Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar:İki egemen devlete dayalı politikayı sabırla anlatmaya devam edeceğiz

  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “iki egemen devlete dayalı politikayı sabırla anlatmaya devam edeceğini ve uluslararası toplumdan buna açık fikirlilikle yaklaşmasını talep ettiğini” vurguladı Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkevi’nin aç

Published

on

Tatar:İki egemen devlete dayalı politikayı sabırla anlatmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “iki egemen devlete dayalı politikayı sabırla anlatmaya devam edeceğini ve uluslararası toplumdan buna açık fikirlilikle yaklaşmasını talep ettiğini” vurguladı

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkevi’nin açılışına katılmanın yanı sıra, BM Genel Sekreteri ile görüşmek ve bu arada Genel Sekreter’in iki lider onuruna vereceği yemeğe katılmak üzere New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün Ajans France Press (AFP) muhabirine bir mülakat verdi.

“Baştan beri sahip olunan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü hakkının yeniden teyidi için mücadele verildiğini, bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin kendi devletine sahip olma hakkını da halihazırda elinde bulundurduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu politikanın Türkiye tarafından de desteklendiğini, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bu desteği tekrar vurguladığını belirtti.  Geçtiğimiz Nisan ayında Cenevre’de gerçekleşen 5 artı BM toplantısına da atıf yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıs’taki iki halkı ilgilendiren bir mesele olmadığını, Türkiye ve Yunanistan yanında Doğu Akdeniz’deki stratejik dengeleri etkilediğini söyledi.

“KALICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR UZLAŞI İÇİN KARŞILIKLI SAYGI VE DENGENİN TESİSİ ŞART”

Maraş konusunda sorulan soruya karşılık Tatar, 50 yılı aşkın bir süredir devam eden müzakereler sürecinde bu konunun da gündeme geldiğini, Kıbrıs Rum tarafının Annan Planı’na olumsuz oy vermesine karşın Avrupa Birliği’ne alındığını ve o tarihten bu yana Kıbrıs konusunun daha zor ve karmaşık hale geldiğini  aktardı.  Kıbrıs Rum tarafının adanın doğal kaynakları hususunda işbirliğini dahi reddettiğini hatırlatan Tatar, Kıbrıslı Türklerin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde yan yana yaşayan iki ayrı ve bağımsız Devlet’in aralarında işbirliği oluşturmasına hazır olduğunu, ancak Rum tarafının sözde tanınma kaygılarıyla bunu kabul etmediğini, bununla birlikte kalıcı ve sürdürülebilir uzlaşı için karşılıklı saygı ve dengenin tesisinin şart olduğunu ifade etti.

Tatar, bu çerçevede, Türkevi’nin açılış törenine katılan Amerikan Ortodoks Başpiskoposu’na Rum/Yunan yetkililerin saldırdığını, Anastasiades ve Miçotakis’in ise Başpiskoposa verdikleri randevuları iptal ettiğini, bu tür hareketlerin onların hazımsızlığını ve hoşgörüsüzlüğünü gösterdiğini belirtti. Kıbrıs’ın ve Kıbrıs meselesinin tarihçesinden de örnekleler veren Tatar, adanın hiçbir zaman Yunanistan’ın idaresine girmediğini kaydederek, uluslararası topluma Kıbrıs’taki gerçekleri kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, bir soruya karşılık, Rum/Yunan ikilisinin 1960’lı yıllardan beridir adayı hegemonyaları altına almaya çalıştığını, bu mücadelenin halen devam ettiğini, Kıbrıs Türklerini 1974 yılındaki Türkiye’nin müdahalesinin kurtardığını, 1963’ten bu yana Kıbrıslı Türklerin kendi yapılanmasını gerçekleştirdiği süreçte devlet noktasına geldiğini, Türkiye’ninde buna tam destek verdiğini ve bundan geri adım atmamızın söz konusu olmadığını söyledi.

Yeni politikaya, AB ve uluslararası toplumdan tepki gelmiş olmasına ilişkin ne yapmayı öngördüğünün  sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, “gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşı için elzem olan iki egemen Devlete dayalı politikayı sabırla anlatmaya devam edeceğini ve uluslararası toplumdan buna açık fikirlilikle yaklaşmasını talep ettiğini vurguladı.  Tatar, diyalogdan hiçbir zaman kaçmadığını, ancak bu diyaloğun doğru ve gerekçi bir zemin üzerine kurulması gerektiğini, KKTC’nin bir gerçek olduğunu ve bunun göz ardı edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRT ekranlarında yayınlanan “Değişen Hayatlar” programı 6 yaşında

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda (BRTK) yapım ve yönetmenliğini Hüseyin Tekerek’in üstlendiği sunuculuğunu ise Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit’in yaptığı “Değişen Hayatlar” programının 6’ncı yılı nedeniyle resepsiyon düzenlendi.

Değişen hayatlar resepsiyonu dans gösterisi ile başladı.

Dans gösterisinin ardından söz alan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, 6 yıl boyunca BRT ekranlarında yayınlanan “Değişen Hayatlar” programının yapımı sırasında kendinin hep ekran önünde olduğunu ancak başta program yapımcısı yönetmen Hüseyin Tekerek olmak üzere Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, yapımın hazırlanmasında katkıda bulunan teknik ekibin hep destek olarak kendilerine güç verdiğini belirterek teşekkürlerini sundu.

Günay Kibrit, 6 yıl boyunca desteklerini esirgemeyen ve birilerinin hayatlarına dokunmaya fırsat verdiği için Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, Program yapımcısı Yönetmen Hüseyin Tekerek’e plaket takdiminde bulundu.

Plaket takdiminin ardından konuşan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt sponsor olduğu için Vakıflar İdaresi’ne ve BRT’deki çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiğini belirtti.

Özkurt, “BRT herkesin sesidir, kamu yayıncısıdır ve herkesin oraya erişmesi gereklidir” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da, ülkede kırılgan grupların ilk günden ulaşım, dolaşım ve erişimi sıkıntılarını bütün projelere yansıtmaya çalıştığını söyledi.

Gardiyanoğlu, Engelli bireylerin Demirhan’da 4 güne kadar hiçbir ücret ödemeden otel hizmeti alabileceklerine de işaret eden Gardiyanoğlu, bunun Ada’da bir ilk olduğunun altını çizdi.

Çağlayan Çocuk Yuvası binasının Otizm Merkezi olacağını açıklayan Gardiyanoğlu, Otizm Merkezi’nin 18:30’dan 23:30’a kadar “Kısa Bir Nefes Projesi”ne ev sahipliği yapacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise engeli bireyler için yapılması gereken ne varsa yapmak zorunda olunduğunu belirtti.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt’un kurumda bir engelli tuvaleti ihtiyacı olduğunu belirtmesi üzerine bu talebi hemen yerine getirme sözü verdiğini kaydetti.

Engelli bireylerin yurtdışında düzenlenen etkinliklere katılımına destek olduklarını aktaran Ataoğlu, bu tip etkinliklere katılımlar için destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Resepsiyona katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Engelliler Dairesi’nin kurulması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı, engelleri aşarak engellilere sahip çıkmak suretiyle daha güçlü bir toplum yaratabilme, engelli bireyleri topluma kazandırabilme ve erişim engeli olan yerlerde erişim sağlayabilme konularına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Tatar, yeni Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarında erişim engeli bulunmadığına işaret ederek, bu gibi binaların örnek olması gerektiğini belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Harmancı, Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşmesini değerlendirdi

Published

on

By

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk toplumunun kimliği ve iradesinin hem kuzeyden hem güneyden tehdit altında olduğunu savundu.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşmesinin ardından Kıbrıs sorunu ve iki toplum arasında devam eden görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Liderlerin görüşmesi sonrasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in basına yansıyan yorumlarının aksine Cumhurbaşkanı Tatar’ın arıtılmış suyun değerlendirilmesi projesiyle ilgili olumsuz bir duruş sergilememiş olmasını memnuniyetle teyit ettiğini ifade eden Harmancı, arıtılmış suyun Lefkoşa’nın güneyinde ve kuzeyinde tarımsal kullanıma kazandırılmasını hedefleyen projenin hem arıtma tesisinin mali sürdürülebilirliği hem de iklim değişikliğiyle ortak mücadele anlamında büyük önem taşıdığını belirtti.

Harmancı, projenin adanın kuzeyinde kalan kısmının Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı çerçevesinde fonlanmasının planlandığını, güneyde kalan kısmı için ise Kıbrıs Rum yetkilileri tarafından fon arayışının devam ettiğini belirtti.

LTB Başkanı Harmancı, Haspolat Arıtma Tesisi’nin iki toplumlu statüsünün korunması gerektiğini ve arıtılmış su projesinin bu iş birliğini daha da güçlendireceğini ve sürdürülebilir kılacağını söyledi.

Harmancı, iki topluma da çok önemli bir kaynak kazandıracak olan bu projenin karşılıklı fayda ve güven sağlayan ortak bir proje olarak kendi içinde değerlendirilmesinin ve başka konularda müzakere aracı olarak kullanılmamasının önemini vurguladı.

Harmancı, 2018 yılında LTB ve Su İşleri Dairesi’nin de katkılarıyla hazırlanan fizibilite raporunda önerilen taslak projenin detaylarının istişare edilmesi ve somutlaştırılması için LTB ve ilgili tüm kamu kurumlarının Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın himayesinde bir araya getirilmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

Kıbrıs sorunu çözülene kadar olası her yeni geçiş kapısının açılmasını desteklediğini yineleyen Harmancı, Lefkoşa’da yeni bir araçlı geçiş kapısının öncelik olduğu konusunda Cumhurbaşkanı Tatar ile hem fikir olduklarını ifade etti.

Açıklamaya göre, Harmancı, Lefkoşa dışında masaya getirilen önerilerde ilerleme sağlanamaması durumunda, konuyla ilgili müzakerelerin Rum tarafının yıllardır talep ettiği Surlariçi’nde yeni bir yaya geçişi ile Haspolat veya Kaymaklı bölgesinde yeni bir araçlı geçiş çerçevesine taşınması önerisini Cumhurbaşkanı Tatar ve ekibine yeniden iletti.

Kıbrıs Türk toplumunun kendi kimliği ve iradesiyle varoluşunun her geçen gün hem kuzeyden hem güneyden gelen baskı, tehdit ve hak ihlalleriyle daha da zorlaştığını savunan Harmancı, buradan çıkış yolunun masadan kaçmak veya kendi içine kapanmaktan değil her yönden gelen baskı ve tehditlere karşı istikrarlı bir duruş ve her türlü hamasete karşı federal zeminde barış ve adaletin sesi olmaktan geçtiğini belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

Published

on

By

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi ile Devrimci Genel-İş Sendikası arasında 2025–2026 yıllarını kapsayan Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Toplu İş Sözleşmesi, Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, ilgili komite üyeleri ve sendika başkanı Semih Kolozali’nin katılımıyla imzalandı.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, belediyenin imkanları göz önünde bulundurularak, çalışanların yaşam standartlarını iyileştirme hedefiyle hazırlanan sözleşme, mali ve sosyal haklarda kazanımlar içeriyor. Açıklamaya göre, bu çerçevede, uzun yıllardır geçici işçi statüsünde çalışan birçok personel daimi işçi kadrosuna geçirilerek kurumsal yapı güçlendirildi.

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, “Bizler sadece hizmet üretmiyor, emekçinin hakkını da gözetiyoruz. Bu sözleşme, çalışma barışının ve sosyal adaletin bir göstergesidir. Belediyemizin sürdürülebilir yapısı korunarak, çalışanlarımızın geleceğini teminat altına aldık. Tüm emekçilerimize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

Sendika Başkanı Semih Kolozali de, sözleşmenin imzalanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek , “Bu süreç, çalışanların sosyal haklarının geliştirildiği ve güvence altına alındığı bir süreçtir. Uyum içerisinde çalıştığımız Sayın Belediye Başkanımıza ve belediye meclis üyelerimize teşekkür ederiz. Bu sözleşme ile birlikte hem hizmet kalitesinin hem de personel memnuniyetinin artacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Trending

Reklam