Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Limitli akaryakıt tedariki başladı

Published

on

Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, bugün itibariyle Kıbrıs Türk Petrolleri (KPET) ve Altınbaş Petrol’ün (ALPET) limitli olarak akaryakıt istasyonlarına kurşunsuz 98 ve Euro-diesel tedarikine başladığını açıkladı.

Çağdal, dağıtım şirketleri K-PET ile ALPET’in benzin istasyonlarına yakıt vermeyi durdurması üzerine ülkede yaşanan akaryakıt kriziyle ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) açıklamada bulundu.

Akaryakıt fiyatlarının tüm ülkelerde yükseldiğini, TL para biriminin de değer kaybettiğini kaydeden Çağdal, ülkeye gelen benzinin litreye yaklaşık 1 TL zamlı geldiğini, dolayısıyla şirketlerin bu farkın pompa satış fiyatına hemen yansımasını talep ettiğini, talep karşılanmayınca da satışı durdurduklarını söyledi.

“SON 15 GÜNDE YAKIT FİYATI TON BAŞINA 60 DOLAR YÜKSELDİ, KUR DA YAKLAŞIK YÜZDE 5 ARTTI”

Ülkeye gelen kurşunsuz 95 benzin maliyetinin litrede yaklaşık 1 TL zamlı gelmesi üzerine dağıtım şirketlerinin benzin istasyonlarına yakıt vermeyi durdurduğunu dile getiren Çağdal, “Sebebi de gelen yeni stok kurşunsuz 95’in maliyetinin yaklaşık 1 TL litrede zamlı gelmesiydi.” ifadelerini kullandı.

Akaryakıt fiyatlarının 15 iş gününde bir otomatik fiyatlandırma sistemiyle belirlendiğine işaret eden Çağdal, “Bu formülde önemli faktörler rafine edilmiş yakıtın borsa fiyatı ve TL’nin dolar karşısındaki değeri. Son 15 günde yakıt fiyatı ton başına 60 dolar yükseldi, kur da yaklaşık yüzde 5 arttı. ALPET ve K-PET bu farkların pompa satış fiyatına hemen yansımasını talep ettiler.” dedi.

Artış talebi karşılanmayınca şirketlerin satışı durdurduğunu söyleyen Çağdal, bugün itibariyle K-PET ve ALPET’in limitli olarak benzin istasyonlarına Kurşunsuz 98 ve Euro-diesel vermeye başladıklarını ifade etti.

“KURŞUNSUZ 95 DENETİM SONRASI PİYASAYA VERİLECEK”

Çağdal, şirketlerin kurşunsuz 95 benzin vermeye başlamadığını söyleyerek, yeni gelen kurşunsuz 95 benzinin stoklara alındığını, gümrükçü denetiminin beklendiğini, denetim sonrası bu ürünün de piyasaya verileceğini belirtti.

“KRİZ YAŞANMAMALIYDI”

Kıbrıs Türk Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, dünkü krizin yaşanmaması gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Dağıtım şirketleri ve hükümet yetkilileri bu kriz gelmeden bu durumu düzeltmeliydi. Akaryakıt fiyatları tüm ülkelerde maalesef yükselmekte. Para biriminiz de eş zamanlı değer kaybediyorsa sıkıntı daha da büyüyor.

Akaryakıtın pompa satış fiyatlarının belirlenmesinde ürün fiyatı, dolar kuru ve bunların yanında en önemli diğer faktör de devletin aldığı vergi oranlarıdır. Bu sebeple Güney Kıbrıs’ta 1 litre yakıt 1,35 Euro’dur (14,58 TL), Almanya’da 1,85 Euro’dur (20 TL). Bizde ise 7,84 TL’dir. Avrupa’da devletler yakıttan aldıkları vergiler ile yol, köprü ve karayolları alt yapılarını düzenlerler.

Türkiye’de de otomatik fiyatlandırma var. Orada fiyat yüzde 3 yukarı veya aşağıya geldiğinde pompa fiyatına otomatik yansır.”

“152 PETROL İSTASYONU… AYLIK AKARYAKIT TÜKETİMİ 25 MİLYON LİTRE”

Ülkede benzin istasyonu seviyesinde 152 faal petrol istasyonu bulunduğunu belirten Çağdal, bu istasyonların yüzde 65’inin KPET, yüzde 35’inin ise ALPET olduğunu kaydetti.

“Benzin istasyonu sayımız Avrupa kriterlerinin 3 katı düzeyindedir.” diyen Çağdal, aylık akaryakıt tüketiminin 25 milyon litre düzeyinde olduğunu ifade etti.

K-PET ve ALPET’in akaryakıt istasyonlarına akaryakıt vermeyi durdurması üzerine dün ülke genelindeki istasyonlarda uzun kuyruklar oluşmuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Artan enerji ihtiyacına karşılık yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanmalıyız”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Elektrik Mühendisleri Odası’nın düzenlediği yeni yıl etkinliğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar burada yaptığı konuşmada, etkinlikte bulunmanın memnuniyetini ifade ederek, herkesin yeni yılını kutladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Metehan sınır kapısındaki yoğunluğu azaltmak için Haspolat’a yeni bir kapı açmak istediklerini, Rum tarafının ise mantık dışı taleplerde bulunduğunu ancak Türk tarafının Haspolat konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Haspalat Bölgesinde sınır kapısı açılmasının, iki taraf arasındaki ticari ve insani ilişkilere katkı yapacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu ile birlikte bölgede incelemelerde bulunduklarını vurguladı.

Artan enerji ihtiyacına karşılık yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, güneşten elektrik üretiminin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkenin gelişip kalkınmasında elektrik mühendislerinin yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi konularında yapacakları çalışmaların son derece önemli olduğunu anlattı.

Akaryakıt kullanımından vazgeçilmesi ve güneşten elde edilen elektriğin değerlendirilmesi için Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’taki enerji sorununu büyük oranda çözmek amacıyla Rum tarafına öneride bulunduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının Türkiye üzerinden Avrupa Enterkonnekte Sisteme dahil olabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde elektrik mühendislerine büyük görevler düştüğünü belirterek, yapacakları çalışmalarda başarılar diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü.

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AK Parti Sakarya Milletvekili, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı, Ali İnci ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Tatar, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “bu ziyaretlerin, Türkiye ile olan gönül bağını daha da güçlendirdiğini” söyledi.

Kıbrıs’ta Kıbrıs Türkünün yıllardır verdiği mücadeleye değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisinin adayı Yunanistan’a bağlama emelleri olduğunu, Türkiye’nin desteği ve Kıbrıs Türkünün direnişi sayesinde bunun gerçekleştirilemediğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Türkiye ve Türk Dünyası ile olan ilişkilerini güçlendirmek ve yapısını daha da güçlü bir şekilde geleceğe taşımak için var gücüyle çalıştığını” kaydetti.

KKTC’nin kendi deniz yetki alanları, karasuları, kıta sahanlığı, ekonomik münhasır bölge haklarının üzerinde Gök Vatan ile hava sahası hak ve hukuku olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, tüm bu konjonktürde KKTC’nin hem Doğu Akdeniz’de hem de Türk dünyasındaki öneminin ve statüsünün arttığını belirtti.

Türkiye ile yapılan temasların önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, işbirliği için gereken zeminin hazırlanmasında kurulacak bağların önemli olduğunu ifade etti.

Ekonomik olarak güçlenme çalışmalarının devam etmesi gerekliliğine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, genel çerçeveye bakıldığı zaman KKTC’nin potansiyel hacminin arttığını belirtti.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci ise, Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar’ın Sakarya ziyaretine değinerek, oradaki temaslarının önemine değinen İnci, iki halk arasında temasların ve işbirliğinin önemli olduğunu, bunu geliştirmek için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Türk Havacılık ve Savunma Sanayinin Dönüşümünün Avrasya Güvenliğindeki Rolü” tartışıldı

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) tarafından “Türk Havacılık Savunma Sanayinin dönüşümünün Avrasya güvenliğindeki rolü” üzerine sunum yapıldı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden verilen bilgiye göre, DAÜ Kıbrıs Politikalar Merkezi Araştırma Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Nalan Gelirli İbn Haldun Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi olarak bu yıl dördüncüsü düzenlenen Manas Forumu’na katıldı.

“Avrasya’da Bağlantıların ve İş Birliğinin Güçlendirilmesi” temalı konferansın güvenlik panelinde konuşan Yrd. Doç. Dr. Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Gelirli, özellikle günümüzde güvenlik tehditlerinin değişen doğasına vurgu yaparak, çatışmaların artık yalnızca devletlerarası değil, Hizbullah, Husiler ve Irak’taki paramiliter gruplar gibi devlet dışı aktörlerden de kaynaklandığını, bunun uluslararası sistemde çok ciddi bir istikrarsızlık ve kaygı yarattığını ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı egemen bir devlet olarak değil üzerinde çeşitli projeksiyonların olduğu bir toprak parçası olarak görerek işgal ettiğini hatırlatan Yrd. Doç. Şahin ve Yrd. Doç. Gelirli, bunun yarın eski Sovyet coğrafyasındaki diğer Avrasya ülkelerinin de başına gelebileceğine ve bunun hiçbir güvencesinin bulunmadığına dikkat çekti.

Şahin ve Gelirli, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde çatışmaların yaşandığı uluslararası ortamda, Türk Havacılık Sanayi’deki gelişmelerin Avrasya dahil olmak üzere tüm bölgesel güvenlik için büyük önem taşıdığını belirtti. Ancak bölgesel güvenlik politikalarının iç baskılardan ve bölgesel baskılardan arındırılması gerektiği hakkında uyarılarda bulunan Şahin ve Gelirli, Türkiye’nin bölgesel rolünün iç politikanın bir uzantısı olarak kullanılmaması gerektiği sonucuna vararak sözlerini bitirdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam