Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Gürcistan’da hava kirliliği: En önemli sebep araçlar

Türkiye’nin sınır komşusu, Güney Kafkasya’da yeşil doğası ve zengin ormanlarıyla bilinen Gürcistan’da en büyük çevre sorunu, ikinci el araçlardan kaynaklanan hava kirliliği.

Published

on

Sanayi tesislerinin pek fazla olmadığı Gürcistan’da ikinci el araçlar ve onların kalitesiz akaryakıt tüketmesi ülkeye ciddi bir hava kirliliği problemi yaşatıyor.

Bölgede araç pazarı merkezi olarak bilinen ve Azerbaycan, Ermenistan, Ukrayna gibi diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerine araçların satıldığı Gürcistan’da halk, ABD, Avrupa, Japonya ve Güney Kore’den gelen ucuz ikinci el araçlara rağbet gösteriyor.

Gürcistan hava kirliliğinde 3. sırada

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Washington Üniversitesi Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) gibi uluslararası kurumlar tarafından 2012, 2013, 2016 ve sonraki yıllarda yapılan araştırmalara göre hava kirliliğine ilişkin ölümler açısından Gürcistan’ın dünya genelinde ilk 3 ülke arasında yer almasının ardından Tiflis hükümeti uygun tedbirler almaya başladı.

Gerek son iki yıldır başta Tiflis olmak üzere şehirlerin belediyeleri tarafından elektrikli otobüslerin alımı gerek ülkeye elektrikli araçların getirilmesini teşvik etme yönünde parlamento tarafından uygun yasaların onaylanmasıyla söz konusu sorunun çözümüne yönelik adımlar atılsa da hava kirliliği etkisini devam ettiriyor.

Hava kirliliğin en büyük nedeni eski araçlar

Eski Gürcistan Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Sivil Toplum Kuruluşu “Gürcistan’ın Yeşil Hareketi, Dünya Dostları” Başkanı Nino Çkhobadze, Gürcistan’da yaşanan çevre sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ekolojist, biyolog ve kimyager olan Çkhobadze, 1995 ile 2004 yılları arasında bakan olarak da ülkenin çevre sorunlarıyla ilgilendiği ve Gürcistan’da bu alanda mevcut olan konuları yakından bildiğini söyledi.

Ülkenin yaşadığı en ciddi çevre sorunlarından birinin hava kirliliği olduğuna dikkati çekti.

“Daha önce yaşadığımız çevre sorunları hiçbir yere gitmedi, hatta şunu diyebilirim ki birçok sorun daha da şiddetlendi bile. Birçok araştırmaya göre araçlardan kaynaklanan hava kirliliği Gürcistan için en büyük sorundur. Bu durumun özelikle 3 ila 4 yıl önce çok büyük tehlike yarattığını göstermişti. O dönemde Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardan en fazla can kaybının yaşandığı ilk iki ülke arasında yer aldığımızı tespit etmişti.” 

“Araç kullanımının yasaklandığı dönemde  hava kalitesi arttı”

Ülkede, 2020’de koronavirüs salgınıyla mücadele nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini hatırlatan Çkhobadze, “Avrupa’da ve bizde hava kirliliği o dönemlerde azalmıştı çünkü araçların kullanılması yasaktı. Uzun bir aradan sonra Tiflis’te hava kalitesinin arttığı tespit edildi ve kentte kar yağdı. Demek ki hava kirliliği sanayi değil daha çok araçların egzozundan kaynaklı” değerlendirmesinde bulundu.

Çkhobadze, ayrıca, orman yangınlarının, doğal afetlerin, bazı bölgelerdeki içme suyu kirliliğinin, büyük şehirlerde devam eden inşaatların, atıkların depolamasına yönelik düzgün sistemin olmamasının ve Karadeniz kıyısındaki kirliliğin ülkesinin karşı karşıya olduğu başlıca çevre sorunları olduğunu dile getirdi.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Texas’taki selde 27 kişinin öldüğü Mistik Kampı’nın “sel alanı” statüsünden çıkarıldığı tespit edildi

Published

on

By

ABD’nin Texas eyaletinde 4 Temmuz’da yaşanan sel felaketinde çoğu çocuk 27 kişinin hayatını kaybettiği “Mistik Kampı”nın, son yıllarda yapılan başvurularla “Özel Sel Tehlikesi Alanı” statüsünden çıkarıldığı belirtildi.

Associated Press (AP) ajansının araştırmasına göre, Mistik Kampı alanı, 100 yıllık sel haritası içinde bulunmasına rağmen yeni düzenlemelerle genişletildi.

Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) tarafından “Özel Sel Tehlikesi Alanı” kabul edilen Mistik Kampı’nın bulunduğu bölge, kamp yetkilileri tarafından 2013, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan başvurular üzerine sel alanı statüsünden çıkarıldı.

FEMA, söz konusu başvurularda sel haritası değişikliği taleplerinin yüzde 90’ını kabul etti ve yaklaşık 30 yapıyı sel alanı statüsü dışına çıkardı. Bunun üzerine kamp yetkilileri, Guadalupe Nehri etrafındaki iki ayrı kamp alanında yapılaşmayı daha da genişletti.

Araştırmada, Mistik Kampı yetkililerinin, kampın mevcut sigorta primlerini düşürerek sel sigortası yaptırma zorunluğundan kaçınmak, daha az maliyetli düzenlemelerle yenileme ve yeni yapılar eklemenin önünü açmak için FEMA’nın sel haritasını değiştirme talebinde bulunduğu öne sürüldü.

Sellerden 2 gün önce, 2 Temmuz’da yapılan son denetlemede, kampın iki ayrı lokasyonunda 557 kampçı ve 100’den fazla personelin görev yaptığı belirtildi.

– Texas’taki sel

ABD’nin güney eyaleti Texas’ta 4 Temmuz’da aniden başlayan şiddetli yağış sonucu Kerr bölgesindeki Guadalupe Nehri taşarak sele yol açmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, 50 bine yakın kişinin bulunduğu alanda yaşanan sel felaketi nedeniyle Kerr ilçesini afet bölgesi ilan etmiş, dün de bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu.

Eyaletin Cumhuriyetçi yerel yetkilileri, Başkan Trump’ın tasarruf politikaları kapsamında bütçesini kıstığı Ulusal Hava Durumu Servisini, felaket öncesinde yeterli uyarı ve doğru tahminlerde bulunamamakla eleştirmişti.

Sellerde, Mistik Kampı alanındaki çoğu çocuk 27 kampçı dahil 129 kişi hayatını kaybederken, kayıp 150 kişinin aranmasına devam ediliyor.

Devamını Oku

Dünya

Pakistan’da muson yağmurlarının yol açtığı sellerde ölenlerin sayısı 104’e çıktı

Published

on

By

Pakistan genelinde etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 104’e yükseldi.

Pakistan Ulusal Afet Yönetimi Kurumundan yapılan açıklamada, Hayber Pahtunhva, Doğu Pencap, Sind ve Belucistan eyaletlerinde muson yağmurlarının etkisini sürdürdüğü belirtildi.

Yağışların yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 104’e çıktığı bildirilen açıklamada, 200 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Açıklamada, ülke genelinde yağışların şiddetini artırabileceğine işaret edilerek, yerel yetkililere teyakkuzda olmaları uyarısı yapıldı.

Pakistan’ın birçok şehrinde her yıl temmuz-eylül aylarında etkili olan muson yağmurları, ülkede yüzlerce kişinin ölmesine ve maddi kayıplara yol açıyor.

Devamını Oku

Dünya

Baf’ta 15 yaşındaki erkek çocuk ölü bulundu

Published

on

By

Baf’ta bugün 15 yaşındaki bir erkek çocuğu ölü bulundu. 

Ceset, Baf’a bağlı Holetria köyünde mezarlık ile köy merkezi arasındaki bölgede tespit edildi.

Cesedin yakınında bir motosikletle, terk edilmiş van araç saptandı.

Rum basınında yer alan haberlere göre, olay yerinde iki aracın bulunması, bir trafik kazası olasılığını güçlendiriyor. Polis, suç ihtimali de dahil tüm olasılıkları araştırıyor 

Ölen çocuğun yerel bir sakin olduğu tespit edildi. 

Devamını Oku

Trending

Reklam