Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Anavatan Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisindeyiz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (AYSİAD) heyetini kabul ederek görüştü. Cumhurbaşkanı Tatar, ”Türkiye-KKTC Ekonomik İşbirliği İmkanları” toplantılar

Published

on

Cumhurbaşkanı Tatar:Anavatan Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisindeyiz
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (AYSİAD) heyetini kabul ederek görüştü.
Cumhurbaşkanı Tatar, ”Türkiye-KKTC Ekonomik İşbirliği İmkanları” toplantıları kapsamında iki ülke arasındaki sosyo-ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve KKTC’nin bağımsızlık mücadelesine destek amacıyla bir dizi temaslarda bulunmak üzere KKTC’de bulunan heyetle yaptığı görüşmede, Maliye Bakanı olarak görev yaptığı dönemden beridir istişarelerde bulunduğunu dile getirerek bu ilişkinin gelişmesi temennisini vurguladı.
Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılara değinerek bugün KKTC’nin pandemi konusunda normalleşme sürecinin hızla devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, özellikle aşılanma oranının artması yönünde yürütülen çalışmaların öneminin altını çizdi.
BM Genel Sekreteri’nin daveti üzerine New York’ta bir dizi önemli temaslarda bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisinde Kıbrıs Türk Halkı’nın egemenliğinin kabul edilmesi mücadelesi verdiklerini ifade ederek, Kıbrıs Türkü’nün Türkiye’yle bağlarını her anlamda güçlendirmesinin önemine dikkat çekti.
Türkiye’den sivil toplum örgütleri ve düşünce kuruluşları ile yapılacak ortak çalışmaların milli davayla ilgili kamuoyu ve farkındalık yaratılması noktasında büyük önem arz ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, EkoAvrasya ve AYSİAD’ın Türki Cumhuriyetler ile yürüttüğü faaliyetlerin KKTC’nin tanıtılması bağlamında fevkalade büyük fayda sağlayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, tek egemenliğin olduğu federasyonun, Kıbrıslı Türkleri azınlığa düşürerek Türkiye’yi adadan uzaklaştıracak büyük bir oyun ve bencil bir siyasetin ürünü olduğunu ve birkaç anayasa değişikliğiyle federasyon kisvesi altında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamının Rum tarafınca arzu edildiğinin altını çizdi. KKTC’nin inkar edilemez bir gerçek olduğunu ve bunun kimse tarafından değiştirilemeyeceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta ancak egemen eşitliğe dayalı iki ayrı devletin iş birliğinin ortaya çıkmasıyla bir anlaşmanın kabul edilebileceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 öncesi yaşananları anımsatarak bu acıların bir kere daha yaşanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların silah zoru ve Anayasa değişikliğiyle Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bir Rum devletine dönüştürdüklerini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinin 16 Ağustos 1960 olmasına rağmen bunu değiştirerek 1 Ekim’de kuruluş yıldönümü törenleri düzenlediklerini belirtti.
 Cumhurbaşkanı Tatar, bunun bile tek başına Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir Rum devletine dönüştüğünün kanıtı olduğunu dile getirdi.
“KKTC’NİN STATÜSÜ YÜKSELDİ”
KKTC’nin Anavatan Türkiye’nin tam desteğini her zaman arkasında hissettiğinin altını çizerek gelecekte de KKTC devletinin yaşayacağına inanç belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün öneminin altını çizerek halka daha müreffeh ve güven içerisinde bir yaşam sunma hedefi ile halkın hak, çık ve güvenlik endişelerini koruyacak sağlam bir antlaşma arayışı içerisinde olduklarının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’ye son dönemde yapılan yatırımlarla devletin daha da güçleneceğine dikkat çekerek Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar sayesinde KKTC’nin statüsünün yükseldiğini ifade etti.
AYSİAD heyetinde yer alanlar da yaptıkları konuşmalarda, KKTC’nin ekonomik olarak kendi kendine yeter hale gelmesinin bağımsızlık mücadelesinin önemli bir bileşeni olduğunu belirterek bir çok Avrupa ülkesi ve Türk Cumhuriyetleri ile ticari ilişkileri ve deneyimleri olan AYSİAD’ın bu deneyimlerini kardeş ülke KKTC ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler.
Görüşmede, AYSİAD Başkanı Mahmut Çatlık, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Bülent Topuz, Kemal Yamuç, Erol Akça, EKOAVRASYA Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, başkan yardımcıları Kemal Kurnaz, Faruk Aktarlı, Cumhurbaşkanlığı Basın Yayın Araştırma Arşiv Danışmanı Aydın Akkurt, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Danışmanı Anıl Kaya ve Cumhurbaşkanlığı Tarımcılık, Hayvancılık ve Girişimcilik Danışmanı Ahmet Hamdi de yer aldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile bir araya geldi

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede yaptığı konuşmada, Muğla’daki helikopter kazası ve Balıkesir’deki mühimmat deposundaki patlama nedeniyle yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk Milletine başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca Azerbaycan Havayollarına ait uçağın Kazakistan’da düşmesi nedeniyle de Azerbaycan halkının üzüntüsünü paylaştığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs Türkü’ne her zaman destek verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’den getirilen suyun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne büyük değer kattığına ve tarımdaki potansiyelin arttığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde turizm ve yükseköğretim alanlarının yanı sıra hizmet sektörü ve sanayide yapılan yatırımlarla potansiyel ve kapasitenin arttığına işaret etti.

Pandemi ve 6 Şubat Depreminin ekonomik sıkıntılar getirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle dünyada maliyetlerin arttığını ve mali kriz yaşandığını ancak Türkiye’nin süreci iyi yönettiğini ve sıkıntıların aşılmaya başlandığını vurguladı.

Kıbrıs’taki yeni siyasete Türkiye’nin tam destek vermesinin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaların bu siyasetin zeminini güçlendirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, New York’ta BM ev sahipliğinde gerçekleşen gayrı resmi yemek sonrası yapılan BM açıklamasında, ‘görüşme sürecinin başlaması için ortak bir zemin yok denmesinin ve iki tarafın ayrı pozisyonundan bahsedilmesinin’ diplomatik anlamda bir kazanım olduğunu ifade etti.

Hapsolat’ta bir sınır kapısı açılmasını 4 yıldan beridir gündeme getirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeşil hat tüzüğü bağlamında iki halk arasında ticaretin artmasına ve Metehan sınır kapısındaki yoğunluğun azaltılmasına katkıda bulunulacağını vurguladı.

Metehan Bölgesinde Cumhurbaşkanı Yerleşkesi ve Cumhuriyet Meclisi yanında 400 dönümlük bir park yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, park sayesinde vatandaşın yürüyüş ve bisiklet yollarına sahip olacağını ve sosyal faaliyetlerini yapabileceğini ifade etti. Yapılan yatırım nedeniyle Metehan Bölgesi’ndeki trafiğin artacağını bu nedenle Haspolat Snır Kapısı’nın önem kazandığını kaydetti.

Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, kapılar konusunda ‘Tatar, görüşmeye gelmiyor’ açıklamasına karşılık kendisine ‘önerisinin ne olduğunu’ sorduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Liderin, Erenköy ve Kiracı Köyden Rum tarafından Rum tarafına geçilecek bir transit geçiş istediğine dikkat çekti. Yapılacak çalışmanın sınır kapısı olmadığını ve bir maliyeti olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, yapılan talebin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün siyasetinin dünyaya duyurulması ve kabul edilmesi bakımından iki ülke arasındaki istişarelerin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olunduktan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı ve kimliğiyle toplantılara katılmaya başlandığını dile getirdi.

Kıbrıs’a olan yakınlığı nedeniyle Suriye konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin bölgede etkin olmasını önemine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tatar, Suriye ile deniz yeki alanlarında yapılacak antlaşmaların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne olumlu ve yapıcı yansımaları olacağına ve jeopolitik olarak değerinin artacağına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının devamında şöyle konuştu:

“Anavatan Türkiye’nin güçlü olması bize güç katar. Türkiye büyük bir devlettir. Doğu Akdeniz’de jeopolitik ve jeostratejik gelişmelere bakıldığında, Mavi Vatanda siyaset çok önemlidir. Anavatan, Yavru Vatan, Mavi vatan ve Gök Vatan’ı birlikte değerlendiriyoruz. Devletimizin statüsü ve değeri artıyor. Bu durum devletin halkına sunacağı refahı artıyor. İktisadi ve mali işbirliği protokolleriyle yatırımların artması bize umut veriyor. Pandemi öncesi rakamlar aşıldı. Ülkeye gelen yolcu ve turist sayısı arttı.”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konuşmasında, Muğla ve Balıkesir’de meydana gelen kaza dolayısıyla taziye mesajı yayınlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür etti, Türk halkının Kıbrıs Türkü ile birlik ve beraberlik içinde aynı duyguları paylaşmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.

Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliklerinin sonuçlarının ele alındığını dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün özgürce kalkınması, müreffehi ve esenliği için her türlü imkanı seferber etmeye devam edeceğini kaydetti.

Kıbrıs meselesinde Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu iki devletli çözüm siyasetinin Türkiye tarafından desteklendiğini anlatan Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün yarım asırdan beridir hak ve adalet arayışı içinde olduğunu belirtti, adanın gerçeklerine uygun adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme inançtan güç alındığını vurguladı.

“Kıbrıs adasının gerçeği iki devlet ve iki toplumdur” diyen Yılmaz, Kıbrıs meselesinin bu anlayıştan uzak bir şekilde çözümelediğine dikkat çekti, çözümsüz geçen yıllara işaret etti.

Federasyon defterinin kapandığına vurgu yapan Yılmaz, Türk ve Rum liderlerin Newyork’ta Birleşmiş Milletler ev sahipiliğinde bir araya geldiği yemek sonrasında BM’nin yaptığı açıklamada müzakerelerin başlaması için ortak zemin bulunmadığının ilk kez resmi olarak teyit ettiğini kaydetti. TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kıbrıs konusunda bu gerçeğe uygun hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasının devamında “Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün yani özden gelen haklarının uluslararası toplum tarafından tescil edilmesi ve Kıbrıs Türkünün gerçek anlamda eşit bir şekilde müzakere masasına oturması önceliğimiz ve ana politikamızdır” dedi

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyayla bütünleşmesini ve Kıbrıs Türkü’nün güvenliği ve selameti için ellerinden gelen çabayı göstermeye devam edececeklerine dikkat çekti.

İktisadi ve mali işbirliği konularını yakından takip ettiklerini anlatan TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC’nin alt yapısı ve üst yapısının geliştirilmesi için iki devletin kurumlarının çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin bitmek üzere olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yerleşkede bulunulan parkın ve kütüphanenin ayrı bir çekim merkezi olacağını dile getirdi.

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ziyaretten dolayı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK 61 Yaşında…Bayrak Radyosu, 61. Yıl Özel Yayını’nı Posta Dairesi önünden yaptı

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 61 Yaşında…

Kıbrıs Türkü’nün gururu olmaya devam eden Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, bu yıl “Engelleri Aşıyoruz” mottosu ile kuruluş yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutluyor.

Bayrak Radyosu ekibi de sesini ilk duyurduğu tarihi yer olan Posta Dairesi önünde canlı yayın gerçekleştirdi.

Etkinlikler kapsamında ÖZEV’in “Yıldızlar Treni Çocuk Korosu” konser verdi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda geçmişten günümüze emek veren, çalışanlar da, duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Öğle büteni de Kurum’a uzun yıllar hizmet veren iki emekli personel Hatice Tunga ve Erol Atabek tarafından sunuldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meteoroloji Mühendisleri Odası küresel ısınma kaynaklı olumsuzluklardan endişe duyduğunu kaydetti

Published

on

By

Meteoroloji Mühendisleri Odası, global hava sıcaklığının gittikçe artması sonucunda oluşabilecek olumsuzluklardan endişe duyduğunu kaydetti, KKTC’nin küresel ısınmanın etkilerinden kurtulmasının mümkün olmadığını belirtti ve önlem alınması gerektiğine işaret etti.

Açıklamada, insan eliyle yaratılan küresel ısınmanın durdurulmasının da insan eliyle olması gerektiği vurgulandı ve “Global ısınma sonucunda buzlar eriyecek, deniz seviyesi yükselecek, yağış rejiminde düzen bozulacak, normal değerler değişecek, bunun akabinde de seller ile kuraklık birlikte görülebilecek bir hale doğru ilerlemeye başlanacacak.” denildi.

Açıklamada, “Bizim de KKTC olarak, hem coğrafi konumumuz, hem küçük bir alana sahip oluşumuz hem de bir ada ülkesi oluşumuz nedeniyle küresel ısınmanın etkisinden kurtulmamız mümkün değildir. Bu nedenle başlatılan duyarlı çalışmaları içtenlikle destekler, katkı koymayı bir görev addediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Meteoroloji Dairesi gözlem ağının güçlendirilmesinin ülkenin iklimle mücadelesinde son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada, meteorolojik veri olmadan doğa olayları ile mücadeleden söz etmenin doğru olmayacağı kaydedildi, dünyadaki 31 çeşit doğal kaynaklı afetin 28’inin meteoroloji kaynaklı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Meteoroloji Dairesi tarafından hazırlanan hava tahmin raporlarının yetkililer tarafından takip edilerek, gerekli önlemlerin alınmasının önemi de vurgulandı.

Açıklamada, Oda’nın iklim değişikliği sonucunda ülkedeki beklentileri ve önerileri de şöyle sıralandı:

“Yaşam için denge ve konfor bozulacak, yeni normaller oluşacak, sıcaklık yanında birçok parametrede extrem değerler görülecek, kararsız, dengesiz ve düzensiz yağışlar hatta asit yağmurları olacak, kuraklık ile seller birlikte görülecek, gıda eksikliği- kıtlık görülecek, orman yangınları artacak, deniz seviyesinde yükselme olacak, beklenmeyen hastalıklar görülecek.”

Oda’nın önerileri ise şöyle:

“Sera gazları emisyonu mutlaka durdurulmalıdır. Bunun için uluslararası tedbirler yanında ülkemizde de aşağıdaki tedbirlerin alınmasında yarar görülmektedir. Doğal afetler risk yönetimi oluşturulmalı. Ar-ge mühendislik hizmetleri oluşturulmalı, kadrolar düzenlenmeli. Meteorolojik parametreler ayrı ayrı irdelenmeli. Mevcut şehirleşmeden dolayı bozulan yağış havzaları yeniden belirlenmeli, akiferlerin besleneceği, su baskınlarının asgariye indirileceği planlama yapılmalı. Enerji yetkili ve bağımsız tek bir kurum tarafından yönetilmeli. Yenilenebilir enerji teşvik edilmeli. Enerji verimliliği, bina tasarımı, şehircilik , sanayi tesisleri, tarım, ulaşım v.s planlaması yapılmalı. Çevre ve ağaçlandırmaya önem verilmeli, mümkün mertebe homojenleşmeli. Hava kirliliği ölçüm ve uyarıları değerlendirilmeli. Yıldırım, dolu ve fırtına gibi afetler için önlem alınmalı, sığınaklar oluşturulmalı. Nükleer salınımlarda olası radyoaktif / radyasyon hareketi izlenmeli, tedbir alınmalı. Sel gibi afetler yanında kuraklık, kıtlık, bunaltıcılık, tsunami gibi afetlere hazırlıklı olunmalı. Su yönetimi tek elden yönetilmeli, var olan bölge sular komitesi, meteoroloji, su işleri, jeoloji, tarım gibi ilgili dairelerden yeniden oluşturulmalı. İklim ve değişikliği ile ilgili eğitim, farkındalık sadece sivil toplumdan beklenmemeli. Üniversitelerimizde lisans, yüksek lisans ve doktora tez konularında yerelliğe yer verilmeli.”

Devamını Oku

Trending

Reklam