Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Yüz yüze eğitime doğru… 2021-2022 eğitim-öğretim yılı Pazartesi başlıyor

KKTC’de koronavirüs salgını nedeniyle son iki yılda büyük ölçüde online devam eden eğitim-öğretim faaliyetlerinde, yeniden okullara ve sınıflara dönülüyor… 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Pazartesi günü başlıyor.

Published

on

KKTC’de koronavirüs salgını nedeniyle son iki yılda büyük ölçüde online devam eden eğitim-öğretim faaliyetlerinde, yeniden okullara ve sınıflara dönülüyor… 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Pazartesi günü başlıyor.

13 Eylül Pazartesi günü ilköğretim, 14 Eylül Salı günü ortaöğretim ve meslek liselerinde yeni ders yılı açılacak.

Mart 2020’den beri koronavirüs pandemisi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim çerçevesinde ülke genelinde kamu ve özel okullardakiler dâhil, yaklaşık 50 bin öğrenci ve 5 bin 800 öğretmen okullara dönecek.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 2021-2022 Öğretim Yılı Planlaması içerisinde yer alan Sağlık Planlaması kapsamında Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararları çerçevesinde koruma önlemleri ve bulaş takip ve önleme prosedürü uygulanacak. Tüm seviyedeki okullarda okul idarecileri tarafından “Pandemi Kurulları” kurulacak. Okullarda görülecek pozitif vaka durumunda, “Pozitif Vaka ile Temas Protokolü” devreye girecek.

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI PROGRAMI

İlköğretim Dairesi’ne bağlı okullar Pazartesi, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı okullar Salı günü yeni eğitim yılına başlayacak.

2021-2022 Eğitim- Öğretim yılı programına göre, ilk ve ortaöğretimde yarıyıl tatili 1-13 Şubat 2022 arasında yapılacak. 14 Şubat 2022 Pazartesi günü, 2021-2022 Öğretim Yılı ikinci dönemi başlayacak.

İlköğretim Dairesi’ne bağı okullarda, karne ve tamamlama belgelerinin dağıtımı 20 Haziran 2022 Pazartesi günü, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı okullarda ise karne dağıtımı 17 Haziran Cuma günü yapılacak.

KOLEJLERE GİRİŞ SINAVI 29 OCAK 2022 VE 11 HAZİRAN 2022’DE

Kolejlere Giriş Sınavı birinci basamak sınavı (KGS-1) 29 Ocak 2022 Cumartesi günü, ikinci basamak sınavı (KGS-2) 11 Haziran 2022 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

BEAL VE 20 TEMMUZ FEN LİSESİ SINAVLARI 25 HAZİRAN 2022’DE

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi (BEAL) ve 20 Temmuz Fen Lisesi Yerleştirme Sınavı 25 Haziran 2022 Cumartesi günü yapılacak.

8’inci sınıfı tamamlayan öğrencilerin meslek liseleri programlarına tercih başvurularının alınması ise 23-27 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İLKÖĞRETİMDE YAKLAŞIK 24 BİN, ORTAÖĞRETİMDE 22 BİN, MESLEK LİSELERİNDE 3 BİN 900 ÖĞRENCİ…

İlköğretim Dairesi’ne bağlı 111 kamu ve 14 özel okul olmak üzere toplam 125 okulda öğrenim gören yaklaşık 24 bin öğrenci; Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı 34 kamu ve 11 özel olmak üzere toplam 45 okulda öğrenim gören yaklaşık 22 bin ortaokul ve lise öğrencisi; Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı 12 okulda öğrenim gören yaklaşık 3 bin 900 meslek lisesi öğrencisi bulunuyor.

KKTC genelinde, kamu ve özel okullarda görev yapan öğretmen sayısı ise yaklaşık 5 bin 800.

SAĞLIK PLANLAMASI… OKULLARDA “PANDEMİ KURULLARI” KURULACAK

Pandemi gölgesinde açılacak yeni ders yılı için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 2021-2022 Öğretim Yılı Planlaması içerisinde yer alan Sağlık Planlaması kapsamında Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararları çerçevesinde koruma önlemleri ve bulaş takip ve önleme prosedürü uygulanacak. Tüm seviyedeki okullarda okul idarecileri tarafından “Pandemi Kurulları” kurulacak.

Her okul bir “Pandemi Üst Kurulu” oluşturmakla yükümlü olacak ve bu kurul Sağlık Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışacak. Kurullar, biri okul müdürü olmak üzere en az iki kişi veya her 200 öğrenciye 1 kişi olmak üzere oluşturulacak ve okulda yürütülecek çalışmalardan bu kurul sorumlu olacak.

Covid-19 pozitif hasta ve temaslıların takibi Okul Pandemi Kurulu ve Sağlık Bakanlığı Temas ekibinin istişaresi ile yürütülecek. Bu istişare öğretim dairesinin bilgisine getirilecek. Sağlık Bakanlığı Temas Takip ekibinin onay vermediği herkes görevinin başında yer alacak.

POZİTİF VAKA İLE TEMAS PROTOKOLÜ

Planlama kapsamında oluşturulan “Pozitif Vaka ile Temas Protokolü”nün maddeleri şöyle:

-Evden çıkmadan, otobüse binmeden ve okula girmeden mutlaka semptom sorgulaması yapılacak. Semptom gösterenler (Öğretmen, çalışan veya öğrenci) okula alınmayacak. Test yapmaya yönlendirilecek.

-Sınıfta bir öğrencinin semptom göstermesi halinde, öğrenci test yapmak üzere yönlendirilecek. Test sonucu negatif ise okula dönecek.

– Öğrencinin test sonucunun pozitif çıkması halinde; sınıftaki tüm öğrenciler ve o sınıfa giren öğretmenler mümkünse ayni gün, değilse bir sonraki gün PCR test taraması yaptırmak ve test sonucu çıkana kadar evde izole olmak üzere eve gönderilecek. Bu arada okul pandemi kurulu, sınıf listesini Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi aracılığıyla temaslı ekibine iletecek.

-Sınıfta yapılan bu tarama sonucunda, aynı sınıftan 3 veya daha fazla kişinin PCR testinin pozitif çıkması halinde, sınıfın geri kalanı yakın temaslı sayılacak ve aşılı ise 7, değilse 10 gün süre ile evde izole olacak. Öğrencilerin, yakın temaslı olduğu sürede eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde devam edecek.

“YAKIN TEMAS VEYA TEMAS DURUMUNA TEMASLI İP EKİBİ KARAR VERECEK”

– 7-10 günlük izolasyon süresinin sonunda, öğrenci ve öğretmenler negatif PCR test sonucu ile okula dönebilecek. Yakın temas veya temas durumuna Sağlık Bakanlığı Temaslı Takip Ekibi karar verecek ve bu karar okul yönetimi aracılığı ile sınıfa bildirilecek.

– Yapılan taramanın sonunda sınıfta 3 kişiden az kişide PCR pozitif çıkması halinde ise bu sınıf sadece temaslı sayılacak ve maskelerini takmak ve diğer sınıflar ile temas etmemek sureti ile okulda eğitimlerine devam edecek.

“YAKIN TEMAS DURUMUNDA UZAKTAN EĞİTİM YAPILACAK”

– Öğretmenin PCR testinin pozitif olması durumunda, öğretmenin tüm ders verdiği sınıflardaki öğrenciler (özellikle son 2 gün derse girdiği) PCR testi yaptırıp sonucu çıkıncaya kadar izole olmak üzere eve gönderilecekler. Bu arada Okul Pandemi Kurulu sınıf listesini TSHD aracılığı ile temaslı ekibine iletecek. Bu sınıflardan herhangi birinde 3 ve üzerinde kişide PCR pozitifliği saptanırsa o sınıf yakın temaslı sayılacak ve 7-10 gün süre ile evde izole olacak. (İzolasyon süresi ve bu sürede ne zaman PCR testi yapılacağı hakkında temaslı ekibi okula bilgi verecek.) Bu sürede öğrenciler uzaktan eğitime katılacak.

-3’ten daha az kişide PCR pozitifliği olması durumunda bu sınıf, diğer sınıflarla karışmadan maske takarak okula gelip derslere katılacak. 14 gün boyunca sınıfa giren öğretmenler her gün semptom takibi yapacak ve herhangi bir semptom olması durumunda öğrenciyi PCR testi yapmak üzere eve gönderecek.

-Öğretmenin okulda temas ettiği diğer öğretmenler ve çalışanlar da mümkünse ayni gün değilse ertesi gün PCR testi yapacak.

-İzolasyon süresince COVİD-19 belirtisi gösteren temaslılar durumu 1102’ye bildirecek.”

TOPLU TAŞIMADA KURALLAR…

Öte yandan toplu taşıma araçlarında uygulama şöyle olacak:

“Okul otobüslerinde öğrenci, şoför ve refakatçiler maske takacak. Otobüs girişlerinde semptom sorgulaması yapılacak, semptom gösteren öğrenciler otobüse alınmayacak. Öğrenciler düzenli olarak girip – çıkacak ve her defasında aynı koltuğa oturacak. Otobüs girişlerinde el dezenfektanı bulundurulacak. Yolculuk sırasında havalandırma doğal yollardan sağlanacak. Şoför ve refakatçilerle ilgili BHÜK sektör kuralları geçerli olacak. Bu kurallara uyulup uyulmadığı Okul Pandemi Kurulu tarafından denetlenecek.

Okul giriş ve çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için ise Okul Yönetimi veya Okul Pandemi Kurulu gerekli tedbirleri alacak ve gerekli sayıda görevli belirlenecek. İmkanlar ölçüsünde ve öğrenci sayısına bağlı olarak yeterli sayıda giriş çıkış noktası sağlanacak.

Sınıf girişlerinde öğretmen semptom sorgulaması yapacak. Semptom gösterenler sınıfa alınmayacak evlerine gönderilecek. Aileye gerekli bilgilendirme yapılıp sağlık kuruluşlarına yönlendirmesi yapılacak. Bu işlemlerin takibi Okul Pandemi Kurulu tarafından gerçekleştirilecek. Sınıfların dezenfektasyonu ve havalandırılması düzenli olarak yapılacak. Sınıflarda maske kullanımı 2-6 yaş arası önerilirken, 6 yaş ve üzeri ise zorunluluk…”

DÖNÜŞÜMLÜ TENEFFÜS…

Teneffüslerde yığılmaların önlenmesi amacıyla 250 ve üzeri öğrencisi olan okullarda teneffüslerin dönüşümlü yapılması sağlanacak. Öğrencilerin kantin sırasında veya yemekhane sırasında yığılmalarını önlemek için okul idareleri gerekli düzenlemeleri almakla yükümlü…

Öğretmenler odasında sürekli maske takılacak ve sosyal mesafe gözetilecek. Tuvaletler sık sık dezenfekte edilecek. Ortak kullanılan sınıflar ders aralarında havalandırılacak ve dezenfekte edilecek. Bu alanların dezenfektesinden ve havalandırılmasından Okul Pandemi Kurulları sorumlu olacak.

Okul içerisinde düzenlenmesi zorunlu etkinliklerde sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat edilecek. Temassız spor etkinlikleri yapılabilecek.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu daha önce Türk Ajansı Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, okullarda yaşanacak bulaş durumunda nasıl hareket edileceğinin detaylarının belirlendiğini ifade etmişti.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun “Okullar asla kapanmayacak” vurgusu yaptığına dikkat çeken Bakan Amcaoğlu, “Eğitimi tekrardan açabilmeyi tek tek ilmek ilmek ördük” demişti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tokel’den 11 Temmuz Basın Günü mesajı: “Hakikatin izinde yayıncılığa devam ediyoruz”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel, 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere Türk dünyasında görev yapan tüm basın mensuplarının gününü kutladı.

Tokel mesajında, basının halkın sesi, demokrasinin teminatı ve özgür düşüncenin taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Kalemini hakikatin hizmetine adayan her gazetecinin, yalnızca haber değil; aynı zamanda toplumsal vicdan, adalet duygusu ve kamu yararı ürettiğini belirtti.

BRTK olarak, halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını her koşulda savunduklarını ifade eden Tokel, etik yayıncılığı esas alarak kamu yayıncılığı sorumluluğunu kararlılıkla taşıdıklarını dile getirdi.

Günümüzde sadece bilginin değil, aynı zamanda algıların da yönetildiği bir çağda yaşandığını söyleyen Tokel, dezenformasyonun bireylerin ve toplumların sağlıklı karar alma süreçlerini ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekti. Bu nedenle, doğru ile yanlışı ayırt etmenin hayati bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Tokel, “Hakikat ötesi bir iklimde, gerçeği objektif biçimde aktaran her yayın; toplumsal sağduyunun, demokratik kültürün ve ulusal güvenliğin önemli bir paydaşı haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda meşruiyet mücadelesi verdiği bu dönemde, güçlü, itibarlı ve ilkeli bir basına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tokel, BRTK’nın bu bilinçle, yerli ve evrensel değerleri harmanlayan ve halka karşı sorumluluk bilinciyle hareket eden bir yayıncılık anlayışıyla çalışmalarına devam ettiğini ifade etti.

Mesajının sonunda, yaşamını gazeteciliğe adamış tüm basın emekçilerini saygıyla selamlayan Tokel, hayatını kaybeden basın mensuplarını da rahmetle andı.

“Hakikatin izinde, daha nice güçlü, özgür ve üretken yıllara…” mesajıyla sözlerini noktaladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geliyor

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geliyor..

Çeşitli temaslarda bulunacak olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ziyareti kapsamında, Fiber Optik İmza Töreni’ne katılacak.

Cevdet Yılmaz ayrıca, Kıbrıs Türk Ticaret Odası – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ile düzenlenecek “Türkiye – KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”na katılacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın, temaslarının ardından akşam saatlerinde KKTC’den ayrılması bekleniyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK Müdürü Meryem Özkurt’tan 11 Temmuz Basın Günü mesajı: “Güvenilirlik basının en değerli sermayesidir”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, 11 Temmuz Basın günü nedeni ile mesaj yayımladı.

Özkurt mesajında, Tarafsız, özgür ve ilkeli bir basının, toplumun doğru bilgiye ulaşmasında temel bir köprü görevi gördüğünü vurgulayarak basının manipülasyon aracı olarak kullanılmasının, yalnızca bilgi kirliliğine yol açmadığını; aynı zamanda basına olan güveni de ciddi şekilde sarstığını kaydetti.

Güvenilirliğin basının basının en değerli sermayesi olduğuna dikkat çeken Özkurt,“ bu güven zedelendiğinde, hem gazetecilik mesleği hem de toplum zarar görür” dedi.

Özkurt mesajında “ Basın Günü, gazeteciliğin evrensel etik ilkelerine bağlı kalmanın, halkın doğru bilgiye erişim hakkının ne denli hayati olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu olarak, etik değerlere bağlı kalarak doğru, tarafsız ve dürüst yayıncılık yapma çabası içerisindeyiz. Halkın vergileriyle kamu bütçesini kullandığımızı unutmadan, KKTC’nin nadir kamu kurumlarından biri olduğumuzun bilinciyle yayınlarımızı büyük bir sorumluluk duygusuyla sürdürüyoruz.
Her görüşten bireyin ifade özgürlüğüne yer vermeye özen gösteriyoruz. Çünkü ifade özgürlüğünün bulunmadığı bir ortamda, demokrasiden ve medeniyetten söz etmek mümkün değildir.

Bu vesileyle, gece gündüz demeden özveriyle çalışan tüm BRT personelinin ve basın meslek ilkelerine, meslek etiğine bağlı kalan tüm basın emekçilerinin 11 Temmuz Basın Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

Ayrıca, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından her yıl 11 Temmuz Basın Günü kapsamında verilen “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri’nde ödül almaya layık görülen değerli çalışma arkadaşlarımı ve tüm meslektaşlarımı kutluyor, kurumumuz adına kendilerine teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam