Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İklim değişikliğinin gıda güvenliğine etkileri

İklim krizi, tarım, hayvancılık ve deniz ürünlerine kadar pek çok üründe azalmalara yol açıyor. Bugün çok kolay erişebildiğimiz bazı gıdaları tüketmek ilerleyen yıllarda lükse dönüşebilir. İklim değişikliğinin gıda güvenliğine etkileri haberimizde.

Published

on

Yaşamın her alanını etkileyen iklim değişikliği giderek daha fazla hissediliyor. İklim kaynaklı yeni bir felaket daha kapıda. Gıda krizini tetikleyen sorun milyarlarca kişiyi temel gıda ürünlerinden mahrum bırakabilir…

“Sıcaklık artarsa bakliyatta azalma olur”

İklim değişikliğinin gıda güvenliğine etkilerini anlatan Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, “1901 ile 2010 yılları arasında 0,89 derecelik bir sıcaklık artışı oldu. İnsan kaynaklı küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışı ise 1,14 santigrat derecedir. 1983 ile 2012 yılları arasında son 1400 yılın en sıcak 30 yılı yaşanmıştır. Eğer sıcaklık 2 derece artarsa bakliyatların üretiminde yüzde 10 ile 20 arasında bir azalma olacağı tahmin edilmektedir” dedi. 

Tarımda iklim değişikliği etkisi

İklim değişikliği özellikle mısır, pirinç, buğday gibi ürünleri tehdit ediyor. Tarım alanları insan için yaşamın ta kendisi aslında. Tahıllar, ekmekten bulgura kadar pek çok önemli gıdanın ham maddesi. İklim değişikliğinin yol açtığı gıda krizi bu ürünlerin sofralara ulaşma sürecindeki tüm aşamaları etkiliyor. 

Tarım ürünlerinin miktarında ve kalitesinde düşüş olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Artık, “2080 yılına kadar iklim değişikliğinin değişik safhalarında tarımsal üretimde yüzde 3,2’lik bir azalma oluşturacağı tahmin edilmektedir. Tarımsal üretimde azalma olursa gıda üretiminde de azalma olacak. 2100 yılında 10 milyar insan olacağı tahmin ediliyor. Artık tarım alanları çok iyi artırılamıyor” açıklamasını yaptı.

İklim krizi sofralara uzanıyor

Hayvancılık sektörü de iklim değişikliği tehlikesi ile karşı karşıya. Yem kalitesindeki düşüş, bulaşıcı hayvan hastalıkları gibi sebepler kırmızı etin sofradaki yerini etkileyebilir. Besin kaynakları tüm dünya için alarm veriyor.

Denizler tehdit altında

İklim krizi yanlızca karada değil denizlerde de gıda güvenliği açısından tehlike oluşturuyor. Deniz ürünleri, kıyı bölgelerinde yaşayan dünya nüfusu için neredeyse tek protein kaynağı. Deniz ekosistemindeki asitlenme bu ürünlerde geri dönülmez bir azalmaya neden olabilir. 

Dünyada gıda krizi tehlikesi 

Bugün kolay erişilebilen tüm gıdaların gelecekte bir lükse dönüşme tehlikesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Artık, şu bilgileri paylaştı:

“Tarım, gıda ve beslenme iklim değişikliğinden çok etkilenmektedir. O nedenle iklim değişikliğiyle ilgili küresel ülke bazında çalışmalar hiç geciktirilmeksizin sürekli olarak yapılmalıdır, önlemler alınmalıdır.”

Bugün dünyada yaklaşık 2 milyar insan gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Küresel iklim değişikliği ve kuraklığın bu tabloyu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.  

Haber: Ahmet Çakıcı

Kamera: Erkam Karakaya-Yasin Köse

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Netanyahu’nun usulsüz olarak atadığı yeni Şin-Bet şefinin ateşkese karşı olduğu bildirildi

Published

on

By

İsrail’de Yüksek Mahkeme’nin aksi kararına rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yeni iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) direktörü olarak atadığı Tümgeneral David Zini’nin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasına karşı olduğu belirtildi.

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonuna konuşan kaynaklar, Netanyahu’nun Şin-Bet’in başına atadığını duyurduğu Tümgeneral Zini’nin Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasına karşı olduğunu güvenlik toplantılarında çok kez dile getirdiğini aktardı.

Zini’nin İsrail’in 19 ayı geçen saldırılarını sona erdirecek ve esirlerin serbest kalmasını sağlayacak anlaşmaya ilişkin “Esir takası anlaşmalarına karşıyım. Bu ebedi bir savaştır.” ifadelerini kullandığı dile getirildi.

Geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantılarda Zini’nin tutumunu birkaç kez üst düzey İsrail ordusu yetkililerinin önünde açıkça ortaya koyduğu kaydedildi.

-İsrailli esirlerin ailelerinden Tümgeneral Zini’ye sert tepki

İsrail müzakere heyeti içinde yer alacak yeni Şin-Bet şefi Zini’nin ateşkes ve esir takası anlaşmasına yönelik tutumuna esir ailelerinden sert tepki geldi.

Ailelerin oluşturduğu çatı platformdan yapılan açıklamada, “İsrailli esirlerin kaderine karar verecek birinin yaptığı söz konusu açıklamalar, şok edici ve kınanması gereken ifadeler” denildi.

Açıklamada, “Netanyahu’nun savaşını esirlerin geri getirilmesinin önüne koyan bir Şin-Bet şefinin atanması, bir suç ve tüm İsrail halkına karşı bir haksızlık.” ifadeleriyle Zini’ye sert tepki gösterildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Yüksek Mahkemesinin İç İstihbarat Teşkilatı Şin Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar’ın görevden alınmasının yasal olmadığına hükmetmesine rağmen Tümgeneral David Zini’yi yeni İç İstihbarat Şefi olarak atamıştı.

– Netanyahu’nun Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması

İsrail Başbakanı Netanyahu, Şin-Bet Direktörü Bar’ı güvensizlik gerekçesiyle görevden almaya karar vermişti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, Başbakan’ın Şin-Bet Direktörü’nü keyfi olarak görevden alamayacağını ifade etmişti.

İsrail Yüksek Mahkemesi ise Netanyahu’nun kararını önce dondurmuş, sonra da Bar’ın görevden alınmasını ve yerine başkasının atanmasını engelleyen geçici ihtiyati tedbir kararı almıştı.

Netanyahu’nun Bar’ı görevden alma kararı, İsrail siyasetinde hararetli tartışmalara yol açmış, muhalefetin yaptığı çağrılarla İsrail genelinde kitlesel gösteriler başlamıştı.

Başbakan Netanyahu’nun görevden almak istediği ancak Yüksek Mahkeme engeline takılan Bar, 7 Ekim başarısızlığının sorumluluğunu üstlendiğini belirterek 15 Haziran’da istifa edeceğini açıklamıştı.

Bar, bu başarısızlığın sorumluluğunu başta siyasi kademe olmak üzere herkesin üstlenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Devamını Oku

Dünya

Erdoğan, Ahmed Şara ile İstanbul’da bir araya geldi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldi.

Erdoğan, Şara’yı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde resmi törenle karşıladı.

Görüşmede, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ve bazı yetkililer de yer aldı.

Devamını Oku

Dünya

Trump’ın ekibi, Suriye’ye yaptırımların kaldırılması için ilk etapta 6 aylık muafiyet öneriyor

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politika ve ulusal güvenlik ekibinin, SurWASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Donald Trump’ın dış politika ve ulusal güvenlik ekibinin, Suriye yaptırımlarının kaldırılması için ilk adımda 6 aylık muafiyet önerisinde bulunduğu bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının, 3 ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump yönetimi, Suriye yaptırımları konusunda somut adımlar atmaya hazırlanıyor.

Buna göre Trump yönetiminin, Suriye yaptırımlarının kaldırılması için ilk etapta 6 aylık muafiyet sağlamayı ve bu ülkeyle iş yapmak isteyen firmalara sınırlamaları kaldırmayı önerdiği belirtildi.

İlk adımın kısa süre içinde atılmasını beklediklerini dile getiren yetkililer, bu muafiyetle birlikte Suriye’deki geçici yönetimin “nefes almasının” ve yavaş yavaş uluslararası piyasalarla çalışmaya başlamasının önünün açılacağını kaydetti.

Aynı yetkililer, bu süreçte hem Dışişleri Bakanlığının hem de Hazine Bakanlığının Suriye yaptırımlarıyla ilgili yasal düzenlemeler konusunda hızlı bir şekilde çalışmaya devam ettiğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması için yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, “Belirli bir tarih vermeden, bunun hızlı ve kesinlikle alıştığımızdan daha hızlı şekilde yapılacağını söyleyebilirim.” demişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam