Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ta iki devletli çözüm tezimizi dile getireceğiz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Cenevre’den sonra (27-29 Nisan’da yapılan gayriresmi Kıbrıs konferansı) bizim pozisyonumuzda (Kıbrıs’ta iki devletli çözüm) herhangi değişiklik olmadığını New York’ta da söyleyeceğiz.

Published

on

Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ta iki devletli çözüm tezimizi dile getireceğiz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Cenevre’den sonra (27-29 Nisan’da yapılan gayriresmi Kıbrıs konferansı) bizim pozisyonumuzda (Kıbrıs’ta iki devletli çözüm) herhangi değişiklik olmadığını New York’ta da söyleyeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 18 Eylül Cumartesi günü ABD’nin New York kentinde başlayacak temaslar ile Kıbrıs konusundaki pozisyonlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı ekibi, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve diğer yetkililer ile New York’a gideceklerini belirten Tatar, Türk tarafının bir yıldır resmi olarak, Türkiye’nin desteğiyle, savundukları “egemen eşitlik temelinde iki devletli çözüm” modelindeki siyaseti ortaya koymaya devam edeceklerini söyledi.

Tatar, “Cenevre’den sonra (27-29 Nisan’da yapılan gayriresmi Kıbrıs konferansı) bizim pozisyonumuzda (Kıbrıs’ta iki devletli çözüm) herhangi değişiklik olmadığını New York’ta da söyleyeceğiz. Benim Cenevre’de sunduğum 6 maddelik önerinin, özellikle egemen eşitlik temelinde, uluslararası eşit statümüzün sağlanması konusunda ısrarcıyız. Burada verilen milli bir mücadeledir, herhangi bir değişiklik söz konusu olamaz.” dedi.

Kıbrıs’ta iki ayrı ve eşit halkın olduğunu ve yıllardır federal temelde yürütülen müzakerelerden hiçbir netice alınamadığını kaydeden Tatar, “Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe, yan yana yaşayan iki devletin iş birliğiyle ancak bir anlaşma mümkün olabilir.” diye konuştu.

Tatar, güneydeki “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bir “Kıbrıs Rum Cumhuriyeti”ne dönüştüğünün altını çizen, KKTC ile Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin iş birliği yapabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Ada’da artık meseleyi üniter bir yapıya götürecek, tek egemenlikle çoğunluğun azınlığı yöneteceği bir pozisyona asla müsaade edemeyiz. Benim siyasetim Türkiye ile tamamıyla uyum içerisinde bu görüşmeleri yapmaya bağlıdır, benim farkım budur.” dedi.

Ege ve Doğu Akdeniz’de son dönemde yaşanan gelişmeler ve uluslararası güçlerin bölgede pozisyon alma ısrarlarına dikkati çeken Tatar, Türkiye ve KKTC’nin bölgedeki hak ve menfaatlerinden geri adam atmayacağını söyledi.

“BEN DİYALOGDAN HİÇBİR ZAMAN KAÇMADIM”

Tatar, “Bu milli dava (Kıbrıs) hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türk halkınındır. Davamız müşterektir, değerlerimiz ortaktır. En kötü günümüzde Türkiye yanımızdaydı, evlatlarını gönderdi ve şehit oldular. Bu müşterek davanın değerlendirilmesinde Türkiye’nin düşündükleri de Kıbrıs Türk halkının geleceği de önemlidir. Artık Kıbrıs’ta, kuzeyde egemen bir Türk devletinin olması şarttır ve kaçınılmazdır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Ben diyalogdan hiçbir zaman kaçmadım. Sadece resmi bir görüşme sürecinin başlangıcı olacak intibah vermekten kaçınıyoruz. Pozisyonumuz Cenevre’de ortaya koyduğumuz 6 maddelik öneride yer almaktadır. Eğer bu gayriresmi görüşmeler, resmi görüşmelere dönüşecekse bizim egemen eşitliğimizin ve uluslararası eşit statümüzün kabul edilmesi gerekmektedir. Bunun için de bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı gerekmektedir. O da hala olmadığı için ve (taraflar arasında) ortak zemin bulunmadığı için resmi görüşmelere başlamayı kabul edilemeyeceğini zaten söyledik. Ancak gayriresmi olarak herhangi bir toplantıda bulunmanın herhangi bir sakıncası olmaz.”

New York’ta BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra farklı ülkelerin devlet başkanları, başbakanları ve yöneticileriyle görüşme yapabileceğini söyleyen Tatar, Kıbrıs meselesindeki pozisyonlarını diğer ülkelerin temsilcilerine de anlatacağını ifade etti.

Tatar, New York’ta Yeni Türkevi Binası’nın açılışına katılacağını da belirterek Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis’in “1960 Anayasası’na geri dönelim” önerisine de değinerek bu açıklamayı samimi bulmadığını ve Rumların hala “Kıbrıs’ı Yunanistan’a nasıl bağlarız” diye düşündüğünü, törenlerde bu emellerini dile getirdiklerini söyledi.

“KİMSE BİZDEN KIBRISLI TÜRKLERİN DEVLETİ OLAN KKTC’Yİ ORTADAN KALDIRMAMIZI BEKLEYEMEZ”

İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine (GKRY) akredite Yüksek Komiseri Stephen Lillie’nin Kathimerini gazetesine verdiği demeçte kullandığı, “İngiltere’nin girişimlerinin Anastasiadis’in desantralize federasyon fikriyle uyumlu olduğu” yönündeki ifadeleri de yorumlayan Tatar, şunları söyledi:

“Bizim gündemimizde böyle bir plan (Kıbrıs’ta desantralize federasyon) yok. Bizimle böyle bir plan resmi olarak da görüşülmemiştir, zaten görüşmeyiz de. Bizim pozisyonumuz açık ve nettir. Buradaki müzakere ekibim ve Dışişleri Bakanım ile sürekli Ankara ile istişare içerisindeyiz, meseleleri değerlendiriyoruz. Hiçbir zaman ileride bizleri Türkiye’den koparabilecek, bağlarımızı geriye götürecek bir anlaşmaya asla onay vermem. Benim hep ısrarım, egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki devlet modelidir. Bunun varyasyonları ve detayları olabilir ama esas itibarıyla egemen eşitlik ve yan yana yaşayan iki devletin iş birliğidir. Kıbrıs’ta zaten iki ayrı devlet vardır. Kimse bizden Kıbrıslı Türklerin devleti olan KKTC’yi ortadan kaldırmamızı bekleyemez, bu her zaman olacaktır.”

Tatar, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin yanı sıra Rum lider Anastasiadis’in yer aldığı 3’lü gayriresmi bir görüşmenin de olabileceğini sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın hava sahası ihlalini kınadı

Published

on

By

Dışişleri Bakanlığı, Baf’ta konuşlanan Fransız savaş uçaklarının KKTC hava sahasını ihlal ederek, Lefke bölgesinde alçak uçuş yapmasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında 2017 yılında imzalanan “Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması” kapsamında Baf’ta konuşlanan Fransız savaş uçaklarının, insan hayatını tehlikeye atma pahasına 20 Aralık tarihinde ülke hava sahasını ihlal ettiği belirtildi.

Uçakların, Lefke bölgesinde alçak uçuş gerçekleştirmesinin halk arasında büyük endişeye yol açtığına işaret edilerek, Fransa’nın bu ihlali şiddetle kınandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında 2017 yılında imzalanan Savunma alanında İşbirliği Anlaşması kapsamında Baf’ta konuşlanan Fransız savaş uçakları, insan hayatını tehlikeye atma pahasına 20 Aralık 2024 tarihinde ülkemiz hava sahasını ihlal ederek Lefke bölgesinde alçak uçuş gerçekleştirmiştir. Halkımız arasında büyük endişeye yol açan Fransa’nın bu ihlalini şiddetle kınıyoruz. Kıbrıs Rum tarafı, adada “güvenlik tehdidi” altında olduğu yalanı ile uzun zamandan bu yana ikili askeri anlaşmalar yapmakta ve bölgedeki gerginliği artırmaktadır. Stratejik ortaklık kisvesi altında Güney Kıbrıs Rum yönetimine verilmekte olan bu desteğin ve askeri işbirliğinin Kıbrıs Türk halkının huzur ve güvenliğini tehdit etmesine asla müsaade etmeyeceğimizi vurgulamak isteriz. Bir kez daha, Fransa başta olmak üzere, Rum tarafını askeri alanda cesaretlendiren ilgili tüm tarafları, bölge güvenliğini tehlikeye atacak hareketlerden derhal vazgeçmeye ve sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz”

Devamını Oku

Kıbrıs

Larnaka Şehitleri İskele’de anıldı

Published

on

By

Milli Mücadele yılları ile 1974 Mutlu Barış Harekâtı sırasında Larnaka Sancağı’na bağlı birimlerde şehit düşenler düzenlenen törenle anıldı.

İskelede Larnaka Şehitler anıtı önünde yer alan tören saygı duruşu, saygı atışı ve ardından da İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Daha sonra çelenkler anıtına konuldu.

Törende günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı Kıbrıs TMT İskele Mücahitler Derneği Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu yaptı.
Abdurrahmanoğlu, Larnaka halkının Rumların Enosis hayaline karşı kahramanca mücadele verdiğini kaydetti.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan da konuşmasında geçmişin unutmamasının önemine vurgu yaptı.

Benan, “Unutmak Yok, unutmak! Yok olmanın başlangıcıdır. Geleceğe daha emin adımlarla yürümek, gelecekte istikrarımızı korumak için geçmişimizi, geçmişte yapılan mezalimleri, katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türklerine yönelik başlattığı silahlı saldırılara karşı, Larnaka Sancağına bağlı 43 Köyde yaşayan yaşlı, genç, kadın, erkek ve çocuk çok sayıda insanın kahramanca direndiklerini anlattı.

Sadıkoğlu, Rumlar’ın Kıbrıslı Türklere uyguladığı, etnik yok etme politikasının en acı olayının Larnaka’dan Dikelya İngiliz Üssüne gitmek için bindikleri ve bir daha geri dönmeyen 11 vatan evladını taşıyan Kayıp Otobüs olayı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasına Kıbrıs Türk halkını yok etmek için oynan oyunlara kahramanca direnerek şehit düşenleri rahmetle anarak başladı.

Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa, mutlak suretle iki devletli bir çözümle olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, toplumdan topluma bir anlayışın geride kaldığını federasyon defterinin kapandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “çok büyük fedakârlıklar, çok büyük acılar çok büyük bedeller ödeyen Kıbrıs Türk halkı, bugün bu coğrafyada bağımsız özgür ve hür, kendisine yakışır şekilde, onurlu bir yaşam sürdürebiliyorsa genç nesillere umut dolu bir gelecek bırakma noktasına geldiyse işte bütün bunlar verilen mücadele sayesindedir” diye konuştu.

Geçmişini bilmeyen milletlerin tarihten ve coğrafyadan silinmeye mahkûm olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “bizler her zaman barış için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Anma töreninde bölge okullarından öğrenciler şiirler de okudu.

brt

Devamını Oku

Kıbrıs

İsias Otel davasının altıncı duruşması yarın başlıyor..Adıyaman’da 2 gün sürecek duruşma sonunda kararın açıklanması bekleniyor

Published

on

By

Adıyaman’da 22 ay önce meydana gelen depremde 72 cana mezar olan İsias Otel davası devam ediyor.
Davanın altıncı duruşması yarın Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. İki gün olarak planlanan duruşma sonunda kararın açıklanması bekleniyor.

Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde, Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının aileleri tarafından 3 Ocak’ta başlatılan hukuk mücadelesi, suçluların “Olası Kast” suçuyla hüküm giymesi için 12 aydır kararlılıkla sürdürülüyor.

İsias Otel davasının altıncı duruşması için Başbakan Ünal Üstel, aileler ve siyasiler, Barolar Birliği ve gazetecilerden oluşan yaklaşık 100 kişilik heyet bugün Adıyaman’a gidiyor.

Duruşma öncesi TAK muhabirine değerlendirmelerde bulunan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, 24-25 Aralık’ta gerçekleştirilecek duruşmanın bugüne kadar katıldıkları en önemli duruşma olacağını ifade ederek, bu celseden karar çıkabileceğini kaydetti.

Olası kastla alakalı olarak hazırlıklarının çok ciddi şekilde devam ettiğini söyleyen Esendağlı, “Hukuki imkanları zorlamak noktasında son hazırlıklarımız devam ediyor. Dosyaya son giren bilirkişi raporunun sanıkların olası kasttan mahkumiyetine sebebiyetine neden olacak çok ciddi kusurlar içeriyor. O şekilde detay içeriyor. Mahkemenin aksi yönde bir kararını üst mahkemeye götürmeyi kesin gözüyle görüyoruz. Bunu ileriki aşamalarda değerlendireceğiz.” Dedi.

24-25 Aralık’ta gerçekleştirilecek duruşmada taraf avukatlarının esasa ilişkin beyanlarının alınacağını belirten Esendağlı, “Bu teknik olarak duruşmanın son aşamasına geldiğimizi gösteriyor.” dedi.

Bu arada geçen duruşmada mahkemenin aldığı ara kararlardan bir tanesinin de kamu görevlileriyle ilgili soruşturmanın ne aşamada olduğuna ilişkin savcılığa müzakere yazılması olduğuna işaret eden Esendağlı, onun ne aşamada olduğunu, müzakereye ne cevap verildiğini, kamu görevlileriyle ilgili davanın dosyalayıp dosyalanmadığının da bu duruşma aşamasında öğrenileceğini kaydetti.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya da deprem felaketinde hayatlarını kaybeden evlatları, öğretmenler ve velilerin adalet arayışı için bir kez daha Adıyaman’da olacaklarını belirtti.
Karakaya, dernek olarak, en başından beri adalete olan inançlarını koruduklarını ancak bu adaletin gerçekleşmesinin, sadece olası kast suçu üzerinden verilecek bir hükümle mümkün olacağını vurguladı.
Karakaya “İsias Otel’i bir ölüm tuzağına çeviren sorumlular, bilinçli ihmalleriyle sevdiklerimizi bizden aldılar. Bu açık gerçeğe rağmen hafifletici yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değildir.” dedi.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu dava sürecinde vereceği kararların, sadece kendiler için değil, Türkiye’de yapı güvenliği ve insan hayatına verilen değer açısından da dönüm noktası olacağını ifade eden Karakaya, suçluların en ağır cezayı almasının gelecekte de benzer trajedilerin yaşanmaması için caydırıcı bir mesaj olacağını kaydetti.
Adalet arayışında yalnız olmadıklarını bildiklerini söyleyen Karakaya “Kıbrıs’tan, Türkiye’nin dört bir yanından ve pek çok farklı yerlerden aldığımız destek, bize güç ve umut veriyor. Türkiye halkını, davanın önemini hatırlamaya ve bu adalet mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz. Çünkü bu dava, yalnızca bizim değil, insan hayatının değerini savunan herkesin ortak davasıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam