Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

YÜZ YÜZE EĞİTİME DOĞRU… 2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YARIN BAŞLIYOR

Published

on

KKTC’de koronavirüs salgını nedeniyle son iki yılda büyük ölçüde online devam eden eğitim-öğretim faaliyetlerinde, yeniden okullara ve sınıflara dönülüyor… 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı yarın başlıyor.

Yarın ilköğretim, salı günü ortaöğretim ve meslek liselerinde yeni ders yılı açılacak.

İlköğretimde, nüfus yoğunluğu olan okullarda yeni eğitim öğretim yılına seyreltilmiş şekilde başlanacak.

2021-2022 Eğitim Öğretim Yılına seyreltilmiş (dönüşümlü) olarak başlayacak okullar şöyle belirtildi:

“Necati Taşkın İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Alayköy İlkokulu, Alasya İlkokulu, Karakol İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu,
Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Alsancak İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Mustafa Çağatay İlkokulu, Şht. İlker Karter İlkokulu.”

Mart 2020’den beri koronavirüs pandemisi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim çerçevesinde ülke genelinde kamu ve özel okullardakiler dâhil, yaklaşık 50 bin öğrenci ve 5 bin 800 öğretmen okullara dönecek.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 2021-2022 Öğretim Yılı Planlaması içerisinde yer alan Sağlık Planlaması kapsamında Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararları çerçevesinde koruma önlemleri ve bulaş takip ve önleme prosedürü uygulanacak. Tüm seviyedeki okullarda okul idarecileri tarafından “Pandemi Kurulları” kurulacak. Okullarda görülecek pozitif vaka durumunda, “Pozitif Vaka ile Temas Protokolü” devreye girecek.

YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI PROGRAMI

İlköğretim Dairesi’ne bağlı okullar yarın, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı okullar Salı günü yeni eğitim yılına başlayacak.

2021-2022 Eğitim- Öğretim yılı programına göre, ilk ve ortaöğretimde yarıyıl tatili 1-13 Şubat 2022 arasında yapılacak. 14 Şubat 2022 Pazartesi günü, 2021-2022 Öğretim Yılı ikinci dönemi başlayacak.

İlköğretim Dairesi’ne bağı okullarda, karne ve tamamlama belgelerinin dağıtımı 20 Haziran 2022 Pazartesi günü, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı okullarda ise karne dağıtımı 17 Haziran Cuma günü yapılacak.

KOLEJLERE GİRİŞ SINAVI 29 OCAK 2022 VE 11 HAZİRAN 2022’DE

Kolejlere Giriş Sınavı birinci basamak sınavı (KGS-1) 29 Ocak 2022 Cumartesi günü, ikinci basamak sınavı (KGS-2) 11 Haziran 2022 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

BEAL VE 20 TEMMUZ FEN LİSESİ SINAVLARI 25 HAZİRAN 2022’DE

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi (BEAL) ve 20 Temmuz Fen Lisesi Yerleştirme Sınavı 25 Haziran 2022 Cumartesi günü yapılacak.

8’inci sınıfı tamamlayan öğrencilerin meslek liseleri programlarına tercih başvurularının alınması ise 23-27 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İLKÖĞRETİMDE YAKLAŞIK 24 BİN, ORTAÖĞRETİMDE 22 BİN, MESLEK LİSELERİNDE 3 BİN 900 ÖĞRENCİ…

İlköğretim Dairesi’ne bağlı 111 kamu ve 14 özel okul olmak üzere toplam 125 okulda öğrenim gören yaklaşık 24 bin öğrenci; Genel Ortaöğretim Dairesi’ne bağlı 34 kamu ve 11 özel olmak üzere toplam 45 okulda öğrenim gören yaklaşık 22 bin ortaokul ve lise öğrencisi; Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı 12 okulda öğrenim gören yaklaşık 3 bin 900 meslek lisesi öğrencisi bulunuyor.

KKTC genelinde, kamu ve özel okullarda görev yapan öğretmen sayısı ise yaklaşık 5 bin 800.

SAĞLIK PLANLAMASI… OKULLARDA “PANDEMİ KURULLARI” KURULACAK

Pandemi gölgesinde açılacak yeni ders yılı için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın 2021-2022 Öğretim Yılı Planlaması içerisinde yer alan Sağlık Planlaması kapsamında Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararları çerçevesinde koruma önlemleri ve bulaş takip ve önleme prosedürü uygulanacak. Tüm seviyedeki okullarda okul idarecileri tarafından “Pandemi Kurulları” kurulacak.

Her okul bir “Pandemi Üst Kurulu” oluşturmakla yükümlü olacak ve bu kurul Sağlık Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışacak. Kurullar, biri okul müdürü olmak üzere en az iki kişi veya her 200 öğrenciye 1 kişi olmak üzere oluşturulacak ve okulda yürütülecek çalışmalardan bu kurul sorumlu olacak.

Covid-19 pozitif hasta ve temaslıların takibi Okul Pandemi Kurulu ve Sağlık Bakanlığı Temas ekibinin istişaresi ile yürütülecek. Bu istişare öğretim dairesinin bilgisine getirilecek. Sağlık Bakanlığı Temas Takip ekibinin onay vermediği herkes görevinin başında yer alacak.

POZİTİF VAKA İLE TEMAS PROTOKOLÜ

Planlama kapsamında oluşturulan “Pozitif Vaka ile Temas Protokolü”nün maddeleri şöyle:

-Evden çıkmadan, otobüse binmeden ve okula girmeden mutlaka semptom sorgulaması yapılacak. Semptom gösterenler (Öğretmen, çalışan veya öğrenci) okula alınmayacak. Test yapmaya yönlendirilecek.

-Sınıfta bir öğrencinin semptom göstermesi halinde, öğrenci test yapmak üzere yönlendirilecek. Test sonucu negatif ise okula dönecek.

-Sınıfta yapılan bu tarama sonucunda, aynı sınıftan 3 veya daha fazla kişinin PCR testinin pozitif çıkması halinde, sınıfın geri kalanı yakın temaslı sayılacak ve aşılı ise 7, değilse 10 gün süre ile evde izole olacak. Öğrencilerin, yakın temaslı olduğu sürede eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde devam edecek.

“YAKIN TEMAS VEYA TEMAS DURUMUNA TEMASLI TAKİP EKİBİ KARAR VERECEK”

“YAKIN TEMAS DURUMUNDA UZAKTAN EĞİTİM YAPILACAK”

-3’ten daha az kişide PCR pozitifliği olması durumunda bu sınıf, diğer sınıflarla karışmadan maske takarak okula gelip derslere katılacak. 14 gün boyunca sınıfa giren öğretmenler her gün semptom takibi yapacak ve herhangi bir semptom olması durumunda öğrenciyi PCR testi yapmak üzere eve gönderecek.

-Öğretmenin okulda temas ettiği diğer öğretmenler ve çalışanlar da mümkünse ayni gün değilse ertesi gün PCR testi yapacak.

-İzolasyon süresince COVİD-19 belirtisi gösteren temaslılar durumu 1102’ye bildirecek.”

TOPLU TAŞIMADA KURALLAR…

Öte yandan toplu taşıma araçlarında uygulama şöyle olacak:

“Okul otobüslerinde öğrenci, şoför ve refakatçiler maske takacak. Otobüs girişlerinde semptom sorgulaması yapılacak, semptom gösteren öğrenciler otobüse alınmayacak. Öğrenciler düzenli olarak girip – çıkacak ve her defasında aynı koltuğa oturacak. Otobüs girişlerinde el dezenfektanı bulundurulacak. Yolculuk sırasında havalandırma doğal yollardan sağlanacak. Şoför ve refakatçilerle ilgili BHÜK sektör kuralları geçerli olacak. Bu kurallara uyulup uyulmadığı Okul Pandemi Kurulu tarafından denetlenecek.

Okul giriş ve çıkışlarında yoğunluk yaşanmaması için ise Okul Yönetimi veya Okul Pandemi Kurulu gerekli tedbirleri alacak ve gerekli sayıda görevli belirlenecek. İmkanlar ölçüsünde ve öğrenci sayısına bağlı olarak yeterli sayıda giriş çıkış noktası sağlanacak.

Sınıf girişlerinde öğretmen semptom sorgulaması yapacak. Semptom gösterenler sınıfa alınmayacak evlerine gönderilecek. Aileye gerekli bilgilendirme yapılıp sağlık kuruluşlarına yönlendirmesi yapılacak. Bu işlemlerin takibi Okul Pandemi Kurulu tarafından gerçekleştirilecek. Sınıfların dezenfektasyonu ve havalandırılması düzenli olarak yapılacak. Sınıflarda maske kullanımı 2-6 yaş arası önerilirken, 6 yaş ve üzeri ise zorunluluk…”

DÖNÜŞÜMLÜ TENEFFÜS…

Teneffüslerde yığılmaların önlenmesi amacıyla 250 ve üzeri öğrencisi olan okullarda teneffüslerin dönüşümlü yapılması sağlanacak. Öğrencilerin kantin sırasında veya yemekhane sırasında yığılmalarını önlemek için okul idareleri gerekli düzenlemeleri almakla yükümlü…

Öğretmenler odasında sürekli maske takılacak ve sosyal mesafe gözetilecek. Tuvaletler sık sık dezenfekte edilecek. Ortak kullanılan sınıflar ders aralarında havalandırılacak ve dezenfekte edilecek. Bu alanların dezenfektesinden ve havalandırılmasından Okul Pandemi Kurulları sorumlu olacak.

Okul içerisinde düzenlenmesi zorunlu etkinliklerde sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat edilecek. Temassız spor etkinlikleri yapılabilecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İskele’de Adalet Nöbeti tutuldu

Published

on

By

İsias Otel davasının altıncı duruşması öncesinde, adalet mücadelesine destek amacıyla İskele Lokum Çemberi’nde Adalet Nöbeti tutuldu.

İskele Kaymakamlığı ile İskele Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe bazı siyasi parti, kurum, kuruluş, dernek temsilcileri ile bölge halkı destek verdi.

Etkinliğe katılanlar ellerinde meşale ve “Adalet olası kast ile gelecek” pankartları taşıdılar.

Adalet Nöbeti’nin tutulduğu İskele Lokum Çemberi’nde 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden Şampiyon Meleklerin fotoğrafları da yer aldı.

İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu sanıkların olası kasttan yargılanması ve hüküm giymeleri halinde adaletin yerini bulacağını söyledi.

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat Adıyaman da iki gün sürecek olan dava sonucunda sanıkların en ağır cezayı alması dileğinde bulundu.
Kürşat, sanıkların olası kast ile yargılaması halinde acıların dinmeyeceğini ancak yüreklere bir miktar olsun su serpileceğini dile getirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Memur-Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı Gazimağusa’da yapıldı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES) ev sahipliğinde Memur-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Gazimağusa’da gerçekleştirildi.

Memur-Sen’den yapılan açıklamaya göre toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, KIBTES Başkanı Himmet Turgut, Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri ve konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Açıklamaya göre, KIBTES Başkanı Himmet Turgut, toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs’taki sendikal faaliyetler ve örgütlenme süreci hakkında bilgi verdi. Sendikal mücadelenin zorluklarına dikkat çeken Turgut, Memur-Sen’in desteğiyle, birkaç kişiyle çıktıkları bu yolda büyük bir mücadele sonucu bu günlere geldiklerini belirtti. Turgut, “Memur-Sen dünyaya emek hareketi adına büyük bir vizyon sunuyor. Bizler de bu konuda Memur-Sen’in en büyük destekçisiyiz. Türkiye’de Kıbrıs’ı daha çok anlatarak bizlerin daha iyi anlaşılması adına yardımcı olmanız, bizlerin daha da ileri gitmesine vesile olacaktır. Örgütlü güç anlamında her zaman dayanışma içerisinde olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise KKTC’de gerçekleştirilen toplantıların önemine vurgu yaparak, Memur-Sen’in emek hareketinde sınırları aşan çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Yalçın, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak varlığı ve geleceği için Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırsız desteği gibi, emek mücadelesinde verdiğimiz destek kardeşliğimizi daha da pekiştirecektir” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Çorlu Müzik Derneği Başkanı Kaya’yı kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çorlu Müzik Derneği Başkanı Hasan Kaya’yı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kabuldeki konuşmasında, her alanda olduğu gibi müzik alanında da temasların Kıbrıs Türk halkı için fevkalade önemli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının kendine özgü sanat ve kültürünün olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, müzik alanında etkinliklerin artmasının da siyasi bağlamda güçlenmeleri adına önem taşıdığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, müzik alanında etkinliklerin artırılmasının ayrıca Kıbrıs Türkü’nün sesinin duyurulması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanıtılması anlamına geldiğini belirtti.

Tatar, ülkede çok başarılı müzisyenlerin olduğunu dile getirerek, bu bağlamda ilgisinden dolayı Çorlu Müzik Derneği Başkan ve üyelerine teşekkür etti.

Düşünülen projelerin hayata geçmesinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, TÜRKSOY camiası ve Türk Dünyası ile kurulan bağlara da dikkat çekti.

Çorlu Müzik Derneği Başkanı Hasan Kaya ise, sanatın önemine değinerek, yürütülen çalışmalar ve TÜRKSOY ile hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi aktardı.

Devamını Oku

Trending

Reklam