Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Kuzey Makedonya’nın bağımsızlığının 30’uncu yılı

8 Eylül 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, kuruluşunun 30’uncu yıldönümünü kutluyor. Bağımsızlık Günü etkinlikleri, salgın tedbirleri kapsamında bu yıl da kısıtlı sayıda katılımcıyla düzenlendi.

Published

on

Kuzey Makedonya’da 30’uncu Bağımsızlık Günü etkinlikleri, eski cumhurbaşkanlarının ve 2001 iç çatışmasında hayatını kaybedenlerin mezarlarına çelenk bırakılmasıyla başladı.

Bağımsızlık Günü vesilesiyle Cumhurbaşkanlığı’nda da bir tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski törende konuşma yaptı.

Bağımsız Makedonya Cumhuriyeti’nin çok partili ilk meclisinin üyeleri adına, ilk meclis Başkanı Stojan Andov, 8 Eylül Devlet Nişanı’na layık görüldü.

TBMM Başkanı Şentop’tan kutlama mesajı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bağımsızlık Günü vesilesiyle Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi’ye bir kutlama mesajı gönderdi. Dost ve kardeş Kuzey Makedonya halkı ile Caferi’yi tebrik eden Şentop’un, mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Köklerini tarihten gelen kardeşlik ve muhabbet bağlarından alan Türkiye-Kuzey Makedonya ilişkilerinin ve parlamentolarımız arasındaki yakın iş birliğinin, önümüzdeki dönemde halklarımızın müşterek menfaatleri doğrultusunda her alanda daha da gelişeceğine ve bölge istikrarına katkı sağlamaya devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu vesileyle dost ve kardeş Kuzey Makedonya halkına sıhhat, huzur ve refah, size ve şahsınızda Kuzey Makedonya Meclisinin değerli üyelerine başarı ve mutluluk dileklerimi iletirim.”

Referandumda “yüzde 95” bağımsızlık oyu

Eski Yugoslavya Federasyonu’ndaki altı devletten biri olan Makedonya Cumhuriyeti, bağımsızlığını savaşmadan elde eden ilk ülke oldu.

Federasyon bünyesindeyken 1991 yılında çok partili ilk meclisinde, Yugoslavya’da yaşanan parçalanmaları takiben, 25 Ocak 1991’de “Bağımsızlık Deklarasyonu” kabul edildi. 8 Eylül 1991 tarihinde düzenlenen referanduma katılanların yüzde 95’i bağımsızlıktan yana oy kullandı.

O dönemki ismiyle Makedonya Cumhuriyeti’ni Bulgaristan’ın ardından tanıyan ikinci ülke Türkiye oldu.

Birleşmiş Milletler (BM), 1993 yılında “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya” ismiyle ülkeyi tanıdığını duyurdu.

Ülkenin ikinci büyük etnik grubu olan Arnavutların hak mücadelesi, 2001 yılında ülkeyi bir iç çatışmanın eşiğine getirdi. Aylarca süren çatışmalar, uluslararası toplumun devreye girmesi ile 13 Ağustos 2001 tarihli Ohri Çerçeve Anlaşması ile sonlandırıldı.

30 yıldır süren isim krizi

Güney komşusu Yunanistan ile yaşadığı isim krizi nedeniyle Makedonya, uluslararası platformda uzun yıllar bu ismi kullandı.

Yaklaşık 30 yıl boyunca Yunanistan ile yaşanan isim krizi, 2018 yılında imzalanan Prespa Anlaşması ile aşıldı ve ülke ismini “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirmeyi kabul etti. Bu değişiklik Makedonya’nın NATO üyeliğinin de yolunu açtı ve 27 Mart 2020 tarihinde NATO’nun otuzuncu üyesi oldu.

AB’den müzakere tarihi bekleniyor

Schengen bölgesine vize serbestisi bulunan Kuzey Makedonya, 2005 yılından bu yana Avrupa Birliğine (AB) aday ülke statüsünde.

Mart 2020’de AB Genel İşler Konseyi’nde Birlik ile katılım müzakerelerine başlaması kararı alınan Kuzey Makedonya, tam üyelik için AB’den müzakere tarihi almayı bekliyor. 

Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığının 30'uncu yılı

Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığının 30'uncu yılı

Kuzey Makedonya'nın bağımsızlığının 30'uncu yılı

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Polonya’da seçmenler, cumhurbaşkanı belirlemek için sandığa gitti

Published

on

By

Polonya’nın yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere yapılan seçimlerin ilk turunda, yaklaşık 29 milyon kayıtlı seçmen için oy verme süreci başladı.

Polonya’da Başbakan Donald Tusk hükümeti ile muhalefet arasında, özellikle Avrupa Birliği (AB) ilişkileri, yargı reformları, kürtaj yasaları ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi konularda yaşanan çekişmelerin gölgesinde geçen seçimin ilk turu için sandıklar açıldı.

Seçmenler, ülkeyi 5 yıl temsil edecek yeni cumhurbaşkanının belirleneceği seçiminin ilk turu için sandıklara gitti.

Seçimlerin, ülkenin AB ile ilişkilerinden iç politikalar, yargı reformları ve sosyal politikalara kadar pek çok konuda belirleyici olacağı değerlendiriliyor.

Polonya’da yaklaşık 29 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

Anketlere göre seçimin, iktidarın adayı ve aynı zamanda Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ile muhalefetin adayı tarihçi Karol Nawrocki arasında geçmesi öngörülüyor.

Yerel saatle 07.00’de başlayan oy verme işlemi, 21.00’de sona erecek. Resmi olmayan ilk sonuçlarının bu gece açıklanması bekleniyor.

İlk turda adaylardan hiçbirinin yüzde 50 barajını geçememesi durumunda en çok oy alan iki isim, 1 Haziran’da yapılacak ikinci turda yarışacak.

Devamını Oku

Dünya

Vatikan’da Papa 14. Leo için göreve başlama töreni düzenlendi

Published

on

By

Katoliklerin ruhani liderliğine ve Vatikan Devlet Başkanlığına 8 Mayıs’taki papalık seçim sürecinde seçilen Papa 14. Leo için bugün Vatikan’da papalık görevine başlama töreni yapıldı.

Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından Vatikan’da 8 Mayıs’ta yapılan Konklav’da seçilen Papa 14. Leo için Aziz Petrus Meydanı’nda özel bir tören ve ayin düzenlendi.

Kardinallerinin eşliğinde tören alanına gelen Papa 14. Leo’ya, törenin hemen başında Kardinal Mario Zenari tarafından önce papalık sembolü olan beyaz kumaştan yapılan bir kuşak olan “Palio”su ardından da Kardinal Luis Antonio Tagle tarafından papalık yüzüğü olarak bilinen “Balıkçı Yüzüğü” takıldı.

Bu prosedürlerin ardından Papa 14. Leo, Aziz Petrus Meydanı’ndaki sunağın önünde ilk ayinini yönetti.

– Çok sayıda lider yeni Papa için Vatikan’a geldi

Aziz Petrus Meydanı’ndaki göreve başlama törenini on binlerce kişi yerinden takip etti.

Yeni Papa’nın göreve başlama töreni için çok sayıda lider ve yabancı konuk da hazır bulundu.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İspanya Kralı 6. Felipe, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya Başbakanı Friederich Merz, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın aralarında bulunduğu çok sayıda lider, yeni Papa’nın göreve başlama törenine katıldı. Törene, Türkiye’yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy iştirak etti.

Ayrıca Vatikan’la münasebetleri olan diğer din ve mezhepler kapsamında Fener Rum Patriği Bartholomeos da ayinde hazır bulundu.

Vatikan ve çevresinde İtalyan güvenlik birimlerince geniş güvenlik önlemleri alınırken, tören boyunca polis helikopteri devriye uçuşu yaptı.

– Papa 14. Leo: “Savaşlar nedeniyle acı çeken kardeşlerimizi unutamayız”

Törendeki yaptığı konuşmasına önceki Papa Franciscus’u anarak başlayan Papa 14. Leo, selefinin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduklarını söyledi.

Papa 14. Leo, Konklav’ın, bugünün sınamalarına yanıt vermek istediğini belirterek, “İlk büyük arzumuzun birleşik bir kilise olduğunu söylemek isterim.” dedi.

Ayinin son bölümünde de kısa bir konuşma daha yapan Papa 14. Leo, törene gelen yabancı liderlere ve meydanı dolduran halka teşekkür etti.

Papa 14. Leo, “Savaşlar nedeniyle acı çeken kardeşlerimizi unutamayız. Gazze’de çocuklar, aileler ve hayatta kalmayı başaran yaşlılar açlıkla karşı karşıya. Myanmar’da yeni çatışmalar, masum genç hayatları sona erdirdi. Harap olmuş Ukrayna ise en nihayetinde adil ve kalıcı bir barış için müzakerelerin başlamasını bekliyor.” diye konuştu.

Ayinin ardından Papa 14. Leo, Aziz Petrus Bazilikası içinde tek tek yabancı konukların tebriklerini kabul ederken, Bakan Ersoy da Papa’yı tebrik etti.

Devamını Oku

Dünya

İran: “ABD ile müzakerelerde ‘dengeli’ bir anlaşmaya hazırız”

Published

on

By

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ülkesinin nükleer programına ilişkin, uluslararası endişeleri gidermeye ve ABD ile “dengeli” bir anlaşmaya hazır olduklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı bünyesinde düzenlenen Tahran Diyalog Forumu başladı.

İran Dışişleri Bakanlığına ait Siyaset ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nde gerçekleştirilen foruma 53 ülkeden bakan, bakan yardımcısı ve diplomatlar katılıyor.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin katıldığı törenle başlayan toplantıda, Azerbaycan Dış İlişkilerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraceddin Muhriddin, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki gibi isimler yer alıyor.

Türkiye’den de Dışişleri Bakan Yardımcısı Zeki Levent Gümrükçü’nün katıldığı etkinliğin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Erakçi, bölgedeki gelişmeleri ve ABD ile müzakere sürecini değerlendirdi.

– “İran dengeli anlaşmaya hazır”

Ülkesinin ABD ile anlaşmaya hazır olduğunu belirten Erakçi, “İran, dini ve ahlaki temelleri üzerine kurulu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) taraf olarak hiçbir zaman nükleer silah arayışında bulunmamış ve kitle imha silahları üretmeme ve kullanmama ilkesine bağlıdır. Ülkemizin nükleer programıyla ilgili meşru uluslararası endişeleri her zaman etkileşim ve şeffaflık yoluyla gidermeye hazır olduk.” diye konuştu.

ABD ile nükleer müzakerelerdeki hedeflerinin “dengeli bir anlaşmaya varmak” olduğunu dile getiren Erakçi, “NPT Anlaşması çerçevesinde oluşturulan, İran’ın nükleer haklarına tam saygı gösteren ve yaptırımların kapsamlı bir şekilde kaldırılmasını objektif olarak garanti eden bir anlaşma.” ifadelerini kullandı.

Erakçi, Avrupa tarafından “gerçek bir irade ve bağımsız bir yaklaşım” görmeleri halinde Avrupa ülkeleri ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya da hazır olduklarını kaydetti.

İsrail’in Filistinlilere karşı soykırımı devam ettirdiği Gazze’deki duruma değinen Erakçi, “Gazze’deki kriz, uluslararası sistemin temellerinin yetersizliğinin yanı sıra bölgenin kaderinin bölge dışı güçlerin karar ve iradesine bağlı kalamayacağının ve kalmaması gerektiğinin başka bir kanıtı olmuştur.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam