Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

BRTK ve TÜK’ün 2021 bütçeleri oy çokluğuyla kabul edildi

Published

on

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerinde ilk günü tamamladı.

İlk gün toplantısı saat 23.05’te sona erdi.

Meclis Genel Kurulu 12 milyar 770 milyon TL öngörülen bütçede bugün bütçenin genelinin ardından sırasıyla Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Başbakanlık, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), Hukuk Dairesi (Başsavcılık), Sayıştay Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçelerini görüştü.

Bugünün gündeminde olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi ise yarına bırakıldı.

Toplantının son bölümünde ise Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2021 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ile Toprak Ürünleri Kurumu 2021 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşüldü.

BRTK BÜTÇESİNE OY ÇOKLUĞU

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen BRT’nin 2021 bütçesiyle ilgili tasarıda ilk sözü alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, BRT’nin daha demokratik ve adil bir yöntemle siyasilere ve ülke gündemine önem vermesini diledi ve “Son aldığınız karardan dolayı sizi kutluyorum” dedi.

ÖZERSAY

Yerinden söz alan HP Genel Başkanı Özersay da, BRTK’nın önemli bir kurum olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki süreçte seçim yasakları olacağına işaret etti.

Özersay, Başbakan Sucuoğlu’na “Ocak ayının sonuna kadar geçecek süre zarfında yönetim kurulu başkanlığına atama yapmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu sordu.

SUCUOĞLU

Başbakan Sucuoğlu da yerinden yanıt vererek, “Resmi Gazete’de bu akşam veya yarın yayınlanacak, ondan sonraki akşam da öyle bir şeyimiz var ama demokratik ve eşit olacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

ŞAHALİ

Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, Başbakan Sucuoğlu’nun BRTK’yı demokratikleştirmenin hedefleri arasında olduğunu belirterek, kurumun Kıbrıslı Türkler açısında önemine dikkat çekti.

BRTK’daki hasarın bir kişinin gönderilmesiyle giderilemeyeceğini ifade eden Şahali, demokrasiden ödün vermeden misyonun yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tasarının madde madde görüşülmesinin ardından, bütünü oylandı. 24 kabul, 9 ret ve katılmayan 16 kişiyle, BRT bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

TÜK BÜTÇESİ

Meclis Genel Kurulu’nda son olarak Toprak Ürünleri Kurumu’nun 2021 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşüldü.

Komite Başkanı Hasan Taçoy’un tasarıyla ilgili komite raporunu okumasından sonra TÜK bütçesiyle ilgili söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, “Keşke yeni Başbakan da burada olsaydı da geçen gün çıkardığı yasa gücünde kararnamenin uygulanmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkaracak mı kendisine sorsaydık” diyerek başladı.

TÜK’te Kamu İhale Yasası’nın uygulanmaması yönünde biri haziranda biri de yakın geçmişte iki yasa gücünde kararname çıkarıldığını kaydeden Şahali, yasa gücünde kararname ve Bakanlar Kurulu kararlarından alıntılar yaparak hükümetin hukuksuz işler yaptığını savundu.

Erkut Şahali, TÜK’ün spot alımlarıyla ilgili örnekler verdi; kurum bütçesine zarar verildiğini söyledi.

“İki dudak arasında uygulanan yasa gücünde kararnameler ve bunu yok sayan Bakanlar Kurulu kararlarıyla, yasa gücünde kararnamelerin nasıl uygulanacağını sayın Başbakan’a sormak isterim” diyen Şahali, TÜK’ün iki dudak arası kararlarla halihazırda korkunç bir yıkıma itildiğini öne sürdü.

Şahali sübvansiyon kararları da olduğunu belirterek kurumun 1 TL’si bile yokken hazineye sürekli borç yazarak Kıbrıs Türk hayvancısını korumasının mümkün olamayacağını belirtti.

TÜK bütçesinde yazan rakamların hayali olduğunu kaydeden Erkut Şahali, kurumun bir kuruşu bulunmadığını söyledi.

Şahali “KKTC kurumlarının mali açıdan nasıl çökertildiğinin tipik örneği TÜK’tür” diyerek bu bütçeye oylarının olumsuz olacağını açıkladı.

Şahali, TÜK’teki yönetsel zaaflara hiçbir milletvekilinin onay vermemesini istedi.

ÇAVUŞOĞLU

Cevap vermek üzere kürsüye gelen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kendilerini eleştirenlerin, Kamu İhale Yasası’nı yapanların böyle dönemleri düşünmemesini de eleştirmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, böylesi dönemlerde ticarete daha geniş bakmak gerektiğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, “Görev süremdeki tüm sorumluğu ben üstleniyorum. Bu yasa gücündeki kararnamelerin bir ihtiyaçtan doğdu. Bizim de, TÜK Yönetim Kurulu’nun da aldığı kararlarda veremeyeceğimiz tek hesabımız yok” diye konuştu.

10 bin ton arpa yüklü bir geminin şu anda ülkeye yaklaştığını açıklayan Nazım Çavuşoğlu, arpa ve fiyatlar hakkında bilgi verdi; bazı durumlarda ithalatçı firmaların verdiği teminatı yakmasının işine geldiğini anlattı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu, üreticileri mağdur etmemek, ülkeyi felakete sürüklememek için hem arpa ithalatı yapan firmanın hem TÜK’ün büyük fedakarlık yaptığını belirterek bu dönemde arpa sağlamanın çok zor olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, “TÜK’te tek bir kuruş bile kaybolmuşsa bunun hesabını ben veririm, çalışanlarım değil ama tek bir kuruş bile kaybolmamıştır” dedi.

Yerinden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali’nin yorumları ve soruları üzerine cevap veren Bakan Çavuşoğlu, Kamu İhale Yasası’nın acilen elden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, arpa alımı ihaleleriyle ilgili süreç ve fiyatlar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından TÜK 2021 Bütçe Yasa tasarısı açık oylamaya sunuldu ve 23 kabul, 7 ret oyuyla ve oy çokluğuyla onaylandı. 19 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

YARINKİ GÜNDEM

Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Yarınki gündemde Polis Genel Müdürlüğü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçeleri görüşülecek.

Yarınki toplantının saat 10.00’da başlaması bekleniyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran ile Avrupa, İstanbul’daki müzakere sonrası görüşmelerin sürdürülmesi konusunda anlaştı

Published

on

By

İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İstanbul’da yapılan görüşme sona ererken tarafların meselenin çözümü için yeniden bir araya gelinmesi konusunda mutabakata vardığı bildirildi.

İran ile E3 olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın Avrupalı tarafları arasında İstanbul’daki nükleer görüşmede İran’ı temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, görüşmenin sonucuna ilişkin X hesabından açıklama yaptı.

İstanbul’da Avrupalı temsilcilerle ciddi, açık ve detaylı görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Garibabadi, “Yaptırımların kaldırılması ve nükleer meseleyle ilgili son gelişmeler ele alındı ve incelendi.” ifadelerini kullandı.

Garibabadi, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’in İran’a saldırılarında Tel Aviv’i destekleyen tutumlarını da görüşmede gündeme getirdiklerini ve bu tutumu eleştirdiklerini belirtti.

Garibabadi, şunları kaydetti:

“Sözde snapback mekanizması dahil olmak üzere ilkesel duruşlarımızı açıkladık. Her iki taraf da toplantıya belirli fikirlerle geldi ve bu fikirlerin çeşitli yönleri incelendi. Bu konudaki istişarelerin devam etmesi konusunda mutabakata varıldı.”

İran nükleer dosyasına dair belirsizliklerin ve gerilimlerin giderek tırmandığı bir dönemde İran ile 2015’teki nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya arasında İstanbul’da nükleer konuda görüşme yapılmıştı.

– İsrail’in saldırıları sonrası müzakere süreci kesilmişti

İran ile ABD müzakere süreci devam ederken İsrail, 13 Haziran’da İran’a saldırı başlatmış ve hem ABD hem de Avrupa ile müzakere süreci kesilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

– 2015’teki nükleer anlaşma ve “tetik mekanizması”

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve İran’a yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını istemiş ancak Avrupalılar, ABD’nin eylemine karşı çıksa da bu konuda adım atamamıştı.

İran, bunun üzerine bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmaya başlamış ve daha sonraki süreçte yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmişti.

İngiltere, Fransa ve Almanya ise ABD’nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve “snapback” olarak adlandırılan, İran’a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip maddeyi işletme tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Avrupalı tarafların, “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için mekanizmayı harekete geçirebilecek hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etmişti.

Taraflar, daha sonra İstanbul’da 25 Temmuz’da nükleer konuyu görüşmek üzere bir araya geleceklerini bildirmişti.

Devamını Oku

Dünya

Limasol yangını… Logginos: “Bugün durum çok daha iyi”

Published

on

By

Limasol bölgesine bağlı köylerde çıkan yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığı, sınırlandırıldığı belirtildi.

“Sigmalive” haber sitesine göre İtfaiye Birimi İtfaiye Şefi Nikos Logginos yaptığı açıklamada dün akşam yangına ilişkin bazı canlanmaların yaşandığını ancak bugün, durumun çok daha iyi olduğunu ifade etti.

Yangının, bugün tamamen kontrol altına alınması konusunda iyimser olup olmadığı şeklindeki soru üzerine Logginos, yangının sınırlandırıldığını, alanın ne olduğunu bildiklerini bununla birlikte teyakkuzda olmaları ayrıca ileriki günlerde de dinamiklerin bölgede olması gerektiğine dikkati çekti.

Yunanistan’dan gelen 26 “orman komandosu” ile ilgili soru üzerine Logginos, Yunanistan’dan gelen ekibin, yangınların canlanması olaylarına yardımcı olacaklarını, bu kişilerin özel eğitimli olduğunu söyledi.

-Yanan alan

“Sigmalive” bir başka haberinde ise ilgili bir merkezin uydu verilerini baz alarak yaptığı ilk analize göre, Limasol yangının geride yaklaşık 125 kilometre karelik yanmış alan bıraktığını belirtti.

-Köyler elektriksiz

“Sigmalive” haber sitesi aynı haberi içerisinde Rum Elektrik Kurumu’nun (AİK) dağlık yangın bölgelerindeki 7 köye elektrik sağlama çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

AİK Basın Sözcüsü Dimitris Nathanail, yangında zarar gören 58 elektrik direğinin tamir edildiğini bununla birlikte tam olarak hasarın tespiti için de sayımın devam ettiğini ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

İran ile Avrupa ülkeleri, nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için yeniden İstanbul’da bir araya geldi

Published

on

By

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya arasındaki nükleer faaliyetlere ilişkin görüşmeler için heyetler, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ikinci kez bir araya geldi.

Heyetleri taşıyan araçlar, İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na giriş yaptı.

Görüşmeler, basına kapalı gerçekleştiriliyor.

Dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmelere İran’ı temsilen dışişleri bakan yardımcıları Mecid Tahtrevançi ile Kazım Garibabadi katılıyor.

İran, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarının talebi üzerine yeni tur görüşmelerini gerçekleştirmeyi kabul etmişti.

İran ile anlaşmanın Avrupa’daki tarafları olarak bilinen İngiltere, Fransa ve Almanya’dan oluşan E3 grubu, 16 Mayıs’ta İstanbul’da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir araya gelmişti. Taraflar, ABD ile İran arasında süren dolaylı müzakerelere paralel olarak temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kalmıştı.

– İsrail’in saldırıları sonrası müzakere süreci kesilmişti

İran ile ABD müzakere süreci devam ederken İsrail, 13 Haziran’da İran’a saldırı başlatmış ve hem ABD hem de Avrupa ile müzakere süreci kesilmişti.

İran, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayla kaldırılan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının geri getirilmesini sağlayabilecek “tetik mekanizması (snapback)” adı verilen maddenin, Avrupa ülkeleri tarafından işletilmesinden endişe ediyor. Söz konusu mekanizmanın süresi 18 Ekim’de sona eriyor. İran’ın nükleer programıyla ilgili çözüm üretilemezse Avrupa ülkelerinin bu tarihten önce mekanizmayı işletebileceği öngörülüyor.

– 2015’teki nükleer anlaşma ve “tetik mekanizması”

İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015’te yaptırımların kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer faaliyetlerinin sınırlandırıldığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı çekilmiş ve İran’a yaptırımları geri getirmişti. İran, Avrupa ülkelerinden ABD’nin yaptırımlarını telafi edecek önlemler almasını istemiş ancak Avrupalılar, ABD’nin eylemine karşı çıksa da bu konuda adım atamamıştı.

İran, bunun üzerine bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmaya başlamış ve daha sonraki süreçte yüksek düzeyli uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmişti.

İngiltere, Fransa ve Almanya ise ABD’nin tek taraflı çekilmesinden sonra uygulanmayan nükleer anlaşmada yer verilen ve “snapback” olarak adlandırılan, İran’a anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle BM yaptırımlarını yeniden getirme imkanına sahip maddeyi işletme tehdidinde bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise Avrupalı tarafların, “anlaşmanın temellerini ihlal ettikleri” ve “anlaşmadaki katılımcı rollerini kaybettikleri” için mekanizmayı harekete geçirebilecek hukuki dayanağa sahip olmadığını ifade etmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam