Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“CTP ve TDP bir an önce seçim istedi”

Published

on

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkede bir an önce halkın huzuruna gidilip Meclis’te halk iradesinin yeniden sağlanması gerektiğini söyledi.

Özyiğit, Cumhuriyet Meclisi Yasama Yılı açılışında yaptığı konuşmasına, “Adettendir, Hayırlı olsun ama hayırlı olup olmayacağını göreceğiz” diyerek başladı.

Özyiğit, Meclis’in bugün yeni yasama yılı açılışı için toplandığını ancak kapanmayan bir Meclis olduğunu ifade etti.

Bir an önce halk huzuruna gidilmesi ve yeni Meclis yapısının ortaya çıkması gerektiğini ifade eden Özyiğit, “Halk iradesi yeniden belirlenmeli” dedi.

Hükümetin bu geçen dönemde sadece “Skandallar” ile gündeme geldiğini savunan Özyiğit, bunları “Aşılama, aşıların iadesi, Adapass, PCR testleri, Kayıt Dışı Nakdi Varlıkların Kayıt Altına Alınması Kararnamesi, Kalkınma Bankası borçları, Ankara’dan gelen kaynaklar, kirli yakıt, vatandaşlıklar, atama, partizanlık, istihdam” olarak sıraladı.

Kıbrıs görüşmeleri konusunda da New York temasları öncesinde bilgilendirme yapılmamasını eleştiren Özyiğit, “Egemen eşitlik iki devlet” tezinin, “olmayacak duaya amin demek” olduğunu savunarak, Kıbrıs’ta olabilecek tek çözümün federasyon olduğunu ve onun üzerine gitmek gerektiğini, onun dışında endişe taşıdığını söyledi.

Özyiğit, Pazartesinden umutlu olmadığını da ifade ederek, “nisap olup olmayacağını göreceğiz” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’nin Kıbrıs konusunda da, Anayasa ve yasalar karşısında da “yok sayıldığını” ifade ederek, seçim için nisanın beklenmemesi gerektiğini söyledi ve “Haddinizi de sabrımızı da daha fazla zorlamayın” ifadelerini kullandı.

Erhürman, “Burası krallık mı sultanlık mı padişahlık mı?” diye sorarak, kapanmayan Meclis’in bugün “sözde” açılışını yaptıklarını, hukukun bu kadar ayaklar altına alınmasının “faşizm” olduğunu kaydetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Yasama Yılı açılışında yaptığı konuşmada, “Adettendir hayırlı olsun ama olmayacak duaya da amin denmez” dedi.

Bu gerçekle yüzleşmek gerektiğini ifade eden Erhürman, nereden tutup nasıl konuşacağını bilmediğini, nisap sorununun “yalama” olduğunu ifade etti, eleştirilerde bulundu.

“Saygım baki ama mevtaya döndürülen bir meclis açılışındayız. Kapanma kararı alınmadı şimdi de sözde açılış yapıyoruz” diyen Erhürman, Meclisin 4. yasama yılında 74 yasa gücünde kararname 6 yasa tasarısı çıkarmasını eleştirdi.

Erhürman, “Meclis hiç bir zaman bu kadar itibarsızlaştırılmadı, aslında halk iradesi itibarsızlaştırıldı” dedi.

Cenevre’de Kıbrıs konusunda öneriler verildiğini ama bundan haberleri olmadığını, bundan dolayı bilgilendirme toplantısına girmediklerini, Meclisin her şeyi basından öğrendiğini ifade eden Erhürman, son toplantı ile ilgili de Meclise bilgi vermeden BM Genel Sekreteri’ne “kapsamlı program” sunacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı eleştirdi, “Burası krallık sultanlık padişahlık mı?” diye sordu.

Meclisin  “yok” hükmünde olduğunu ifade eden Erhürman, haziranda ara seçim yapılması gerekirken yapılmadığını, 1 yıl içinde seçim kararının geçirilmediğini, Anayasanın ihlal edildiğini, bunların tarihi leke olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Nakdi varlıklar ile ilgili kararnamenin utanç olduğunu ifade eden Erhürman, serbest bölge açıklaması ile ilgili de eleştirilerde bulundu, bunun “nasıl bir yaklaşım” olduğunu sordu.

Hükümet kurulurken ekimde erken seçim kararı olduğunu ama yapılmadığını ifade eden Erhürman, “hükümetin yok hükmünde olduğunu zaten halk gözünde de iradesi olmadığını” söyledi.

Halkın yok sayıldığını, insanların “inim inim inlediğini” ama hükümetin derdinin halkın ve memleketin geleceği değil koltuk ve kendi geleceği olduğunu kaydetti.

Erhürman, hükümetten, “kaç vatandaş yapıldı, kaç tanesi seçmendir ve Türkiye ile imzalanan 3 milyar 250 milyon TL’lik anlaşma ile ne geldi” konusunda açıklama istedi.

Ülke iradesini etkileyecek işler yapmaması konusunda hükümeti uyaran Erhürman, “Seçim için nisanı beklemeyin, haddinizi ve sabrımızı daha fazla zorlamayın” dedi.

Erhürman’ın konuşmasının ardından Meclis’in yeni yasama yılı törensel toplantısı tamamlandı.

Bir sonraki toplantı 4 Ekim Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRTK’nın 61. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle vereceği resepsiyon iptal edildi

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) 61. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle yarın (27 Aralık 2024) Kurum binasında vereceği resepsiyon genel grev nedeniyle iptal edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Belediye Emekçileri Sendikası olağanüstü toplanıyor

Published

on

By

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Yönetim Kurulu yarın sabah olağanüstü toplanıyor. BES’in grev ve eylem stratejisi toplantının ardından açıklanacakç

BES’in grev ve eylem stratejisi toplantının ardından açıklanacak

BES’ten yapılan açıklamaya göre yönetimin gündeminde; sendikaların grev ve eylemlerine karşın hükümetin hala duyarsız davranması ve Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile Hayat Pahalılığı Ödeneği yasalarında yapmak istediği emekçi düşmanı değişiklikleri geri çekmemesi konuları olacak.

Yarın sabah gerçekleşecek toplantının ardından BES’in eylem ve grev stratejisini açıklaması bekleniyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakanlık: Kamu çalışanlarımızı hayat pahalılığına ve enflasyona karşı koruma kararlılığımız tamdır

Published

on

By

Başbakanlık tarafından hayat pahalılığı uygulamasına ilişkin yazılı bir açıklama yapılarak, hayat pahalılığının 2024 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki kez olarak maaşlara yansıtılacağı vurgulandı.

Başbakanlık açıklamasında,’ Hükümetimiz kurulduğu günden bugüne, düşük ve orta gelir gruplarına çok, yüksek gelir gruplarına ise daha az destek politikasını bir hedef olarak ortaya koymuştur.

Bu vizyonla hareket eden hükümetimiz, görevde bulunduğu süre içerisinde çalışanın ve üretenin hep yanında olmuş son 3 yıldır gerçekleştirdiği çalışmalarla halkımızı enflasyon karşısında korumak adına imkanların da ötesinde maaş iyileştirmeleri yapmıştır.

Son 3 yılda gerçekleşen toplam enflasyon oranı %234 olarak gerçekleşirken, hükümetimizin aynı süre içerisinde asgari ücret ve kamu maaşlarına TL bazında en az %480, döviz bazında ise en az %130 oranında artış sağlamıştır.

Son üç yıllık süre içerisinde hükümetin kamu maaşlarına yaptığı artış enflasyonun çok üzerindedir, hatta iki katıdır.
Yapılan bu artışlarla gerek kamu maaşlarımız gerekse asgari ücretimiz hükümetimiz döneminde döviz bazında tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmıştır.

Hükümetimizin kamu çalışanlarımızı gelecekte de gerçekleşecek olan hayat pahalılığına ve yaşanacak olan enflasyona karşı koruma kararlılığı tamdır.

Bu düşünce ile hareket eden hükümetimiz;

Hayat pahalılığı uygulamasını, çalışanlarımızın alım gücüne gerçekten katkı sağlayacak şekle getirmek, enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak, üst ve alt gelir grupları arasında doğan adaletsizliği ortadan kaldırmak, uygulamanın yarattığı ek pahalılıkla asgari ücretli, düşük ve orta gelir düzeyindeki grupların alım güçlerini zayıflatmasının önüne geçmek adına Hayat Pahalılığı uygulamasını 2024 yılı öncesinde olduğu gibi yılda iki kez olacak şekilde ve maaş artışlarının gerçekleşen yıllık hayat pahalılığının oranının gerisinde kalmayacak şekilde yapılması hedefini ortaya koymuştur.

Buna göre;

-Sendikalarla varılan ortak mutabakat gereği, sadece 1 yıllığına geçici olarak devreye sokulmuş yılda 3 kez gerçekleşen Hayat Pahalılığı uygulaması eskiden olduğu gibi yılda 2 kez gerçekleşecektir.

-Maaşlara uygulanacak Hayat Pahalılığı “1 yıllık hayat pahalılığı” oranının gerisinde kalmayacak şekilde maaşlara yansıtılmaya devam edilecektir.

Bu düzenlemeye göre; Hiç bir çalışanın maaşından kesinti yapılması söz konusu değildir.

-Hayat Pahalılığı uygulamasının ortadan kaldırılması söz konusu değildir.

-Yeni uygulama 2026 yılının Ocak ayından itibaren yıllık HP’nin altında olmayacak şekilde maaşlara yansıyacaktır.

-2025 ve 2026 yılı Türkiye ve KKTC Merkez Bankaları’nın ortaya koyduğu enflasyon hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, bu uygulamanın maaşlarda yüksek derecede farklar yaratacağına dair söylemler gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

-Gerçek hayat pahalılığının üzerinde verilen artışların ekonomi üzerinde yarattığı baskı, suni enflasyon ve pahalılık, özellikle asgari ücretli, düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın alım gücü üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

-Söz konusu uygulama ile en temel hedeflerimizden biri gerçek hayat pahalılığının ötesinde ortaya çıkan suni enflasyon sarmalının önüne geçerek özellikle asgari ücretli, düşük ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın alım gücünü korumaktır.

-Devletin kaynaklarından tüm kesimlerinin eşit olarak faydalanması hedefini merkeze koyarak ortaya konan düzenlemenin, yaratacağı olumlu etkinin toplumun tüm kesimlerine katkı sağlayacağına inancımız tamdır’ denildi

Devamını Oku

Trending

Reklam