Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

DAÜ-SAGM, 12 binden fazla deniz kaplumbağasını su ile buluşturdu

Published

on

Doğu Akdeniz Üniversitesi Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi (DAÜ-SAGM) tarafından yürütülen “İskele, Yeniboğaziçi ve Gazimağusa Kıyısal Alanı Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi” kapsamında, 12 binden fazla deniz kaplumbağası yavrusunun denizle buluşması sağlandı.

DAÜ Halkla İlişkiler ve Medya Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, İş Bankası ana sponsorluğunda 13 yıldır yürütülen söz konusu projenin yanında, farkındalık yaratmak amacı ile yaz dönemi boyunca çocuklara yönelik kaplumbağa salma etkinlikleri düzenlenerek, çevre bilinci oluşturma ve hayvan sevgisi aşılanmaya çalışıldı.“EN ÇOK DENİZ KAPLUMBAĞALARI ETKİLENİYOR”DAÜ-SAGM’ın faaliyetleri ve proje hakkında bilgi veren DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölüm Başkan Yardımcısı ve DAÜ-SAGM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek, Akdeniz ülkelerinin tümünde görülen, kıyısal alan tahribatının ülkede de belirgin olarak görüldüğünü belirterek, “Kıyısal alanın tahribatının en etkin biçimde olumsuz etkilediği canlı grubu deniz kaplumbağaları olduğu gibi, bu alanın korunmasında en etkin aracımız da yine deniz kaplumbağalarıdır. Deniz kaplumbağası populasyonunun korunması deniz ekosisteminin dengede kalması açısından çok önemlidir” dedi.“ÜLKENİN TÜM CANLILARINI VE DOĞAL GÜZELLİKLERİNİ KORUYORUZ”Deniz kaplumbağalarının (Caretta Caretta ve Chelonia Mydas) Kıbrıs’ın simgesi haline gelmiş ve koruma altına alınmış doğal miraslardan olduğunun altını çizen Çiçek, yaptığı açıklamada “Canlıları korumak için yaptığımız çalışmalarda, amacımız sadece deniz kaplumbağalarını korumak değil, aynı habitatı paylaşan diğer canlıları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) doğal güzelliklerini ve varlıklarını da korumaktır” ifadelerini kullandı.“YUVALARIN YÜZDE 7’Sİ KUMSALA YAPILAN ARAÇ GİRİŞLERİ NEDENİYLE TAHRİP EDİLDİ”Çiçek, 13 yıldır Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Hasan Deniz Akbora ile kendisinin gözetiminde, ulusal ve uluslararası gönüllülerle yapılan çalışmalarda oldukça başarılı olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:“2021 yılında da, pandemiye rağmen koruma çalışmaları eylül ayı sonunda başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır. 2021 yılında yapılan çalışmalar, Türkiye İş Bankası sponsorluğunda sürdürülmüş; koruma aktivitelerinin yoğun olarak yürütüldüğü alanlara İskele, Yeniboğaziçi ve Gazimağusa belediyelerinin ve DAÜ’nün teknik personel desteği ile bilgilendirici levhalar yerleştirilmiştir.6 aylık çalışma dönemi boyunca 412 adet yuva tespit edilerek koruma altına alınmıştır. Bu yuvalardan yüzde 7’si kumsala yapılan araç girişleri nedeni ile tahrip edilmiştir. Yüzde 8’i yuvalar gel-git bölgesinde bulunduğundan su basması nedeni ile kurtarılamamış ve yüzde 4’ü ise köpek ve tilkiler tarafından kazılarak tahrip edilmiştir. Korumaya alınan yuvaların yüzde 80’i periyodik olarak takip edilip yavru çıkışları izlenmiş, gereken durumlarda müdahale edilerek yuvada sıkışan yavrular kurtarılmıştır. Toplamda 12 binden fazla kaplumbağa yavrusunun denizle buluşması sağlanmıştır

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Acil Durum Hastanesi’nde kriz masası oluşturuldu

Published

on

By

Dr. Burhan Nalbantoğlu Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Bölümü’nde kuvözdeki bir bebeğin ölümüyle ortaya çıkan ve 7 bebeğin etkilendiği olayla ilgili olarak hastanede Başbakan Ünal Üstel başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu.

Acil Durum Hastanesi’nde aralarında Maliye Bakanı Özdemir Berova, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Hastane Başhekimi Dr. Erol Uçaner’in de bulunduğu yetkililer ve ada genelinden gelen doktorlarca oluşturulan kriz masası çerçevesinde çalışmalar sürdürülüyor. Hastanede CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve CTP Milletvekili Filiz Besim de bulunuyor.

Polis hastane çevresinde önlem alırken, Bakan Hakan Dinçyürek’in yaptığı açıklamaların ardından saat 18.30 itibarıyla hastane önünde bebeklerini görmek için bekleyen anne-babalar içeri alınarak detaylı bilgi verildi.

Başbakan Ünal Üstel ve ardından Başbakan Yardımcıs Fikri Ataoğlu saat 19.30 sıralarında Hastaneden ayrıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Baṣbakan Üstel:Sorumlulara affımız yok, gereken yapılacak

Published

on

By

 

 

Başbakan Ünal Üstel, Acil Durum Hastanesi’ne giderek, yaşananlarla ilgili bilgi aldı ve ailelerle de tek tek görüştü.

Başbakan Üstel yaptığı açıklamada, “Gereken soruşturma yapılıyor. Gerek idari gerekse adli soruşturmalar sürüyor. Kimin ihmali varsa en tepeden en aşağıya kadar kimseye affım olmayacak. Ama önceliğimiz bebeklerimizin iyi olması ve iyileşerek ailelerine teslim edilmesidir. Bu konuda hemen ülkemizde kaç tane yeni doğan uzmanı doktorumuz varsa buraya getirdik. Herkes görevdedir..Kimse bebeklerimizin başından ayrılmayacak. Sorumlulara asla affım olmaz, gereken yapılacak.

Yakın Doğu Hastanesi’nin yeni doğan hekimi de buradadır. Doğu Akdeniz Üniversitesinden ilgili doçentimiz de buradadır. Her şeyden önce bir Başbakan olarak değil bir baba olarak da ailelerimizin yürekten yanlarındayım” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Olaydan büyük üzüntü duyuyorum. Gerekli soruşturmanın yapılmasının takipçisi olacağım

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Acil Durum Hastanesi Yenidoğan Bebek Bakım Ünitesinde bir bebeğin vefatı sonucu ortaya çıkan durumla ilgili açıklama yaparak, olaydan büyük üzüntü duyduğunu, gerekli soruşturmanın yapılmasının takipçisi olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında, üzülerek öğrendiği bu durum konusunda Sağlık Bakanlığı ve polisin gerekeni yapmak için harekete geçtiği bilgisini aldığını, ilgili mercilerden olayı yakından takip ettiğini belirtti.

Tatar, “Kaybettiğimiz bebeğimize Allahtan rahmet, ailesine başsağlığı diğer etkilenen bebeklerin en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ederim” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam