Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İngiltere ve Galler’de salgınının başlangıcından beri nefret suçları arttı

İngiltere ve Galler’de koronavirüs salgının başlangıcından bu yana nefret suçları yüzde 9 artarak 124 bin vakayı geçti.

Published

on

İngiltere İçişleri Bakanlığının yayımladığı yeni rapora göre, Mart 2020-Mart 2021 döneminde kaydedilen 124 bin 091 vakanın yüzde 70’inden fazlası ırk temelli.

Raporda, homofobik nefret suçlarının yüzde 7 artarak 17 bin 135’e, engellilere yönelik nefret suçların yüzde 9 artarak 9 bin 208’e ve transseksüellere yönelik nefret suçlarının ise yüzde 3 artarak 2 bin 630’a yükseldiği belirtildi.

COVID-19 salgını döneminde sokağa çıkma kısıtlamalarının, birçok insanın çevrim içi ortamda daha fazla zaman geçirmesine sebep olduğuna işaret edilen raporda, bu durumun kişilerin zararlı içeriğe maruz kalma riskini de artırdığının altı çizildi.

İnanç temelli nefret suçlarına en fazla Müslümanlar maruz kalıyor

Rapor, polis tarafından kaydedilen nefret suçlarının yarısından fazlasının, halka açık yerlerde insanları tehdit ve taciz etme, yüzde 40’ının şiddet ve yüzde 5’inin cezai zarar ve kundakçılık dahil asayiş suçlarına yönelik olduğunu ortaya koydu.

Din kaynaklı 6 bin 377 nefret suçunun kaydedildiği belirtilen raporda, bunların yüzde 45’inin Müslümanlara yönelik olduğu, en fazla nefret suçuna maruz kalan ikinci grubun ise yüzde 22 ile Yahudiler olduğu vurgulandı.

İçişleri Bakanlığından bir sözcü rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Kayıtlı suçlardaki artışın en büyük nedeni, polis kayıtlarındaki genel iyileştirmeler ve mağdurların öne çıkma konusundaki artan istekliliği olsa da sonuçlara kayıtsız kalamayız. Bu nedenle, bu yıl içinde yeni bir nefret suçu stratejisi yayınlamayı taahhüt ettik.” dedi.

İngiltere’de özellikle 2016’daki Brexit referandumu ve 2017’deki terör saldırılarının ardından nefret suçlarında belirgin artış görülmeye başlanmıştı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İzlanda’da iki yılda dokuzuncu volkanik patlama yaşandı

Published

on

By

İzlanda’nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası’nda, Sundhnukagigar kraterlerinde yeni bir volkanik patlama meydana geldi. Bu patlama, Aralık 2023’ten bu yana ülkede kaydedilen dokuzuncu volkanik faaliyet oldu.

İzlanda Meteoroloji Enstitüsünden jeofizikçi Benedikt Ofeigsson, patlamanın büyük çaplı olmadığını ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir yarıktan lav püskürdüğünü belirtti.

Patlamanın hava trafiğini etkilemediği bildirildi ancak yetkililer, bölgedeki hava kalitesi konusunda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Devamını Oku

Dünya

Libya, Türkiye ile 2019’da imzaladığı Muhtırayla belirlediği kıta sahanlığını BM’de tescil etti

Published

on

By

Libya, Türkiye ile 2019’da imzaladığı deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin Mutabakat Muhtırasında belirlenen kıta sahanlığını Birleşmiş Milletlere (BM) sunduğu Nota ile tescil etti.

AA’nın haberine göre Libya’nın BM Daimi Temsilcisi tarafından BM Genel Sekreterine hitaben Akdeniz’de kıta sahanlığının belirlenmesine ilişkin 27 Mayıs’ta yazdığı Nota, BM’nin internet sitesinde dün yayınlandı.

BM’nin internet sitesinde yayınlanan Notada, Libya’nın Akdeniz’deki kıta sahanlığını gösteren ayrıntılı haritaya yer verildi.

Notada, “Libya devletinin BM Daimi Temsilciliği, Libya devletinin Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırlarına ilişkin resmi bildirimini ve bu konudaki resmi tutumunu özetleyen ayrıntılı bir harita ile işbu ekte iletmekle onur duyar.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin Mutabakat Muhtırasına işaret edilen Notada şu ifadelere yer verildi:

“Libya ile Türkiye 27 Kasım 2019 tarihinde Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bu Mutabakat Zaptı, 11 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 102. Maddesi uyarınca BM Sekreterliğinde usulüne uygun olarak tescil edilmiş olup, uluslararası hukuka dayalı olarak varılan hakkaniyetli bir çözüm teşkil etmektedir.

Ne Yunanistan ne de Mısır, uluslararası hukuka uygun olarak Libya ile Türkiye arasında sınırlandırılan deniz alanlarında egemenlik haklarına sahiptir.”

– Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşma geçersizdir

Libya ile Türkiye arasında imzalanan 2019’daki Mutabakat Muhtırasının Yunanistan ve Mısır arasında münhasır ekonomik bölgelerin sınırlandırılmasına ilişkin 2020’de imzalanan anlaşmayı geçersiz kıldığı kaydedilen Notada, “(Mısır ve Yunanistan arasındaki) Bu anlaşma, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukukla, özellikle de hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Libya Notasında, Yunanistan ve Mısır’ın 2014, 2021 ve son olarak Nisan 2024’te hidrokarbon arama faaliyetleri için ruhsat alanlarını tanımlama ve verme girişimlerinin Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik haklarını ihlal ettiği vurguladı.

– Yunanistan 2022’den bu yana, Libya’nın egemenlik haklarını tamamen hiçe sayıyor

Yunanistan’ın Girit’in güneyinde hidrokarbon arama çalışmalarına onay vermesinin Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik haklarını ihlal ettiği aktarılan Notada, “Yunanistan özellikle 26 Kasım 2022’den bu yana, Libya’nın egemenlik haklarını tamamen hiçe sayarak ve karşı kıyıya sahip devletler arasında kıta sahanlığının sınırlandırılmasına ilişkin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukukun yerleşik kural ve uygulamalarını ciddi şekilde ihlal ederek, söz konusu açık deniz ruhsat alanlarında tek taraflı arama ve sondaj faaliyetlerine devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığının 16 Nisan 2025’te açıkladığı Yunanistan Deniz Mekansal Planının (DMP) bazı alanlarının Libya’nın Akdeniz’deki deniz yetki alanlarını ihlal ettiği kaydedildi.

Libya’nın Notasında ayrıca, “Yunan DMP haritasının güney kısmındaki bazı alanlar, Libya’nın uluslararası hukuka göre fiilen ve başlangıçta egemenlik haklarına ve yargı yetkisine sahip olduğu Akdeniz’deki Libya kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Yunan DMP’nin Libya üzerinde herhangi bir hukuki etkisi yoktur.” ifadeleri kullanıldı.

Libya daha önce BM Genel Sekreterliğine gönderdiği ve BM’nin sitesinde yayınlanan başka bir Notayla Yunanistan’ın Girit’in güneyindeki deniz alanlarında hidrokarbon arama ve işletme ihalesine çıkmasına itiraz etmişti.

Devamını Oku

Dünya

Belçika’da dünyaca ünlü müzik festivali Tomorrowland’in yapılacağı alanda yangın

Published

on

By

Belçika’da düzenlenen ve dünyanın en büyük elektronik müzik festivalleri arasında gösterilen Tomorrowland’in ana sahnesi, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

Belçika basınına göre, her yıl temmuz ayında yapılan ve yüz binlerce kişiyi Belçika’nın Boom kasabasında bir araya getiren Tomorrowland festivalinin yapılacağı alanda yer alan sahne yandı.

Bu yıl 18-20 Temmuz ve 25-27 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan festivalin ana sahnesinde çıkan yangın büyük zarara neden oldu.

Yangından kaynaklı yoğun duman nedeniyle Belçika makamları, bölge sakinlerine pencereleri ve kapıları kapalı tutmalarını tavsiye etti.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen festivalin ana sahnesi kullanılamaz hale geldi.

Tomorrowland’in ana sahne dekoru her yıl belirlenen yeni tema doğrultusunda özel olarak tasarlanıyor.

Yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı festivalin kapanış gösterisinde havai fişek gösterisi de yapılıyor.

Öte yandan, yangın öncesinde festival kurulumunda bine yakın işçi çalışıyordu.​​​​​​​

Devamını Oku

Trending

Reklam