Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Düzensiz göçmenler Belarus-Polonya sınırında

Belarus’tan hareket eden çok sayıda düzensiz göçmen, eşyalarıyla birlikte Polonya sınırına ulaştı. Güvenlik önlemlerinin alındığı sınırda düzensiz göçmenlerin bekleyişi sürüyor.

Published

on

Belarus’tan hareket eden çok sayıda düzensiz göçmen, eşyalarıyla birlikte Polonya sınırında.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk, Belarus’un sınırda provokasyona hazırlandığını söyledi.

Wawrzyk, Polonya kamu radyosuna yaptığı açıklamada, Belarus’tan Polonya’ya geçmek isteyen çok sayıda sığınmacının yer aldığı görüntülerin sosyal medyada yayınlamasıyla ilgili Belarus hükümetini suçladı.

“Belarus makamları sınırdaki durumu tırmandırmaya çalışıyor”

Polonya-Belarus sınırındaki durumun ağırlaşabileceğine dikkati çeken Wawrzyk, “Belarus makamları sınırdaki durumu tırmandırmaya çalışıyor. Son günlerdeki gelişmeler, ölümle sonuçlanabilecek büyük bir olay yaratmak istediklerini gösteriyor” dedi.

“Muhtemelen zorla sınır geçişi planlanıyor”

Yüzlerce sığınmacının Polonya-Belarus sınırına doğru yürüdüğü haberini doğrulayan Wawrzyk, “Polonya makamları da benzer bilgilere sahip. Muhtemelen zorla sınır geçişi planlanıyor. Polonyalı yetkililer duruma orantılı cevap verecek” diye konuştu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin ilgili bakanlarla bugün öğleden sonra kriz toplantısı yapacağı belirtildi.

Öte yandan, Polonya Savunma Bakanlığının resmi Twitter hesabından sınırda yaşanan sığınmacı hareketliliğini gösteren videolar paylaşılarak, güvenlik güçlerinin sınırı geçmeye çalışan sığınmacılara engel olduğu kaydedildi.

Belarus, sığınmacıları tutmayacağını açıklamıştı

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, 6 Temmuz’da yaptığı konuşmada, Belarus’un Avrupa Birliği (AB) ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya alma sürecini hatırlatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik Batı’nın tutumlarından sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını söylemişti.

Avrupa’ya gitmek üzere Belarus’a gelen mültecileri ülkede tutmayacaklarını söyleyen Lukaşenko, “Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Libya, Suriye, Tunus’tan gelen mülteciler için ‘yerleşim yeri’ hale geleceğimizi düşünenler yanılıyorlar. Biz, hiç kimseyi tutmayacağız. Onlar bize gelmiyorlar, aydınlanmış, sıcak, rahat Avrupa’ya gidiyorlar” demişti.

AB, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıları Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndererek “düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve Birliği bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla” suçluyor.

İki ülke arasında sıkışan sığınmacıların soğuk hava koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiği son 2 ayda 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.​​​​​​​​​​​​​​

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Rusya: Yaklaşık 1200 kişilik esir takası daha yapılması konusunda anlaştık

Published

on

By

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna tarafıyla savaş esirlerinin takasını sürdürerek, her iki tarafta yaklaşık 1200 kişilik bir takas daha yapılması konusunda anlaştıklarını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Medinskiy ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Üçüncü tur görüşmeleri tamamladıklarını kaydeden Medinskiy, son dönemde insani konularda tüm mutabakatların hayata geçirildiğini, Ukrayna-Belarus hattında yaklaşık 250 askerin takasını tamamladıklarını söyledi.

Medinskiy, bunun, yaklaşık 1200 kişilik büyük esir takasının sonuncusu olduğunu dile getirerek, savaşta yaşamını yitirenlerin değişimini de tamamladıklarını ifade etti.

Ölen bir askerin naaşının ana vatanında gömülmesi gerektiğinden, naaşlarını Ukrayna tarafına geri verdiklerini kaydeden Medinskiy, ancak daha az sayıda Rus vatandaşının naaşlarını geri aldıklarını söyledi.

Medinskiy, bu toplantıda Ukrayna tarafına yaptıkları teklifleri paylaşarak, şunları aktardı:

“Öncelikle, kaynakları ve vergi mükelleflerinin parasını korumak için çevrim içi çalışacak üç çalışma grubu kurmaya karar verdik. Bunlar siyasi bir çalışma grubu, insani konularda bir çalışma grubu ve ilgili makamlardan ilgili askeri uzmanların yer alacağı askeri konularda bir çalışma grubu olacak.”

Ukrayna tarafının bu öneriyi değerlendirmeyi kabul ettiğini belirten Medinskiy, “Dolayısıyla onlara sunulan ikinci öneri, sağlık ve tıbbi ekiplerin yaralı ve ölülerin cenazelerini alabilmesi için cephe hattında 24-48 saatlik kısa süreli ateşkes ilan edilmesiydi.” dedi.

Medinskiy, bölgedeki insansız hava araçları faaliyetleri nedeniyle şu anda gri bölgelerde önerilen durumun sağlık ekipleri için büyük bir risk oluşturduğunu vurgulayarak, her canın değerli olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Medinskiy, “Savaş esirlerinin takasını sürdürerek, her iki tarafta yaklaşık 1200 kişilik bir takas daha yapılması konusunda anlaştık. Bunu gizlemeyeceğim, Ukrayna tarafına daha büyük bir sayı önerdik. Kendi taraflarında da benzer bir sayı bulurlarsa, rakamlar daha yüksek olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna tarafında buzdolapları ve nakliye gibi bazı teknik sorunların olduğunu belirten Medinskiy, “Ancak Ukrayna tarafına 3000 naaş daha göndermeyi teklif ettik.” dedi.

Rusya, Ukraynalı askerlerin cenazelerini Kızıl Haç ile teslim edecek
Medinsky, Ukrayna tarafından ölenlerin Hristiyan geleneğine göre defnedilmesi için cenazelerini Kızıl Haç’ın katılımıyla Ukrayna tarafına teslim edeceklerini söyledi.

Çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş sivillerin geri dönüşü hakkında da konuştuklarını ve cephe hattındaki ölü ve yaralıların takasını süresiz olarak sürdüreceklerini aktaran Medinsky, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne yazık ki, anlaşmamızın bir maddesinin yerine getirilmediğini öğrendik. Kıyı bölgesinden, (bazı esirler) Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından bölgelerine geri gönderildiler. Dürüst olmak gerekirse, neden böyle bir şey olduğunu anlamıyorum. Onları Hamas’ın yaptığı gibi esir aldıysanız, o zaman onları esir olarak değerlendirin ve öyle adlandırın. Bu durumda, onları askerlerimiz veya diğer kategorilerle takas etmeye hazırız, ancak olayları olduğu gibi adlandırmalarını istiyoruz.”

Medinsky, Ukrayna heyetleriyle temaslarını hem heyetler düzeyinde hem de yeni çalışma grupları düzeyinde sürdürme konusunda anlaştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Son olarak, Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen on binlerce çocuktan bahsetmek istiyorum. Çocukların isimlerinin bulunduğu listenin tamamını, yani 329 çocuğun ismini inceledik ve onları geri getirmek için çalışmalar başlattık. Diğerleri üzerinde de çalışıyoruz, evet, ebeveynleri veya yasal temsilcileri bulunursa, bu çocuklar hemen onlara geri verilecek. Bu bizim önceliğimizdir.”

“Liderlerin toplantı yapması için öncelikle anlaşmaya varmamız lazım”
Medinskiy, Ukraynalı çocukların ebeveynleri veya yasal temsilcileri bulunursa, çocukların teslim edileceğini belirterek, hepsinin esenliğinin korunduğunu söyledi.

Liderler toplantısı konusunun gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Medinskiy, “(Liderlerin) Toplantı yapması için öncelikle anlaşmaya varmamız lazım. Çünkü bir toplantının spesifik bir gündemi olmalı. Toplantı bir şeyin sonu olmalı, başlangıcı değil. O sebeple, öncelikle bu süreci tamamlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Medinskiy, Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen 329 Ukraynalı çocuğun kaçının geri döndüğünün sorulması üzerine, Rusya’nın, son müzakere turunda teslim edilen Ukraynalı çocuklar listesindeki çalışmaları tamamladığını, Ukrayna listesinden çok sayıda çocuğun Rusya topraklarında hiç bulunmadığını dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Galuzin de Ukrayna’daki ve Avrupa ülkelerine götürülen Rus çocuklarını toplantıda gündeme getirdiklerini, Ukrayna tarafına 20 çocuk ve temsilcilerinin bulunduğu bir liste teslim ettiklerini kaydetti.

Devamını Oku

Dünya

Rusya’da yaklaşık 50 kişiyi taşıyan yolcu uçağı kayboldu

Published

on

By

Rusya’nın doğusundaki Amur bölgesinde yaklaşık 50 kişiyi taşıyan bir An-24 tipi yolcu uçağıyla temas kesildi.

Uçuşun sivil hava trafiği kontrolüyle bağlantısının aniden kesildiği bildirildi. Uçağın akıbeti henüz bilinmiyor.

Rus yetkililerden şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmazken, bölgede arama-kurtarma çalışmaları başlatıldığı tahmin ediliyor.

Yerel Acil Durumlar Bakanlığı, Angara adlı Sibirya merkezli bir havayoluna ait uçağın, Çin sınırındaki Amur bölgesindeki Tynda kasabasına yaklaşırken radar ekranlarından düştüğünü söyledi.

Bölge Valisi Vasili Orlov, ilk belirlemelere göre uçakta 5’i çocuk 43 yolcu ve 6 mürettebat bulunduğunu söyledi.

Telegram’da yaptığı açıklamada, “Uçağı aramak için gerekli tüm güç ve araçlar seferber edildi” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Dünya

Tayland ve Kamboçya sınırında çatışma çıktı

Published

on

By

Tayland ile Kamboçya arasındaki tartışmalı sınırda çatışma çıktı. Tayland, 6 F-16 ile sınır hattındaki bazı Kamboçya askeri karargahlarını hedef aldı.

Tayland ve Kamboçya arasında sınır hattındaki Khmer tapınağı yakınlarında sabahın erken saatlerinde çatışma çıktı.

Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Surasant Kongsiri, Surin bölgesinde bir yerleşim yerine ateş açıldığını, çatışmalarda 3 sivilin ağır yaralandığını belirtti.

Susarant, çatışmanın en az 6 farklı sınır noktasında sürdüğünü bildirdi.

Basında çıkan haberlerde, çatışma nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

Tayland, 6 F-16 ile sınır hattındaki bazı Kamboçya askeri karargahlarını hedef aldığını duyurdu.

Tayland’ın Phnom Penh Büyükelçiliği de vatandaşlarına Kamboçya’yı terk etmeleri çağrısı yaptı.

Çatışmadan bir gün önce Taylandlı bir asker sınır bölgesinde mayın patlaması sonucu yaralanmıştı.

Kamboçya ise Tayland’ı suçladı

Öte yandan Kamboçya Savunma Bakanlığı, Tayland birliklerinin ilk ateşi açtığını ve Kamboçyalı askerlerin buna meşru müdafaa kapsamında karşılık verdiğini açıkladı.

Bakanlık, Tayland’ın, Preah Vihear tapınağına giden yola savaş uçaklarıyla bomba attığını bildirdi.

Kamboçya Başbakanı Hun Manet de Tayland’ı, Ta Muen Thom ve Ta Krabey tapınaklarına saldırmakla suçladı.

Hun Manet, “Kamboçya her zaman barışçıl çözümlerden yana olmuştur. Ancak bu durumda silahlı saldırıya silahlı karşılık vermekten başka seçeneğimiz kalmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Tayland ve Kamboçya arasındaki sınır gerilimi

Güneydoğu Asya bölgesinde yer alan ve 817 kilometrelik sınır telleriyle ayrılan Tayland ile Kamboçya, uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor.

Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs’ta bölgede kısa süreli çatışma yaşanmış, iki ülkenin ordusu, sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Tayland, Kamboçya sınırındaki tüm kontrol noktalarının Bangkok yönetimi tarafından kontrol edileceğini duyurmuştu.

Kamboçya Başbakanı Hun Manet, ülkesinin Tayland ile sınır sorunlarının çözümü için Uluslararası Adalet Divanına (UAD) başvurduklarını bildirmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam