Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Biden Afganistan’dan çıkışı ‘Amerika için en iyi karar’ olarak savundu

ABD Başkanı Joe Biden ülkesinin Afganistan’dan çekilmesi üzerine yaptığı açıklamada kararının arkasında olduğunu söyledi.

Published

on

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi üzerine ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı.

Yaklaşık 200 ABD vatandaşının Afganistan’da kaldığını söyleyen Biden, gelmek isteyen ABD vatandaşlarına yardımcı olacaklarını hatırlattı.

ABD’nin 5 bin 500 ABD vatandaşını ülkeden çıkardığını, içeride 100-200 civarında kişinin kaldığını söyleyen Biden, “Sonuç olarak Afganistan’dan ayrılmak isteyen ABD’lilerin yüzde 90’ını tahliye ettik. Kalanlar için son bir tarih yok. Çıkmak isterlerse onlara yardım edeceğiz. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, her Amerikalı ve Afgan müttefikin güvenli çıkışı için diplomatik çabalarını sürdürüyor” dedi.

Biden ülkeden çıkarılan Afganlara dair ise “Dünya tarihinde hiç bu kadar sayıda kişi bir ülkeden çıkarılmamıştı. Biz bunları risk alarak yaptık” dedi ve Afgan müttefiklerini ülkelerine kabul edecek olan devletlere teşekkür etti.

“Tahliye operasyonu sıra dışı bir başarı”

Ayrıca Biden, Afganistan’daki tahliye operasyonunu “sıra dışı bir başarı” olarak nitelendirerek Kabil’de görev yapan diplomatik ve askeri personele de teşekkür etti.

Nisan ayında Afganistan’daki savaşı bitirme kararı aldıklarını ve geri çekilmek için son gün olarak 31 Ağustos’u belirlediklerini kaydeden Biden, “Beklenti, 20 yıldır eğittiğimiz ve ekipman sağladığımız 300 binden fazla Afgan ulusal güvenlik kuvvetinin Taliban ile iç savaşta güçlü duracağıydı. Ancak Afgan hükümetinin bir süre direneceği varsayımının doğru olmadığını gördük” diye konuştu.

“Sizinle henüz işimiz bitmedi”

Taliban’ın verdiği sözlerin arkasında durması için elinden geleni yapacağını söyleyen Biden, 13 ABD askerinin ölmesine sebep olan DEAŞ terör örgütü içinse “Sizinle henüz işimiz bitmedi” değerlendirmesinde bulundu.

Göreve geldiğinde Taliban’ın 2001’den bu yana askeri olarak en güçlü pozisyonunda olduğunu kaydeden Biden, kendisine çıkmak ya da gerginliği tırmandırmak arasında iki seçenek kaldığını söyledi.

“Danışmanlarımın ortak tavsiyesiydi”

Biden, “Ben bu sonu gelmeyen savaşı uzatmayacağım, sonu gelmeyen çıkışı uzatmayacağım. Ordumuzun Kabil Havalimanındaki operasyonları bitirmesi, sivil ve askeri danışmanlarımın ortak tavsiyesiydi” diye konuştu.

Bazı kişilerin kendisini daha önce Afganistan’dan tahliyeleri başlatmadıkları için eleştirdiğini söyleyen Biden, “Buna kesinlikle karşı çıkıyorum. Haziran ya da temmuzda tahliyeleri başlattığımızı ve binlerce askeri eve getirdiğimizi düşünün. Yine iç savaşın ortasında havalimanına akın olurdu” görüşünü paylaştı.

Trump’a yüklendi

Biden, başkanlık koltuğuna oturduğunda Donald Trump yönetiminin Taliban ile anlaşma yaptığını ve elinde çok seçenek olmadığını söyledi.

Biden, “Göreve geldik ve önümüzde bir tarih vardı, 1 Mayıs ve Taliban’ın katliamları yaklaşıyordu. Elimizde iki seçenek vardı. Eski yönetimin anlaşmasını devam ettirmek ve insanların tahliye edilmesi için onu uzatmak veya savaşı tırmandırmak için oraya binlerce asker daha göndermekti” değerlendirmesinde bulundu.

“Amacım ortaya çıkacak tehditlere karşı ülkemi korumak”

Biden, 20 yıl kadar ABD’de bulunduklarını ve ilk 10 yılda amaçlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Savaşı bitirmenin zamanı geldiğini yineleyen Biden, “Artık yeni bir dünya var. Terör tehdidi Afganistan’ın ötesinde tüm dünyaya yayılmış durumda. Benim amacım 2021 ve gelecekte ortaya çıkacak tehditlere karşı ülkemi korumak” diye konuştu.

ABD’nin güvenliğinin artık başka ülkelere binlerce asker konuşlandırmakla sağlanamayacağına inandığını anlatan Biden, “Başkomutan olarak güvenliğimizi sağlamanın en iyi yolu katı, maksatlı, keskin stratejidir” dedi.

“Dünya değişti”

Biden ayrıca dünyanın artık değiştiğini ve ABD’nin Çin ile ciddi bir güç yarışına girdiğini hatırlatarak ABD’nin de kendisini yeni dünya koşullarına göre şekillendirmesi gerektiğini vurguladı.

Afganistan savaşını bitireceğine dair başkanlık yarışı sırasında söz verdiğini hatırlatan Biden, bu sözünü bugün yerine getirmiş olduğunu ifade etti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

Published

on

By

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump yönetiminin, savaş dönemi yetkilerini kullanarak bazı düzensiz göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etme uygulamasını bloke etti.

Yüksek Mahkemenin 2’ye karşı 7 şeklinde aldığı kritik karar, Trump yönetiminin düzensiz göçmenleri sınır dışı etme çabalarını kısmen sınırlandıracak bir adım olarak dikkati çekti.

Mahkeme, Trump yönetiminin, düzensiz göçmenleri 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca sınır dışı etme adımını ilgili yasaya aykırı bularak işlemi durdurdu.

Böylece mahkeme, söz konusu yasayı kullanarak ABD’ye gelen düzensiz göçmenleri daha hızlı bir şekilde ülkeden göndermek isteyen Trump yönetiminin göçmenlerle ilgili yasal süreçlere uygun hareket etmesi gerektiğine işaret etmiş oldu.

Yüksek Mahkeme, davayı yeniden incelenmek üzere New Orleans merkezli 5. Temyiz Mahkemesine geri gönderdi.

ABD’de gelen bir grup Venezuelalı göçmen, yetkililer tarafından derhal sınır dışı edilme işlemlerinin başlatılmasına karşı dava açmış, kendilerinin ancak savaş döneminde uygulanan 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca gönderilmek istendiğini savunmuştu.

ABD yönetimi, ülkenin güney sınırında güvenliği sağlamak ve düzensiz göçmenleri hızla sınır dışı edebilmek için 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası’nı uygulama kararı almış, söz konusu kararla ilgili tartışmalar Yüksek Mahkemeye kadar taşınmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Eurovision’u kazanan Avusturya olurken, İsrail’in katılımı protesto edildi

Published

on

By

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen 2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Avusturya kazanırken, İsrail, Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım ve saldırılar nedeniyle finalde protesto edildi.

Bu yıl Basel’in ev sahipliğinde 69’uncusu düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali 26 ülkenin katılımıyla yapıldı.

Sahneye 4’üncü sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael, şarkısını seslendirdiği sırada seyircilerden yuhalama sesleri yükseldi, Filistin bayrakları açıldı.

Yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) canlı yayında yuhalama sesleri yerine alkış sesleri yayımladığı dikkati çekti.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, “İsrail şarkı söylerken gerçekte olanlar” ifadeleriyle şarkıcı Raphael’in protesto edildiği ve yarışma alanında açılan Filistin bayraklarını paylaştı.

İsviçre Yayın Kurumu’nun (SRG SSR) haberinde, İsrailli sanatçı Raphael’in performansının sonunda 2 kişinin bariyerleri aşarak sahneye ulaşmaya çalıştığı bildirildi.

İsrail’i protesto edenlerin güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğu kaydedilen haberde, eylemcilerden birinin boya attığı ve 2 eylemcinin gözaltına alındığı ifade edildi.

– Eurovision’u Avusturya kazandı

Eurovision Şarkı Yarışması’nın final gecesinde Norveç, Lüksemburg, Estonya, İsrail, Litvanya, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avusturya, İzlanda, Letonya, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Polonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan, İsviçre, Malta, Portekiz, Danimarka, İsveç, Fransa, San Marino ve Arnavutluk sahne aldı.

Juri ve seyirci oyları sonucunda Avusturya temsilcisi JJ, “Wasted Love” isimli şarkısıyla 436 puan alarak birinci oldu.

İsrail 357 puanla ikinci olurken, Estonya 356 puanla üçüncü sırada yer aldı.

– İspanya’dan Gazze’ye destek

İspanya devlet televizyonu RTVE de İspanyolca ve İngilizce, “İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet.” yazılı bir mesaj yayımladı.

– Final öncesi Gazze’ye destek protestosu

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapan Basel’de, büyük final öncesi İsrail’in yarışmaya katılması ve Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım protesto edilmişti.

Kentteki Barfüsserplatz Meydanı’nda toplanan binlerce kişi İsrail’in yarışmaya katılmasına tepki göstererek, yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU), İsrail’in bir daha katılmasına izin vermemesini talep etmişti.

Eylemciler, İsrail’in ihraç edilmemesi nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’nı boykot çağrısında bulunmuştu.

– Yarışmanın organizatörü EBU, İsrail nedeniyle eleştirilerin odağında

Yarışmanın organizatörü olan EBU, Ukrayna’da başlayan savaş gerekçesiyle 2022’den bu yana Rusya’yı yarışmadan men etmesine rağmen, benzer bir kararı İsrail için almaması nedeniyle “ikiyüzlülük” ve “çifte standart” eleştirilerinin hedefi oluyor.

– İsrail karşıtı protestolar damga vurmuştu

Basel’de 13 Mayıs ve 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk ve ikinci yarı finali, İsrail karşıtı gösterilere sahne olmuştu.

Basel Belediye Binası önünde 11 Mayıs’ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın resmi açılış törenine, İsrail karşıtı ve Filistin destekçisi gösteriler damga vurmuştu.

Tören için belediye binası önünde toplanan binlerce kişilik kalabalık arasında çok sayıda Filistin destekçisi aktivist de yerini almıştı.

Devamını Oku

Dünya

İspanya devlet televizyonu, Eurovision öncesinde Filistin’e destek mesajı yayımladı

Published

on

By

İspanya devlet televizyonu RTVE, İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde, “Filistin için barış ve adalet” yazılı bir mesaj yayımlayarak, ceza vermekle tehdit eden Avrupa Yayın Birliğini (EBU) eleştirdi.

RTVE, Eurovision Şarkı Yarışması canlı yayınına geçmeden önce İspanyolca ve İngilizce dillerinde “İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet.” yazılı bir mesaj yayımladı.

RTVE’nin bu girişimi sosyal medyada oldukça fazla sayıda destek aldı.

İspanya devlet televizyonu, Eurovision’un ikinci yarı finalinde İsrail’in Gazze’de öldürdüğü 50 binden fazla insanı hatırlatmış ve sonrasında EBU, İsrail’den bu şekilde bahsetmesi halinde RTVE’ye ceza verileceği tehdidinde bulunmuştu.

RTVE’nin Eurovision yayınındaki yorumcuları Tony Aguilar ve Julia Varela, İsrail’i temsil eden Yuval Raphael’in sahne almadan önce yayımlanan tanıtım videosunda, “Bu yıl RTVE, Eurovision’dan İsrail’in festivale katılımını tartışmasını istedi. Birleşmiş Milletlere göre, Gazze’deki İsrail saldırılarının kurbanları 50 bini aştı ve bunların arasında 15 binden fazlası çocuk. Bu, herhangi bir ülkeye karşı bir dilekçe değil, barış, adalet ve insan haklarına saygı çağrısıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

İspanya’da hükümet ortağı Sumar ittifakının girişimi sonrasında RTVE, nisan ayında EBU’ya yaptığı başvuruda Eurovision Şarkı Yarışması’na İsrail’in katılımı konusunda tartışma açılmasını talep etmiş ancak bu kabul edilmemişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam