Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tayvan uyardı: Çin 2025 yılında adayı işgal edebilecek kapasiteye ulaşacak

Tayvan hükümeti, Çin’in 2025 yılında adayı tamamen işgal edebilecek kapasiteye ulaşmış olacağı uyarısında bulundu. Ülkede hava ve deniz kuvvetlerinin kabiliyetlerinin artırmayı amaçlayan 8,57 milyar dolarlık özel askeri bütçe tasarısı da görüşüldü.

Published

on

Tayvan haber ajansı CNA’nın haberine göre, hükümetin savunmadan sorumlu üyesi Çiu Kuo-çıng özel askeri bütçe görüşmesi için düzenlenen meclis oturumu öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tayvan Boğazı’ndaki gerilimler 40 yılı aşan askerlik hayatımda gördüklerimin en vahimi.” ifadesini kullandı.

Çiu, gazetecilerin Savunma Bakanlığının meclise sunduğu, Çin’in 2025’e kadar Tayvan Boğazı’nı abluka altına alabileceği uyarısının yer aldığı raporla ilgili soruları üzerine, “Çin’in şu anda Tayvan’ı işgal edebilecek kapasitesi var ama 2025’e kadar tam kapsamlı bir işgali yürütebilecek kapasiteye ulaşmış olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Çin’in Tayvan’ı bugün işgal etmesi halinde yüksek bir maliyetle karşılaşacağını ifade eden Çiu, fakat 2025’te bu maliyeti düşürebileceği ve tam kapsamlı bir işgale girişebileceği uyarısını yaptı.

8,57 milyar dolarlık özel askeri bütçe

Tayvan Yasama Meclisi, hava ve deniz kuvvetlerinin kabiliyetlerinin artırmayı amaçlayan 8,57 milyar dolarlık özel askeri bütçe tasarısını görüştü.

Bütçenin yüzde 64’ünün yerli üretim gemisavar silahlara ayrılmasının önerildiği tasarı, bu meblağın yaklaşık yarısının ise “Hsiung Feng” gemisavar füzeleri için tahsis edilmesini öngörüyor.

Çiu, bütçenin önemli bir bölümünün füzeler için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrılmasının stratejik yararlarının yanı sıra seri üretim avantajı da sağlayacağını vurguladı.

Bütçenin, Çin’in adanın kara suları ve hava savunma sahasına yönelik olası hareketlerine karşılık vermeye yönelik kabiliyetlerin geliştirilmesine odaklanması dikkati çekti.

Çin savaş uçaklarının Tayvan’ın hava savunma sahasına girmesi

Çin savaş uçaklarının, Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşun yıl dönümünün kutlandığı 1 Ekim’de ve izleyen günlerde Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Sahası ilan ettiği bölgeye girmesi, bölgede gerilimi yükseltmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, 1 Ekim’de 38, 2 Ekim’de 39, 3 Ekim’de 16 ve 4 Ekim’de 56 savaş uçağının hava savunma tanımlama sahasına girdiğini açıklamıştı.

4 Ekim’deki uçuşlar, Tayvan kayıtlarını tutmaya başladığı Eylül 2020’den bu yana bir günde en çok uçağın yer aldığı “ihlal” olmuştu.

Uluslararası hukukta tanımı bulunmayan ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından denetlenmeyen Hava Savunma Tanımlama Sahası, genelde ülkelerce tek taraflı ilan ediliyor.

Tanımlama sahası, ülkenin tanımlı hava sahasını ihlal niyeti olmayan sivil uçakları kapsamına almıyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar potansiyel tehdit olarak değerlendirilerek uyarılıyor.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Çin’i temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Fidan, Rusya’ya gidiyor: Putin ve Lavrov ile görüşecek

Published

on

By

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un davetine icabetle, 26-27 Mayıs tarihlerinde Rusya’yı ziyaret edecek.

TC Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, 26-27 Mayıs tarihlerinde yapacağı ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edilecek ve Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşecek.

Bunun yanı sıra Fidan’ın 16 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşen Rusya-Ukrayna müzakerelerinde, Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy ile Savunma Bakanı Andrey Belousov dahil olmak üzere, diğer üst düzey Rus yetkililerle de ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Fidan’ın görüşmelerinde, bölgelerinde iki kilit aktör olan Türkiye ve Rusya’nın ikili ilişkilerini detaylıca ele alması; ticaret, enerji ve turizm gibi başlıca işbirliği alanlarındaki mevcut durumu gözden geçirmesi ve atılabilecek adımlara dair değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Fidan’ın, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasına olan bağlılığını vurgulaması beklenen görüşmelerde, son dönemde yaşanan kritik gelişmeler vasıtasıyla sürecin bu yönde ilerlemesinin memnuniyetle karşılandığını dile getirmesi öngörülüyor.

Öte yandan, Fidan’ın görüşmelerde, daha önce 2022’de ve 16 Mayıs’ta olduğu gibi tarafların bir araya geleceği müzakerelerde Türkiye’nin kolaylaştırıcı rolü kapsamında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu yinelemesi, ayrıca Suriye, Gazze ve Güney Kafkasya dahil bölgesel ve uluslararası meselelerde görüş alışverişinde bulunması öngörülüyor.

– Türkiye ile Rusya arasında son dönemdeki üst düzey temaslar

Fidan, Rusya’ya son ziyaretini, BRICS+ toplantısına katılmak üzere, 10-11 Haziran 2024 tarihlerinde yapmıştı.

Fidan, daha sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a refakat ederek 24 Ekim 2024’te düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katılmıştı.

Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov’la son olarak, 12 Nisan’da Antalya Diplomasi Forumu marjında görüşmüştü.

Bundan önce ise Lavrov, Türkiye’yi 23 Şubat’ta ziyaret etmiş ve Fidan’la bir araya gelmişti.

Ayrıca Lavrov, Fidan’ın ev sahipliğinde 18 Ekim 2024’te İstanbul’da gerçekleştirilen 3+3 Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısına katılmıştı.

Fidan ve Lavrov 20 Şubat’ta da G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Johannesburg’da da ikili görüşme gerçekleştirmişti.

Devamını Oku

Dünya

Holguin: “Cenevre’de mutabakata varılan GYÖlerle ilgili somut ilerleme sağlamayı hedefliyoruz”

Published

on

By

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, mart ayında Cenevre’de gerçekleştirilen genişletilmiş gayri resmi Kıbrıs görüşmesinde mutabakata varılan tüm güven yaratıcı önlemlerle (GYÖ) ilgili somut ilerleme sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Holguin ilerleyen günlerde BM Genel Sekreterinin katılımıyla temmuz ayında yapılacak Kıbrıs sorunuyla ilgili bir sonraki gayri resmi genişletilmiş görüşmeden somut sonuçlar ortaya çıkmasına odaklanacaklarını da ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar arasında bu sabah Rum Başkanlık Sarayı’nda görüştü.

“Kathimerini.com.cy” haber sitesine göre 75 dakika süren görüşmenin ardından basına konuşan Holguin Kıbrıs’a döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.

– “Yoğun bir şekilde çalışma konusunda hemfikir olduk”

Holguin, ilk görüşmelerini bugün yaptıkları Hristodulidis’le mart ayında varılan anlaşma temelinde bazı sonuçlar elde etmek için temmuz ayında BM Genel Sekreteriyle yapacakları bir sonraki görüşmeye kadar yoğun bir şekilde çalışma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

Temmuz ayında somut bir netice elde etmek için çok sıkı çalışacağını ve daha sonra neler olacağını göreceklerini ifade eden Holguin, somut derken ne kastettiğinin kendisine sorulması üzerine ise “Mart ayında üzerinde hem fikir olunan güven yaratıcı önlemlerle ilgili. Temmuz ayına GYÖ’lerle ilgili somut sonuçlarla girmek istiyoruz ve ben de bugünlerde burada bunu yapacağım. Ne olacağını göreceğiz. ” yanıtını verdi. Holguin, nihai sonucun gelişmelere bağlı olacağını da belirtti.

Mart ayında görüşmelerin olumlu bir ortamda yapıldığını ve tarafların bir dizi GYÖ üzerinde anlaştığını da ifade eden Holguin, BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs sorununa ivme kazandırmaya devam ettiğini ve temmuz ayında somut bir şey ortaya çıkması için yoğun bir şekilde çalışmaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Dünya

Danimarka, ABD ile ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını savunmaya hazır olduğunu açıkladı

Published

on

By

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ülkesiyle ABD arasında ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını korumaya hazır olduklarını bildirdi.

Danimarka merkezli “DR”nin haberine göre, Rasmussen, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) doğrudan yüzde 50’lik tarife uygulanmasını önermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Rasmussen, “Danimarka ve AB’nin geri kalanı, ABD ile olası bir ticaret savaşında çıkarlarını savunmaya hazır.” dedi.

AB’nin öncelikli olarak tarife sorununa diyalog yoluyla çözüm bulmak istediğini belirten Rasmussen, ülkesi ve AB’nin gerektiği takdirde çıkarlarını “güçlü ve orantılı” yanıtlarla savunabileceğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığını belirterek “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam