Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Dünya Gıda Günü.. Sağlık Bakanlığı gıda ve içme suyu denetimlerine devam ettiğini belirtti

Sağlık Bakanlığı, gıda ve içme suyu denetimlerinin devam ettiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak amacıyla sürekli denetim ve kontroll

Published

on

Dünya Gıda Günü.. Sağlık Bakanlığı gıda ve içme suyu denetimlerine devam ettiğini belirtti

Sağlık Bakanlığı, gıda ve içme suyu denetimlerinin devam ettiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak amacıyla sürekli denetim ve kontroller yapmaktadır” dedi.

Sağlık Bakanlığı, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, FAO’nun bu yılın 16 Ekim Dünya Gıda Günü temasını “Eylemlerimiz geleceğimizdir- daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam” olarak belirlediğini hatırlattı.

“GIDA, TEMEL BİR İNSANİ İHTİYAÇ VE HAKTIR. YAŞAMAK İÇİN HEPİMİZ GIDAYA İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

Sağlık Bakanlığından paylaşılan bilgilere göre, 2019 yılında dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya erişemedi. Yaklaşık 690 milyon insan açlıkla mücadele ederken, bu şekilde artarsa, 2030’da bu sayının 840 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Sürdürülebilir beslenmenin; kişinin gereksinimi olan besini sadece ihtiyacı kadar almasını, ihtiyacından fazla almamasını savunan bir beslenme modeli olduğu, bu modelde ihtiyaçtan fazla besin alınmayarak gıda israfının önüne geçmenin esas olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sürdürülebilir beslenme modelinin en önemli diğer özelliği güvenilir besleyici gıdaya, temiz suya, fiziksel ve ekonomik olarak besinlere ulaşabilmektir. Sebebi ne olursa olsun atılan veya bozulmaya bırakılan her türlü gıda, israf kategorisinde yer alıyor. Her yıl milyonlarca ton gıda çöpe gidiyor. Gıda ihtiyacı ise, dünya nüfusuyla birlikte artıyor.

Sürdürülebilir yaşam hedeflerinden birisi de dünya üzerinde besine ulaşımdaki adaletsizliği önlemektir.
Bu nedenle sürdürülebilir tarım ve besin üretim sistemleri büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilirliği olmayan, sağlığı olumsuz etkileyen besin üretimleri, insan sağlığı ve dünya için büyük risk oluşturmaktadır.

Dünya üzerindeki birçok insan sağlıklı beslenemediği için gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme sorunu yaşıyor. Açlığın üstesinden gelmek aslında sorunun sadece bir parçasıdır. İki milyar insan güvenilir, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli olarak ulaşamamaktadır.

Gıda Güvenliği bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı yaşamı için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleridir.”

Bakanlık açıklamasında, “Gıda ve Beslenme” konusunda “gıdaların güvenli üretimi” kadar, “doğru bilgi” ile doğru bilgilendirmenin, çok değerli ve önemli olduğu da ifade edilerek, buna karşılık son yıllarda, görsel ve yazılı basında gıdada ciddi bilgi kirliliğinin söz konusu olduğu, ülke neslinin sağlıklı olarak yetişmesi ve güvenli gıda ile beslenmesinin, hem sağlık hem de ekonomik kayıpların önlenmesi için çok gerekli olduğu vurgulandı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI GIDA VE İÇME SUYU DENETİMLERİNE DEVAM ETMEKTEDİR”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin (TSHD) tam da bu noktada devreye girdiği; vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak amacıyla sürekli denetim ve kontroller yaptığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Gıda kontrolü; tüketicinin sağlık açısından ve ekonomik bakımdan korunmasını amaçlayan bir kamu görevidir. Ancak gıda güvenliği ile ilgili alınan önlemler, ticareti, sağlığın üst düzeyde korunması için gerekli olandan daha sınırlayıcı olamaz. Çünkü bu noktada da tüketicinin ekonomik koşulları devreye girmektedir.

Temel Sağlık Hizmetleri dairesi yaptığı denetim ve kontrollerde insan sağlığına ve yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan ürünlerin ithalatına, üretilmesine ve satılmasına izin vermemektedir.

Her bireyin güvenli, besleyici ve yeterli besin maddelerine erişimi temel insanı bir hak olarak görülmelidir. Dünyada 821 milyon kişi kronik açlıkla mücadele ederken aynı zamanda da temiz su bulamamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her yıl ortalama 600 milyon kişide kimyasallar, bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle bulaşan gıdaların tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmesi vakası yaşanmaktadır.

Maalesef, gıda güvenliğine duyulan ihtiyaç ancak gıda zehirlenmesinin ortaya çıkmasından sonra toplum tarafından önemi anlaşılabilmektedir.

Güvenli olmayan gıdalar, çok sayıda hastalık yapan bakteri, virüs, parazit ya da kimyasal ve fiziksel tehlikeler dolayısı ile mide bağırsak enfeksiyonlarından başlayıp, kansere kadar varan 200’den fazla hastalığa neden olabilmektedir.”

Açıklamada, gıda israfının önlenmesinde en önemli görevin, tüketiciye ve işletmelere düştüğü;  endüstriyel işleme sırasında meydana gelen hataların, gıda güvenliği için belirlenen standartları karşılamayan tüm maddelerinin boşa harcanmasına sebep olduğu ifade edildi. Güvenli olmayan gıdaların imha edildiği göz önünde bulundurulduğunda gıda zincirinin tüm adımlarında üreticiden son tüketiciye kadar herkesin bu zincirdeki sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında da bulunuldu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Ülkemi Tanıyorum Projesi”nin ilkinde Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri Girne bölgesini gezdi

Published

on

By

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Gençlik Dairesi Müdürlüğü’nün organize ettiği “Ülkemi Tanıyorum Projesi”nin ilki gerçekleştirildi.

Gençlik Dairesi’nden verilen bilgiye göre, Dipkarpaz bölgesi okullara yönelik planlanan etkinlik çerçevesinde Mehmetçik Ortaokulu öğrencileri Girne bölgesindeki tarihi ve ören yerlerini gezdi, bilgi aldı.

Minia Kıbrıs, Girne Kalesi, Girne Limanı, Balabayıs Manastırı, Hz Ömer Türbesi, Yavuz Çıkarma Anıtı’nı gezen gençler, Gençlik Dairesi’ne bağlı Lapta Gençlik Kampı’nda konakladı.

Gençlik Dairesi Müdürü Hüseyin Ozanoğlu da gezinin bir bölümüne katılarak gençlerle birlikte oldu.

Gençlerin projeden memnuniyet duyduğunu ve bunun mutluluk verici olduğunu belirten Ozanoğlu, Karpaz bölgesi gençlerinin sosyal etkinlik alanında isteklerini de dinledi.

Ozanoğlu, etkinlikte emeği olan herkese teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sendikalar eylem yaptı

Published

on

By

Bir grup sendika yönetim kurulları düzeyinde Cumhuriyet Meclisi önünde protesto eylemi yaptı.

Eyleme, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Hür İşçi Sendikaları Federasyonu, Kıbrıs Türk Kamu İşçileri Sendikası, Kamu-Sen, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu, Kooperatif Görevlileri Sendikası ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası katıldı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş eylemde yaptığı açıklamada, son dönemde ülkede yaşananları eleştirerek başladı. Eğitim ve sağlığın bir hak olduğunu belirten Burak
Maviş, sistemin sorgulanması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Güven Bengihan da öncelikle Sağlık Bakanı’nı daha sonra da hükümeti istifaya çağırdı. Bengihan, Meclis Başkanlığı seçimini de eleştirerek, hükümetin göreve geldiği günden itibaren yasaları çiğnediğini ileri sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sigorta Acenteleri Birliği Derneği, Meclis ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Derneği, Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’nda yapılacak değişikliğin sektörü olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle Cumhuriyet Meclisi ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Kıbrıs Türk Sigorta Acenteleri Birliği Başkanı Sermet Benli, Meclis önünde yaptığı açıklamada, sigorta sektörünün bel kemiğini oluşturan acentelerin hazırlanan değişiklik yasa tasarısıyla işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığını savunarak, tasarısının bu haliyle geçmemesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Meclis önündeki eylemin ardından eyleme katılanlar, Maliye Bakanlığı’na yürüdü.

Birlik Başkanı Benli burada da, “Bundan sonraki süreçlerde, biz acenteleri doğrudan etkileyen konularda bizlere bilgi verilmemesi ve süreçlere dahil edilmememiz durumunda, tepkimizin büyük olacağını belirtmek isteriz” dedi.

Sermet Benli, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir sigorta sektörü için, sigorta acenteleri olarak her zaman yapıcı bir yaklaşım sergilemeye hazır olduklarını da vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam