Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

LAÜ Tarım Fakültesi Akademisyeni Alas, 16 Ekim Dünya Gıda Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu

Published

on

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgut Alas 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

“Dünya Gıda Günü”nün her yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim’de kutlanmakta olduğunu belirten Alas, bu bağlamda FAO’nun her yıl gıdanın önemine vurgu yapmak için farklı temada etkinlikler gerçekleştirdiğini ifade etti. FAO’nun dünya gıda günü ile ilgili bu yılki temasının “Attığımız adımlar geleceğimizdir – Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam” olarak belirlendiğini belirten Alas, bu tema çerçevesinde kimseyi geride bırakmadan, daha iyi üretim, beslenme, çevre ve yaşam için sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Alas: Gıda güvenliğini sağlamak için yapılan tüm uygulamaların bilimsel gerçekler çerçevesinde planlı ve kontrollü yapılması önemli

Gıda güvencesizliğinin başlıca sebeplerini açlık, obezite, çevresel bozulma, tarımsal biyolojik çeşitlilik kaybı, verimde azalma, gıda israfı ve gıda zinciri çalışanları için güvenlik eksikliği olarak ifade eden Alas, ülkelerin COVID-19 kurtarma planlarını geliştirmeye ve uygulamaya başladıkları bu dönemin, bilimsel kanıtlara dayalı, yenilikçi çözümler benimseyerek gıda sistemlerini iyileştirecek yeni planlar geliştirmek için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti.
Gıda güvenliği ve tarımsal faaliyetlerde yüksek teknoloji (otomatik sulama ve gübreleme, yüksek verimli çeşitler, dayanıklı çeşitler, modifiye muhafaza teknolojileri v.s.) ve kontrollü girdi (pestisit ve gübre) olmazsa olmaz durumda olduğunu belirten Alas, verimde artışı sağlarken, aynı zamanda da gıda güvenliğini sağlamak için yapılan tüm uygulamaların bilimsel gerçekler çerçevesinde planlı ve kontrollü yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
“COVID-19 ile birlikte, dijitalleşme ve e-ticaret yoluyla sunulan yeni fırsatların yanı sıra doğal kaynakları, sağlığımızı ve iklimi koruyan daha sürdürülebilir tarım uygulamalarının gerekliliği hepimiz tarafından daha net bir şekilde anlaşılmaya başlanmıştır” diyen Alas, son olarak, özellikle pandemi ile birlikte insanların tüketim alışkanlıklarında değişikliklerin olduğunu, ülkelerin gıda güvenliği ve sağlıklı gıdaya erişim konusunda yeni politikalar geliştirmiye başladığını ve yerel üretime öncelik vermenin büyük önem kazandığını belirterek, “Covid-19 bize sağlık altyapısının ve sağlık hizmetlerinin yanında doğayı korumanın, yerel üretimin, güvenli gıda temininin ve kendine yeter gıda üretiminin ne kadar önemli olduğunu da göstermiştir” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Ülkemi Tanıyorum Projesi”nin ilkinde Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri Girne bölgesini gezdi

Published

on

By

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Gençlik Dairesi Müdürlüğü’nün organize ettiği “Ülkemi Tanıyorum Projesi”nin ilki gerçekleştirildi.

Gençlik Dairesi’nden verilen bilgiye göre, Dipkarpaz bölgesi okullara yönelik planlanan etkinlik çerçevesinde Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri Girne bölgesindeki tarihi ve ören yerlerini gezdi, bilgi aldı.

Minia Kıbrıs, Girne Kalesi, Girne Limanı, Balabayıs Manastırı, Hz Ömer Türbesi, Yavuz Çıkarma Anıtı’nı gezen gençler, Gençlik Dairesi’ne bağlı Lapta Gençlik Kampı’nda konakladı.

Gençlik Dairesi Müdürü Hüseyin Ozanoğlu da gezinin bir bölümüne katılarak gençlerle birlikte oldu.

Gençlerin projeden memnuniyet duyduğunu ve bunun mutluluk verici olduğunu belirten Ozanoğlu, Karpaz bölgesi gençlerinin sosyal etkinlik alanında isteklerini de dinledi.

Ozanoğlu, etkinlikte emeği olan herkese teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sendikalar eylem yaptı

Published

on

By

Bir grup sendika yönetim kurulları düzeyinde Cumhuriyet Meclisi önünde protesto eylemi yaptı.

Eyleme, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu, Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası, Kamu-Sen, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu, Kooperatif Görevlileri Sendikası ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası katıldı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş eylemde yaptığı açıklamada, son dönemde ülkede yaşananları eleştirerek başladı. Eğitim ve sağlığın bir hak olduğunu belirten Burak
Maviş, sistemin sorgulanması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Güven Bengihan da öncelikle Sağlık Bakanı’nı daha sonra da hükümeti istifaya çağırdı. Bengihan, Meclis Başkanlığı seçimini de eleştirerek, hükümetin göreve geldiği günden itibaren yasaları çiğnediğini ileri sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sigorta Acenteleri Birliği Derneği, Meclis ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Derneği, Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’nda yapılacak değişikliğin sektörü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle Cumhuriyet Meclisi ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Başkanı Sermet Benli, Meclis önünde yaptığı açıklamada, sigorta sektörünün bel kemiğini oluşturan acentelerin hazırlanan değişiklik yasa tasarısıyla işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığını savunarak, tasarısının bu haliyle geçmemesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Meclis önündeki eylemin ardından eyleme katılanlar, Maliye Bakanlığı’na yürüdü.

Birlik Başkanı Benli burada da, “Bundan sonraki süreçlerde, biz acenteleri doğrudan etkileyen konularda bizlere bilgi verilmemesi ve süreçlere dahil edilmememiz durumunda, tepkimizin büyük olacağını belirtmek isteriz” dedi.

Sermet Benli, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir sigorta sektörü için, sigorta acenteleri olarak her zaman yapıcı bir yaklaşım sergilemeye hazır olduklarını da vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam