Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarında

Küresel pay piyasaları, gelecek hafta başta Avrupa ve Japonya merkez bankalarının faiz kararları ile ABD ve Almanya’daki büyüme verileri olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.

Published

on

Açıklanan bilançolarda şirket karlılıklarının tedarik zincirindeki sıkıntılar ve artan maliyet baskılarından, beklentilerden daha az etkilenmesi risk iştahını artıran en önemli sebep olurken, Avrupa’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında artan vaka sayıları Avrupa borsalarının negatif ayrışmasına neden oldu.

Öte yandan, para politikası yapıcılarının şahinleşen tonu dikkati çekmeye başladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’nin şahin açıklamaları sonrası BoE’nin gelecek toplantıda faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakılırken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell enflasyonun kalıcı olabileceğini söyledi.

Analistler, yatırımcıların Fed’in ilk faiz artırımına yüzde 68 ihtimalle Haziran 2022’de gitmesinin beklendiğini kaydederek, bir önceki hafta fiyatlamalarının aynı dönem için faiz artırımına yüzde 46’lık ihtimal verdiğini dile getirdi.

Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 1,70 ile 10 Mayıs haftasından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından gerilese de haftayı 6 baz puan yükselişle yüzde 1,6370’ten tamamladı.

Analistler, tedarik zincirindeki sıkıntıların risk algısını artırmaya devam etmesi ve ABD ile Çin arasında artan gerilimle altının ons fiyatının 1.813 dolara kadar yükseldiğini ancak Powell’ın dün enflasyonun kalıcı olabileceğine dair açıklamalarıyla altının ons fiyatının kazançlarını kısmen geri verdiğini bildirdi. Altının ons fiyatı haftayı yüzde 1,49 artışla 1.793 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı üst üste dokuzuncu haftayı da değer kazancıyla kapatırken, haftalık yüzde 0,63 artarak 84,9 dolara yükseldi.

Öte yandan hafta içinde, ABD’de Bitcoin vadeli işlem kontratlarına dayalı ilk borsa yatırım fonu (ETF), New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başladı.

Bitcoin vadeli işlem kontratlarına dayalı ilk ETF’nin borsada işlem görmeye başlamasının ardından Bitcoin 67 bin dolara çıkarak tarihi zirvesini yenilerken, daha sonra kazançlarını geri verdi ve şu sıralarda 61 bin dolar seviyesinden işlem görüyor.

ABD’de bilanço dönemi risk iştahını besledi, S&P endeksi rekor kırdı

ABD’de güçlü devam eden 3. çeyrek şirket finansallarıyla New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, gelecek haftanın gündeminde büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi bulunuyor.

Powell, dünkü açıklamasında bankanın varlık alımlarını azaltmaya başlama yolunda olduğunu kaydederek, yüksek enflasyonun gelecek yıla kadar sürebileceğini ifade etti.

ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre ekimde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 59,2’ye gerilese de güçlü kalmaya devam ederken, hizmet sektörü PMI 58,2’ye çıktı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzde 1,64 yükselişle haftalık kapanış rekoru kırarken, Nasdaq endeksi yüzde 1,29 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,08 değer kazandı.

25 Ekim ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Chicago ulusal aktivite endeksi ve Dallas Fed imalat aktivite endeksi, salı yeni konut satışları ve Richmond Fed sanayi endeksi, çarşamba toptan stoklar ve dayanıklı mal siparişleri, perşembe Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve bekleyen konut satışları, cuma ise kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Avrupa’da gözler ECB’de

Avrupa borsaları süregelen enerji arzı sıkıntıları, Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları ve enflasyon endişeleriyle karışık bir seyir izledi.

Avrupa’da, BoE ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında politika farklılaşması gözlemlenirken, gelecek hafta perşembe günü ECB’nin faiz kararı ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları takip edilecek.

ECB’nin faiz oranlarını değiştirmesi beklenmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) sonlandırılmasına ilişkin sürecin netleştirilmesi bekleniyor.

Fransa, akaryakıt ve doğal gaz fiyatlarındaki rekor artışlar nedeniyle aylık net geliri 2 bin avronun altında olanlara 100 avro yardım yapacaklarını ve doğal gaz kullanım bedellerini gelecek yıl sabitleyeceklerini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde ise, artan enerji fiyatları nedeniyle AB Komisyonunun doğal gaz ve elektrik piyasalarının işleyişini incelemesi istendi.

Veri takviminde ise Avro Bölgesi, Almanya ve İngiltere’de imalat sanayi PMI verileri yükselirken, hizmet sektörü PMI Avro Bölgesi ve Almanya’da geriledi.

Avro Bölgesi’nde ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 3,4’le beklentilere paralel artarken, İngiltere’de yüzde 3,1’le beklentilerin hemen altında gerçekleşti.

Avro ise dolar karşısında haftalık yüzde 0,33 değer kazanarak 1,1638’e çıktı.

Bu hafta, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,28, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41 değer kaybederken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 ve İtalya’da MIB 30 endeksi ise yüzde 0,30 değer kazandı.

Gelecek hafta, pazartesi Almanya’da IFO iş ortamı güven endeksi, perşembe Almanya’da işsizlik ve TÜFE ile Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, cuma ise Almanya ve Avro Bölgesi’nde 3. çeyrek GSYH verileri takip edilecek.

Asya borsaları karışık seyretti

Asya’da artan Kovid-19 vakaları sebebiyle artan kısıtlamalar risk iştahını törpülerken, gelecek hafta gözler Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararına çevrildi.

BoJ’un politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, küresel bazda şahinleşen merkez bankaları sonrası karar metnindeki olası değişikliklerde ipuçları aranacak.

Çin’de emlak devi Evergrande’nin temerrüde düşmeden önce tahvil ödemesini gerçekleştirmesi pay piyasalarını kısmen rahatlatsa da, tedarik zinciri ve enerji arz güvenliğindeki sıkıntılar gündemin odağında kalmaya devam ediyor.

Japonya’da ise ay sonu yapılacak olağan milletvekili genel seçimlerinin kampanya dönemine girildi. Ülkede 31 Ekim’de düzenlenecek Temsilciler Meclisi (Şuugiin) olağan seçim yarışı resmen başladı. 12 gün sürecek kampanya döneminde yüzlerce aday meclise girebilmek amacıyla siyasi propaganda yürütecek.

Asya’da açıklanan verilere göre, Çin ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 4,9 büyüyerek beklentilerin altında performans gösterirken, konut sektöründeki yavaşlama, enerji arzındaki sıkıntılar ve Kovid-19 salgınını önlemek için alınan tedbirler büyümenin yavaşlamasında etkili oldu.

Japonya’da TÜFE ise yıllık değişim Ağustos 2020’den bu yana ilk defa pozitif gerçekleşirken, çekirdek enflasyon da Mart 2020’den bu yana ilk kez arttı. Japonya’da TÜFE eylülde yıllık yüzde 0,2, çekirdek TÜFE de aynı dönemde yüzde 0,1 artış gösterdi. Ayrıca ülkede imalat sanayi PMI 53,0’e, hizmet sektörü PMI da 50,7’ye yükseldi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,29 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,99 değer kazanırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,91 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 değer kaybetti.

18 Ekim ile başlayan haftanın veri takviminde, pazartesi Çin’de perakende satışlar ve sanayi üretimi, çarşamba Japonya’da dış ticaret dengesi, ve cuma TÜFE verileri takip edilecek.

Yurt içinde gözler şirket bilançolarına çevrildi

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 4,99 artışla Kasım 2020’den bu yana en güçlü haftalık performansını sergilerken, gelecek hafta gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) toplantı özeti, enflasyon raporu ve şirket bilançolarına çevrildi.

Hafta içinde TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16’ya düşürdü.

BIST 100 endeksi, hafta içinde 1.484,89 puanla ağustostan bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, haftayı yüzde 4,99 artışla 1.479,93 puandan tamamladı. Analistler, teknik açıdan 1.500 puanın direnç, 1.460 puanın ise destek olarak öne çıktığını ifade etti.

Dolar/TL ise 9,6662 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından haftayı 3,86 yükselişle haftalık kapanış rekoru olan 9,6146’dan kapattı.

Öte yandan, piyasalar kapandıktan sonra Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) yaptığı açıklamada Türkiye’nin kredi notu ile not görünümünü teyit etti.

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunun “B /B”, yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise “BB-/B” olarak teyit edildiği bildirildi.

Gelecek hafta yurt içinde, pazartesi kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi, sektörel güven endeksleri, çarşamba dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi ve perşembe TCMB’nin enflasyon raporu ile PPK toplantı özeti takip edilecek.

Yurt içi piyasalar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle perşembe günü yarım gün, cuma günü ise tam gün kapalı olacak.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

DAÜ’DE RÜŞVET SARMALI!

Published

on

By

Doğu Akdeniz  Üniversitesi (DAÜ)’de büyük yolsuzluk.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  DAÜ’nün  ekonomik  sorunlar nedeni ile devletin bütçesine büyük yük okurken,  yönetim okul içinde dönen  rüşvet sarmalına sadece kulak kabartıyor.

Okul içinde Rüşvet sarmalı kurmuşlar!

Öğrenci işleri ve uluslararası ofiste çalışanlar, öğrenci getiren ajans ve temsilcileri rüşvete bağladığı iddia edilirken , Yüzbinlerce euroluk rüşvet  ile okulun batışı  için herşeyin yapıldığı belirtiliyor.

Uyarılar görmezlikten geliniyor.

Haber merkezine ulaşan bilgiler de

İlgili makamlardan gelen uyarılara, Rektör kulak tıkıyor. İhbarlar sümenaltı ediliyor.

 

Devamını Oku

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam