Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

5. Parlamento Başkanları Konferansı Viyana’da yapılıyor

Beşinci Parlamento Başkanları Konferansı Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop konferansta yaptığı konuşmada dezenformasyon ve nefret söylemini ‘21’inci asrın bir başka salgını’ olarak niteledi.

Published

on

Avusturya’nın başkenti Viyana beşinci Parlamento Başkanları Konferansı’na ev sahipliği yapıyor.

110 ülkenin Meclis Başkanı, salgın sürecinde ilk kez yüz yüze toplantıda bir araya geldi.

Koronavirüs salgınıyla mücadele, iklim değişikliği ve Afganistan’daki son durum öne çıkan başlıklar oldu.

Aşılara ‘eşit ulaşım’ vurgusu

Salgınla mücadelede birlikte hareket etmenin önemine değinildi.  Aşılara tüm insanların eşit ulaşılabilmesi çağrısı yapıldı.

Konferansta Türkiye’yi Meclis Başkanı Mustafa Şentop temsil ediyor.

Şentop, konferansta yaptığı konuşmada bazı sosyal medya platformlarındaki bilgi kirliliğine vurgu yaptı.

“Dezenformasyon ve nefret söylemi 21’inci asrın bir başka salgını”

Şentop, dezenformasyon ve nefret söylemini  “21. asrın bir başka salgını” olarak tanımladı; terör örgütlerinin bu platformlardaki faaliyetlerine dikkat çekti.

“ABD ve Avrupa Birliği’nin terör listesindeki PKK ve Türkiye’de kanlı bir darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ terör örgütünün mensuplarının bahse konu platformlardaki propaganda faaliyetleri bu olgunun bariz örneklerindendir.”

Şentop çözümün, zehirli söyleme karşı hukuk çerçevesinde mücadele etmek için en isabetli kanunları yapmak olduğunu da vurguladı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran: “ABD ile müzakerelerde ‘dengeli’ bir anlaşmaya hazırız”

Published

on

By

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin nükleer programına ilişkin, uluslararası endişeleri gidermeye ve ABD ile “dengeli” bir anlaşmaya hazır olduklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı bünyesinde düzenlenen Tahran Diyalog Forumu başladı.

İran Dışişleri Bakanlığına ait Siyaset ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nde gerçekleştirilen foruma 53 ülkeden bakan, bakan yardımcısı ve diplomatlar katılıyor.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin katıldığı törenle başlayan toplantıda, Azerbaycan Dış İlişkilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki gibi isimler yer alıyor.

Türkiye’den de Dışişleri Bakan Yardımcısı Zeki Levent Gümrükçü’nün katıldığı etkinliğin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Erakçi, bölgedeki gelişmeleri ve ABD ile müzakere sürecini değerlendirdi.

– “İran dengeli anlaşmaya hazır”

Ülkesinin ABD ile anlaşmaya hazır olduğunu belirten Erakçi, “İran, dini ve ahlaki temelleri üzerine kurulu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) taraf olarak hiçbir zaman nükleer silah arayışında bulunmamış ve kitle imha silahları üretmeme ve kullanmama ilkesine bağlıdır. Ülkemizin nükleer programıyla ilgili meşru uluslararası endişeleri her zaman etkileşim ve şeffaflık yoluyla gidermeye hazır olduk.” diye konuştu.

ABD ile nükleer müzakerelerdeki hedeflerinin “dengeli bir anlaşmaya varmak” olduğunu dile getiren Erakçi, “NPT Anlaşması çerçevesinde oluşturulan, İran’ın nükleer haklarına tam saygı gösteren ve yaptırımların kapsamlı bir şekilde kaldırılmasını objektif olarak garanti eden bir anlaşma.” ifadelerini kullandı.

Erakçi, Avrupa tarafından “gerçek bir irade ve bağımsız bir yaklaşım” görmeleri halinde Avrupa ülkeleri ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya da hazır olduklarını kaydetti.

İsrail’in Filistinlilere karşı soykırımı devam ettirdiği Gazze’deki duruma değinen Erakçi, “Gazze’deki kriz, uluslararası sistemin temellerinin yetersizliğinin yanı sıra bölgenin kaderinin bölge dışı güçlerin karar ve iradesine bağlı kalamayacağının ve kalmaması gerektiğinin başka bir kanıtı olmuştur.” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Hristodulidis cumartesi günü Holguin’le baş başa görüşme yapacaklarını söyledi

Published

on

By

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis bugün katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada önümüzdeki cumartesi günü BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’le baş başa görüşeceklerini söyledi.

“Philenews” haber sitesinde yer alan habere göre Holguin’in gelişi ve Johannes Hahn’ın atanmasıyla birlikte Kıbrıs sorununda yeni bir dinamik oluştuğunu ifade eden Hristodulidis, Holguin’le görüşmesinden önce Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşüp görüşmeyeceğine dair bir soruya karşılık ise önümüzdeki cumartesi günü Holguin’le baş başa görüşme yapacaklarını ve şu an bunun öncesinde Cumhurbaşkanı Tatar’la planlanmış bir görüşmeleri bulunmadığını ifade etti.

Prosedür açısından söyleyebileceği şeyin Holguin’in Kıbrıs’ta bulunacağı süre içerisinde üçünün bir araya gelerek bir toplantı yapmasının iyi olacağı şeklinde olduğunu ifade eden Hristodulidis, böylece Holguin’in kendilerine nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi verebileceğini, kendilerinin de esasa ilişkin görüşlerini ifade edebileceklerini ekledi.

Devamını Oku

Dünya

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

Published

on

By

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump yönetiminin, savaş dönemi yetkilerini kullanarak bazı düzensiz göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etme uygulamasını bloke etti.

Yüksek Mahkemenin 2’ye karşı 7 şeklinde aldığı kritik karar, Trump yönetiminin düzensiz göçmenleri sınır dışı etme çabalarını kısmen sınırlandıracak bir adım olarak dikkati çekti.

Mahkeme, Trump yönetiminin, düzensiz göçmenleri 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca sınır dışı etme adımını ilgili yasaya aykırı bularak işlemi durdurdu.

Böylece mahkeme, söz konusu yasayı kullanarak ABD’ye gelen düzensiz göçmenleri daha hızlı bir şekilde ülkeden göndermek isteyen Trump yönetiminin göçmenlerle ilgili yasal süreçlere uygun hareket etmesi gerektiğine işaret etmiş oldu.

Yüksek Mahkeme, davayı yeniden incelenmek üzere New Orleans merkezli 5. Temyiz Mahkemesine geri gönderdi.

ABD’de gelen bir grup Venezuelalı göçmen, yetkililer tarafından derhal sınır dışı edilme işlemlerinin başlatılmasına karşı dava açmış, kendilerinin ancak savaş döneminde uygulanan 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca gönderilmek istendiğini savunmuştu.

ABD yönetimi, ülkenin güney sınırında güvenliği sağlamak ve düzensiz göçmenleri hızla sınır dışı edebilmek için 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası’nı uygulama kararı almış, söz konusu kararla ilgili tartışmalar Yüksek Mahkemeye kadar taşınmıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam