ve yaprakların çoğunun üst katta geliştiğini kaydetti.

-Yüzde 25-30 daha fazla verim

Tangolar, İtalya’da yapılan denemelerde İtalyan talvarlarından yüzde 25-30 daha çok verim alındığına da işaret etti.

İtalyan talvarında ilaçlamanın ve hasadın çok daha kolay, ürün yanmasının daha az, kalite için salkım seyreltmenin de daha kolay olduğunu ifade eden Tangolar, denemeye alınan bazı çeşitlerin İtalyan talvarındaki verimine de bakacaklarını belirtti.

Tangolar ayrıca, yerli çeşitlerin kuraklığa dayanıklılarını tespiti için de yeni bir çalışma planladıklarını paylaştı.

-Karaca: “Aroma açısından bağcılıkta iklimimizin verdiği avantajlar var”

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Cem Karaca da, Kıbrıs Türk kültüründe olan üzüm üretiminin talepleri karşılanmada yetersiz kalması nedeniyle, bağcılık üzere çeşit deneme araştırması yapılması kararı alındığını anlattı.

Karaca, son zamanlarda tesis sahipleri tarafından üretilen şarapların tattırılmasıyla öne çıkan butik otelciliğin gelişmekte olmasının da bu kararı almada etken olduğunu ifade etti.

Ülkeye en uygun çeşitleri belirlemek adına, “Çeşit adaptasyon” çalışmasının ilkinin 2000’li yıllarda yapıldığını, bu denemelerde 15 şaraplık çeşit denendiğini anlatan Karaca, “Aroma açısından bağcılıkta iklimimizin verdiği avantajlar var. Burada üretilen şarap gerekse sucuk veya diğer ürünlerin aroma açısından kendine özgü bir karakteri var. Bağcılığa KKTC’de alternatif bir üretim değil asli üretim olarak bakıyoruz” dedi.

TAE bünyesinde 2002’den sonra bağcılıkla ilgili çalışmalar yürüten Ziraat Yüksek Mühendisi Doktor Yeşim Rehber Dikkaya da, çalışmaya eski çalışmada öne çıkan 6 çeşit ve 6 yeni çeşidi dahil ettiklerini, bunları İtalyan talvarında denemeye aldıklarını ifade etti.

Dikkaya, İtalyan talvarından elde edilecek verimleri, eski çalışmalardan elde ettikleri verilerle kıyaslayacaklarını belirterek, çalışmanın sonuçlarının 2 yıl sonra çıkmasını beklediklerini söyledi.

Dikkaya, çalışmaya var olan çeşitlerden verigonun da dahil edildiğini, yeni çeşitlerin de “İsa, Exalta, Early Swift, Michael Palyari, Red Clod” olduğunu anlattı.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Bayar: Denktaş ile ilgili çirkin saldırı asla affedilemez

Published

on

By

 

 

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Celal Bayar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile ilgili çirkin saldırının asla affedilemez olduğunu vurguladı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’la ilgili asılsız iddiaların yer aldığı kitabı ve yazarını sert çekilde eleştiren Bayar şu açıklamalarda bulundu:

“TMT’nin kurulmasında fedakarca büyük katkıları olan ve bugün Kıbrıs’ta Türklük TMT sayesinde varlığını korurken, TMT’nin kurucularından, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a ‘Dümbük’ isimli ucube kitabıyla saldıran, ordudan atılmış eski GKK’lığı subaylarından İlker Özkunt’u kitabındaki seviyesiz, saygısız nankörce saldırılarından dolayı Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği olarak şiddetle kınıyoruz. Bizler Kıbrıslı Türkler olarak, Rauf Raif Denktaş’ın fikirlerinin taşıyıcısı ve bekçileriyiz. Bizim için böylesine değerli bir devlet adamımıza çirkince saldırı asla affedilemez ve bu şahsın devletimizin açacağı dava ile mutlaka cezalandırılması gerektiğine inanıyor ve devlet yetkililerinin bunu yapacağına yürekten inanıyoruz ve bekliyoruz.”

Devamını Oku

Trending

Reklam