Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Yunus Emre’yi anma etkinlikleri kapsamında Meksika’da gerçekleştirilen konserde, Meksikalı sanatçılar Yunus Emre ilahileri ile birlikte Türkçe şarkılar seslendirdi.

Published

on

Yunus Emre Enstitüsü, 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” ilan edilmesi kapsamında dünyanın farklı noktalarında düzenlediği etkinliklerin bir yenisini Latin Amerika’da gerçekleştirdi.

Türkiye’yi kültürel diplomasi alanında temsil eden Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Cumhuriyeti Meksika Büyükelçiliği iş birliği ile Meksika’nın başkenti Meksika şehrinde “Yunus’un Nefesi Meksika’da” isimli bir konser düzenlendi.

Yunus Emre’nin ilahileri Türk ve Meksikalı müzisyenler tarafından icra edildi

Büyük şair Yunus Emre’nin sevgi ve hoşgörü mesajlarının Meksikalılarla buluşturulmasının hedeflendiği konserde Meksikalı müzisyenler Türk müziğinin en seçkin parçalarını başkent Meksika’daki Angela Peralta isimli konser alanında müzikseverlerin ilgisine sundu.

Meksikalı sanatçıların yanı sıra Türk sanatçıların performanslarının da yer aldığı konserde 15 eser Türkçe ve İspanyolca olarak seslendirildi. Ayrıca büyük Türk halk şairi ve düşünürü Yunus Emre’nin ilahileri Türk ve Meksikalı müzisyenler tarafından icra edildi.

Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının eserleri seslendirildi

Konserde Meksikalı sanatçılar, Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından Orhan Gencebay, Haluk Levent, Tarkan, Candan Erçetin, Barış Manço ve Şükriye Tutkun’un eserlerini seslendirdi. Ayrıca tüm dünyaca ünlü Diriliş Ertuğrul dizisinin müziği ünlü Meksikalı müzisyen Lubella Gauna tarafından yorumlandı.

Bunun yanı sıra ünlü Türk sanatçılardan Arslanbek Sultanbekov, Dolapdere Big Gang ve Serkan Çağrı’nın konsere özel hazırladıkları performanslara ait videoları müzikseverlerle paylaşıldı.

Konser sonunda çekilişle katılımcılardan bir kişiye Meksika-İstanbul gidiş-dönüş bileti hediye edildi. Ayrıca Türk kültürünü tanıtıcı hediyelerin yanı sıra 15 kişi de 1 aylık hızlandırılmış çevrimiçi Türkçe kursuna katılmaya hak kazandı.

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

Meksikalı müzikseverler Türkçe konserde bir araya geldi

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tammun’dan güçlerini çekti

Published

on

By

İsrail ordusunun işgali altındaki Batı Şeria’nın Tubas kentinin Tammun kasabasında, 7 gün süren baskının ardından güçlerini geri çektiği bildirildi.

​​​​​​Tammun Belediye Başkanı Nacih Beni Avde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun kasaba ve çevresinden çekildiğini, bölge sakinlerinin askeri buldozerlerin yaptığı yıkım ve tahribat sonrası oluşan hasarı gidermeye çalıştığını söyledi.
Beni Avde, “İsrail ordusu, kuvvetlerini aniden ve hızla geri çekti ve sakinlerini kovduktan sonra askeri kışlaya dönüştürdüğü bütün evleri boşalttı.” dedi.

Gazeteciler ve görgü tanıkları da İsrail güçlerinin çekildikleri kasabanın etrafında konuşlandığını ifade etti.

Tubas’ın güneyindeki Faria Mülteci Kampı’ndan aktivist Halid Mansur ise İsrail güçlerinin kampa saldırmaya, evlere baskın düzenlemeye, çok sayıda Filistinliyi bölgeden çıkarmaya ve evleri askeri kışlaya dönüştürmeye devam ettiğini söyledi.

Mansur, kampın girişlerinin tutulduğunu ve insanların hareketinin engellendiğini aktardı.
İsrail’in Batı Şeria’daki saldırıları

Gazze’de ateşkesin ilan edilmesinin ardından İsrail ordusunun, 21 Ocak’ta Batı Şeria’nın kuzeyinde Cenin kenti ve mülteci kampı ile çevre beldelere başlattığı saldırılarda 25 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu 27 Ocak’ta saldırılarını Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkerim, 2 Şubat’ta da Tubas’ın El-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesini kapsayacak şekilde genişletmişti.

Devamını Oku

Dünya

Dünya genelinde hükümetler, bağımlılıkla mücadele için sigara ve nikotin yasağının kapsamını genişletiyor

Published

on

By

Her yıl milyonlarca kişinin yaşamına mal olan ve solunum yolu hastalıklarından kalp-damar rahatsızlıklarına kadar pek çok sağlık sorununa yol açan sigaranın küresel ölçekteki kullanımını azaltmak amacıyla hükümetler, çeşitli tedbirleri hayata geçiriyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) öncülüğünde sigaranın insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkati çekmek, kullanımını azaltmak ve toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla her yıl 9 Şubat, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak anılıyor.

Tütün ürünlerinin insan sağlığına yönelik artan tehdidine karşı küresel mücadelenin önemli bir adımı olan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi”, 2003’te DSÖ öncülüğünde imzalanarak bu alandaki politikaların oluşmasında kilit rol oynadı.

DSÖ’nün 2024’te yayımladığı dünya çapındaki tütün kullanımına ilişkin rapora göre, 2000 yılında 1,36 milyar kişi tütün ürünleri kullanırken bu sayı 2022’de artan dünya nüfusuna rağmen 1,24 milyara düştü.

AA muhabiri, son yıllarda dünya genelinde hükümetlerin sigara kullanım oranlarını düşürmek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek amacıyla hayata geçirdiği veya gündemine aldığı çalışmaları derledi.

İtalya’nın ikinci büyük kenti Milano’da 2021 yılında statlar, parklar, mezarlıklar ve otobüs durakları gibi ortak kullanım alanlarında uygulamaya konulan kısıtlı sigara içme yasağının kapsamının genişletilmesine 17 Aralık 2024’te karar verildi.

Yetkililer, şehrin hava kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen bu yasağın temel amacının, özellikle vatandaşları pasif içiciliğin zararlı etkilerinden korumak olduğunu belirtti.

Sigara ve tütün ürünlerinin tüketimine yalnızca belirli özel alanlarda ve çevredeki insanlarla en az 10 metre mesafe bırakılması şartıyla izin veren düzenleme, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girdi.

İtalya’nın kuzeybatısındaki Torino kentinde ise Nisan 2024’te benzer karar alınarak açık alanlarda başkalarına 5 metreden daha yakın mesafede sigara içilmesine izin verilmemesi kararlaştırıldı.

Yıllık yaklaşık 80 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği İngiltere’de 2009 sonrası doğanların ömür boyu sigara satın alamamasını öngören yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası tarafından onaylandı.

Tasarıya göre, sigara satın alma alt yaş sınırının her yıl kademeli yükseltilmesi öngörülüyor.

Sigara içmenin halk arasında ayıp olarak karşılandığı Nijerya’da hükümet, film endüstrisinde yaygınlaşan sigara kullanımına karşı harekete geçti.

Nijerya’nın film endüstrisi Nollywood’da sigaranın özendirilmesini ve yüceltilmesini önlemek amacıyla 23 Mayıs 2024 itibarıyla filmler, skeçler ve kliplerde kullanımına yasak getirildi.
Brüksel hükümeti, nikotin bağımlılığıyla mücadele kapsamında aldığı önlemler çerçevesinde 1 Ocak 2025’te yürürlüğe giren kararla “vape” olarak da bilinen tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasakladı.

Elektronik sigaraların, gençleri sigaraya özendirmenin ve nikotin bağımlısı yapmanın kolay yolu olduğuna işaret eden Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, tek kullanımlık elektronik sigaraların içindeki plastik ve pillerin tehlikeli atık kimyasallar oluşturduğuna dikkati çekti.

Bu yasayla Belçika, Avrupa Birliği (AB) içinde elektronik sigaranın satışını resmen yasaklayan ilk ülke oldu.

Belçika’nın Fransızca konuşulan Valon bölgesinde yer alan Fleurus kentinde ise gençleri sigara dumanına maruz kalmaktan korumak amacıyla, 8 Ocak 2024 itibarıyla belirli kamusal alanlarda tütün ürünlerinin kullanımı yasaklandı.

Bu karar doğrultusunda okullar, kreşler ve huzurevlerinin giriş ve çıkışlarını çevreleyen 10 metrelik alanda sigara ve elektronik sigaranın kullanımına yasak getirildi.

Avustralya, 2024’ün başında sağlığa ciddi zararlar veren birçok elektronik sigaranın ithalatını yasaklarken satışına izin verilen aromaların çeşitliliğini de sınırlandırdı.

Elektronik sigaraların kullanımını “sigara alışkanlığını bırakmaya yardımcı ürün” haline dönüştürmeyi hedefleyen Avustralya hükümeti, 1 Temmuz 2024’ten itibaren bu ürünlerin yalnızca eczanelerde satılmasına karar verdi.

Avustralya hükümeti, 18 yaş altına elektronik sigara satışını yasaklarken gençlerin bu alışkanlıktan kurtulmasını desteklemek amacıyla ek fon sağlamayı planladığını da duyurdu.

Sigara tüketiminin en yaygın olduğu ülkelerden Endonezya’da 31 Temmuz 2024 itibarıyla web siteleri ve mobil uygulamalar da dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında sigara reklamlarının yayımlanması yasaklandı.

Yeni düzenlemelerle eğitim kurumlarının ve çocuk oyun alanlarının 200 metre civarında sigara satışının yapılmasına da yasak getirildi.

Devamını Oku

Dünya

İsrail güçleri, işgal altındaki Cenin’de 3 Filistinli genci gözaltına aldı

Published

on

By

İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde 3 Filistinli genci ağır bir şekilde darbettikten sonra gözaltına aldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İsrail güçlerinin, Filistinli 3 gencin içinde bulunduğu bir aracı Cenin’deki El-Hasnavi Kavşağı yakınında durdurduğunu belirtti.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin, zorla araçtan çıkardıkları 3 kişiyi tüfek dipçikleriyle darbederek, onları yere yatmaya zorladığını ve ardından gözaltına aldığını ifade etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam