Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Avustralya’da çift doz aşı yaptıranların oranı yüzde 70’i geçti

Koronavirüsün Delta varyantına karşı mücadelenin sürdüğü Avustralya’da, 16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 70’inden fazlasının aşının iki dozunu da yaptırdığı açıklandı.

Published

on

Federal Sağlık Bakanı Greg Hunt, başkent Canberra’da düzenlediği basın toplantısında, ülkede Kovid-19’a karşı verilen mücadele ve hızla devam eden aşılama çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulundu.

COVID-19 aşına uygun 16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 70’inden fazlasının çift doz aşılanmasını Avustralya için dönüm noktası olarak değerlendiren Bakan Hunt, “Avustralya’nın 16 yaş üstü nüfus için yüzde 70’lik çift doz aşı oranını geçtiğini resmen onaylıyorum. Kesin olarak, Avustralyalıların yüzde 70,07’si aşılandı” ifadelerini kullandı.

Her vurulan dozun Avustralyalıları koruyacağını ve aşılama çalışmalarının aynı hızla devam etmesi gerektiğini belirten Hunt, bağışıklık sitemi düşük olanlar için üçüncü doz aşı uygulamasına da önce yaşlı bakım evlerinde kalanlardan başlanması gerektiğini kaydetti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, geçen ay yaptığı açıklamada, ülke genelinde çift doz aşılama oranının yüzde 70’lere ulaşmasıyla, önceliğin yurt dışındaki Avustralyalılar ve uluslararası öğrencilere verilmek üzere ülke sınırlarının kasım ayında yeniden açılabileceğini duyurmuştu.

Yeni Güney Galler (NSW) ve Avustralya Başkent Bölgesi (ACT), çift doz aşılama oranlarında yüzde 70’i geçerken, diğer eyaletlerden Victoria, Güney Avustralya, Queensland, Tazmanya, Batı Avustralya ve Kuzey Belgesi’nin, henüz bu sevilere ulaşamamasından dolayı ülke sınırlarının açılmasında gecikme bekleniyor.

Salgından 19 kişi daha hayatını kaybetti

Eyalet hükümetlerinden yapılan açıklamalara göre, son 24 saatte Victoria eyaletinde 12, NSW’de 7 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Avustralya’da COVID-19’dan ölenlerin sayısı 1579’a yükseldi.

Ülkenin diğer eyaletlerinden yeni can kaybı bildirilmezken, Victoria’da 1841, NSW’de 383 ve ACT’de 24 kişiye daha koronavirüs teşhisi konulmasıyla, ülke genelinde bir günde 2 bin 148 kişi virüse yakalandı.

Salgının ilk görüldüğü 25 Ocak 2020’den bu yana 149 bin 435 vakanın kaydedildiği Avustralya’da, 28 bin 524 aktif vakadan 282’si yoğun bakımda olmak üzere 1377 kişinin hastanedeki tedavisi devam ediyor.

Yeni Zelanda’da 62 yeni vaka kaydedildi

Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı, 2’si yurt dışından dönenler arasında olmak üzere, son 24 saate 62 kişiye daha Kovid-19 teşhisi konulduğunu açıkladı.

Ülkede halen 790 aktif vaka bulunduğunu açıklayan Sağlık Bakanlığı, bunlardan 5’i yoğun bakımda toplam 43 hastanın hastanede tedavi gördüğünü bildirdi.

Bugüne kadar 5 bin 213 Kovid-19 vakası görülen Yeni Zelanda’da, virüse yakalanan 28 kişi hayatını kaybetti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İsrail, bir kez daha Sana Havalimanını bombaladı

Published

on

By

İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının bir kez daha Yemen’in başkenti Sana’da yer alan havalimanını bombaladığı bildirildi.

Savunma Bakanı Yisrael Katz yaptığı yazılı açıklamada, İsrail uçaklarının Sana Havalimanına hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

Katz, saldırıda Sana Havalimanında “İran destekli Husilerin kullandığı son uçağın da imha edildiğini” iddia etti.

Açıklamada Katz, Yemen’de limanların da hedef alınmaya devam edileceği tehdidinde bulundu.

İsrail ordusuna ait savaş uçakları, 7 Mayıs’ta Sana Havalimanı dahil olmak üzere Yemen’de birçok noktaya hava saldırısı düzenlemişti.

Yolcu uçaklarının da hedef alındığı saldırılar sonrası ağır hasar oluşan Sana Havalimanında uçuşlara 17 Mayıs’a kadar ara verilmişti.

TAK/BRT

Devamını Oku

Dünya

Azerbaycan’ın bağımsızlığının 107. yılı

Published

on

By

“Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez…” Azerbaycan’da 28 Mayıs 1918’de ilan edilen bağımsızlığın 107. yılı kutlanıyor.

Azerbaycan’ın bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918’de Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.

Milli Şura’nın kabul ettiği “İstiklal Bildirisi”nde, ülkenin yönetim şeklinin cumhuriyet olduğu belirtildi.

Tarih sahnesinde var olduğu 23 aylık kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılan, tüm yurttaşlara eşit haklar, kadınlara seçme hakkı tanıyan Azerbaycan, “Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti” olarak kabul ediliyor.

Azerbaycanlılar, bağımsızlığın hemen ardından geçici hükümet oluşturdu. Hükümet, Bakü Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için bir süre ülkenin ikinci büyük kenti Gence’de faaliyet gösterdi.

Bakü’nün Fatihi: Nuri Paşa
Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı devleti oldu. İki devlet arasında 4 Haziran 1918’de anlaşma imzalandı. Bu kapsamda dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa (Killigil) komutasında bir ordu kurarak Azerbaycan’a yardım gönderdi.

“Kafkas İslam Ordusu” ismi verilen ordu, 15 Eylül 1918’de Bakü’yü kurtardı ve hükümet buraya taşındı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi.

Azerbaycan’da kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılarak ülke tarihinde ilklere imza atıldı. Irk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.

Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi
Azerbaycan, Müslüman doğuda kadınlara seçme hakkı tanıyan ilk ülke oldu. Ülkenin kendi para birimi ve posta pulları tedavüle girdi, Devlet Bankası ve Bakü Devlet Üniversitesi kuruldu.

Dış tehditlere karşı 26 Haziran’da Azerbaycan kendi ordusunu kurdu ve bu ordunun oluşumunda Osmanlı subayları önemli rol oynadı.

Hükümetin 27 Haziran 1918’de aldığı kararla, Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi. Daha önce çoğunda Rusça eğitim yapılan ortaokullarda, Türkçe eğitim yapılması zorunlu kılındı.

7 Aralık 1918’de 120 sandalyelik parlamento faaliyete başladı. Ülkedeki tüm siyasi parti ve etnik grupların temsil edildiği parlamento, faaliyet gösterdiği 17 ay süresince 230 yasa tasarısını kabul etti.

Azerbaycan’ın kurucusu kabul edilen “Mehmet Emin Resulzade”
Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920’de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

Hükümet yöneticileri ve aydınların çoğu ülkeyi terk etti fakat hepsi Azerbaycan davasını hayatlarının sonuna kadar yaşattı.

Azerbaycan’ın kurucusu olarak kabul edilen Mehmet Emin Resulzade, yaşamının son dönemlerini Türkiye’de geçirdi. 1949’da Ankara’da Azerbaycan Kültür Derneğini kurdu, kitaplar yazıp, konferanslar düzenleyerek ülkesinin durumunu anlatmayı sürdürdü.

Resulzade’nin, “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” sözleri, yıllar sonra tüm Azerbaycanlılar için slogan haline geldi.

Azerbaycan, Sovyetlerin dağılmasının ardından tekrar bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlık bildirgesinde, ülkenin, 1918-20 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti’nin varisi kabul edildiği belirtildi.

Devamını Oku

Dünya

Fanatik Yahudiler, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi

Published

on

By

Fanatik Yahudiler, İsrail polisi korumasında işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

Filsitin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde, özellikle Mescid-i Aksa’nın kapılarında yüzlerce İsrail polis konuşlandırıldı. Eski Şehir’in ve Mescid-i Aksa’nın girişlerinde askeri önlemler artırıldı ve ibadet etmek isteyen Filistinlilerin girişine kısıtlamalar getirildi.

Daha sonra onlarca fanatik Yahudi, gruplar halinde Mescid-i Aksa’ya girerek, avlularında provokatif turlar düzenledi ve İsrail güçlerinin koruması altında ayinler gerçekleştirdi.

– Mescid-i Aksa baskınları

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

İsrailliler, 2003’ten bu yana idarenin izni olmadan İsrail’in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabet Mescid-i Aksa’ya giriyor. Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.

İsrailliler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra’nın yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, “Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu” iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da “sadece Müslümanların ibadet edebildiği diğer dinlerin mensuplarınınsa sadece ziyaret edebileceği” tarihi statükonun korunduğunu savunuyor.

Ancak fanatik Yahudilerin, İsrail polisi korumasında Aksa’ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve dini ritüeller icra etmeleri sıkça kameralara yansıyor

Devamını Oku

Trending

Reklam