Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Arıklı: Pandemi krizi ile işsizlik yüzde 10’a çıktı

Published

on

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın ilk altı aylık icraatlarının anlatıldığı, vizyon ve istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, 180’inci gün değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın yanı sıra Bakanlık Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, bakanlığa bağlı daire müdürleri de hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Arıklı, hem sağlık hem de ekonomi olarak zorlu bir pandemi sürecinden geçildiğini anlatarak, ekonomik daralma ile mücadele edilirken, bu krizi mümkün olabilecek en az hasar ile atlatmak için çalıştıklarını kaydetti.

2009 krizi ve sonrasında 2017’den itibaren ekonomik yavaşlama yaşandığını anımsatan Arıklı, pandeminin mevcut sorunlarla yüzleşme zorunluluğu yarattığını söyledi.

         Arıklı, 2011 yılından bu yana kişi başı gelirde 3 bin 500 dolar civarı fakirleşme yaşandığına işaret ederek, pandemi krizi ile işsizliğin yüzde 10’a çıktığını anlattı.

Özellikle gençler ve kadınların pandemi krizinde daha da zorlandıklarını dile getiren Bakan Arıklı, turizm ve yüksek öğrenim sektörlerine aşırı bağımlılıktan dolayı ekonomik faaliyetlerin ciddi şekilde etkilendiğini kaydetti.

         Pandemi sonrasıda eski normale dönülmesinin birşey kazandırmayacağına da işaret eden Arıklı, “Bize yeni bir normal gerek. Normaleşeceksek yeni ekonomik büyümeye dayalı bir model yaratmamız gerek” ifadelerini kullandı.

         Arıklı, “Ekonomik ve sosyal kalkınma vizyonunun makro düzeyde katılımcı bir yaklaşımla belirlenmesi, lokomotif sektörlerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasını ve bu sektörlerin zengileştirilmesi, sosyal ihtiyaçların planlı ve zamanında karşılanmasını, kaynakların ise verimli ve etkin kullanılmasını mümkün kılabilen, bir ekonomik modele geçmeliyiz” dedi.

Bakan Arıklı, daha çok üretim, daha çok ihracat, turizm ve yüksek öğrenimde daha akılcı ve sağlam temeller, eğitimde uzmanlaşma ve farklı becerilerin yanında yaratıcılığın da kazandırıldığı bir sistem, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerin üretimi, kadın ve gençlere daha çok iş imkanı ve ekonomik büyüme odaklı bir planlamanın artık kaçınılmaz olduğunu da belirtti.

Bakan Arıklı’nın ardından, Bakanlık Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Ekonomik Durum Değerlendirmesi yaptı.

Aşıkoğlu, son 2 yıl içinde AB ülkeleri ve komşu ülkelere oranla en büyük ekonomik daralma ile karşı karşıya kalındığını ifade ederek, ülke ekonomisinin DPÖ’ye göre %11, Dünya Bankasına göre ise %14 küçüldüğünü söyledi.

2021 yılı için %3.5 ile 3.7 arasında bir büyüme beklendiğini kaydeden Aşıkoğlu, diğer ülkerden örnekler de verdi.

Aşıkoğlu, KKTC 2021 Mali yılı bütçesinin, 1 milyar 980 milyon TL yerel bütçe açığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 1.150 milyon TL katkı yapılacağı varsayımıyla 830 milyon TL genel bütçe açığı olarak yasalaştığını, sonrasında yaşanan süreçte, Haziran ayı itibarıyla 2021 mali yıl sonu toplam açığın 1 malyar 780 milyon TL’ye ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

Ardından Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, son 180 günü değerlendirdiği bir sunum yaptı.

Bakan Arıklı, burada bir süre önce güncellenmiş bir şekilde imzalanan Kıyı Anlaşması, Ekonomik İşbirliği Anlaşması, iki ülke arasında e-Ticaretin artırılması, KKTC ihracat eylem planı hazırlanması, anlaşmalı tarımcılık ve sanayicilik modeli geliştirilmesi, eğitim ve teknik destek, fuarlara teşvik, kadın ve genç girişimcinin artırılması, Güvercinlik’te oluşturulacak Yeni Organize Sanayi Bölgesi, Yenilenebilir Enerji, Otomasyon ve Dijitalleşme, Yasalar, Sanayi ile ilgili faaliyetler, ticari ve sportif faaliyetler konularındaki çalışmaşları detaylandırdı.

Arıklı, Güvercinlik’te III. Etap’ta 1 milyon 200 bin m2 alana tam teşekküllü bir sanayi bölgesi kurulacağını ifade ederek, yeni oluşturulacak sanayi bölgesinde yaklaşık 168 adet sanayi parseli planlandığını söyledi.

Bakan Arıklı, 100 milyon TL’ye varan akaryakıt kaçakçılığı gerçekleştirildiği iddiasına ilişkin olarak da konuşarak, bu durumu önlemek adına çalışma yaptıklarını, ülkedeki 2 akaryakıt şirketine, otomasyon sisteme kaydolmaları yönünde, ültimatom nitelikli bir yazı gönderdiklerini ifade ederek, “15 gün içinde otomasyon sisteme geçilmezse, lisansları iptal edilecek” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Arıklı BRT’de konuştu:Devletin isminin değiştirilmesine desteğimiz var

Published

on

By

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı BRT’de katıldığı “18.Saat” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Hükümetin Ankara ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arıklı ziyarette protokolün detaylarının ele alındığını; özellikle her ilçeye anaokulu ve okulların tadilatının tamamlanması ayrıca yapım aşamasındaki yolların hızlandırılması konusunun görüşüldüğünü kaydetti.

Arıklı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın verdiği bir mülakatta KKTC adının Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olabileceği yönündeki sözlerine verilen tepkiyi abartılı bulduğunu, kendilerinin buna tam destek verdiklerini söyledi.

Arıklı, “Devletin adının değiştirilmesinin birkaç sebebi var. Kıbrıs Türk Devleti BM’nin bize verdiği bir isimdir. Tanınma istiyorsak bu ismi kullanmalıyız. İslam Teşkilatında da bu isimleyiz. KKTC hoş olmayan bir isim. Üçüncüsü aynı devletin iki yarısı olur kuzey güney. Oysa güney Kıbrıs Kıbrıs Cumhuriyetini kullanıyor. Bizim hala kendimizi kuzey kıbrıs olarak tanımlamamız doğru değil. Devletin adını değiştirmek için referanduma gitmek gerekir. Belki bu vesile ile Anayasayı da değiştirme imkanı bulabiliriz. Bu er veya geç yapılacak olan bişey. Biz YDP olarak devletin adının değişikliği ile sistemin de değişimi olabileceğini düşünüyoruz. Başkanlık sistemine geçeriz” dedi.

Ancak şu anda böyle bir gündemin olmadığını belirten Arıklı, ekonomik sıkıntıların olduğunu ve alınması gereken acil tedbirler bulunduğunu kaydetti.

Erhan Arıklı, buna örnek olarak Kripto Para Yasası, Varlık Barışı Yasası gibi yasal çalışmaları verdi ve önümüzdeki haftadan itibaren bunların gündemde olacağını söyledi.

TEKNOFEST ile ilgili hazırlıkları incelediklerini de belirten Arıklı, Festivali Türkiye’nin teknolojide geldiği noktayı gösteren önemli bir etkinlik olarak niteledi.

Arıklı, ziyaretçi sayısının 200 bini aşacağına olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak da Arıklı, çatı adayı destekleme noktasında DP’nin kararının ne olacağını beklediklerini söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İki Taraflı Gençlik Teknik Komitesi Başkanı ve üyelerini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 13. Teknik Komite olarak kurulan iki taraflı Gençlik Teknik Komitesi’nde yer alan Kıbrıs Türk tarafının başkan ve üyelerini kabul etti. Kabulde, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Güneş Onar da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cenevre’de yapılan gayriresmi genişletilmiş toplantıda, gençliğe yönelik çalışmalar için ortak bir teknik komite kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bunun hayata geçmesinin önemli bir adım olduğunu ifade etti.

İki Taraflı Gençlik Teknik Komitesi Başkanı Vehbi Zeki Serter ise, iki tarafın gençlerini ortak projeler etrafında bir araya getirmeyi ve gençliğe dair konularda iki taraf arasındaki diyaloğu artırmayı hedeflediklerini ifade ederek bu bağlamda çalışmalarını devam ettireceklerini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, 3 Mayıs’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılacak

Published

on

By

Yaklaşık 3 yıllık yapım aşamasının ardından inşaatı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, 3 Mayıs’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla açılacak.

Başkent Lefkoşa’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhuriyet Meclisi, Başbakanlık ve Millet Bahçesi’nin yer aldığı kompleksin son hali AA ekibi tarafından görüntülendi.

639 bin 475 bin metrekarelik bir alanda 2022’de inşasına başlanan Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışı, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın katılımıyla 3 Mayıs Cumartesi günü yapılacak.

Henüz faal duruma geçmeyen yerleşkenin içerisinde toplantı salonları, konferans salonu, geniş bir kütüphane ve yemek salonu bulunuyor.

Ülkenin en gözde yapılarından biri olması beklenen kompleksin içinde yer alan bahçedeyse oturma alanları, futbol sahası, cami, tenis kortu ve kaykay pisti bulunuyor.

Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile benzer mimariye sahip olan Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesinin 3 Mayıs’taki açılışının ardından, Cumhurbaşkanlığı ile Cumhuriyet Meclisinin buraya taşınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığının yeni yerine taşınmasıyla mevcut tarihi binanın, müze haline getirileceği öğrenildi.

Türkiye tarafından KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile tüm devlet kurumlarının çalışma alanları genişlerken Lefkoşa’da dağınık halde faaliyet gösteren kurumların da bir araya toplanmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam